V.

* Een schone en glanzende vaas krijgt u als u zodra de bloemen zijn uitgebloeid de vaas schoonmaakt met chloor en daarna afwast.
U kunt de kalkresten verwijderen door de vaas met een scheut azijn in warm water te laten weken.
Nog een manier is om WC reiniger te gebruiken, met water even laten inwerken, krachtig schudden en schoon is uw vaas.

* Wat kan er in de vaatwasser? Aanrechtdoekjes, tandenborstels, badspeeltjes, het (uitwasbare) filter van de afzuigkap, make-up kwastjes en -borsteltjes, afwasborstels en uiteraard uw vaat.
Net als een wasmachine dient u de vaatwasser schoon te maken met een kopje (witte) azijn in het spoelbakje en een lege vaatwasser.
Ook geregeld een scheut citroensap in het bakje naast het doseerbakje van de vaatwasser wil helpen vieze luchtjes te verwijderen.
Er horen geen kristallen glazen in de vaatwasser. En ook geen zilveren bestek.
Om te voorkomen dat er in de vaatwasser kalkaanslag zit op glazen en bestek, kunt u twee tabletten kunstgebittenreiniger plaatsen.
*Een vaatwastablet los in de vaatwasser gooien is geen goed idee, ook al is de deksel van het bakje kapot. Het tablet lost al in het water op, voordat het zijn werk kan doen.  

*Een vuil geworden vacht maakt u schoon met een papje van meel en tetra. Borstelen en vervolgens drogen en tenslotte de haren uitkammen.

* Velours gordijnen of kledingstukken van fluweel ogen weer als nieuw als u ze even in de droger laat draaien. Door deze behandeling raken ze namelijk al die ontsierende haartjes, stofjes en pluisjes kwijt. Velours knapt op wanneer het wordt afgewreven met een doek met wat kookvocht van zuurkool.

*  Een ventilatierooster in de badkamer is schoon te maken met een tandenborstel. De restjes haar en andere rommel blijven kleven. Even uitspoelen en dan nog een keer over het roostertje, net zolang herhalen tot de tandenborstel schoon blijft.
Een ventilator in de keuken is zo schoon met een doekje met spiritus. Wel oppassen voor brandgevaar.

* Lelijk geworden (pauwen)veren knappen op door ze een paar seconden in kokend water te leggen en ze daarna een uur in lauw water te leggen. Voor het drogen de haartjes (zo nodig) voorzichtig glad strijken. de behandeling lukt ook bij veren die verbogen zijn.
Veren kussen en dekbedden kunnen worden verfrist door:
– de stofzuigerslang aan de verkeerde kant in de stofzuiger te steken. Het beddengoed bij de naad een klein stukje openmaken en stevig lucht door de veren blazen.
– kleinere kussens met de föhn doorblazen

* Volle melk is een goed bleekmiddel voor vergeelde kleding. Gewoon een paar uur laten weken.

* Vergulde lijsten lijken weer als nieuw als men ze behandelt met vochtig zout en vervolgens nawrijft met een zachte doek.

* Katoenen verstellappen moet men voor gebruik wassen. Zij zijn dan als het ware voorgekrompen en kunnen later, in de was, het kledingstuk niet bederven.

* Vet, en niet alleen frituurvet, kunt u  vaak inleveren in een speciale container voor dit doel. Dus ook oude jus, doe dit in potjes en lever het in.

* Vette kragen, manchetten en randen in hoeden worden weer fris als u ze behandelt met regenwater, waaraan een beetje ammonia is toegevoegd.

* Vilt wordt weer als nieuw na een behandeling met een doek die bevochtigd is met ammonia.

*Viltstift vlekken in laminaat zijn te verwijderen door met een whiteboard viltstift over de vlek te gaan.

*Maakt u de vissenkom schoon? Gebruik dan bij voorkeur geen schoonmaakmiddelen; uw vissen zullen u dankbaar zijn.
Als u de vissen terugplaatst, doe ze dan even in een plastic zakje, ze kunnen dan wennen aan de temperatuur van het nieuwe water.

* Een nare vislucht in uw kleding? Vul een emmer met kokend heet water, voeg daar gewoon wasmiddel en een flinke schep baking soda aan toe. bv. van het merk Arm & Hammer. Baking soda wordt in ons land ook verkocht als zuiveringszout, maagzout, baksoda, dubbelkoolzure soda of natriumbicarbonaat. Het kledingstuk goed onderdompelen en een nacht goed laten staan. Daarna in de wasmachine.

* Vitrage komt niet verkreukeld uit de wasmachine als u het wast op een lage temperatuur in een waszak of -net. Ook in een kussensloop doen helpt .Gebruik bij voorkeur een fijnwasprogramma en centrifugeer met een zo laag mogelijk toerental.
Hang de vochtige vitrage direct na het wassen uit en leg er een paar handdoeken onder om de vloer te beschermen.Vitrage
Uw vitrage kunt u stralend schoon krijgen door twee tabletten kunstgebittenreiniger toe te voegen aan een emmer water. Laat de vitrage een tijdje weken, vervolgens goed uitspoelen en nat ophangen en ze zijn weer als nieuw.
Stop grauw geworden, oorspronkelijke crèmekleurige vitrages na het wassen in een teil met gezeefde thee of lindebloesemthee. Als ze opgedroogd zijn, zien ze er weer als nieuw uit.
Moeten witte vitrages weer sneeuwwit worden, neem dan bakpoeder in plaats van thee.

* Behandel vinyl of linoleum in de keuken af en toe met zelfglanswas, de vloer is dan eenvoudiger schoon te houden.

Vitrinekasten zijn eenvoudig schoon te maken met een vochtig microvezeldoekje.

* Vliegenvuil op hout kan gemakkelijk worden verwijderd met petroleum. Vliegenpoep op een autoruit of caravan kan gemakkelijk worden verwijderd met een spons gehuld in een oude panty.
Vliegenpoep op de ramen, spons de ramen af met koude thee. Niet alleen poetst u dan de vliegenpoep makkelijk weg. Ook blijven de vliegen weg.
Ook een beetje pure Biotex op een spons en de vliegenpoep verdwijnt meteen.
Sodawater op een sponsje helpt ook om vliegenpoep weg te krijgen.

*  Sommige schoonmaakmiddelen kunnen houten vloeren aantasten. De kans is dan groot dat het middel zich door de olielaag van de vloer heeft gebeten en diep in het hout is doorgedrongen. Het beste is dan om de vloer op dit gedeelte opnieuw te schuren en in de olie te zetten.
Een pas geverfde of gebeitste vloer moet een paar keren worden gedweild met koud water. De verf wordt daardoor duurzamer.
Water geeft op houten vloeren die in de was staan vlekken en kringen. Dergelijke vlekken zijn het beste te behandelen met een doekje met was.
Een gelakte houten vloer alleen afnemen met schoon water.
Slijtplekken schoonmaken met spiritus en opnieuw een beschermende laag aanbrengen.
Een vloer schoonmaken met een vochtige doek is soms een lastige zaak. Neem eens twee doekjes, één op de wisser en één op de vloer.  En wissel dat af als de doek te droog is.
Een laminaatvloer trekt soms vuil aan, de voetsporen en strepen zijn na het dweilen soms zichtbaar. Dweil de vloer eens per week met schoonmaakazijn en de vloer blinkt en is streepvrij.
Een plavuizen vloer maakt u het best schoon met groene zeep. Ze gaat dan mooi glimmen.
Linoleum vloeren moeten worden gereinigd en onderhouden met speciale middelen. Loog, zachte zeep, soda, schuurpoeder en ammonia zijn voor deze vloeren taboe. In de was zetten is niet nodig, de waslaag trekt alleen vuil aan.
Rubber vloeren zijn niet bestand tegen olie, vet en loog. Alleen schoonmaken met speciale middelen en niet-alkalische zeep.
Stenen vloeren van marmer, natuursteen, graniet, lei en keramische geglazuurde tegels zijn te onderhouden met een sopje van zachte zeep.
Niet-geglazuurde vloeren mogen slechts met schoon water worden gedweild; een behandeling met steenwas of vloerolie maakt het onderhoud een stuk gemakkelijker.

* Zachte vloerbedekking kan men beter niet vaker dan eenmaal per week stofzuigen. Het losse vuil van alledag is gemakkelijk met een rolveger te verwijderen.
Een grondige schoonmaakbeurt kan gedaan worden met een te huren droogschuimapparaat, maar het is wel aan te raden om eerst uit te proberen of de vloerbedekking wel kleurecht is.
Een vlek in de vloerbedekking of vloerkleed kan ook verwijderd worden door een beetje soda en een scheutje ammonia met water te mengen en met een witte doek de vlek te lijf te gaan. Daarna droogmaken en de vlek is weg.
Vloerbedekking is ook schoon te krijgen met een sopje van water en schoonmaakazijn. (10:1) Altijd controleren op kleurechtheid van de vloerbedekking.
*
Een vloerkleed kan men beter niet reinigen met zout. De zoutkristallen kunnen uw vloerkleed beschadigen.

* Met een vloerwisser kunt u ook het plafond schoonmaken. U haalt er spinnenwebben en stof mee weg zonder op een trap te hoeven klimmen.

* Maak vuile voegen in de badkamer eens schoon met groene zeep. Smeer de badkamertegels in met groene zeep en laat dit twee uur intrekken. Dan met een harde borstel en wat water de zeep verwijderen. Het ziet er weer als nieuw uit.
Ook een fles met chloor op de voegen spuiten en het ziet er weer als nieuw uit.

*Een vogelkooi mag u nooit schoonmaken met schoonmaakmiddelen. Uw vogels kunnen daar niet tegen. Alleen heet water volstaat, Wel even het zand verwijderen, natuurlijk.

* Vogelvuil op ramen en autoruiten is gemakkelijk te verwijderen met een doekje met pure azijn.

* Voorjaarsschoonmaak en opruimen:
1. Begin klein, houd het simpel: pak ruimte voor ruimte aan. Veel effectiever dan hap snap door het huis te rennen met allerlei spullen. Elke week één kamer is na een paar weken ook een opgeruimd huis.
2. Post op één plek is de basis voor een geordende administratie. Maak twee bakken: eentje met wat gearchiveerd moet worden, eentje met papieren waarmee u op korte termijn wat moet doen. Elke maand alles opbergen in een map  en opbergen.
3. Boeken in uw kast, dat kan op alfabet, maar ook bv. op kleur. Dit kleurprincipe werkt ook bij kleding, cd’s, dvd’s en servies.
4. Hangertjestruc is de hangers met uw kleding in één richting ophangen, elke keer als u iets heeft gedragen, de kleding met de hanger in een andere richting ophangen, na zes maanden eens kijken wat u heeft gedragen en wat niet.
5. Ideaal voor rondslingerende spullen: het twee-dozen-principe: eentje voor houden, de tweede voor weggeven. Houd ieder voorwerp één keer in uw hand en kies een doos. Met de houden-doos onder uw arm brengt u alle items terug naar de plek waar ze horen.
6. Blikken uit kerstpakketten van het vorige millennium? Of andere producten in uw keuken met een verstreken THT datum. Opruimen,dus. Maak met producten die nog niet lang over datum zijn voor de komende week een creatieve maaltijd. Kasten leeg, buiken gevuld, portemonnee vol.
7. In de gang slingeren allerlei attributen: tennisrackets, voetbalschoenen, e.d. Geef iedere huisgenoot zijn/haar eigen box met naam en berg daar de spullen in op.
8. Koop eens lage dozen of plastic boxen die onder een bed kunnen. Dan heeft u een goede bergruimte. Bovendien zijn dan de ‘spoken’ onder het bed verleden tijd.
9. Opruimen is ook stylen: kleine spullen die overal staan, kunt u ook verzamelen en op een dienblad zetten. Ook in een pot staat iets leuk, bv. los touw, knijpers, e.d. Eens andere kunst.
10. Uw spullen een tweede leven op ebay.nl of marktplaats.nl?
a. geef uw spullen een uitgebreide advertentietitel. Zo worden ze eerder gelinkt aan zoekopdrachten.
b. goede foto’s maken het verschil c. doen: essentiële info erbij zetten (maat/afmetingen/materiaal) d. kijk eerst eens onder het kopje ‘gezocht’ misschien zoekt iemand net het boek o.i.d. waar u vanaf wilt.
11. U ruimt iets te enthousiast op en weet niet meer waar wat ligt.  De oplossing is het stickeren van dozen, waar wat inzit en ook waar het vandaan kwam. Doorzichtige dozen zijn dan een uitkomst.
12. Alles schoon en nu zo houden… a. Eerst zorgen dat er altijd schoonmaakspullen voorhanden zijn en binnen bereik. b. Ruim elke dag aan het einde van de dag de rommel op, neem een mand en ga de huiskamer door. U verzamelt rondslingerende spullen en bergt ze op waar ze horen. c. Nieuwe aanwinst, leuk, maar gooi dan wat anders weg. Zo houdt u altijd voldoende ruimte in huis.
13. Schoenenzakken met kleine zakjes zijn  slimme opbergers. U kunt er schoonmaakspullen in kwijt of spullen voor uw bad en douche. Hang de zak aan de binnenkant van uw kast- of douchedeur en uw spullen zijn uit het zicht.
14. Verschillende doekjes voor verschillende schoonmaakkarweitjes.
15. Een theedoek die slecht afdroogt? Nieuw: in de nieuwe theedoek zit een stijfsel waardoor vocht minder goed opgenomen wordt. Eerst een paar uurtjes in een emmer met koud water en een scheut schoonmaakazijn helpt. Voor gebruik nog wel even wassen. Zacht: theedoek gewassen met wasverzachter droogt minder goed af. Gestreken: door strijken sluiten katoenvezels. Gevolg: vocht wordt niet goed opgenomen.
16. Altijd van boven naar beneden schoonmaken. Stof heeft nog steeds de neiging naar beneden te dwarrelen. Dus eerst de hoogste plekjes afstoffen. Dan stofzuigen, tot slot: dweilen en ramen lappen.
17. Interieur schoonmaken: groene doek, toilet: rode doek. Daarmee voorkomt u dat u de meubels schoonmaakt met een WC doek.
18. Af en toe moeten de afwasborstel en vaatwasser ook een schoonmaakbeurt hebben. De afwasborstel kan één keer per week in de vaatwasser en de vaatwasser kan dan eens per maand leeg draaien met een speciale machinereiniger,
19. Kalkaanslag op de kranen laat u verdwijnen terwijl u slaapt. Doe ’s avonds een doek met schoonmaakazijn om de kraan en voilà, in de ochtend is de kraan weer glanzend.
20. Soms geeft uw stofzuiger een vieze lucht af, zuig dan eens een beetje wasmiddel op of koop geurtabletten die u in de stofzuigerzakken kunt doen.
21. Milieuvriendelijk schoonmaken kan met soda, azijn, groene zeep. Daar worden grondstoffen voor gebruikt die het milieu zo weinig mogelijk belasten.

* Het schoonmaken van nieuwe voorraaddozen: was ze goed af en droog ze. Leg ze vervolgens drie dagen in de diepvries.
Het schoonmaken van gebruikte voorraaddozen: vul de doos met heet azijnwater en laat dit een nachtje inweken. Goed spoelen en drogen en het geurtjesleed is weer geleden.

* Uw vriesvak ontdooien? Leg na het ontdooien plastic folie in het vriesvak. Bij een volgende schoonmaakbeurt trekt u deze folie met ijs en al er weer uit.

* Wrijf een volle vuilniszak in met een watje met terpentine voordat u deze buitenzet. Dan komen er geen katten of vogels bij.
Een stinkende vuilniszak? Doe goedkoop kattengrit in de vuilniszak en na een poosje verdwijnen de nare luchtjes vanzelf.

* Vullingen van dekbedden, jacks, etc. blijven luchtig als er tijdens het drogen in de droogtrommel ook een paar tennisballen meedraaien.

W.

* Laat de witte was voordat u dat gaat wassen, inweken in water met chloor, een verdunning van één deel chloor op twintig delen water. Niet altijd, maar af en toe.
Gekleurde was  die nieuw gekocht is, even in een emmertje lauw water met azijn leggen, de kleuren blijven dan helder.
Vaatdoekjes, dweilen, keuken- en theedoeken kunnen een bron van bacteriën zijn, was ze daarom op 60C. Dan krijgt de  wasmachine ook een opfrisbeurt.
We gooien alles in de wasmachine en hopen dat de was er goed uitkomt. Gekleurd goed bij de witte was of omgekeerd. Probeer uw wasmachine na het wassen op nul te zetten, dan moet u opletten welke programma u gebruikt.
Doe de rits dicht in de was en hij gaat veel langer mee. De tandjes van de rits gaan dan langer mee.

* Wasbakken en badkuipen waar vuile randen in zitten, behandelt men met een doekje met zout.

* Omdat ze kunnen krimpen, mogen stoffen als wol, tricot en zijde niet in de wasdroger. Hang zijde op hangertjes aan de (buiten)lijn, om vervorming en indrukken van wasknijpers te voorkomen . Wol en tricot zijn elastisch en kunnen vervormen als  u ze ophangt. Leg deze stoffen plat op een droogrek met een handdoek eronder.
Was kreukt minder als u meteen de wasmachine leegt en alles goed uitslaat voor u het in de wasdroger doet.
Maak na elke droogbeurt het pluizenfilter van uw wasdroger schoon. Door opgehoopte pluizen kan de lucht niet goed circuleren en duurt het drogen langer.

* Lees het wasetiket voor u een kledingstuk aanschaft. Kunt u het alleen chemisch reinigen, schaf het dan niet aan, u bent veel duurder uit.

*Wasemkappen en ventilatoren kunnen worden gereinigd door een prop keukenpapier gedrenkt in spiritus of een doek gedrenkt in een mengsel van poeder voor vaatwassers, water en een glansspoelmiddel.

* Moet u wit wasgoed enige tijd bewaren, verpak het dan in blauw pakpapier. Het wordt dan niet geel.
Extra vuil wasgoed niet samen wassen met minder vuil wasgoed. Het vuil hoopt zich dan op op het minder vuile goed.
Sorteer uw wasgoed op kleur, het liefst donker, licht en witgoed. U heeft dan de meeste kans dat het wasgoed niet verkleurt.
Last van strepen op schoon wasgoed kan voorkomen worden door de machine niet te vol te stoppen. Het wasmiddel lost dan niet goed op. Ook onderdosering is niet goed. Het vuil komt wel los van de was, maar het spoelmiddel neemt het wasmiddel niet mee.

* Wasknijpers die u buiten aan de waslijn laat zitten worden snel vuil, doe ze in een sloop en was ze in de wasmachine.

* Voelt u, terwijl u in uw wasmachine wast, een tinteling in uw vingers, staak dan het wassen, want de oorzaak is vrij zeker een defect aan de isolatie van de wasmachine en dat kan gevaarlijk worden of zijn. Trek de stekker uit het stopcontact met droge hand of doek.
Draai zo nu en dan een lege wasmachine met soda. Dat reinigt de leidingen en helpt ook tegen kalkaanslag.
Bij witte was een schep soda toevoegen. Dat houdt de was stralend wit.
Net als een vaatwasser moet u de wasmachine eens in de twee maanden met een lege trommel draaien op een kookwasprogramma. Neem dan een kopje (witte) azijn in het zeep-laatje.
In de wasmachine kunt u ook crocs, gymschoenen, poppen, knuffels, lego-blokjes, duplo (in een kussensloop) schoonkrijgen.
Azijn bij het laatste spoelwater van de wasmachine zorgt voor een goede ontkalking van het apparaat.
Een papieren zakdoekje of papieren luier meegewassen? Stop een (oude) panty bij het wasgoed en laat de wasmachine spoelen. De pluisjes worden door het nylon van de panty aangetrokken, zodat het overige wasgoed weer pluisvrij uit de machine komt.
En u moet opletten dat u uw wasmachine niet overlaadt. Altijd draaien met een overvolle trommel, kost u uiteindelijk de wasmachine omdat de trommel dan kapot gaat. Houdt als richtlijn aan, dat u een vuist tussen de was en de trommel moet overhouden. Een overvolle wasmachine is niet goed, maar ook een halfvolle niet. Maar dan uit zuinigheidsoverwegingen.
Uw wasmachine blijft lekker fris als u eens per maand op 90 C met soda draait. |
De wasmachine staat op zolder, terwijl de wasmanden op de badkamer staan. Soms is het lastig om die wasmanden naar de zolder te dragen. Doe de was dan eens in een waszak op kleur. Dat sjouwt veel makkelijker.

* Teveel wasmiddel in de wasmachine gedaan, zodat het overvloedig ging schuimen. Dat is te voorkomen door via het zeepbakje een handje zout toe te voegen. Het schuimprobleem is daarmee meteen verholpen.
Het komt nogal eens voor dat uw wasmiddel in de badkamer nat wordt. Doe het wasmiddel  eens in een draagtas van de supermarkt. Neem niet teveel wasmiddel voor uw was, maar ook niet te weinig. Als u te weinig neemt, hechten de vuildeeltjes op uw was, en wordt was grauw, bij teveel schuimt de was teveel en wordt het ook niet schoon.
Er zijn totaalwasmiddelen en fijnwasmiddelen in de handel. De totaalwasmiddelen zijn geschikt voor witte was en kleurechte gekleurde was, omdat deze wasmiddelen bleek en optische witmiddelen bevatten. Een fijnwasmiddel is geschikt voor gekleurde was en fijne stoffen, zoals wol en zijde.

* Moderne wasmachines hebben andere wasprogramma’s  dan vroeger.
Groen: temperatuur 30 C. Omdat het opwarmen van het waswater de meeste elektriciteit vraagt, is dit het voordeligste wasprogramma geschikt voor licht bevuilde kleding.
Vlekvrij: temperatuur 40 C. Voor flink vervuilde kleding, zoals modderige kleding.
Hygiënisch:  temperatuur 60 C. Ideaal voor het wassen van keukendoeken, handdoeken, ondergoed, beddengoed, babywas en douchematjes. Deze temperatuur is nodig omdat bacteriën, huismijt en schimmels niet overleven met een wasbeurt vanaf 60C.
Onderhoud:  temperatuur 90C. Het verlengt de levensduur van de wasmachine, omdat bij een lagere temperatuur het wasmiddel soms niet helemaal oplost. Dat komt het apparaat niet ten goede. Eens in het kwartaal de machine leeg op 90C laten draaien voorkomt de nesteling van zeepbacteriën en schimmels. Het wassen op 90C is weliswaar vijf keer zo duur als op 30C maar het hoeft ook maar eens in het kwartaal.

* Als u een kledingstuk moet wassen dat uit verschillende vezels bestaat, gebruik dan altijd de methode die geschikt is voor de teerste vezel.
Wassen met verstand: Smijt uw geld niet weg. Houd u voor de dosering van het wasmiddel aan de aanwijzingen van de fabrikant. Zo af en toe weer eens nakijken.
Pluizenzeef van de wasmachine regelmatig schoonmaken, anders gaat misschien de pomp die het sop afvoert, kapot.
De wasmachine niet halfvol laten draaien. Dat geldt ook voor de afwasmachine.
Elektrische droogmachines verbruiken heel veel energie. Zon en wind doen het gratis!

* Schoonmaakazijn is een prima wasverzachter. Azijn neutraliseert de zeep in het wasmiddel, ideaal voor mensen met een gevoelige huid of een zeepallergie.
Waarom wasverzachter?
– Minder slijtage, door de wasverzachter komt er een klein, beschermend laagje over de stof. Hierdoor ontstaat minder wrijving tussen de vezel, waardoor kleding minder snel slijt.
– Mooiere kleuren, door de beschermde vezels blijft de kleding ook nog eens langer mooi van kleur en vorm.
– Sneller droog, als kleding gewassen is met wasverzachter, neemt het minder water op, dus sneller droog.
Belangrijk: gebruik nooit teveel wasverzachter. Als u het bakje boven het maximumstreepje vult, komt de wasverzachter al tijdens het wassen in de trommel. Wasmiddel en wasverzachter werken dan minder goed.
Een geurdoekje in de wasdroger is niet meer nodig, als u een theedoek in uw favoriete wasverzachter weekt en die doek helemaal laat opdrogen. Deze theedoek kunt u zo zeker twintig keer gebruiken in de wasdroger.

* Het waszakje dat u voor uw lingerie gebruikt, komt ook goed van pas bij kleding van kwetsbare stof of kleding die is bezet met kraaltjes of pailletjes. Dat vergroot de kans dat het mooi uit de machine komt aanzienlijk.

* Giet van tijd tot tijd heet water met soda door de gootsteen afvoer, dit zal vetafzetting in de afvoerbuis voorkomen.

* Is uw witte waterkoker in de loop van de tijd wat gaan vergelen? Smeer hem dan eens in met citroensap. Gewoon een citroen doormidden snijden en met de snijkant over de waterkoker gaan. Laat een uurtje intrekken en spoel na met water. Voordat u begint natuurlijk wel even de stekker uit het stopcontact halen.

* Het schoonmaken van de WC-bril tussen de pot en de bril kan lastig zijn. Probeer het eens met een wattenstaafje.
Gebruik nooit synthetisch sop in combinatie met bleekwater in de WC.
Wie vlak na een schoonmaakbeurt naar de wc gaat, kan het zo benauwd krijgen, dat de dokter eraan te pas moet komen.

* Een idee om weckpotten schoon te maken, is een pluk gras in water te doen en dan goed schudden. Door het zuur dat vrijkomt, verdwijnt aanslag.

*Om slangen en afvoeren van een whirlpool of een bubbelbad schoon te maken, denk dan eens aan azijn of een vaatwastablet. Leg een vaatwastablet in het bad en laat de pomp een half uur draaien. Daarna het bad leeg laten lopen en uitspoelen. Eens in de 14 dagen is bij normaal gebruik voldoende.

* Winterklaar maken van een kast.
– Haal de kast helemaal leeg. Zo kunt u meteen zomer-, winter- en weg-stapels maken.
– Ga even door de kast met een stofzuiger en neem alles af met een vochtig doekje.
– Zomerkleding die gaat overwinteren, mag gewassen en gestreken in een ruimtebesparende vacuümzak, in een afsluitbare plastic box.
– De planken op ooghoogte zijn voor de winterspullen, het zomergoed in de plastic boxen gaat op de hoge planken, met erop een etiket met wat erin zit.
– Weinig ruimte? Doe de vacuümzakken met zomergoed in vakantiekoffers of tassen. En ook de zomeraccessoires. Van zomer naar winter: Dunne zomerjurkjes, mouwloze en strapless topjes, capri, blouses met korte mouwen, shorts, beachwear, dun jackje, wat u wilt houden, kan naar de winterberging. Terug in de kast gaan T-shirts (lekker met een vest op een mooie herfstdag of als extra laagje op een koude winterdag), een badpak voor als u overdekt baantjes wilt trekken en één paar slippers voor in de sauna.
Dekbedwasje: Het zomerdeel van een zomer-winter dekbed (ook bekend als vierseizoenendekbed) ligt vrijwel permanent op bed. Een keertje extra wassen is daarom geen overbodige luxe. Check het wasetiket of het in de machine kan, stop er in de droger een paar schone tennisballen bij om de vulling los te kloppen en bevestig het aan het schone winterdeel dat uit de kast is gekomen
Dag schuldgevoel: Kleding wegdoen, doet altijd een beetje pijn: vaak is het nog goed en heeft het veel geld gekost. Toch even doorbijten: stel u voor hoe heerlijk het zal voelen om straks voor een kast te staan waarin alles past, u alles mooi vindt, alles bij het seizoen past en alles terug te vinden is.
De winterkledingcheck:
Pas alle winterkleding die tevoorschijn komt. Oog in oog staan met kledingstukken die zeker 6 maanden uit beeld zijn geweest, is reuze verhelderend. Vaak is meteen duidelijk wat u niet meer zo leuk vindt, wat er wel erg verwassen uitziet of wat simpelweg niet meer past of gedateerd oogt. Die spullen brengt u meteen naar de Kringloop: dat voorkomt twijfelen en zo ontstaat meteen ruimte voor nieuwe aankopen.
Winterjassen komen uit de kast:
– Een kast oogt helemaal zen als alle shirts en broeken op dezelfde manier gevouwen zijn.
– Kleding op kleerhangers organiseert u per kledingstuk (bloes, jurk) op kleur, liefst op identieke hangers met het haakjes dezelfde kant op.
-Riemen en sjaals aan haakjes aan de binnenkant van de deur,
-Klein spul (sokken, maillots, panty’s, slips, BH’s) per soort in een eigen doos, mand of lade. Breisels liever niet ophangen maar opvouwen.
– Winterjassen, mutsen en sjaals horen niet in de kast, maar aan de kapstok. Als u ziet wat u hebt, draagt u het veel meer dan wanneer het in een kast hangt en het scheelt bovendien veel ruimte in de kast.
Laarzen ondersteboven: Schoenen en laarzen nemen veel ruimte in terwijl de meeste vrouwen gemiddeld slechts twee of drie paar echt regelmatig dragen.
Slippers en sandalen kunnen schoongemaakt worden en in een afsluitbare plastic doos door naar zolder of onder een bed.
Verdeel schoenen voor najaar en winter over een schoenenrek.
Met een rek waaraan één laars ondersteboven hangt en de ander op de grond staat kunt u er twee keer zoveel kwijt.
Antihamsteraanpak:
Ruim echt op: Hebt u een shirtje slechts één keer gedragen, past het niet meer of hangt het prijskaartje er nog aan, dan kan het naar de Kringloop. Iets wat u de laatste maanden amper hebt gedragen, krijgt echt volgens voorjaar niet alsnog allure.
Boodschappenlijstje:
– Vacuümzakken om ruimte te besparen.
– Geurzakjes of lekkere zeepjes om tussen de kleding te leggen.
– Kledingzak voor die mooie dunne trenchcoat of dat chique linnen pak.
– Hangende opbergers om extra ‘planken’ te creëren.
– Multihangers waar meerdere kledingstukken op worden gehangen.
– Deurorganizer of deurrekje dat over de bovenkant past.
– Carousselhanger, schoenenrek, -zak of – lade.

* Het schoonmaken van een wok gebeurt met een prop keukenpapier en omspoelen met zeer heet water. Is er toch iets aangebakken? Neem dan een houten spatel of lepel om het aangebrande weg te schrapen of een afwasborstel. Gebruik liever geen afwasmiddel, hiervan droogt de wok uit en wordt de kans op aanbakken groter.
Droog de wok na het schoonmaken goed af met keukenpapier, zodat er geen roest ontstaat. Wrijf hem dan in met wat olie voor extra bescherming.

Wol en katoen nemen allebei goed vocht op.
Voor de kleertjes die de baby binnen draagt, is katoen erg geschikt. Worden de kleren ook buiten gedragen, dan is wol toch het beste materiaal.
Wol verliest zijn muffe geur door afnemen en wassen met ammoniawater.
Wol krimpt niet als het in plaats van met zeep in een beetje ammonia gewassen wordt. Gebruik lauw water.
Wol wassen kan het beste door eerst een emmer of teil te vullen met lauw water en dan pas een klein beetje wolwasmiddel erbij doen.
De wol zuigt zich eerst vol met water, in plaats van wasmiddel en dat is een eerste voorwaarde om vervilting tegen te gaan.
Als wasverzachter kunt u voor wol borax gebruiken. Goedkoop en effectief.
Witte wol gaat vergelen, als het in de zon hangt. Dus bij het ophangen, diagonaal, zoveel mogelijk in de schaduw hangen of leggen.

* Gedragen wollen kledingstukken moeten eerst goed gelucht worden, alvorens ze in de kast te leggen. Gedragen breiwerk neemt namelijk gauw een luchtje aan.
Wollen kledingstukken mogen beslist niet te warm worden gewassen. Een lauw, schraal sop (met weinig zeep) is het beste. Goed spoelen en liefst liggend op een badhanddoek laten drogen.
Wollen kousen moet u voordat u ze gaat gebruiken droogstrijken tussen twee natte doeken om vervilten te voorkomen.
Lelijke glimmende plekken verdwijnen door borstelen met azijnwater.
Het helpt ook, het kledingstuk strak te spannen boven een pan kokend water en de stoom er doorheen te laten gaan. Daarbij stevig borstelen.

* Wijn als schoonmaakmiddel: een glazen douchedeur kun je heel goed schoonmaken met een doekje gedrenkt in witte wijn. (een goedkope uiteraard) Alle vlekken en kalk verdwijnen in een mum van tijd.
Een handige oplossing om rode wijnvlekken te verwijderen is: neem een vaatwasblokje en maak het een beetje nat. Wrijf er vervolgens mee over de rode wijnvlek. Een paar minuten laten intrekken, dan uitspoelen en eventueel in de was.

* Bij het afwassen sneuvelen er geregeld wijnglazen, doordat een afwasborstel eigenlijk te groot is. Neem dan eens  een flessenborstel waarmee u babyflessen schoonmaakt. Deze is lang en smal, zodat de wijnglazen mooi schoon worden terwijl de kans op sneuvelen een stuk kleiner is.

Y.

* Roest op ijzeren voorwerpen kan men met spekzwoerd te lijf gaan. Goed wrijven.
Beter is het natuurlijk om roestvorming op ijzer te voorkomen, probeer het eens met één van deze tips:
– insmeren met gesmolten spekvet en hard (verhouding 3:1)
– een mengsel van witte was en terpentijnolie (1 : 1)
– met soda en potas. In alle gevallen geef nawrijven met een doek extra glans, indien gewenst.

Z.

* Papieren zakdoekjes meegewassen? Was de kledingstukken die onder de pluisjes zitten dan nog een keer en was een microvezeldoekje of een oude panty mee. De pluisjes worden door het nylon aangetrokken en blijven eraan kleven.

* Een zeemleren lap blijft zacht als u deze na gebruik in zout water naspoelt en opgerold weglegt.
Een natuurzeem wordt gauw keihard.  Neem daarom geen sop, maar gewoon heet water met een scheutje spiritus als u de ramen lapt met de natuurzeem.
Een synthetische zeem kan wel met zeepsop worden gebruikt.
Een harde zeem wordt weer zacht door ze een nachtje ingezeept te laten liggen en ze vervolgens te wassen in verdunde ammoniak. Drogen in de schaduw.
Zeemleren lappen die erg vuil zijn, wassen in karnemelk. Daarna goed spoelen en wringen, uitslaan en laten drogen.
Meestal gebruikt u het midden van een zeem, vouw hem eens anders op en gebruik dan ook eens de andere hoeken.

* Houd een klein stukje zeep, een handdoek en washandje bij de hand om vuile handen na panne of vieze kindermondjes af te wassen.
Bij veel wasmiddelen worden gratis netjes verstrekt. Deze netjes zijn voor meer doeleinden te gebruiken dan waarvoor ze eigenlijk bedoeld zijn, nl. om er kwetsbare spulletjes zoals panty’s en bh’s in te doen.
Zo gebruik ik netjes om zeep in te doen. Netjes met zeep hang ik bij de douche. Op die manier schuimt de zeep heerlijk, smelt niet en je kunt hem bovendien tot het laatst toe gebruiken.
Leg onderin het zeepbakje van toilet en badkamer een dun sponsje of een stuk sponsdoek. De zeep zal niet meer zacht worden, want het ligt niet meer in het water en… u hebt een fijn zeepsponsje waarmee u elke dag de tegels even kunt afnemen of smoezelige handjes mee kunt afsoppen.
Groene zeep is handig om vloeren, tegels en sanitair te reinigen.
Het is ook geschikt voor het verwijderen van vlekken uit textiel. Smeer op vuile plekken groene zeep voordat u het kledingstuk in de wasmachine stopt.
Een vuile zeemlap wordt weer schoon als u hem wast in een sopje van groene zeep met een scheut spiritus.
Maak eens hele zachte zeep met een ouderwetse zeepklopper met bijpassende zeep.
Om zeeppompjes goed schoon te maken en vooral de randjes, doe het pompje eens in de vaatwasser. Het komt er blinkend schoon uit.

* Wanneer u rijst of pasta afgiet, blijft er vaak een laagje zetmeel achter dat er in de vaatwasser soms niet uitgaat. Dit laagje verdwijnt als sneeuw voor de zon als u een heel klein beetje schoonmaakazijn in de pan giet, eventueel wat water toevoegt en vervolgens even met de afwasborstel door de pan gaat.

* Het schoonmaken van zilver kan worden vergemakkelijkt als de voorwerpen die dagelijks in gebruik zijn, ook dagelijks worden afgewassen in warm zeepsop. Op die manier behoeft u niet zoveel meer te poetsen.
Zilver gaat weer mooi glanzen als het wordt ingewreven met de witte as van verbrand papier.
Oude zilveren bestekken kunnen worden afgewreven met alcohol. Daarna afborstelen met heet water en droogwrijven met een wollen doek.
Bewaard in een plastic zakje wordt zilveren bestek niet zo gauw zwart.
Zilveren bestek kan men in water leggen waar eieren in gekookt zijn. De aanslag zal snel verdwijnen. Nog even opwrijven met een zachte doek met azijnwater.
Een goed middel om zilveren sieraden schoon en glanzend te krijgen, is een papje van krijtwit en spiritus. Nawrijven met een wollen doek.
Zilveren sieraden laten op de huid en op wollen kledingstukken vaak zwarte strepen achter. Na het reinigen het sieraad afnemen met benzine. Dan voorzichtig met vernis of kleurloze nagellak behandelen. Helpt voortreffelijk, ook tegen beslaan!
Filigrainwerk van zilverdraad wordt schoon in zuivere ammoniak. Naspoelen met koud water en op een warme plaats laten drogen in zaagsel. Tenslotte goed afborstelen.
Sigarenas helpt voor hetzelfde doel en ook het kookwater van ongezouten witten bonen voor uw zilverwerk.

* Een sponsje met snelontkalker is een prima middel om snel even wat bewerkt zilverwerk, zoals een theelepeltje, mee te poetsen. Daarna wel goed afwassen.

* Zilverpoetsen een rotwerk? Bewaar uw zilveren bestek dan in een afgesloten blikje met een paar zakje silica. Zo slaan ze niet zwart uit, maar blijven zonder poetsen mooi glimmend en helder. Deze zakjes silica zitten meestal bij apparatuur e.d. verpakt om een en ander tegen vocht te beschermen.
Zilver poetsen kan ook met wat tandpasta op een doekje.
Het ongezouten kookwater van witte bonen is een uitstekend poetsmiddel voor zilveren en koperen voorwerpen. Nawrijven met een wollen lap.
Zilver kan ook gepoetst worden met een papje van krijt en spiritus.

* Zout is een heerlijk wasmiddel. Probeert u het maar eens met uw gordijnen. In een goede zout oplossing gelegd, vliegt het vuil eruit.
Zout in combinatie met azijn, is goed om een elektrische waterkoker uit te koken tegen kalkaanslag.

*U bent in het gelukkige bezit van een zwembad. Maar dan die vuile randjes. Een goedkoop schoonmaakmiddel is doodgewone haarshampoo.
Tegen algengroei helpt kopersulfaat. Bij een zwembad van 50 m3 grootte iedere week 25 gr. hiervan erin strooien.

Zwarte zijde knapt op door deze voorzichtig af te sponsen met warme koffie of thee.
Een zijden sjaal wordt op deze manier  weer als nieuw: voorzichtig wassen en spoelen, droogrollen in een handdoek en half vochtig strijken.
Zijden sjaals en dassen kan door het sap van aardappels. Raspen en door een zeef drukken of een sapcentrifuge gebruiken.
Zijden kleding  kan gewassen worden in water met een scheutje ammonia. Zacht water is hierbij te verkiezen boven hard water. Eventueel kan men wat soda aan het waswater toevoegen, daar wordt het zachter van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *