F.

* Een feest organiseren? Hieronder een feestplanner:
3 weken ervoor Uitnodigingen versturen: Verstuur de uitnodigingen (met routebeschrijving) en inventariseer hoeveel gasten u ongeveer kunt verwachten. Vraag eventueel om een bevestiging of afmelding.
Hapjes en drankjes kiezen: Bedenk welke hapjes en drankjes u gaat serveren. Combineer zelfgemaakte met kant-en-klare borrelhapjes.Alleen borrelhapje, reken dan op 5-6 hapjes p.p. Is het buffet tevens de maaltijd reken dan op 8-12 hapjes p.p.of maak 5-8 verschillende gerechten, van salades tot warme gerechten. Een gerecht voor 4 pers. is dan ruim voldoende voor 12-16 pers.
Inventaris checken:  Heeft u genoeg stoelen, tafels, glazen en servies. Is er voldoende ruimte om dingen te koelen. Wilt nu spullen lenen bij vrienden. Vraag dat nu al, zodat ze er rekening mee kunnen houden.
2 weken ervoor:  Boodschappenlijst maken: Kijk wat u in huis heeft en wat u op de datum van uw feest nog kunt gebruiken. Hoe gedetailleerder de boodschappenlijst, hoe beter. Verdeel de boodschappen in verse producten die u op het laatste moment pas kunt inkopen en alles wat u al eerder kunt inslaan, eventueel verdeeld over diverse boodschappentrips.
Voorraad checken: Is er voldoende aluminiumfolie, plastic folie, keuken- en toiletpapier. Heeft u vuilniszakken en vaatdoekjes in huis. Neem het mee in uw boodschappenlijst.
Slaapplaatsen regelen Komen er gasten van ver. Informeer dan of u een slaapplaats moet regelen of reik mogelijkheden aan voor een betaalde overnachting.
1,5 week ervoor: Eerste inkopen doen: Houdbare producten, zware en grote spullen kunt u nu alvast inkopen. Maak ook een lijst van de spullen die niet voorradig zijn, dan kunt u die bij de volgende boodschappen meenemen, of bij uw laatste, als u de verse producten haalt.
Drank inslaan: Reken voor een avondvullend feest voor 16-20 mensen op ongeveer
– 3 flessen mousserende wijn
– 4 flessen witte wijn
– 5 flessen rode wijn
– 5 flessen mineraalwater en/of frisdrank
Meer bierdrinkers, reken op min. 2 glazen p.p. en laat eventueel wat wijn vervallen. Haal voor de zekerheid 2 kratten, of leen, koop of huur een thuistap.
Overweeg om de zware boodschappen thuis te laten bezorgen.
4 dagen ervoor:   Materialen verzamelen: Verzamel alvast alle materialen die u nodig heeft tijdens het feest, zoals servies, decoratie, tafellinnen en muziek.
Partijen nabellen: Het is verstandig om eventuele externe partijen, zoals het verhuurbedrijf, de cateraar of de band, nog even na te bellen of mailen om zeker te weten dat ze zich aan de afspraak houden.
Maak een checklist voor de laatste dagen, zodat u geen belangrijke dingen vergeet. Wat moet u nog regelen. Welke spullen moet u nog aanschaffen, e.d.
2 dagen ervoor: Hapjes maken :  Zijn er hapjes die u vooraf kunt bereiden en dan kunt invriezen. Doe dat dan 2 dagen van tevoren. Koop voor deze hapjes voor het feest de spullen in.
Heeft u ook aan mogelijke dieetwensen van uw gasten gedacht?  De meeste mensen stellen dat erg op prijs.
Voor kinderen: zie kinderfeestje.
1 dag ervoor: Verse spullen kopen. U kunt nu de verse ingrediënten kopen en de verse hapjes maken. Haal de ingevroren gerechten uit de vriezer om ze te ontdooien.
Schoonmaakspullen: Stop een lege vuilniszak in de afvalbak,zorg voor genoeg theedoeken en een lege afwasmachine. Afsluitbare plastic zakjes en eventueel bewaardoosjes voor de restjes zijn ook erg handig. Verzamel kratten of lege dozen om vuile vaat in te verzamelen.
De avond ervoor: Locatie optuigen De avond voorafgaand aan het feest kunt u de feestlocatie optuigen. Zet de tafels en de stoelen neer en versier de ruimte. Een wirwar van kleine lampjes, een slinger, (kerst)lichtjes of theelichtjes in gekleurde glaasjes vormen eenvoudige, maar doeltreffende sfeerverlichting. Een groot boeket bloemen is vaak onhandig. Kleine boeketjes of losse bloemen zijn subtieler. Vermijd bloemen met een sterke geur, deze geur kan de ruimte teveel domineren.
Heeft u een groot tafelkleed nodig, koop dan een lange lap voeringzijde of katoen op de markt.
Bier, fris en rosé moeten koud staan. Dat kan buiten als het tussen de 3 en 7 C is. Gebruik anders een (camping)koelbox of vul een bad/teil met koud water en ijs.
De feestdag. Laatste voorbereidingen. Op de dag zelf kunt u de laatste hapjes voorbereiden en 2 uur vantevoren de welkomstdrankjes en -hapjes maken. Zorg ervoor dat alles een halfuur voordat de eerste gasten komen (afgedekt) op tafel staat.Plan vooral ook genoeg tijd om jezelf klaar te maken voor het feest.
De juiste muziek Muziek is een belangrijke sfeermaker. Hoe krijgt u uw gasten aan het dansen. De gouden formule is: goede muziek, veel mensen en weinig stoelen.
Tips voor een echt sjiek feest:
1. Stop altijd een paar ballerina’s in uw handtas voor later op de avond.
2. Pas op met transparante stoffen op de rode loper: de flitsers van de camera’s zijn ongenadig.
3. Zorg voor goede ondersteundende lingerie onder uw avondjurk
4. Zorg dat uw arm candy er mooi uitziet, oftewel: regel een goede man voor aan uw zijde.
5. Wees voorzichtig met de hoeveelheid sieraden. Kies voor oorbelllen en armbanden of voor een mooi collier, maar niet alles tegelijk, het wordt snel ordinair.
6. Kies voor een mooie, klassieke make-up. De rode loper is er niet om een make-upstatement te maken, behalve als u  Lady Gaga heet..

De beste tips tegen fietsendiefstal staan hieronder:
1. Zet uw fiets goed op slot.
2. Gebruik altijd twee sloten  : een vast slot en een apart kabelslot. Maak het kabelslot vast aan de fiets en een fietsbeugel. Het is nog beter om uw fiets te stallen in een fietsenstalling.
3. Registreer uw fiets.
4. Noteer de kenmerken van uw fiets en bewaar deze goed. Denk bv. aan soort, merk, type, kleur, framenummer, tagnummer of gravceercode. Bij politie, gemeente en AFAC kunt u daarvoor een handig registratiekaartje halen. Aan de hand van deze kenmerken is uw fiets gemakkelijker te vinden na diefstal. Als het framenummer niet meer zichtbaar is, kunt u uw fiets vaak gratis laten graveren.
5. Doe altijd aangifte. U kunt digitaal aangifte doen of bellen voor een afspraak via 0900-8844. De kans dat de gestolen fiets daardoor teruggevonden wordt is groter. Ook krijgt de politie hierdoor een goed beeld van het aantal fietsendiefstallen.
6. Koop geen gestolen fiets, neem niet het risico aangehouden te worden voor heling, want dat is strafbaar. De boete voor heling kan al snel in de honderden euros lopen. Koop dus nooit een fiets die te goedkoop is, zoals een fiets met 21 versnellingen voor € 30. Met het originele framenummer kunt u controleren of de fiets gestolen is via het fietsendiefstalregister op internet. Let ook op beschadigingen aan het frame. Dit kan een teken zijn dat het originele slot vervangen is door een ander slot.

* De regels voor de fietsverlichting zijn:
– witgeel licht voor, rood licht achter,
– losse lampjes mag u alleen op het bovenlichaam bevestigen, niet op het hoofd, aan armen of benen,
– bevestigen aan kleding of op een tas mag, mits goed zichtbaar,
– losse lampjes moeten recht vooruit en recht achteruit schijnen, en mogen niet knipperen of teveel bewegen.
Houdt u zich hier niet aan, dan riskeert u een boete, maar nog belangrijker u zet uw eigen veiligheid op het spel.

* Hoeveel fooi wordt u geacht te geven?
– Amerika: 15 tot 20 procent
– Argentinië: 10 procent
– Egypte: 10 tot 15 procent
– India: 10 procent
– Maleisië: niets (10 procent zit in de rekenening verwerkt
– Nederland: 5 tot 10 procent
– Oman: 10 tot 15 procent
– Panama: 10 tot 15 procent
– Zuid-Korea: niets (kan zelfs worden geweigerd)
– Zweden 7 tot 10 procent.
G.

Hoewel het ook bij speciale gelegenheden tegenwoordig minder officieel toegaat dan vroeger, zijn er toch nog bepaalde evenementen (sommige recepties en audíënties, een galabal of een banket), waarbij gelegenheidskleding wordt gedragen. De heren dragen dan een smoking, rokkostuum of jacquet, de dames een middagtoilet, klein- of groot avondtoilet.
Een jacquet wordt gedragen bij officiële gelegenheden, die overdag plaatsvinden. Dit kostuum bestaat uit een zwarte jas met lange panden, die tot de knieholte reiken en met revers van dezelfde stof. Bij de jas wordt een zwart met grijs gestreepte broek gedragen zonder omslagen aan de pijpen. Het jacquet wordt gecompleteerd met een witlinnen pochet; een speciaal jacquethemd; een zwart of een grijs vest; een zwarte of een grijze das; zwarte of donkergrijze sokken; zwarte schoenen en zwarte of grijze handschoenen. Wil men het helemaal goed doen, dan heeft men een witte zakdoek op zak. Voor buitenshuis horen bij het jacquet nog: een zwarte overjas, een witzijden sjaal, een zwarte hoge hoed of deukhoed.
Een rokkostuum is de avonddracht bij galafeesten en promoties. De onderdelen van dit kostuum zijn: een jas met uitgesneden voorpanden, lange achterpanden tot in de knieholte en zijden revers. De broek heeft zijden biezen op de zijnaden. Bij het rokkostuum worden een wit vest en een witte strik gedragen. Verder een gesteven, wit piqué overhemd met enkele staande boord (of een niet gesteven, piqué overhemt met liggende boord), dunne, zwarte sokken, zwarte schoenen en een wit linnen pochet. Voor buiten  wordt het rokkostuum gecompleteerd met een zwarte overjas, een wit zijden sjaal, witte handschoenen en een hoge hoed.
Een smoking, eveneens een avonddracht, is geschikt voor formele gelegenheden, die niet zo officieel zijn dat rokkostuum verplicht is. Een smoking bestaat uit een zwart kostuum met een jasje met zijden revers en twee rijden knopen, waarvan de knoop rechtsonder voor de sluiting dient. De pantalon heeft biezen op de zijnaden, (het mag wel), terwijl de pijpen zonder omslag achter bijna tot op de grond reiken. Bij de smoking wordt een zwart vest gedragen. Verder een wit, niet gesteven piqué overhemd met vaste, liggende piquéboord en dubbele manchetten, zwarte, dunne sokken, zwarte schoenen, een wit linnen pochet en een zwart strikje. Buiten draagt men bij de smoking een zwarte overjas met wit zijden sjaal en een zwarte deukhoed.
Op een smoking mogen nooit decoraties worden gedragen, op een rokkostuum daarentegen wel.
Worden de dames in avondtoilet verwacht, dan bestaat dit bij galagelegenheden uit een lange, gedecolleteerde japon, met lange handschoenen, avondschoentjes en een speciaal avondtasje. Is de gelegenheid iets minder formeel en kan men volstaan met klein avondtoilet, dan kan men ook een korte avondjapon of (tegenwoordig) een feestelijke pantalon met bijpassende accessoires dragen. Bij officiële middagkleding (meestal een geklede japon of mantelpak) dragen de dames een hoed.
De aanduiding cravate blanche (of white tie) op een uitnodiging betekent dat de heren in rokkostuum en de dames in groot avondtoilet moeten verschijnen.
De vermelding cravate noire (of black tie) duidt op smoking en klein avondtoilet.
Ook de term tenue de ville wordt wel eens gebruikt, maar dat zegt alleen maar dat de heren in een net pak en de dames in een nette jurk dienen te verschijnen.Blote benen zijn dan taboe.
De officiële kleding voor begrafenissen is voor de dames donkere, bij voorkeur zwarte kleding met zwarte accessoires. De heren dragen een jacquet met zwart vest, zwarte das, zwarte handschoenen en hoge hoed, eventueel gecompleteerd met een zwarte overjas met witzijden sjaal. Er wordt geen pochet gedragen, terwijl een paraplu te prefereren is boven het gebruik van een regenjas.

* De beste tien geldtips op een rijtje:
1. Eerst sparen, dan kopen
2. Bovenstaande lukt de meeste mensen niet met hun belangrijkste aankoop van hun leven: de eigen woning. Breng dan toch wat spaargeld mee om te voorkomen dat een hypotheek als een molensteen aanvoelt.
3. Geef niet meer uit dan er binnenkomt. Zet indien mogelijk 10% van uw inkomen opzij als buffer.
4. Houd een overzicht van inkomsten en uitgaven bij.
5. Stel een aantal concrete financiële doelen vast.
6. Bij elke aankoop uzelf afvragen: heb ik het eigenlijk nodig? Of neem wat meer bedenktijd voordat u iets koopt. Dat vermindert de kans op impulsaankopen die vervolgens jaren op een zolder staan te verstoffen.
7. Leef naar de eigen portemonnee en niet naar die van buren, familie of vrienden.
8. Neem in supermarkt of horeca een vast contant bedrag mee waarmee u wilt uitkomen. Met pinnen gaat u al snel over uw limiet omdat het niet aanvoelt als geld uitgeven.
9. Vertrouw verkopers, bankiers, verzekeraars en anderen die u wat willen verkopen niet op hun blauwe ogen. Snapt u een product of dienst niet, blijf dan doorvragen totdat u het wel snapt of loop weg.
10. Zuinig heeft door de jaren heen onmerkbaar een negatieve bijklank gekregen. Dat is marketing onzin. Bewust met spullen en geld omgaan scheelt niet alleen in de portemonnee, het is ook een investering in de wereld die we nalaten aan de volgende generaties.

* Een donker kostuum wordt vrijwel alleen gedragen bij gelegenheden.Meestal als u het aan wilt doen, zit het onder de stof en de pluisjes. Voor een snelle opknapper pakt u de plantenverstuiver en een schone kleerborstel. Bestuif het kostuum met de fijnste waternevel en borstel het daarna meteen grondig af.

* Geluksmomenten zijn voor iedereen een persoonlijk iets, maar velen zijn voor de meesten onder u wel herkenbaar zoals:
1. Een boswandeling in de herfst,
2. Een schoon bed met knisperende lakens,
3. Slapende kinderen,
4. Lief spelende kinderen,
5. Schrijven met een nieuwe pen in een nieuw kladblok of opschrijfboekje
6. Luisteren naar uw favoriete muziek
7. Lezen in een goed boek in een rustige omgeving.
8. De zonneschijn op uw huid,
9. Horen dat u ergens van genezen bent,
10. Een to-do lijstje maken en dat punt voor punt afwerken. U voelt dat u wat gedaan heeft. etc., etc.

* Bij het zuigen van het grastapijt op uw balkon kan het voorkomen dat op de stofzuigermond een zwarte aanslag ontstaat, die moeilijk te verwijderen is. Doe het eens zo: maak een stukje keukenrol nat en leg deze een minuut of vijf op de stofzuigermond. Daarna krijgt u deze gemakkelijk schoon.

* Groene graffiti maakt u in een handomdraai: met een handje mos, 500 ml. karnemelk en een half theelepeltje suiker. Maak het resultaat de eerste paar weken geregeld vochtig met een plantenspuit, zodat het mos stevig kan hechten.

 

H.

*Bent u weer uw handschoenen vergeten? Misschien is het een idee om grote stenen op de verwarming te leggen of in de oven te doen, en die warme stenen dan in uw jaszak te deponeren. U staat er versteld van hoe lang de stenen warm blijven en daarmee uw handen ook.

* Leg een horloge, dat overdag uw lichaamstemperatuur aanneemt, ’s nachts niet op een marmeren wastafel of andere koude plaatsen. temperatuurverschillen doen het uurwerk onzuiver lopen.
Leg een horloge nooit op een TVtoestel of ander electrisch apparaat. De kans bestaat dat het hierdoor wordt gedemagnetiseerd.

Als u een horloge altijd om wilt houden in bed en bij het handenwassen, kies dan een waterdicht exemplaar, dit is tevens stofdicht.

* Maak eens een huis- en tuinboek. Noteer daarin eens hoeveel rollen behang benodigd zijn voor de huiskamer bv, hoeveel stof u voor de gordijnen heeft gebruikt, de afmetingen van uw huis.

* Hybride bij een auto: wat betekent dat? Een hybride auto heeft twee motoren, een brandstofmotor (benzine of diesel) en een electromotor. De electromotor gaat (meee)werken op momenten dat de brandstofmotor niet efficiënt genoeg kan werken. Hybride auto’s rijden door deze techniek stiller, schoner en zuiniger.

I.

* Tips tegen inbraken:
1,. Zorg dat aan de buitenzijde van uw woning niet duidelijk is dat u op vakantie bent. Niet doen: een briefje ophahgen, een leesmap aan de deur laten hangen of en sleutel onder een bloempot leggen.
2. Plak tijdens of rondom de vakantie een ‘nee-nee’ sticker op de brievenbus, verkrijgbaar bij elke gemeente. Ongeadresseerde post (folder en huis-aan-huisbladen) worden dan niet bezorgd.
3. Als u normaal gesproken een auto op de oprit hebt staat; vraag of anderen hun auto tijdens de vakantie op de oprit willen plaatsen.
4. Als u een draadloze deurbel heeft, laat dan de buren deze beantwoorden.
5. Zorg voor voldoende binnen- en buitenverlichting, die bij voorkeur met een tijdschakelaar in- en uitgeschakeld kan worden.
6. Spreek niet op uw antwoordapparaat in dat u (voor een langere) periode weg bent.
7. Vermeld uw afwezigheid niet op een van de sociale media.
8. Zorg tijdens langere afwezigheid dat uw brievenbus wordt geleegd of dat uw post regelmatig door een sleutelhouder van de deurmat wordt verwijderd.
9. Zorg dat een sleutelhouder de post neerlegt op een plaats die niet van buitenaf zichtbaar is.
10. Vestig geen onnodige aandacht op waardevolle spullen door deze op een van buitenaf zichtbare plaats te zetten.

Italiaans op reis:
Ristorante diverse gerechten, meestal geen pizza
Trattoria: informeel restaurant waar u soms een tafel deelt met andere gasten
Pizzeria gespecialiseerd in pizza
Spaghettteria: gespecialiseerd in pasta
Tavola calda self service restaurant
Rosticceria een take-away gespecialiseerd in gebraden vlees (vaak kip)
Paninoteca: een sandwich-shop

J

*De naam jerrycan komt uit de 2e Wereldoorlog. De Duitsers hadden toen een reserve benzinetank die bijna niet kapot te krijgen was. De geallieerden hadden zoiets niet. Toen ze beslag legden op de tanks van de Duitsers hebben ze de benzinetanks nagemaakt. Aangezien de Engelsen en Amerikanen de Duitsers ‘Jerries’ noemden, hebben de reservetanks deze naam behouden.

*Geen zin in joggen? Bedenk dan dat het huishouden doen ook de nodige calorieën kost. In totaal hoeven mensen slecht dertig minuten te bewegen, Zo worden vuilniszakken buiten zetten en ramen zemen ineens een stuk aantrekkelijker. Dus niet joggen maar poetsen!

*Wist u dat de Joodse keuken de meeste stoofgerechten kent van alle keukens ter wereld? Volgens religieuze voorschriften mogen Joden op de sabbat geen vuur maken. Wil men toch warm eten, dan zet men de dag ervoor een grote pan met vlees, groenten, bonen granen en kruiden op die de hele nacht doorgaart. Daardoor zijn er door de eeuwen heen vele stoofgerechten ontstaan. En die worden echt niet alleen op de sabbat gegeten.

K.

* Handige kampeertrucs:
1. Geïmpregneerde grondzeil. Om afkoeling in de nacht en slijtage van uw tent te voorkomen.
2. Opslagboxen. Ideaal om uw kampeerspullen te sorteren of te verplaatsen van uw huis naar de auto en van uw auto naar de tent.
3. Zipzakjes, voor belangrijke papieren. Voor kruiden. Voor droog en schoon toiletpapier.
4. Zeepgel zonder water. Scheelt een loopje naar de toiletruimte.
5. Droge lucifers. Overdoen in een plastic doosje bv van tandenstokers. Schuurpapier erop plakken om de lucifers aan te strijken.
6. Beker-speaker, meer geluid uit uw smartphone of iPod? Zet uw apparaat in een drinkbeker. Volume vergroot.
7. Kopje koffie? Beetje koffie in een filter doen, dichtbinden met een touwtje of flosdraad en in een kop of beker met heet water hangen.
8. Kurkenhanger, sleutel verliezen in het water? geen kans als u deze hebt vastgemaakt aan een kurk.
9. Organizer. Schaar en opener niet laten rondslingeren. Touwtje eraan en even ophangen op de plek waar u ze nodig hebt. Zo kunt er niet per ongeluk op trappen. Geldt ook voor ander keukengereedschap,.

* Jongeren presteren beter op testen en eindexamens wanneer ze op (suikervrije) kauwgom kauwen.
Daarnaast helpt kauwen op kauwgom ook tegen stress.

* Tips voor een kinderfeestje:.
1. Maak er een thema van, bv. piraten- en prinsessenfeest.
2. De voorpret, d.m.v. een persoonlijk afgegeven uitnodiging. Niet op het schoolplein geven, dan voelt niemand zich uitgesloten.
3. Iedere gast gaat apart met de jarige op de foto. Maak daartoe een lijst van karton en versier deze. Laat de jarige en een gast binnen in de lijst staan en maak de foto. Een leuke herinnering.
4. Kinderen kunnen vol energie zitten, de cadeautjes krijgen dan geen aandacht, doe het eens zo:
– als de kinderen binnenkomen, doe de presentjes dan in een mand, bij het taart eten uit laten pakken, zo krijgt ieder presentje de aandacht die het verdient.
– partijtjes moeten niet te lang duren, drie uur is ruim voldoende.
– een klein groepje is het handigst, vuistregel: de leeftijd van de jarige plus één
– zorg voor hulptroepen, bv. de oppas.
5. Geef in plaats van grote stukken taart eens klein gebak, bv. een soesjestoren, of zebracakjes (cake met chocopasta)
6. Maak eens hoedjes van papier, niet voor op het hoofd, maar om snoep of popcorn in te doen. Ook voor een spelletje vangbal met een pingpongballetje is zo’n hoedje ideaal.
7. Omdat het feest is eet eens met je handen, stort de friet op de tafel (die bedekt is met tafellaken en papier) en smul lekker met de handen. Doe de sauzen en de appelmoes op schoteltjes om te dopen.
8. Doe eens gek, doe het feestje omgekeerd
– Je wordt thuisgebracht? Nee, juist opgehaald,
– Starten met cadeautjes, nee, juist als de grote finale,
– ’s middags feest? nee, juist ’s avonds.
– Niet eindigen, maar beginnen met pannenkoeken, daarna speurtocht in het donker, zaklamp mee.
– Stoelendans ook achterstevoren; iedereen schuifelt op de muziek achteruit op zoek naar de lege stoel.
9. Geef de gasten na afloop van het feestje eens iets kleins mee, als dank, bv. roltongen, armbandjes, bellenblaas, schuif puzzeltjes, stuiterballen, stickervellen, etc.
Nog meer ideeën voor een kinderfeestje:
1. Turbotekenen: met opdrachten en een stopwatch of een keukenwekker. potloden en/of stiften in de aanslag, papier klaar. Opdracht: kleur je lievelingsdier. Drie min de tijd. Stop.
Volgende opdracht: een zelfportret, binnen 5 min.
Laatste opdracht: wat is echt griezelig, drie min. en na afloop de tekeningen ophangen en een expositie in eigen huis.
2. Een voorleesfeest: maar dan een heel boek, bv. Floddertje, boeken van van Dolfje Weerwolfje o.i.d. Doe de gordijnen dicht, ale kussens in het huis bij elkaar op de grond, warme chocomel en lekkere koekjes, en als het in de zomer is, lekkere frisse limonade en ijsjes.
3. De huiskamer wordt omgetoverd in een bioscoop. Gordijnen dicht, stoelen in bioscoop opstelling, popcorn erbij en limonade. Film, Toy Story.
4. Een knutselbuffet: zet alle knutselspullen op een tafel en bekleed die tafel eerst met behangselpapier als een reuzengroot tekenvel. Uw heeft alle verf, glitters, knipsels, crepepapier, lint en plakband uitgestald. U kunt er een thema aan verbinden, zoals sprookjes, onderwater Spongebob!, of een andere kinderfavoriet.
5. Laat de kinderen een taartje of koekje bakken. Het wordt een puinhoop, maar dan kan wel voor een keer. U kunt de kinderen na afloop hun eigen baksels laten proeven en het overschot mee naar huis laten nemen. (u kunt natuurlijk ook pizza’s bakken of zoiets).
Knip eens een snor van zwart karton en maak met een perforator een gaatje in het midden. Schuif de snor om de bovenkant van het rietje tot aan het buigzame deel. Succes verzekerd op een kinderfeestje.
Een snoepketting maken voor een kinderfeestje? Neem een stuk draad en rijg daar een rietje, spekje, rietje, etc. aan met een stompe naald. Zorg er wel voor dat de draad lang genoeg is om er ook nog een knoop in te leggen.
Om ieder kind op een kinderfeestje uit zijn/haar eigen glas laten drinken, merk die glazen met een kleurtje nagellak hun naam erop. Na afloop van het feest is die naam er zo weer af met aceton of remover.
Een speurtocht uitzetten voor de kinderen: Bepaal de route en loop hem ook een keer zelf, dan weet je of de speurtocht niet te lang is. Welke aanwijzingen geeft u mee? Waar vinden ze een opdracht, of iets lekkers? Waar is het einde?
Loop de speurtocht nog eens en plaats de herkenningspunten: linten, bordjes, krijtpijlen, takken.
De speurtocht eindigt natuurlijk met een spectaculaire schat. Deze kan begraven zijn, maar misschien is hij  wel in de boom verstopt.
Opdracht voor onderweg: herken de pootafdrukken: is het een ree, of een vos, of een hond. Op www.dierensporen.info vindt u de mooiste voorbeelden van afdrukken. Alle pootafdrukken goed? alle opdrachten goed uitgevoerd, beloon de speurders met een boswachtersdiploma, b.v.
Laat de kinderen vragen beantwoorden voor extra aanwijzingen, zoals welke kleuren heeft de vlag van Frankrijk, noem drie verschillende planten en welke vogel is ook een fruitsoort. enzovoort.
Als u de speurtocht in de schemer houdt, denk dan aan herkenningspunten van zilverpapier. In het schemerdonker lichten deze wegwijzers op in het licht van een zaklantaarn. Meenemen dus.

* Klagen over telecombedrijven, kabelaars, energieleveranciers en zorgverzekeringen kan goedkoper via Facebook, Twitter of een speciale chatfunctie op de website. Op twitterberichten wordt gemiddeld binnen drie uur gereageerd. Meestal sturen telecom- en kabelaanbieders binnen zes uur een antwoord op een binnengekomen tweet.

* Staan uw koffers ook leeg op zolder? Vul ze eens met zaken die u niet zo vaak nodig heeft. De vorm van de koffers blijft beter behouden en uw zaken vallen niet meer op. En het bespaart kastruimte.

* U bent koning klant. U heeft bv. een DVD spelerdie het twee jaar heeft gedaan maar dan gaat het display kapot en u kunt niets meer afspelen. Uiteraard is de garantie verstreken, maar ook daarna unt u bij de fabrikant terecht om te claimen. Zó’n apparaat moet namelijk meer dan twee jaar naar voldoening werken. Schijf dan de fabrikant aan om uw recht te halen.
Ook bij bv. een appel die u net in de supermarkt heeft gekocht en nu al verrot is na een paar dagen, ga proberen om uw rechtt te halen. Appels horen niet na een paar dagen verrot te zijn.

*Een druppelende kraan kan u per maand 170 liter water kosten. Dus kranen goed dichtdraaien en leertjes regelmatig vernieuwen.

* Uw krant waait niet meer weg als u de krant in de vouw vastniet.

* Hoe worden kijkcijfers gemeten? Een dwarsdoorsnede van de Nederlandse bevolking worden gekozen door een onderzoeksbureau, Stichting KijkOnderzoek , zij doen vrijwillig mee. Ieder gezinslid krijgt een kastje en als bv. moeder naar GTST kijkt en dat doet gedurende meer dan de helft van de duur van het programma, dan wordt dat gemeten en de kastjes registreren de zender, het tijdstip en waneer er wordt gezapt. Iedereen heeft een eigen inlogcode, zodat SKO een overzicht van welke programma’s door hoeveel mensen worden bekeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *