A.

* Men kan thee drinken van duizendbladkruid als men last heeft van aambeien.
Het deppen met ijskoud water kan verlichting geven bij aambeien.
Aambeien zijn uitstulpingen van het slijmvlies aan de binnenkant van de darm, vlak voor de anus. Ze kunnen jeuken, een branderig gevoel geven of pijn doen.
Oplossingen: vezelrijker eten, veel water drinken en meer beweging zorgen voor zachtere ontlasting. Als de klachten langer dan drie weken aanhouden, als er steeds weer bloed in de ontlasting zit, ga dan naar de huisarts. Ook bij een uitpuilende aambei die niet teruggeduwd kan worden; bij ernstige pijn. Bij een verandering in het stoelgangpatroon die samengaat met pijn; bij klachten over buikpijn, een opgeblazen gevoel en braken; bij een drukkend gevoel of loze aandrang; bij twijfel of een uitstulping aan de anus een aambei is, ga naar de huisarts. Vette creme al of niet met eem middel om de jeuk of pijn te verminderen (zinksulfaat/zinkoxide, lidocaïne, vezelrijke of volumevergrotende preparaten om de ontlasting zachter te maken (zemelen, psyllumvezels, stercullagom) zijn alle verkrijgbaar zonder recept.
Geparfumeerde natte doekjes kunnen irritatie van de aambeien erger maken.

* Een ruwe huid knapt zienderogen op als u die insmeert met een papje gemaakt van twee in de schil gekookte aardappelen en wat room.
De remedie tegen een vette huid: smeer deze in met rauwe aardappel.

* Overgevoeligheid voor aardbeien is soms te overwinnen, door ca. een uur voordat u ze wilt gaan eten alvast één of twee aardbeien te nemen. Het lichaam gaat dan antistoffen aanmaken, zodat het al voorbereid is op de aanval.
In ieder geval is het beter de aardbeien met een melkproduct (yoghurt of slagroom) te combineren.

* Aarsmaden komen vooral bij kinderen voor, als ze in de zandbak spelen bv. Het is niet gevaarlijk, maar zorgen voor veel jeuk tussen de billen.
De wormpjes verspreiden zich omdat de drager zich onwillekeurig krabt en dan weer ergens aanzit. Jeuk is een aanwijzing, vaak zijn de aarsmaden in de ontlasting te zien. Vaseline helpt tegen de jeuk. Mebendazol (apotheek of drogist) is een wormendoder. Verder nagels kort houden, elke dag twee keer schoon ondergoed aan trekken en ondergoed en beddengoed op min. 60 C wassen.

* Een slechte adem verdwijnt door dagelijks te kauwen op kummelkorrels of salieblaadjes. Een probaat middel tegen een onwelriekende adem na het eten van uien is een glas hete melk.
Kauwen op gemberwortel helpt bij een slechte adem.
Als men veel knoflook gebruikt kan men een frisse adem houden door na het eten een glas water met een theelepel norit te drinken.
Probeer dit recept eens bij slechte adem: kook een halve liter water, voeg twee eetl. eau de cologne toe en doe er ook twee eetl. pepermuntolie bij. Even goed door elkaar doen en spoelen maar. Als u het in een goed afsluitbare fles doet, dan heeft u er lang plezier van.
Sla, aangemaakt met olijfolie en citroensap zorgt voor de nodige bladgroen dat de nasmaak van kruiden neutraliseert en een frisse adem garandeert.
Maar het beste tegen slechte adem is toch tanden poetsen, flossen, tandenstokers gebruiken. Vergeet ook de tong niet.

* Wat veel mensen vergeten, is de juiste ademhaling.
1. Buikademhaling: ga op de rug liggen en leg een hand op de lage buik en een op de borst. Adem rustig in door uw neus en door de mond weer uit.
Laat de inademing langer duren dan de uitademing. Uitademen staat voor loslaten, laat uw gedachten gaan op de uitademing.
Probeer het hele ademsysteem te gebruiken: vul de longen met lucht en voel dat de buik omhoog gaat en dat het middenrif en de borst bewegen
Probeer bij elke uitademing meer te ontspannen. Stel u voor dat u ontspanning inademt en spanning uitademt.
2. Vuurademhaling: Zit of lig, net wat u prettig vindt.
Strek de armen voorwaarts en maak vuisten van uw handen.
Trek bij de inademing de vuisten snel naar u toe en stoot ze op de uitademing weg.
Doe dit tien keer, stop dan even en voel na
Herhaal de oefening als deze prettig voelt en u meer energie wilt.
Maar wat het meest belangrijk is: wees u bewust van uw ademhaling en adem lekker diep en rustig in en uit.

* Wanneer u last heeft van rode adertjes  (couperose) in het gezicht, neem dan geen hete stoombaden. Ook de zon kunt u dan beter niet op de gezichtshuid laten schijnen. Het gezicht reinigen door deppen met koud water en leg af er toe een kompres van lindebloesem of fijngemaakte peterselie op de huid.

* Drink om af te slanken iedere ochtend een glas gekookt water met citroensap en wat zout op de nuchtere maag.

* Waarom kan ik niet afvallen.
1. Ik eet toch gezond- van gezond eten wordt je net zo dik als ongezond eten. Wat telt zijn de calorieën.
2. Ik sla mijn ontbijt over- als u niet ontbijt, is de kans groot dat u in de loop van de dag gaat overcompenseren. Aan het eind van de dag heeft u meer caloriën gegeten dan wanneer u wel een goed ontbijt had genomen. Kies voor een eiwitrijjk ontbijt met veel vezels, zoals volkoren boterhammen met ei, of yoghurt met havermout of muesli.
3. Ik heb toch recht op een tussendoortje- ongemerkt eten sommige mensen nogal wat calorierijke tussendoortjes en snacks. Eet uitsluitend drie maaltijden per dag, tussendoortjes zijn een uitvinding van de snackfabrikanten.
4. Vruchtensap kan toch geen kwaad- iemand dronk 2 l. vruchtensap per dag, maar daar zaten veel suikers in die meer dan 1000 kilocal. bevatten, meer dan een maaltijd.
5. Fruit is gezond, daar kun je nooit teveel van eten- fruit bevat veel gezonde antioxidanten, veel vezels en vitaminen. Maar fruit bevat ook veel suikers en daarin zitten de caloriën. Juist suikerpatiënten moeten oppassen: bv. vier stuks fruit en één pond druiven eten is niet aan te raden. De bloedsuikers en gewicht waren niet omlaag te brengen. Het fruit in zo’n diëet kan beter vervangen worden door extra groenten. (naar dr. Frank)

Aften, pijnlijke geel-witte zweertjes in de mond, genezen doorgaans binnen twee weken. De oorzaak is niet bekend, maar stress kan aften bevorderen. Het is te voorkomen door goede mondhygiëne en het vermijden van stress. U kunt naar de huisarts, als de aften niet binnen twee weken zijn verdwenen of als het er erg veel zijn. U kunt zelf veel doen door de zweertjes aan te stippen met een plaatselijk verdovend middel, de mond spoelen met een verdovende mondspoeling. De mondspoeling of zuigtablet om de mondholte te ontsmetten (chloorhexidine, waterstofperoxide), aanstipvloeistof om de pijn te verzachten (lidocaïne), aanstipvloeistof die een beschermend laagje op de aft aanbrengt (o.a. rabarberextract) zijn zonder recept te verkrijgen bij de drogist.

* Akkerklaverhoning kan ingenomen worden tegen hoest, astma, spataderen en trombose.

* ALARM 112:Bel meteen 112 bij de volgende (combinatie van) klachten:
– plotseling pijn op de borst, uitstralend naar linkerschouder, misselijk,kortademig (wijst op hartinfarct)
– scheeftrekken gezicht, klachtverlies arm/been, moeite met praten, duizeligheid, hoofdpijn (wijst op beroerte)
– snelle daling bloeddruk, flauwvallen bv. na bijen-, wespensteek (anafylactische shock)
– snel opkomende koorts, sufheid, niet wegdrukbare rood-paarse bultje op de huid, nekstijfheid bij kind (wijst op hersenvliesontsteking)
– snel opkomende zwelling in mond of keel (angio-oedeem)
– bewusteloosheid na ongeval
– hevig bloedverlies
– overgeven met bloed, ontlasting met (veel) bloed (wijst op maag-, darmbloeding)
– niet wegdrukbare, pijnlijke bobbel in lies of navel (wijst op beklemde lies- of navelberuk
– opzwellen van de buik, verstopping, overgeven, pijn in buik (wijst op darmafsluiting)
– plotseling opkomende pijn eerst rond navel, daarna rechtsonder in de buik, misselijkheid ( wijst op acute blindedarmontsteking).

* Fijn gekauwde koffiebonen (ca. 10) die langzaam worden ingeslikt belemmeren de schadelijke uitwerking van een teveel aan alcohol.
Ook sinaasappelsap en vitamine C tabletten binden een teveel aan alcohol.
Een bodempje leggen voor een avondje drinken, helpt een beetje om geen kater te krijgen.
Is de wil niet sterk genoeg om het alcohol gebruik te verminderen koop dan in de apotheek of drogist het homeopathische middel Arnica D3. Het wekt tegenzin in alcohol en geneest meteen een bedorven maag.
Om van de alcoholgeur in de mond af te komen kunt u een citroen eten of het sap van een citroen drinken.

* Een allergie voor warm weer komt voor. U krijgt dan last van galbulten, jeuk en smetplekken. Een antihistaminemiddel tegen hooikoorts helpt hierbij.   Ook Nestosyl is een probaat middel tegen de jeuk door een allergie.

* Klachten bij ontstoken amandelen: keelpijn, pijn bij slikken, oorpijn. Onaangename mondgeur, koorts, soms misselijkheid en/of overgeven. Indien de amandelen erg opzwellen kunnen ademhalingsproblemen ontstaan, met name tijdens het slapen. Amandelontsteking gaat doorgaans in een paar dagen over. Oorzaken: infectie van de keelamandelen met een bacterie of virus. Kinderen zijn hier gevoeliger voor dan volwassenen. Roken en overmatig drinken vergroot de kans op ontsteking van de amandelen. Als de pijn hevig is, de klachten langer aanhouden dan 2 dagen en/of de opgezwollen amandelen de ademhaling bemoeilijken ga dan naar de huisarts. Zelf kunt u de keel bevochtigen, gorgelen met zout water (één afgestreken theelepeltje op één theeglas lauw water), koude vloeistof drinken, ijs eten, verzachten de pijn. Zacht voedsel vermindert de slikproblemen. Mondspoeling of zuigtablet om de mondholte te ontsmetten (chloorhexidine, waterstofperoxide), als pijnstiller is paracetamol de eerste keuze, bij geen afdoende effect overstappen op een ontstekingsremmende pijnstiller (acetylsalicylzuur, carbasalaatcalcium, diclofenac, ibuprofen, ketprofen, naproxen )zijn zonder recept verkrijgbaar.

* Anijs heeft een gunstige werking op maag en darmen. Het wordt vaak gedronken in warme melk.

* Aromatherapie:
1. Citroen is één van de meest frisse oliën die vaak wordt gebruikt in parfums en kamerluchtjes. En lekker overheersend, niet voor niets favoriet als toevoeging aan schoonmaakmiddelen en toiletverfrissers. Citroenolie maakt een ruimte licht en zonnig. Bovendien werkt citroenolie als een sterke luchtzuiveraar doordat het veel microben in de lucht onschadelijk maakt.
Gebruik: als interieurverfrisser of als toevoeging aan amandelolie ter verzorging van de rijpere huid of voor de verzorging van handen en voeten (tegen winterhanden en -voeten).
2. Den: Tijdens een wandeling in een -van regen nadampend- dennenbos merkt u het vaak meteen, u kunt opeens weer door twee neusgaten ademen en uw longen voelen fris. Het aroma van de dennenboom werkt luchtzuiverend en zet de luchtwegen open. Ook zou de olie een zuivere en vriendelijke sfeer in huis brengen en als afrodisiacum kunnen dienen.
Gebruik: als interieurverfrisser en luchtzuivereraar, vooral wanneer u problemen hebt met uw luchtwegen of romdom de feestdagen.
3. Eucalyptus heeft een karakteristieke indringende geur, die dankzij veelvuldig gebruik in medicinale producten niet louter en alleen gewaardeerd wordt. Het in de olie aanwezige ‘cineol’ is verantwoordelijk voor de uitwerking op de luchtwegen. De olie werkt doeltreffend bij alle luchtwegklachten.
Gebruik: vooral wanneer u last heeft van uw luchtwegen. Zes druppeltjes eucalyptus in een schaaltje heet water en met een handdoek over uw hoofd de damp inademen.
4. Kruidnagel: al sinds de oudheid gebruikt men kruidnagels om kiespijn te behandelen. De olie werkt pijnstillend en bacteriedodend. Het aroma van kruidnagel zou, bij voorkeur gemengd met een andere etherische olie, het concentratievermogen ondersteunen en een gevoel van alertheid kunnen opwekken.
Gebruik: een druppel rechtstreeks op de pijnlijke tand kalmeert.
5. Lavendel wordt door veel mensen gezien als een ouderwetse geur: zakjes gevuld met gedroogde lavendel en cederhout werden vroeger gebruikt om de kledingkasten motvrij te houden. Het is de bekendste onder de etherische oliën en de geur van de Provence. Behalve het oproepen van nostalgie zorgt het voor ontspanning en rust. Geest, spieren en huid, lavendel heeft op alle drie een kalmerende uitwerking. In Noorwegen wordt lavendel gebruikt om de pijnlijke huid als gevolg van verbranding te behandelen.
Gebruik: voeg een paar druppels toe aan een neutrale bodymilk of amandelolie voor de behandeling van een onrustige, rode huid, toegevoegd aan een neutrale massageolie werkt lavendel ontspannend en licht verdovend.
6. Patchoeli: u houdt ervan of u houdt er niet van, geldt voor een hoop geurtjes maar vooral voor patchoeli en ylang ylang. In de jaren ’70 van de vorige eeuw werd patchoeli vaak gebruikt om de zware geur van marihuana te maskeren. Tegenwoordig wordt patchoeli meer geassocieerd met tantra en oosterse mystiek. De geur wordt een afrodisiacum genoemd, al geldt dat zeker niet voor de partners die er op afknappen.
Gebruik: als toevoeging aan een neutrale badolie of als bedwelmend kamerluchtje. Ook geschikt als behandeling van huidproblemen zoals prioriasis of eczeem.
7. Pepermunt: rook de kast van oma naar lavendel, dan haar tas toch zeker naar pepermunt. Ondanks haar anciënniteit behoort pepermunt nog steeds tot één van de meest verkochte snoepsoorten. De verfrissende werking van de pepermuntolie maakt pepermunt het ideale snoepgoed tijdens lezingen, autorijden of studiedagen. Pepermuntolie heeft een licht stimulerende werking op de spijsvertering en wordt veelvuldig onderzocht in de behandeling van prikkelbaar damrsyndroom. De geur van pepermunt werkt oppeppend en luchtzuiverend.
Gebruik: als kamerluchtje op dagen dat u alert wilt blijven. Neem tegen darmkolieken één druppel met een scheutje lauw water. Doe een druppeltje op een koud washandje en leg deze op het voorhoofd tegen hoofdpijn.
8. Rozemarijn: zo op de eerste snuif lijkt de vluchtige olie van rozemarijn een klein beetje op eucalyptus. Ze passen zo goed bij elkaar dat ze vaak samen gebruikt worden. Net als eucalyptus bevat de etherische olie van rozemarijn behoorlijk wat cineol. De geur zorgt voor  het openen van de luchtwegen en heeft een verkwikkende werking.
Gebruik: als kamerluchtje voor de luchtwegen. Gebruik een paar druppels in een verkwikkend (voet) bad om snel weer energie op te doen. Als massage olie of huidolie stimuleert rozemarijn de bloedcirculatie.
9. Sinaasappel: de zomerse frisheid van deze etherische olie doet denken aan wandelingen in Spaanse sinaasappelvelden; ze maakt luchtig en vrolijk. Minder scherp en iets zoeter dan de citroenlucht wordt sinaasappelaroma vaak ingezet om op te vrolijken. Ook zou sinaasappel de nachtrust ondersteunen en spanningen verminderen.
Gebruik: toegevoegd aan massageolie vanwege het stimulerende effect op de lymfestroom, ter behandeling van, jawel, de sinaasappelhuid, cellulitis.
10. Tea tree: deze indringende lucht is beslist niet voor de fijnneuzige. Tea tree olie staat bekend om zijn antiseptische werking. In Australië is dit product een must voor iedere moeder. Het wordt gebruikt voor het behandelen van acne, het uitdrogen van puisten en ontsmetten van ontstoken wondjes, maar ook toegevoegd aan shampoo en conditioner in perioden dat er luizenplagen op scholen uitbreken.
Gebruik: als toevoeging aan water dat gebruikt wordt om het gezicht te wassen. Druppel op een wattenstaafje om puistjes en waterwratjes aan te stippen en uit te drogen. Anti-luizen: voeg een paar druppels toe aan shampoo, conditioner en lotion.

* Artritis is een ontsteking van de gewrichten en het bindweefsel die bij vrouwen vaker voorkomt dan bij mannen. De eerste verschijnselen zijn meestal zwellingen van de teen- en vingergewrichten waarbij de handen en voeten klam aanvoelen. De ziekte breidt zich vaak geleidelijk uit over andere gewrichten die daardoor pijnlijk, gezwollen, warm en meestal moeilijk te gebruiken zijn. Uiteindelijk kan artritis leiden tot gewrichtsafwijjkingen zoals abnormale standen, misvormingen en/of verstijving van de gewrichten. Oorzaken: toenemende beschadigingen van het kraakbeen in de gewrichten door een nog onbekende oorzaak.

* Artrose komt met name voor bij oudere vrouwen. Het uitoefenen van een beroep waarbij gewrichten zwaar worden belast vergroot de kans op artrose, evenals overgewicht. Erfelijke aanleg speelt mogelijk een rol. Een gezond gewicht en voorkomen van langdurige overbelasting van de gewrichten verminderen de kans op artrose. Artrose is niet te genezen. Als één of meer gewrichten zonder duidelijke oorzaak langdurig pijnlijk en/of stijf zijn en bij aanhoudende, hevige pijnklachten naar de huisarts. Indien nodig afvallen, zoveel mogelijk in beweging blijven zonder de gewrichten overmatig te belasten (zwemmen). Bij arttrose in heup en/of knie kan gebruik van een wandelstok het gewricht ontzien. Pijn bestrijden met pijnstillers en/of ontstekingsremmende pijnstilllers. Als pijnstiller is paracetamol is de eerste keuze, bij geen afdoende effect overstappen op een ontstekingsremmende pijnstiller (acetylsalicylzuur, carbasalaatcalcium, diclofenac, ibuprofen, ketoprofen of naproxen zijn verkrijgbaar zonder recept. Een positief effect van glucosamine is niet bewezen.
Artrose is een aangeboren of pas op oudere leeftijd ontstane, steeds terugkerende gewrichtsaandoening, meestal aan knie of heup. Artrose is het gevolg van slijtage, al dan niet door overbelasting, en wordt veroorzaakt doordat het evenwicht tussen de opbouw en afbraak van het kraakbeen is verstoord. Het kraakbeen wordt hierdoor steeds dunner en zal op den duur helemaal verdwijnen. Hierdoor kan het kraakbeen de wrijving in het gewricht niet langer opvangen en voelt het gewricht pijnlijk aan tijdens het bewegen.

* Artsenbezoek, waar moet u op letten?
– Bereid u goed voor, welke vragen roepen uw klachten bij u op? Wat zijnde mogelijke behandelingen? Wat verwacht u van het gesprek? Ga dit goed bij uzelf na en bespreek het eventueel met een vriendin of gezinslid.
– Bepaal wat uw belangrijkste vragen zijn en schrijf die op.
– Neem, als het kan, iemand mee naar het consult, die u kan herinneren aan vragen die u vergeet te stellen en met wie u het consult na afloop kunt bespreken.
– Neem de tijd als u in de spreekkamer bent. U heeft meestal tien min. zo kort is dat nu ook weer niet.
– Praat in uw eigen woorden, dan kunt u het beste zeggen wat belangrijk is voor u. Ga niet mee in het jargon van de arts.
– Moet u een moeilijke beslissing nemen of merkt u achteraf dat u nog vragen heeft, maak dan gewoon een vervolgafspraak.
_ Schrijf zo snel mogelijk na afloop van het consult op wat er is afgesproken. Noteer zo mogelijk ook contactpersonen.
– Bent u niet tevreden over hoe de arts u te woord heeft gestaan? Laat dat dan weten. Desnoods door middel van een (beleefde) brief Daar heeft de arts ook wat aan.

* Wat is het verschil tussen paracetamol en aspirine. De werkzame stoffen in paracetamol en aspirine IJn totaal verschillend e hebben een verschillend werkingsmechanisme. Paracetamol werkt pijnstillend en koortswerend, aspirine (en ook ibuprofen) ook ontstekingsremmend. Een bekende bijwerking van aspirine is echter de kans op maagbloedingen. Paracetamol, wereldwijd de meest gebruikte pijnstiller, kent volgens de bijsluiter weinig tot geen bijwerkingen. Het is daarom raadzaam bij ‘gewone’ (hood)pijn eerst paracetamol te nemen, geen ibuprofen of aspirine.

*Avocado’s zijn lekker, gezond en stimuleert een soepele en zachte huid. Eet u avocado, dan krijgt u een dosis vitamine E en een portie antioxidanten binnen.
Ook als u de vrucht op uw gezicht smeert, kunt u daar profijt van hebben. Prak een avocado fijn, meng de puree met een eetlepel vloeibare honing en een paar druppels citroensap. Verspreid het mengsel over uw gezicht, vermijd de tere huid zond uw ogen, en laat 15-20 min. intrekken en spoel af.
 
B.

* Is uw baby te groot voor het babybad en te klein voor het grote bad, schaf dan een speciekuip aan die u in het bad plaatst.
Babies houden van Maggi-aroma en van zoete spijzen. Probeer eens het groentemoes bertelings op smaak te brengen met soeparoma en met voedingssuiker; het resultaat is verbluffend.

* Producten met extra bacteriën , ook wel probiotica genoemd, zijn gunstig voor de spijsvertering en de weerstand. Probiotica werken in de darmen, waar van nature miljarden bacteriën huizen. Al deze bacteriën samen worden ‘darmflora’ genoemd. Probiotica helpen de darmflora gezond te houden en kunnen uitkomst bieden bij darmproblemen.

* Vul een bad eerst met koud water, dan met warm. Dan kunnen uw kinderen geen ongelukken (verbranding) overkomen.
Een warm bad is een uitstekende remedie tegen vermoeidheid en gespannenheid. De ontspannende werking wordt nog versterkt door een gezeefd aftreksel van kamille- of hooi bloemen (wilde bloemen en grassen) bij het badwater te doen.
Een droge huid (bv. na de zomervakantie) knapt op van een bad, waaraan een papje van aardappelmeel of tarwebloem (ca. 500 gr.) is toegevoegd.
Een temperatuur van 36-38 C (handwarm) is een juiste temperatuur voor uw bad. Bij warmer water verliest de huid meer vet en vocht, waardoor de huid uitdroogt.
Een uur voor u naar bed gaat is een fijn moment om in bad te gaan. U wordt er lekker loom van en dan slaapt u beter.
Als u 15-20 min. in bad  is dat lang genoeg. Nog langer in warm water heeft een uitdrogend effect op uw huid en is slecht voor de bloedomloop.
Een aftreksel van lindebloesem in het bad werkt kalmerend, terwijl een citroenbad heerlijk verfrissend is. In het laatste geval kunnen zowel de schillen (goed afgeboend en geweekt in een linnen zakje) als het sap worden gebruikt. Voor alle schoonheidsbaden geldt, men moet er minstens 10 min. van genieten.
Aardappelmeel is heel zacht voor de huid. Eerst een papje maken met koud water en daarna in het badwater doen. Doe een kom geweekte zemelen in het bad, dit verzacht en kalmeert.
Een pond groene zeep toevoegen aan het bad werkt tegen een onzuivere huid. De groene zeep in een emmer met een garde kloppen in warm water en dat toevoegen aan uw badwater.
Minstens 20 min. baden in heet water, waaraan 2 kg. keukenzout is toegevoegd. Erna in bed kruipen onder een warm denk en transpireren; het lichaam wordt zo van slakken ontdaan en bevrijd van urinezuur.

* Gebruik nooit badextract en zeep in combinatie met elkaar. Want dit remt de werking van het actieve schuimbestanddeel van het extract.
* Wat olijfolie in een leeg parfumflesje, goed schudden en u heeft een heerlijke, goedkope badolie.
Badolie is goed voor de droge huid.
Badzouten: opwekkend zijn zouten en extracten van pepermunt, kastanje, rozemarijn of strobloemen.
kalmerend zijn valeriaan, lavendel, dennennaalden, lindebloesem en kamille. Het badwater mag niet warmer zijn dan 37-40 C.
extract van wilde kastanje bevordert de bloedsomloop
zeezout is weefselversterkend en ontspannend
eucalyptusolie brengt verlichting bij verkoudheid.
Badzout kan men zelf maken door 4 dl. aluin en 2 dl. soda te mengen. Voor de geur kan men een paar druppels kruidenolie of -extract nemen.
Badzout droogt de huid niet uit.

* Basilicum werkt goed tegen een opgeblazen gevoel. Drink twee á drie keer per dag een kop basilicumthee om een goed effect te krijgen.
Ook is basilicum een zenuwsterkend middel. U kunt er thee van zetten of er een handvol van in een lekker warm bad doen.

* Maak handig gebruik van een lade onder uw bed. Leg er een plank op en u heeft een bijzettafeltje voor een zieke.

* Bedplassen is verlies van urine tijdens het slapen. Pas als dit in het vijfde levensjaar nog regelmatig (meer dan tweemaal per maand) voorkomt is er sprake van een probleem. Op 6-jarige leeftijd plast nog ong. 10% van de kinderen in bed, op 12-jarige leeftijd ong. 3%. Bedplassen kan gepaard gaan met slaapwandelen. Oorzaken: trage ontwikkeling van de controle over de spieren die de blaas bedienen. Dit kan erfelijk zijn. Soms zijn onderliggende ziekten (diabetes, nier- of urineweginfecties) aanleiding tot bedplassen, ook bij volwassenen. Ingrijpende gebeurtenissen kunnen bij kinderen aanleiding zijn tot (tijdelijk) bedplassen.  ’s Nachts zindelijk worden van kinderen is niet af te dwingen. Geduld en belonen voor ‘droge’ nachten kan het zindelijk worden ondersteunen. U kunt naar de huisarts als er een vermoeden is van nier- of urineweginfecties of diabetes mellitus. Meestal is er dan ook sprake van broekplassen overdag. Geduld en aanmoediging van ouders kan het zindelijk worden ondersteunen. Kind ’s avonds liever geen cola, koffie, thee of chocolademelk geven. Deze dranken bevorderen de aanmaak van urine. Kind voor het slapengaan laten plassen, eventueel ook ’s nachts voor u gaat slapen.Indien het bedplassen problematisch wordt en het kind gemotiveerd is, kan tijdelijk gebruik van een plaswekker soms helpen het zindelijk worden te versnellen. Plaswekkers (ook verkrijgbaar bij thuiszorgwinkels en kruisverenigingen of rechtstreeks bij de fabrikanten) verkrijgbaar zonder recept.
Nog een tip: droge nachten op een kalender aangeven met een rode O en natte nachten met een blauwe I.  Dit moedigt aan om niet meer te bedplassen.

* Een gezond begin van de dag: neem een glas lauw water met sap van een halve citroen. Water met citroensap stimuleert de spijsvertering mede door de galproductie te verhogen, helpt bij het beschermen van stress in de lever, zou galstenen helpen voorkomen en voorkomt nierstenen door het kristalliseren van urinezuren. Bovendien bevat het sap van een halve citroen 15 gr. vitamine C, genoeg om een bijdrage te leveren aan een gezonde weerstand.

* Benauwdheid is een gevoel te weinig lucht te krijgen, snel ademhalen, onaangenaam gevoel, soms gepaard gaand met een piepend of fluitend geluid . Soms ook pijn op de borst. Meest voorkomende oorzaken zijn: lichamelijke inspanning, voorwerp dat in de keel blijft steken, verblijf op grote hoogte, longziekten als astma, COPD, longembolie of longontsteking, koorts, hartfalen, hartaanval, angst, paniekaanval. Ook bloedarmoede kan gepaard gaan met benauwdheid. Door beperken van lichamelijke inspanning, zo goed mogelijke behandeling van eventuele onderliggende ziekten (astma, COPD, hartfalen) is benauwdheid te voorkomen. Indien er sprake is van allergisch astma, zoveel mogelijk prikkels vermijden die benauwdheid opwekken. Als er regelmatig sprake is van benauwdheid naar de huisarts. Als de benauwdheid samengaat met flauwvallen, vermoeidheid en bleek zien (bloedarmoede. Indien de benauwdheid veroorzaakt wordt door een voorwerp in de keel, leidt tot blauwe lippen, samengaat met pijn op de borst of indien de benauwdheid optreedt na een periode van bedlegerigheid is het raadzaam 112 te bellen. U kunt zelf nagaan wat de oorzaak is van de benauwdheid en deze zo mogelijk wegnemen. Luchtwegverwijdende medicijnen zijn uitsluitend op recept verkrijgbaar.

* Gaan uw benen schilferen door het zoute water? Wrijf er dan elke avond vette creme op.
Zadeltasjes (vetophopingen aan de bovenkant van de benen) kunt u verminderen door dagelijks rek- en strekoefeningen te doen. Voorbeeld: ga rechtop staan, laat de armen langs het lichaam rusten en strek de benen, om en om, zo ver mogelijk zijwaarts uit. Doe dit vijftien keer per been. Na een paar weken is er zichtbaar resultaat. 
Heeft u last van zware benen of heeft u aanleg voor spataderen. Eet dan druiven (met pit) of kies een voedingssupplement met druivenpitextract.  De pitten zijn goed voor de doorbloeding van de benen.
Wat helpt tegen zware benen? Voldoende bewegen, door te bewegen masseren de beenspieren de aderen, waardoor het bloed makkelijker omhoog wordt gepompt.
Zorg verder voor een gezond gewicht, vermijd roken, koffie en alcohol zoveel mogelijk.
Loop zo min mogelijk op hoge hakken en masseer de benen regelmatig.
Ook kan het helpen om een paar minuten per dag te gaan liggen met de benen omhoog.
Dagelijks 20 keer staand heen en weer bewegen van de hakken naar de tenen.
Van rusteloze benen (een branderig, kriebelig gevoel in de kuiten of bovenbenen en een onweerstaanbare neiging tot bewegen)  zijn nog geen oorzaken gevonden. Verandering van houding, ontspanningsoefeningen of massages kunnen helpen.

* Dikke, vette gelige schilfers op de hoofdhuis tijdens de eerste levensmaanden heet berg. Soms ook schilfers in wenkbrauwen en huidplooien. Een soortgelijke schilfering die soms bij volwassenen optreedt, heet schalp (tinea amiantacen). Berg verdwijnt vanzelf binnen enkele maanden.  Oorzaak is niet bekend, mogelijk speelt overmatige aanmaak van talg (huidvet) in de eerste levensmaanden een rol. Het ontstaan van berg is niet te voorkomen. Als de hoofdhuid ontstoken raakt of als de schilfering niet minder wordt na verloop van tijd, ga dan naar de huisarts. Regelmatig wassen van de hoofdhuid met milde shampoo voorkomt ophopen van de schilfers. Hoofdhuid insmeren met olie maakt de schilfers zachter en beter te verwijderen.

* Berkenblad thee kan worden gedronken om aandoeningen aan de urinewegen te bestrijden.
Vroeger werd berkenwater veel gebruikt als haarlotion. Maar ook tegen nier- en blaasaandoeningen, jicht, reuma en chronisch eczeem is het sap van de berk bruikbaar.

* Herken de signalen van een beroerte:
– de mond staat scheef of een mondhoek hangt naar beneden. Hulpmiddel: vraag degene zijn tanden te laten zien.
– een arm of been is verlamd. Hulpmiddel: laat iemand beide armen naar voren strekken en de binnenkant van de handen naar boven draaien. Kijk of een arm wegzakt.
– iemand spreekt onduidelijk of kan niet uit zijn woorden komen. Hulpmiddel: laat hem een zin uitspreken.
Overigens zijn er vaak meerdere symptomen, zoals heftige hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid.
Bovendien zijn de symptomen bij vrouwen vaak anders dan bij mannen: vermoeidheid, luchttekort, pijn in de bovenbuik, concentratieverlies, duizeligheid en hartkloppingen.
Neem bij twijfel het zekere voor het onzekere en waarschuw altijd de hulpdiensten via 112.

* Tips en weetjes over bh’s en borsten.
– Draag een bh niet langer dan twee dagen achtereen en was ‘m dan voorzichtig op de hand, dan blijft het langer mooi
– Toch in de wasmachine, gebruik dan een waszakje of een wasbol voor lingerie. Padded bh’s moeten altijd op de hand gewassen worden, anders gaat de vulling van de cups scheef zitten of krimpen.
– Checken of de cupmaat de juiste is? De band op de rug moet net zo hoog zitten als de band onder de borsten. Leun naar voren: wanneer dan alles netjes in de cup valt, is de cupmaat goed.
– Zorg ervoor dat de bh die u draagt, past bij wat u daar overheen aantrekt.
– Draag onder witte kleding geen witte lingerie, dat is dan juist extra goed te zien. Huidkleurige of ivoorkleurige varianten zijn in dit geval beter. Bepaalde roodkleuren als terra schijnen ook niet door witte stof heen.
– Ongelijke borsten? Dat is heel normaal. Iedere vouw heeft ongelijke borsten, alleen valt het bij de een iets meer op dan bij de ander. Koop een BH die goed zit bij de grootste borst en draag het bandje bij de kleinere borst iets strakker.

* Doen de billetjes van de baby pijn en heeft u geen creme in huis? Neem dan maizena en strooi dat over de billetjes. Succes gegarandeerd.

Blaasontsteking geeft pijn en een branderig gevoel bij het plassen, vaak kleine beetjes tegelijk, een sterk ruikende troebele urine, soms spoortjes bloed in de urine. Soms koorts. Komt veel vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Een oorzaak is een infectie van de blaas met bacteriën. Deze zijn via de plasbuis omhoog gekropen tot in de blaas. Aangezien de plasbuis bij vrouwen korter is dan bij mannen en bovendien uitmondt in de buurt van de bacterierijke anus, lopen vrouwen een veel grotere kans op blaasontsteking dan mannen. Ook tijdens het vrijen kunnen bij vrouwen gemakkelijk bacteriën in de plasbuis terechtkomen. De kans op blaasontsteking neemt ook toe als de blaas niet goed geledigd wordt. Een goede hygiëne, genoeg drinken, regelmatig plassen en kort na het vrijen plassen kan blaasontsteking voorkomen. U moet naar de huisarts als er aanhoudende klachten zijn die wijzen op een blaasontsteking of bij koorts. Kinderen, mannen en zwangeren moeten bij klachten die wijzen op en blaasontsteking snel naar de huisarts. Niet-zwangere vrouwen kunnen een week wachten of de klachten overgaan. Wie herhaaldelijk last heeft van blaasontsteking kan met het dagelijks innemen van een zelfzorgmiddel met cranberry’s (veenbessen) de kans op een nieuwe ontsteking verkleinen. Een goede hygi:ene, voldoende drinken en regelmatig plassen kunt u zelf doen. Behandeling van blaasontsteking vergt medicijnen die alleen op recept verkrijgbaar zijn.

* Blaren op de voeten kunnen behandeld worden door er ’s nachts een in alcohol gedrenkt watje op te leggen dat met een pleister op zijn plaats wordt gehouden.
Doorgelopen voeten (na een lange wandeling) genezen snel als men ze inwrijft met eiwit. Op de kapotte plekken (blaren) moet het vliesje van de eierdop worden gelegd.
Blaren ontstaan door langdurige wrijving op eenzelfde plek van de huid, (bv. op de hielen bij het lopen op slecht passende (nieuwe) schoenen, in de handen bij hanteren van gereedschappen.) Ook door inwerking van zonlicht of andere vormen van straling op de huid ontstaan blaren (tweedegraads verbranding). Indien de huid op een bepaalde plaats bekneld raakt, kan er een oppervlakkig bloedvat kapot gaan. Het bloed hoopt dan in de bovenste laag van de huid op in de vorm van een bloedblaar. Ook sommige infectieziekten kunnen blaren, meestal in de vorm van kleine blaasjes, op de huid vormen (waterpokken, gordelroos, krentenbaard). Blaren aan de voeten zijn te voorkomen door het dragen van passende schoenen. Verbranding door de zin is te voorkomen door de huid niet te lang bloot te stellen aan de zon en de huid in te smeren met zonnebrandcreme met een hoge beschermingsfactor. Als het ontstaan van de blaren niet te verklaren is uit wrijving of inwerking van zonlicht, ga dan naar de huisarts. Er is dan mogelijk sprake van een infectieziekte. In dat geval zijn de blaren of blaasjes op diverse plaatsen op de huid tegelijk aanwezig. Blaren verdwijnen vanzelf. Als de blaar pijn veroorzaakt, kan de blaar open worden geprikt met en gedesinfecteerde naald. Door voorzichtig drukken loopt het vocht uit de blaar weg. De losliggende huidlaag kan vervolgens met een pleister worden vastgezet. Speciaal verband (hydrocolloìd(gel), ontsmettingsvloeistof (chloorhexidine of povidonjood kunt u verkrijgen zonder recept.
Start, ruim voordat u veel gaat wandelen, met het insmeren van uw voeten met huidverstevigende producten (bv. kamferspiritus) tegen blaren.
Smeer uw voeten voor het lopen dun in met vaseline/uierzalf.
Strooi een beetje talkpoeder in uw schoenen, sokken en op uw voeten.
Plak gevoelige plekken preventief af tegen blaren.

* Wie last heeft van bloedarmoede moet veel ijzerhoudend voedsel eten, zoals runderlever, spinazie en andijvie. Verder zijn aan te bevelen: sterappels, tomaten, rozijnen, blauwe druiven en een toetje van in rode wijn gekookte peren.

*Als u met een hamer op uw duim slaat, kunt u een bloedblaar krijgen Deze blijft uit als u met uw duim door uw haar wrijft. Niet alleen de pijn wordt minder, ook de bloedblaar blijft vaak uit.

* Bij een te hoge bloeddruk moet alles wat vet en zout is, worden vermeden. Uitstekende voedingsmiddelen zijn: knoflook, (veel) peren, honing en mosterdzaad in warme melk, abrikozen en peterselie.  
Verhoogde bloeddruk kan genezen worden door elke twee uur gedurende 5 min. diep ademhalen in de buitenlucht.
Te hoge bloeddruk kan heel goed aangepakt worden met natuurlijke middeltjes. Eet veel boekweit en zilvervliesrijst en weinig zout, eieren en vlees. Ook knoflook heeft een gunstige uitwerking op te hoge bloeddruk en aderverkalking.
Oorzaken van een te hoge bloeddruk:
* Stress
* Overgewicht
* Gevoeligheid voor bewerkt zout
* Teveel stimulerende middelen
* Roken
* Verkeerde voedingsgewoontes
* Te weinig beweging
15 Tips om uw bloeddruk te verlagen:
1. Neem een magnesium supplement
2. Eet bieten of drink rode bietensap
3. Zorg voor voldoende ontspanning
4. Stop met roken
5. Vermijd alcohol
6. Raak overgewicht kwijt
7. Eet veel groenten ook rauw
8. Kies alleen voor ongeraffineerd zeezout
9. Neem de juiste vetten ( weinig omega-6, veel omega 3/9 en verzadigd vet)
10. Kies voor voeding uit zee
11. Wandel dagelijke minstens een half uur
12. Voeg knoflook toe aan uw dieet
13. Drink dagelijks wat groene thee
14. Neem uw medicatie onder de loep
15. Eet kaliumrijke voedingsmiddelen.

* Een bloedneus is het best te stelpen door een koud voorwerp in de nek te leggen en het hoofd voorover te buigen.
Een ander middel is het opsnuiven van verdund citroensap of koud azijnwater.
Ook wordt wel een onder de koude kraan afgespoelde, doorgesneden ui in de nek gelegd.
Klachten bij een bloedneus zijn bloedverlies uit de neus variërend van een paar druppels tot een flinke stroom. De bloeding stopt doorgaans na 10 – 15 min. Mechanisch geweld (klap op de neus) of beschadiging in de neus door peuteren, een infectie of zeer krachtig snuiten kunnen de bloedvaten in het neusslijmvlies beschadigen. Spontane bloedneuzen ontstaan gemakkelijk bij uitdrogen van het neusslijmvlies (droge, koude lucht) en bij gebruik van antistollingsmiddelen. Kinderen en ouderen krijgen makkelijk een spontane bloedneus. Niet peuteren in de neus, niet de hard de neus snuiten. Als de bloeding niet stopt door de neus dicht te knijpen naar de huisarts. Met name bloedingen achter in de neus zijn moeilijk te stelpen en kunnen levensbedreigend zijn als er regelmatig een bloedneus met onbekende oorzaak optreedt. Neus eerst grondig leegsnuiten en vervolgens vlak onder het benige deel dichtknijpen en gedurende 10 min. dichthouden. Hierbij enige tijd de neus niet snuiten om het stolsel niet te beschadigen. Behandeling van een bloedneus vergt geen medicijnen of hulpmiddelen.

* Ter bevordering van de bloedsomloop is een zoutwaterbad (met 4-8 pond zout) een goed middel.

* Een bloeduitstorting kan men behandelen met een kompres of omslag van burowwater.  (desinfecterende oplossing van aluin en loodacetaat).
Ook arnicazalf op een bloeduitstorting zonder wondjes helpt. (dr. a.vogel)
Een bloeduitstorting is een verkleuring van de huid; aanvankelijk blauw-paars, later groen-geel. Na een week is de verkleuring meestal verdwenen. Oorzaken zijn beschadiging van bloedvaten, meestal door een val of klap, waardoor een onderhuidse bloeding ontstaat. In de dagen erna worden de bloedcellen afgebroken waardoor de plek van kleur verandert. Bij mensen met een verminderde stollingsneiging van het bloed, als gevolg van ziekten (hemofilie, ziekte van Von Willebrand), leukemie) of het gebruik van bloedverdunnende medicijnen ontstaan gemakkelijk bloeduitstortingen. Als de bloeduitstorting gepaard gaat met(hevige) inwendige pijn of pijn in het aangedane lichaamsdeel die wijst op ernstiger letsel ga dan naar de huisarts. Als er regelmatig spontane bloeduitstortingen ontstaan is onderzoek naar mogelijke onderliggende ziekten zinvol. Zelf doen: direct de aangedane plek koelen met een ijscompres, het vermindert het onderhuidse bloedverlies en beperkt eventuele zwelling. Een coolpack is verkrijgbaar zonder recept.

* Strooi altijd een beetje talkpoeder in de schoenen voor je ze aantrekt, als je er met blote voeten in wilt lopen. Zo heb je de hele dag geen last van plakkerige voeten.

* Bonenkruid staat bekend om zijn geneeskrachtige werking bij maagklachten.

* U moet lijnen, maar wil toch mee-eten? Neem dan eens een ontbijtbordje in plaats van grote borden. Dan schept u een stuk minder op.

* Pijnlijk gevoel in de borsten, soms gespannen borsten. Meestal vlak voor het begin van de menstruatie. Vaak gaat de pijn gepaard met een toegenomen bobbelig gevoel  van de borsten. Vasthouden van vocht in de borsten vlak voor de menstruatie kan een oorzaak zijn. Gebruik van de anticonceptiepil kan dit soms verergeren. Pijn in de borsten die niet samenvalt met de menstruatiecyclus kan het gevolg zijn van een hoge spierbelasting (bij zware borsten) een infectie in het borstweefsel (mastitis) zwangerschap, stuwing na een bevalling of de aanwezigheid van een goedaardig of kwaadaardig gezwel in (een van de) borsten. Bij zware borsten voorkomt het dragen van een goede beha pijnlijke borsten. Ontspanningsoefeningen en het beperken van het drinken van koffie kunnen soms pijnlijke borsten tijdens de menstruatiecyclus enigszins tegengaan. Als de pijn tijdens de menstruatiecyclus hevig is , ga dan naar de huisarts. Als de pijn geen verband houdt met de menstruatiecyclus. Als er afwijkingen (knobbeltjes, verdikkingen) in de borst voelbaar zijn. Regelmatige zelfcontrole van de borsten maakt het gemakkkelijker afwijkende structuren te voelen. Bij de behandeling van gevoelige borsten is er geen plaats voor zelfzorgmedicijnen.

* Bosbessen waar men thee van trekt, werkt bij diarree en tevens mij ontstekingen van mond en keel.
* Het is gezond om uw brood met boter te besmeren; in margarine en halvarine zitten goede onverzadigde vetten en de vitamines A, D en E. Een gezonde dagelijkse voeding bevat 20 tot 35 gr. halvarine, margarine en (liefst vloeibare) bak- en braadproducten. Dat is bv. 15 gr. voor het bereiden van de avondmaaltijd en 5 tot 20 gr. voor op de boterham.

* Geprikt door een brandnetel? In de buurt van brandnetel staat meestel het plantje klein hoefblad. Kneus daarvan enkele bladeren en leg ze op de branderige plek. U zult zien dat de jeuk direct afneemt. 

Thuis een bijensteek, wespensteek of een val in de brandnetels.?   Dan is er geen klein hoefblad voorradig, maar gelukkig wel azijn. Dat helpt ook.
Ook een likje Dampo of Vick’s Vaporub helpt ook onmiddellijk bij jeuk door brandnetels.
Jeuk en bultjes die door aanraking met brandnetels zijn ontstaan, trekken snel weg als men ze behandelt met vette creme.
Brandnetels kunnen gebruikt worden bij: algemene zwakte, voorjaarsmoeheid, chronische infectieziekten, bij aandoeningen van de ademhalingswegen, problemen met darmen of nieren en zenuwzwakte.
Brandnetels kan men, na ze gewassen en gesneden te hebben, verwerken in soepen of sauzen. Als men er liever thee van zet, dan moet men ze eerst drogen.
Brandnetel (Urtica diodica) is een veel gebruikte plant voor schoonheid en huidverzorging. Het bevat de antioxidanten vitamine A en E en mineralen. Deze zijn van groot belang in huidverzorgingsproducten, aangezien zij zorgen voor een voedende en beschermende werking.
Brandnetel verzorgt uw schoonheid en beschermt uw huid tegen invloeden van buitenaf. De huid zal er stralender, glanzender en gezonder uitzien.
Ook is brandnetel bijzonder rijk aan het waardevolle ingedriënt chlorofyl, dat een kalmerende en verzachtende werking heeft.

* Rode, pijnlijke huid (eerstegraads verbranding), natte, rode en pijnlijke huid met blaren (oppervlakkige tweedegraads verbranding) , natte, witte, diepe en zeer pijnlijke wond in de huid (diepe tweedegraads verbranding) of diepe, wit of zwarte, droge wond die niet (meer) pijn doet (derdegraads) verbranding.Oorzaken: overmatige blootstelling aan (zonne)straling, contact met vuur, hete oppervlakken, vloeistoffen of dampen (stoom) etsende stoffen of electriciteit.
Te voorkomen door: niet te lang in de zon zitten, gebruik van zonnebrandcreme met een voldoende hoge beschermingsfactor, voorzichtig omgaan met vuur, hete vloeistoffen en/of dampen, etsende chemicaliën en electriciteit. Naar de huisarts: bij vastzittend vuil in een eerstegraads wond, als het verbrande oppervlak groter is dan het oppervlak van één hand, het gevolg is van electriciteit of chemische stoffen en bij tweedegraads brandwonden.  Bij brandwonden in het gezicht, uitgebreide tweede of derdegraads brandwonden is snelle opname in een ziekenhuis of brandwondencentrum nodig. Zelf kunt u de bron van een brandwond wegnemen. Wond koelen met lauw stromend water (eerst water, de rest komt later). Wond afdekken met steriel verband of een schone doek. Niets op de wond smeren. Eventueel een pijnstiller innemen. Steriel verband, als pijnstiller is paracetamol de eerste keus, bij onvoldoende effect overstappen op een ontstekingsremmende pijnstiller (acetylsalicylzuur, carbasalaatcalcium, diclofenac, ibuprofen, ketoprofen of naproxen zijn zonder recept verkrijgbaar.
Brandwonden kunt u bedekken met een laagje tandpasta dat u een dag laat zitten. Er onstaan dan geen blaren, korstjes en littekens
Ook lavendelolie doet wonderen bij brandwonden.
Bij niet te ernstige verbrandingen de desbetreffende plek, ong. 10 min. lang, onder de lauwe kraan houden. Nooit kleding verwijderen bij ernstige brandwonden.
Natte omslagen van brandnetelsap – 3 handenvol brandnetelbladeren per liter water – zijn uitstekend bij oppervlakkige brandwonden.
Ook een papje van geraspte, rauwe aardappel kan op het gaasje tot de pijn van de brandwonden weg zijn.
Een laagje scheerschuim op een brandwond kan beschermend werken, Er vindt nauwelijk blaarvorming plaats en de pijn verdwijnt.

* Vieze brillenglazen? Zorg er voor dat u een doekje in uw tas heeft zitten dat is bedruppeld met brandspiritus. Stop dit doekje in een klein doosje en u heeft altijd schone brillenglazen. Wel het doekje af en toe bijdruppelen.

* Hoesten, opgeven van slijm, pijn op de borst tijdens het hoesten, drukkend gevoel op de borst, piepende ademhaling, vermoeidheid, rillerigheid, spierpijn, verhoging of koorts duiden op bronchitis. De klachten verdwijnen doorgaans na enkele dagen. Ontsteking door virussen of bacteriën van de binnenkant van de eerste vertakkingen van de luchtpijp (bronchiën). Roken en het reeds lijden aan een chronische longziekte (astma, COPD) vergroten de kans op zo’n infectie. Ook inademen van iriiterende chemische stoffen (chloor, zwaveloxide, ammonia, rook, e.d.) kan acute bronchitis veroorzaken. Goede hygiëne (handen wassen) vermindert de verspreiding van bacteriën en virussen die bronchitis kunnen veroorzaken. Als de klachten aanhouden, als het opgehoeste slijm geel of groen gekleurd is, als de patiënt lijdt aan een chronische hart- of longaandoening ga dan naar de huisarts. Zonde recept zijn verkrijgbaar: hoestdempende middelen (noscapine als eerste keus, bij onvoldoende effect codeïne, dextromorfan, pentoxyverine), hoestdempende middelen niet gebruiken als er veel slijm wordt opgehoest. Middelen als drop, anijs, salmiak of althaea en tijm die de keel verzachten. Als pijnstillend en koortsverlagend medicijn is paracetamol de eerste keus,  bij onvoldoende effect overstappen op een ontstekingsremmende pijnstiller (acetylsalicylzuur, carbasalaatcalcium, diclofenac, ibuprofen, ketoprofen of naproxen.

* Een mooie bruine vakantiehuid blijft langer op kleur na een dagelijkse behandeling met een mengsel van verse melk en wortelsap.
Een van de goedkoopste middelen om sneller bruin te worden is wijnazijn. De huid wordt in de schaduw ingesmeerd en mag pas weer aan het zonlicht worden blootgesteld als hij volkomen droog is.

* Bij buikpijn  kan het beste warme melk (eventueel gekookt met een halve eetlepel kummelzaadjes) worden gedronken. Nooit te snel drinken.
Ook een heet voetbad werkt verlichtend, want warmte heeft een ontspannend effect op de buik en de ingewanden en is een probaat middel bij buikpijn.
Kruiden die bij buikpijn verlichting geven zijn: gember, pepermunt en aloë vera. Pepermuntjes werken alleen als er echte pepermunt in is verwerkt.
Thee met honing helpt om de buik te ontspannen, liefst zonder suiker, want dat maakt het effect van de thee ongedaan.
Uien, bonen en sommige koolsoorten zijn berucht om hun gasvorming. Maar wist u dat lucht, die u tijdens het eten naar binnen hapt, ook gassen vormen in uw buik.
Ook het schuimlaagje in uw cappucino vormt een luchtbel in uw buik. Toch maar aan de koffie verkeerd, in het vervolg?
Een lekkere massage tegen buikpijn kan met lavendel en kamille. Neem 100 gr. kamille, vers of gedroogd, 50 gr. lavendelbloemen, vers of gedroogd, 4 dl. olijfolie. Doe de lavendel- en kamillebloemen in een grote pot en giet er olijfolie bij tot alles onder staat. Sluit de pot luchtdicht af en zet hem 2 weken op een warme plek weg. Zeef de olie en doe in een afsluitbare gfles. Gebruik het voor kinderen ouder dan 2 jaar; masseer de olie met ronddraaiende bewegingen over de buik, altijd met de klok mee, masseer ook naar de voeten toe. Bewaar de fles op een donkere koele plek en plk er een etiketje met naam en datum op. De olie is zes maanden houdbaar.
* Buikklachten kunnen ook door stress ontstaan, de stress zorgt ervoor dat het lichaam adrenaline en cortisol aanmaakt, stoffen die het hart sneller laten kloppen, het bloed sneller laten stromen en de darmen minder goed laten functioneren. Zeker als de stress lang aanhoudt, kan dat voor buikklachten zorgen.
* Buikkramp  kan soms zo heftig zijn, dat u vergeet te ademen. En juist dat is in zo’n geval juist belangrijk. Door u op uw buikademhaling te concentreren vermindert u niet alleen de pijn, maar haalt u ook een groot deel van de spanning weg.
* Kruidenthee met munt, gember of kamille is het beste tegen buikpijn. Yoghurt bevat bacteriën die de darmflora in balans houden. Aan sommige yoghurtsoorten zijn extra probiotica toegevoegd. Deze soorten hebben een beter effect op de darmen dan gewone yoghurt. Kies liever niet voor de vruchtenyoghurt met toegevoegde suiker. Door minder strakke kleding te dragen, neemt de druk op uw buik af en daarmee de buikpijn.
Buikpijn
kan vele oorzaken hebben en hoeft lang niet altijd uit de buik te komen, vooral bij kinderen. Denk aan spanning, rugpijn, te snel eten. Een kopje ouderwetse anijsmelk (goed tegen krampen en voor de spijsvertering) ontspant direct. Thee van anijszaad verdrijft darmgassen.
Een simpel advies bij buikpijn is bewegen. Daardoor worden o.a. de darmen gemasseerd door de middenrifspieren. U krijgt minder last van obstipatie (verstopping).
Grofweg zijn er 7 verschillende soorten buikpijn te onderscheiden:
1. Een krampachtige pijn door de hele buik heen: dit duidt vaak op een probleem met de spijsvertering. U krijgt er last van bij verstopping, bij voedselvergiftiging of als u iets verkeerd of te snel hebt gegeten.
2. Rechtsboven in de buik: dit kan duiden op galstenen of een leveraandoening
3. Rechtsonder in de buik: komt meestal door de dikke darm en soms door de blindedarm
4. In de onderbuik: duidt meestal op menstruatiepijn, maar kan ook een blaasontsteking zijn
5. Linksonder in de buik: hangt meestal samen met met de dikke darm, maar kan ook komen van de eileiders of eierstokken
6. Linksboven in de buik: duidt vaak op de dikke darm, maar soms is de milt de oorzaak
7. Midden boven in de buik: wordt vaak veroorzaakt door de maag. Pijn rond de navel kan een probleem met de dunne darm zijn.

* Een buil op het hoofd verdwijnt snel door er boter of margarine op te smeren.

* Bent u door een bij gestoken, leg dan een gekneusd melisseblad op de pijnlijke plek. Inwrijven met keukenzout of honing werkt ook pijnstillend.
Probaat middel tegen een wespen- of bijensteek een watje, gedrenkt in jonge jenever, onmiddellijk nadat u gestoken bent, enkele min. tegen de plek aan. Niet alleen verdwijnt de pijn nagenoeg, de kans is groot dat de gevreesde zwelling niet of nauwelijks optreedt.
Bij een bijen- wespensteek altijd eerst kijken of de angel is achtergebleven. De angel kan worden verwijderd met behulp van een pincet of door de wond uit te zuigen.
Bij een bijensteek kan men de pijnlijke plek het beste deppen met ammonia, sodawater of groene zeepwater.
De pijn bij een wespen- of bijensteek wordt verzacht door te deppen met azijn of citroensap.
Een bijensteek is te voorkomen door niet te slaan naar de insecten.  Bedekkende kleding vermindert de kans gestoken te worden. Ga naar de huisarts als er jeuk over het hele lichaam onstaat, als er andere lichamelijke klachten ontstaan zoals koorts. 112 bellen als de klachten uitgebreid optreden, bij een bijen/ of wespensteek in de mond of keelholte, als er kort na de steel-beet benauwdheidsklachten ontstaan op andere plaatsen dan de steek-beet of als er een anafylactische shock optreedt. Zelf eventueel achtergebleven angel verwijderen met een naald of via schrapende beweging met creditkaart-bankpasje. Niet in het gifzakje knijpen. Natte, koude doek tegen zwelling en jeuk. Verkrijgbaar zonder recept( creme of gel tegen de jeuk en pijn )menthol, lidocaìne, pramocaìne’ menthol bevattende middelen niet in het gezicht bij jonge kinderen gebruiken, wegens gevaar voor benauwdheidsaanval , coldpack voor het koelen, uitzuigpompje.

* Bijvoet kan gebruikt worden om de eetlust op te wekken. Zet er thee van en neem hier af en toe een kopje van.

C.

* – Ruim de helft van de caloriëen die u per dag per dag gebruikt zijn nodig voor de ruststofwisseling. Dit zijn activiteiten als hert kloppen van het hart en de ademhaling,. De ruststofwisseling van mannen is hoger dan die van vrouwen.
– Er zijn ook calorieën nodig om te verteren wat wordt gegeten. Gemiddeld is dit 10% van de totale energie inname. Eet u 2000 kilocalorieën, dan verbruikt u daarvan dan al 200 kilocalorieën om dit alles te kunnen verteren.
– Elke dag 70 kilocalorieën teveel eten, dat is bv. 1 plak kaas of 5 dropjes betekent op jaarbasis ruim 25.000 kilocaloriën extra. Dit wordt omgezet in lichaamsvet, en dat geeft een gewichtstoename van ruim 3,5 kilo.
– Staat er op een product ‘light’ , ‘mager’ , of ‘halfvol’ dan levert het product minder calorieën dan de normale variant. Dit betekent niet dat er per definitie weinig calorieën in zitten.Light rookworst bv. is altijd nog calorierijker dan een stukje kipfilet.
– Eet u minder calorieën dan nodig, dan valt u af. Minder dan 1300 kilocalorieën per dag is echter niet gezond. Zo’n regime levert namelijk niet alle voedingsstoffen die u nodig heeft. Bovendien  is het moeilijk vol te houden.
– Een gemiddelde man tussen de 22 en 50 jaar heeft dagelijks o’n 2600 kilocalorieën . Een gemiddelde vrouw tussen de 22 en 50 jaar ong. 2100 kilocalorieën.
1 kilocalorie is hetzelfde als 4,2 kilojoule (kJ). Maar omdat kilocalorieën zo gemakkelijk rekenen, denken de meeste mensen in calorieën. Een 1000 kilocalorieëndieet klinkt nu eenmaal beter dan een 4200 kilojouledieet.
– Met activiteit verbruikt u caloriëen. Zo staat een uur wandelen voor 225 kilocaloriën, een halfuurtje hardlopen voor 375 kilocalorieën. 20 min. zwemmen voor 395 kilocalorieën en een uurtje tennissen voor 450 kilocalorieën.
– Koolhydraten, vetten, eiwitten en alcohol uit voeding worden in het lichaam verbrand en leveren zo de calorieën. 1 gr. koolhydraten levert 4 k kilocalorie. 1 gr vet 9 kcal, 1 gr. eiwit 4 kcal, en 1 gr. alcohol levert 7 kcal.
– Elk voedingsmiddel levert energie. Deze hoeveelheid energie wordt uitgedrukt in kilocalorieën. Een kilocalorie is de hoeveelheid warmte die nodig is om de temperatuur van 1 kilo water bij een druk van 1 atmosfeer van 14,5 C op 15,5 C te brengen.

*Cayalpotloden (u weet wel van de oogschaduw), kunt u bijna niet slijpen doordat ze een hoog vetgehalte hebben en ze breken af. Als u ze eerst in het vriesvak legt, kunt u ze makkelijker slijpen

* Chloorlucht aan uw handen verdwijnt direct in water met azijn.

Tips bij een te hoog cholesterol gehalte:
1. Rook minder of stop met roken
2. Beweeg voldoende (3 x per week 20 min.)
3. Beperk de consumptie van alcohol
4. Bak uw vlees, vis of kip in olijf- of zonnebloemolie
5. Eet veel groenten, fruit, peulvruchten, granen en weinig zout, suiker en vet
6. Zorg dat eventueel overgewicht verdwijnt.
Cholesterol
is een geelkleurige vetachtige stof die door de lever wordt gemaakt en door het lichaam zelf wordt opgenomen uit voedsel. Cholesterol is onontbeerlijk voor het menselijk lichaam omdat het een belangrijke rol speelt bij de opbouw van celwanden en de productie van bepaalde hormonen en glazuren.
Cholesterol wordt in het bloed getransporteerd en gebonden aan verschillende eiwitten, de zgn. lipoproteïnen. De twee belangrijkste lipoproteïnen zijn het lage-dichtheidslipoproteïne (LDL) en het hoge-dichtheidslipoproteïne (HDL).
Het HDL noemen we ‘goede cholesterol ‘ omdat het ervoor zorgt dat het teveel aan cholesterol uit het bloed wordt afgevoerd naar de lever.
Het LDL noemen we ‘slechte cholesterol’ omdat het blijft kleven in de vaatwanden van de slagaders en een vernauwing of zelfs een dichtslibbing tot gevolg kan hebben.
Statines zijn de meest voorgeschreven cholesterolverlagers die in de afgelopen decennia zeer effectief zijn gebleken. Toch zijn er steeds meer gebruikers zie klagen over ongewenste bijwerkingen, zoals spierpijn, spierzwakte, geheugenverlies, darmklachten, hoofdpijn, slapeloosheid en het verlies van gevoel in handen en voeten.

Klik op het boek om te bestellen

Er zijn verschillende alternatieven, maar ze zijn nog niet zo effectief. 

* Citroen zuivert bloed en verwijdert gifstoffen bij regelmatig gebruik.
De vitamine C uit citroenen kan helpen om koorts, verkoudheid en ontstekingen de baas te worden. Verder heeft het een gunstige werking op het functioneren van klieren en het voorkomt astma, vetvorming en aderverkalking.
Smeer eens de binnenkant van een citroenschil of sinaasappelschil over de ruwe ellebogen of knieën. De huid wordt direct zachter.
* Citroenmelisse kan heel goed benut worden om er kalmerende thee van te maken, bv. als men niet in slaap kan komen of gespannen is.

* Vier keer cool:
1. Drink in plaats van ijsblokjeswater auwe (kruiden)thee: dat reguleert uw temperatuur beter
2. Zorg dat uw menu niet te pittig is en beperk de hoeveelheid koffie en alcohol
3. Eet ruim watermeloen en ander zomerfruit om uw vocht- en zoutbaland op peil te houden
4. Neem een lauwe douchen het strand: dat werkt verkoelender dan onder de koude springen.

* Het stresshormoon cortisol heeft invloed op de aanmaak van talg. Sporten kan stress verlagen en daardoor een vette hoofdhuid helpen verminderen.

* Dure cosmetica blijft langer goed als u ze koel en donker bewaart. Om te voorkomen dat er bacteriën in uw creme komen kunt u beter een spateltje gebruiken.

* Wie last heeft van couperose (goed zichtbare, rode adertjes in het gezicht) kan beter geen hete stoombaden nemen. Ook snelle temperatuurwisselingen moeten als het even kan worden vermeden, evenals te heet of te koud water. Het beste kan men het gezicht wassen met lauw, gekookt of zacht gemaakt water.
Water, waarin een krop sla is gekookt, doet de couperosehuid goed. Evenals een kompres met een aftreksel van lindebloesem.
Heilzaam voor couperose is ook het gezicht te bedekken met kompressen van fijngehakte peterselie. Een half uur laten intrekken.

*Een voedende crème kunt u zelf maken door 150 gr. lanoline au bain-marie te smelten, dan met de elektrische mixer 100 gr. amandelolie en 200 gr. gekookt water in kleine porties om en om erdoor kloppen, een paar druppels rozemarijn- of lavendelolie erdoor doen om te parfumeren. Voorraadje opbergen in de koelkast. Deze crème is ook door een gevoelige huid uitstekend te verdragen.

* Halfvolle crème fraiche bevat 50% minder vet dan gewone crème fraiche (dit scheelt 48 kcal per eetlepel). Ideaal dus voor warme pasta- en groentesauzen.

D.

* Wanneer is het vergeetachtigheid en wanneer dementie.
-bij gewone vergeetachtigheid gaat het om details. U weet bv. niet meer precies wie u feliciteerde op uw verjaardagsfeestje. Iemand met dementie kan vergeten dat hij/zij überhaupt de verjaardag heeft gevierd.
– bij vergeetachtigheid weet u het wel, maar kunt u er niet opkomen. vaak schiet het u later weet te binnen of herkent u het als een ander het zegt. Bij dementie is het alsof de informatie helemaal uit het geheugen is verdwenen, waardoor herkenning onmogelijk is.
– bij vergeetachtigheid kunt u nog nieuwe informatie opnemen, al gaat het misschien wat langzamer en kost het meer moeite dan vroeger. Bij dementie komt er weinig of geen nieuws meer in het geheugen omdat het leervermogen verder afneemt.
– de dementerende vergeet ook wat hij eerder wel wist, de namen van de kinderen, maar b.v ook hoe u een boterham moet smeren.
– vergeetachtigheid verstoort het dagelijkse leven niet, iemand die vergeetachtig is, kan zijn eigen huisho9uden doen, de financiën regelen of ergens naartoe reizen. Bij dementie zal dit al gauw te moeilijk blijken.
– bij vergeetachtigheid spelen er andere oorzaken, zoals ouderdom, stress, geneesmiddelen, voeding en ziekten. Bij dementie is de oorzaak een defect ind e hersenen en zijn de oorzaken niet te genezen.

* Do’s en dont’s met deodorant:
deo aanbrengen voordat u sport, want als u eenmaal zweet, zorgt het vocht op uw huid ervoor dat de deo zijn werk niet goed doet,
– altijd schudden voor gebruik
– spray van een afstandje en laat de deo goed drogen voordat u uw kleding aantrekt
– gevoelige huid? Gebruik dan geen spray, maar een roller of smeerbare deodorant. deze zijn vaak milder voor de huid
– halverwege de dag extra deo gebruiken is niet nodig en vergroot de kans op vlekken in kleding.

* Pistachenoten passen uitstekend binnen een dieet voor mensen met diabetes. De noot heeft een zeer lage glycemische index die varieert van 4 tot 9. Dit betekent dat consumptie van de noot niet leidt tot een snelle glucosepiek in het bloed. Een studie heeft aangetoond dat toevoeging van pistachenoten aan voedsel met een hoge glycemische index – zoals witte rijst, pasta’s en aardappelpuree- de glucosepiek na de maaltijd met wel 20% tot 30% kan verlagen. Dit betekent dat het voor diabetici zinvol kan zijn om pistachenoten te verwerken in maaltijden en snacks.
Een handje gepelde pistachenoten (10 gr) bevat zo’n 65 kcal en bevat daarmee minder caloriën dan bv. walnoten.

* Diarree wie daar last van heeft kan het beste de hele dag vasten. Een kopje slappe thee of appelsap kan geen kwaad, want heemaal zonder vocht blijven is niet goed. Verder moet men, tot de ontlasting weer normaal is, een dieet van beschuit, wit brood, appelsap, geraspte appel, in water gekookte rijst, bouillon, magere yoghurt en overrijpe banaan houden. Een prima middel tegen diarree is het sap van bosbessen en zwarte bessen. (ongezoet)
Het drinken van thee gezet van verse weegbree bladeren kan behulpzaam zijn in de strijd tegen diarree.
Het is bekend, dat mensen die voor het eten regelmatig onverdund citroensap drinken, niet zo snel diarree krijgen.
Overigens helpt vasten het allerbeste.  Thee zonder suiker en wat knäckebröd.  Een welkome gelegenheid om wat af te vallen.
Baby’s krijgen bij diarree ongezoete venkelthee, omdat het vochtverlies voor hen gevaarlijk kan zijn.
Frequente, waterdunne ontlasting (drie keer of vaker per dag), al of niet gepaard gaand met buikpijn en krampen. Acute diarree: darminfectie, nervositeit, buikgriep, bedorven voedsel, zeer vet voedsel, gebakken voedsel, fruit of medicijnen. Langdurige diarree: ontsteking in de dikke darm, spijsverteringsstoornissen of infecties door wormen, bacteriën of misbruik van laxeermiddelen. Te voorkomen door een goede hygiëne (handen wassen), groenten en fruit goed wassen en eventueel koken. (Zeer) vetrijke maaltijden vermijden. Ga naar de huisarts als de klachten langer dan een week duren (bij jonge kinderen en ouderen (70 plus) een grens van 1-2 dagen hanteren), of als de klachten steeds weer terugkeren; als de diarree gepaard gaan met bloed- en slijmverlies, koorts, ernstig braken, sufheid, verwardheid, voortdurende buikpijn of niet meer plassen. Zelf kunt u veel drinken om het verloren vocht aan te vullen. Vemijd voedingsmiddelen die laxerend werken. Eet in kleine porties. Zonder recept is orale rehydratievloeistof gemaakt uit ORS-poeder (een oplossing van suikers en mineralen in water) voorkomt uitdroging en van mineralen aan, middel dat de activiteit van de darmwand remt (loperamide).

* Waarom een dieet niet werkt:
1.  Het honger- en verzadigingsmechanisme raakt verstoord: mensen die dieten luisteren niet meer naar hun hongergevoel, maar eten volgens de dieetlijst en de klok. Dat veroorzaakt meer honger en verhoogt de kans op eetbuien. Het lichaam gaat op de spaarstand: het lichaam ervaart dat het minder voedsel binnen krijgt en gaat zuiniger om met eten. Zodra u weer normaal gaat eten, heeft het lichaam dit extra eten niet nodig en komt u weer aan, het bekende jojo-effect.
3. U raakt gefrustreerd: in het begin bent u gemotiveerd en valt u goed af. Maar er komt een moment dat u zondigt. Dan de draad weer oppakken is erg moeilijk. Maar liefst 95% van de mensen die op dieet aan, valt terug.
4. U bent de hele dag met eten bezig.  U kunt alleen maar nadenken aan wanneer u weer mag eten en wat u dan mag. Alles wat verboden is, wordt steeds aantrekkelijker.
5. U zoekt de oplossing buiten uzelf.  U denkt niet na over waarom u eet terwijl u eigenlijk geen honger hebt, u gaat niet op zoek naar de oorzaak van uw eetgedrag. U zoekt het in een nieuw dieet, een nieuw boek, een andere pil en ga zo maar door.
Nog meer dieetblunders:
1. De hele dag door vruchtensappen drinken, u kunt één stuk fruit vervangen door één glas sap. Maar goed voor de lijn is anders. Bij fruit dat u uitperst, gaan de voedzame vezels verloren, maar blijven de vruchtensuikers over. En die zitten boordevol calorieën.
2. Denken dat u van ‘light’ lichter wordt, de supermarkt is tegenwoordig vergeven van de lightproducten. Zelfs chips is er in een minder vette variant. Lekker makkelijk, laad de winkelwagen vol lightproducten en u valt vanzelf af. Nou…nee! Veel lighproducten bevatten weliswaar minder vet, maar u moet nog steeds op het etiket lezen of er ook minder calorieën in zitten.
3. Het ontbijt overslaan: vanaf vandaag ga ik minder eten, denkt u. Om te beginnen met het overslaan van het ontbijt. Stom. Een ontbijt levert energie om de dag goed te beginnen. Als u niet ontbijt, krijgt u in de ochtend flinke trek en dan wordt het alleen maar moeilijker om van de koektrommel af te blijven. (of die moet niet gevuld zijn).
4. Na 19.00 niets meer eten. Gij zult niets meer in uw mond stoppen na 19.00 uur, zeggen een heleboel diëten. Leuk bedacht, maar werkt voor geen meter. Het gaat om de totale hoeveelheid energie die u in 24 uur eet  Het moment waarop u dat eet maakr niet zoveel uit voor de verbranding.
5. Alle koolhydraten verbannen. Sommige diëten verbieden resoluut alle koolhydraten. Slecht plan. Uw lichaam heeft alle voedingsstoffen nodig, ook koolhydraten. Bovendien bevatten koolhydraatrijke voedingsstoffen zoals vezels, vitamines en mineralen. Het geheim zit ‘m niet in het afzweren van rijst, pasta, aardappelen en brood, maar in het minderen.
6. Alleen sla eten. Borden vol sla, daar moet u wel heel veel van eten om aan de dagelijke aanbevolen twee ons groenten te komen. Bovendien kunt u snel uitgekeken raken op sla. Varieer dus vooral veel met rauwe en gekookte groenten, ook in salades. Want groenten geven een vol gevoel en zijn goed voor de lijn.
7. Fanatiek gaan sporten. Veel mensen denken dat u drie keer in de week minstend een uur keihard moet beulen in een ftnesscentrum als u wilt afvallen. Bewegen is gezond, dat klopt. Maar kies een vorm van bewegen die bij u past, anders is de kans groot dat u afhaakt en niets meer doet. Kies dus iets wat u leuk vindt. Beweging helpt om een dieet beter vol te houden en om na het afvallen op gewicht te blijven. hoe meer spierweefsel u kweekt, des te meer caloriën u verbrandt, ook in rust.

* Dille heeft een kalmerende werking op de spieren maar ook stimuleert het de melkproductie van zogende moeders. U kunt dille gebruiken in sauzen of het op rauwkost strooien.

* Geleidelijke of plotselinge afname van het gehoor aan een of beide oren (gehoorverlies). De term doofheid is eigenlijk gereserveerd voor totaal gehoorverlies. Oorzaken: afsluiting gehoorgang met smeerprop, ontsteking van de gehoorgang, verkoudheid, chronische middenoorontsteking, (langdurige) blootstelling aan lawaai, veroudering, bijwerking sommige medicijnen, soms bij reumatoide artritis.  Te voorkomen door het vermijden van (langdurige) blootstelling aan lawaai, niet met wattenstaafjes in gehoorgang pulken. Als het gehoorverlies optreedt kort na een infectieziekte, verband lijkt te houden met gebruik van medicijnen of gepaard gaat met pijn of duizeligheid, ga dan naar een huisarts. Ook bij onverklaarbare (plotselinge) doofheid. Als het gehoorverlies verband houdt met verkoudheid kan stomen of het gebruik van neusdruppels de verbinding tussen oor en keelholte (buis van Eustachius) weer openen. Neusspray of neusdruppels met een zoutoplossing of slijmslinkend middel (xylometazoline, oxymetazoline) slijmslinkend middel niet langer dan 5 dagen achtereen gebruiken, zijn zonder recept verkrijgbaar.

* Leve de ochtendgymnastiek. Begin uw dag actief en maak uw spieren los. Geen tijd? Rekken en strekken doet u ’s morgens gewoon onder de douche. Door het warme water zijn de spieren sneller soepel en kunt u makkelijker stretchen.
Een krachtige straal onder de douche is goed voor de bloedsomloop en dus voor de werking van uw hart. Afvalstoffen worden sneller afgevoerd en dode huidcellen weggespoeld. Vandaar dat u er na een warme douche zo blozend en gezond uitziet.
Als het warm is, kunt u beter een lauwe douche nemen. Een koude douche is niet zo’n goed idee: uw lichaam probeert de temperatuur op zo’n 37 graden te houden en reageert daarom met het vernauwen van de bloedvaten, waardoor uw lichaam de warmte vast gaat houden. Tegelijkertijd gaat uw lijf door spieren te laten trillen, warmte produceren om te temperatuur weer omhoog te krijgen.
Zo kunt u ook beter iets warms drinken, dan gaat uw lichaam moeite doen om af te koelen.
Toch zijn er veel voordelen om wel koud te douchen:
Het verbetert de bloedcirculatie, en helpt daarom tegen hoge of lage bloeddruk, aderverkalking of spataderen. De extra bloedtoevoer naar uw hersenen zorgen ervoor dat u alerter reageert.
Een ijskoude douche geeft een enorme kick. In eerste instantie komt dat door de adrenalinestoot, bovendien geven je zenuwen een energiestoot naar je hersenen. Deze signalen geven een opwekkend gevoel.

Koud douchen.

Koud douchen.

Warm water heeft een vervelend uitdrogend effect op uw haar en hoofdhuid. Koud water zorgt ervoor dat uw huid niet uitdroogt en dat uw hoofdhuid niet trekt.
Het heeft een positief effect op uw mentale weerbaarheid. Het is niet niks als u het onder de koude douche uithoudt.
Begin daarom ook voorzichtig: telkens een paar graadjes minder, of eerst gewoon douchen en dan telkens wat langer onder een koude kraan.

* Dragon werd vroeger vooral veel genuttigd om scheurbuik tegen te gaan. Ook werd het gebruikt tegen reuma. Nu vaak alleen omdat men de smaak lekker vindt.

* Zoete drankjes maar ook light- en sportdrankjes zijn bij veelvuldig gebruik op een dag schadelijk voor het gebit. Neem dan liever af en toe gewoon (koolzuurhoudend)water.

* Mensen die blind en doof zijn, dromen ook. Zij dromen meer over geuren, smaken en gevoel.

* Branderige, jeukende huid. Soms laten er kleine schilfers of velletjes los, met name bij krabben op de huid, is een kenmerk van droge huid. Oorzaken: tekort aan talg, (huidvet), komt vooral voor op oudere leeftijd. (Vaak) met zeep wassen verwijdert de talg. Een ernstige vorm van droge huid (ichtyose of schubbenhuid geheten) is het gevold van erfelijke aanleg of het gevolg van ziekte, bv. een traag werkende schildklier. Te voorkomen door niet te vaak en/of te heet douchen. Spaarzaam zijn met zeep, doucheschuim, etc. Huid insmeren met vochtinbrengende creme. Naar de huisarts gaat u als de huid ondanks bovenstaande maatregelen droog blijft. Als de huid beschadigd raakt, rood wordt, ontstoken raakt of pijnlijk aanvoelt. Zelf kunt u uw huid regelmatig insmeren met lotion, creme of zalf. Stelregel: hoe droger de huid, hoe vetter de het smeersel. Niet heet douchen, gebruik van badolie, spaarzaam gebruik maken van ontvettende middelen (zeep, doucheschuim).

* Klachten van duizeligheid gevoel dat de omgeving draait, moeite het evenwicht te bewaren, loopstoornissen. Soms in combinatie met flauwvallen, verwardheid, misselijkheid en/of overgeven. Oorzaken: kortdurende duizeligheid als gevolg van draaien, plotseling opstaan (lage bloeddruk) of emotionele schok. Overgaande duizeligheid als gevolg van dronkenschap. Plotselinge, aanhoudende duizeligheid als gevolg van een beroerte, een inwendige bloeding (bv. bloedende maagzweer) of -bij mensen met diabetes- een te laag bloedsuikergehalte (hypoglycemie). Regelmatig terugkerende duizeligheid als gevolg van aandoening aan het evenwichtsorgaan, bloedarmoede, gebruik van sommige medicijnen, epilepsie, zwangerschap. Te voorkomen door te matigen met alcoholgebruik, op tijd eten bij diabetes. Als de plots optredende duizeligheid niet (snel) overgaat of regelmatig terugkeert. Indien duizeligheid gepaard gaat met bewusteloosheid (langer dan 1 min.) dient direct medische hulp te worden ingeroepen. Zelf kan men met het hoofd naar beneden op een stoel zitten. Bij duizeligheid door hypoglycemie suikerrijke drank nuttigen. Bij duizeligheid door dronkenschap ontnuchteren (veel water drinken). Indien duizeligheid vaak optreedt bij rechtop gaat staan, niet abrupt opstaan.

* Duizendblad kan gebruikt worden als slap gezette thee. Het werkt goed bij kinderen die last van diarree hebben.

E.

* Bij broeierig weer kan, ook als u er eerder nooit last van heeft gehad, eczeem ontstaan. Er is dan sprake van een ontsteking van de huid die jeukt en schilfert. Draag dun, donker katoen (wit laat meer licht door wat de irritatie kan verergeren) en mijd zwembaden met chloor. Van zeewater knapt de huid juist op.
Een te droge huid is het vatbaarst voor zomereczeem, dus het is zinvol preventief te smeren met een rijke pHneutrale bodycreme.
Rode plekken, bultjes, schilfers, blaasjes, vochtafscheiding of korsten op de huid vaak in combinatie met (ernstige) jeuk. Bij langdurig eczeem kan de huid ruw of grof worden. Atopisch (allergisch) eczeem is erfelijk. Contacteczeem wordt veroorzaakt door overgevoeligheid voor een bepaalde stof zoals nikkel, chroom, rubber, zeep, cosmetica of (af)wasmiddelen. Deze vorm kan plotseling ontstaan. Goede verzorging van de huid (weinig zeep, vet houden met creme of zalf) en vermijden van prikkelende stoffen kunnen de ernst van het atopisch eczeem beperken. Bij contactlenzen contact met de uitlokkende stof (indien bekend) vermijden. Als na één week de klachten niet verminderd zijn en de oorzaak van de jeuk onbekend is, naar de huisarts. Ook bij open wondjes als gevolg van eczeem en aanhoudende of ernstige klachten. Houd de huid vet met een vette creme, zalf of vettende badolie. Beperk het gebruik van zeep, alcoholhoudende lotions en heet douchen. Zonodig jeuk tegengaan met een jeukstillend middel. Katoenen kleding dragen en de temperatuur in huis matigen.  Middelen zonder recept verkrijgbaar: droog eczeem: vette creme/zalf (vaselinecetomacrogolcreme, cetomacrogolzalf), nattend eczeem: zinkolie, zinkzalf, jeukstillende gel (met menthol of lidocaïne) Mentholbevattende middelen niet in het gezicht bij jonge kinderen gebriuken wegens gevaar van benauwdheidsaanval Bij allergisch eczeem kan een tablet met cetirizine of loratidine uitkomst bieden.

* Edelstenen zijn niet alleen fascinerend door hun rijke kleur en glans, ze staan ook bekend om hun helende kracht. De specifieke ernergiestillingen die de steen van nature bij zich draagt kunnen een positieve werking hebben op de (verstoorde) energie van het menselijk lichaam. Elke edelsteen heeft een andere werking. www.hetstenentijdperk.nl

* Eeltplekken onder de voeten kunnen na de dagelijkse wasbeurt worden behandeld met een stukje puimsteen, dat in zeepwater is natgemaakt. Daarna insmeren met een (voeten-) creme. Een geregelde behandeling voorkomt nieuwe eeltvorming.
Niet pijnlijke, plaatselijke verdikkingen van de huid. Soms vorming van kloven in de eeltlaag en onderliggende huid. Oorzaken: langdurige druk en/of wrijving op eenzelfde plek, doorgaans op handen en voeten. Ter bescherming van het onderliggende weefsel wordt de bovenste (dode) laag van de huid, de hoornlaag, dikker. Een zekere mate van eelt op de handpalmen en voetzolen beschermt het lichaam tegen beschadiging. Aanmaak van overmatig eelt of eelt op ongewenste plekken is te voorkomen door overmatige druk en/of wrijving op die plaatsen te vermijden, bv. door het dagen van goed passende schoenen. U kunt naar de huisarts gaan als de eeltplek ontstoken raakt. Mensen met diabetes kunnen eelt het beste laten weghalen door een professionele pedicure. Verkrijgbaar zonder recept: hulpmiddelen (eeltrasp, vijl, puimsteen) om eelt te verwijderen. Vette zalf (vaseline-cetomacrogolcreme, cetomacrogolzalf).

* Appels en ananas zijn eetlustopwekkende middelen. Ook kan men thee van karwij en duizendblad drinken of vlak voor de maaltijd een suikerklontje met vier druppeltjes lavendelolie nemen.

* Een eksteroog kan worden verwijderd nadat hij gedurende drie dagen is afgedekt geweest met een linnen lapje en een (grote) opengesneden rozijn. De ontpitte rozijn iedere dag verversen.
Andere middelen zijn een pleister met honing of een blad huislook. In het laatste geval moet de eksteroog eerst worden geweekt.

* Ruwe ellebogen kunnen het beste worden geweekt in verwarmde olijfolie. Een puimsteentje doet daarna de rest. De ellebogen ten slotte afspoelen en insmeren met een goede huidcreme.
Ruwe en roodgeworden ellebogen na het wassen inwrijven met citroensap, laten drogen en dan wat creme erop.
Ook de schil van een avocado maakt ruwe ellebogen weer acht.
Een verband om de elleboog blijft vooral bij  kinderen moeilijk op zijn plaats. Een oude sok, met afgeknipte teen is dan een handig hulpmiddel. Bovendien wordt het verband niet zo snel vuil.

* Plotse scherpe pijn in enkel of pols, zwelling, gewricht is niet of nauwelijks te belasten . Bij een kneuzing is er alleen sprake van beschadiging aan het gewrichtsweefsel, bij verzwikking zijn het gewrichtskapsel en het gewrichtskraakbeen beschadigd, bij een verstuiking zijn ook de gewrichtsbanden beschadigd. Oorzaken: uitoefenen van overmatige druk op het gewricht waarbij het gewricht meestal ook in een ongewone stand gedrukt wordt. Bv. door verkeerd neerzetten van de voet (op een ongelijke ondergrond), opvangen van een val met de handen of door een ongeval (aanrijding). Voorkomen kan door oplettendheid, eventueel enkels of polsen verstevigen met tape of een brace of het dragen van stevige, hoge schoenen. Training van de onderbeen- en onderarmspieren vermindert het risico van enkel– en polsletsels bij sporten. Naar de huisarts kunt u gaan als de enkel of pols flink opgezwollen is, staan of lopen onmogelijk  is, de zwelling in twee, drie dagen niet afneemt of de afwijkende stand van de voet of hand een botbreuk doet vermoeden. Koelen van de enkel of pols (bv. met ijs in een zak of handdoek). Rusten tot de ergste zwelling weg is, hierij de voet hoog leggen. Daarna het gewricht weer voorzichtig belasten en bewegen om stijfheid te voorkomen. Eventueel enige tijd inzwachtelen. Diverse verbandmiddelen als drukverband (ideaalzwachtel), tape, enkel of polsbandage, coldpack of verdovingsspray om te koelen zijn zonder recept verkrijgbaar.

* Dat u van eten na 20.00 uur meer aankomt omdat u dan minder vet verbrandt, is een fabeltje. Het zijn de calorieën, bv. in snacks, die voor gewichtstoename zorgen, niet het tijdstip.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *