F.

* Vrouwen die vaak op de fiets zitten, kunnen last krijgen van hun schaambeen. Dit wordt weer veroorzaakt door een te laag stuur. De remedie is het stuur dus  hoger zetten, minder aerodynamisch, maar wel beter voor uw botten.  U verplaatst de druk van uw bekken naar de zitbotten. Het voorkomt klachten.

* Kortdurend verlies van bewustzijn, meestal voorafgegaan door een licht gevoel in het hoofd en duizeligheid, dat is flauwvallen. Het komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Oorzaken: onvoldoende toevoer van bloed naar de hersenen als gevolg van (zeer) lage bloeddruk, ernstig bloedverlies, lang rechtop stilstaan, snel overeind komen, snelle bewegingen waarbij het bloed richting de benen wordt gestuwd (looping in achtbaan) heftige emoties, pijnbeleving. Een warme omgeving en een lege maag bevorderen het flauwvallen. Slechts in weinig gevallen is een hartziekte, een hersenaandoening of een inwendige bloeding de oorzaak van flauwvallen. Voorkomen kunt u door situaties te mijden die flauwvallen oproepen, bv. kijken naar bloederige operatie, bij eerste tekenen van flauwvallen benen kruisen en been- en bilspieren aanspannen. Als flauwvallen regelmatig voorkomt zonder duidelijke uitlokkende factor ga dan naar de huisarts. Flauwvallen is doorgaans van voorbijgaande aard en korte duur. Indien iemand langer dan 1 min. bewusteloos is, blijft het raadzaam 112 te bellen. Ook als flauwvallen gepaard gaat met bloedbraken of andere vormen van (hevig) bloedverlies.  Eventuele onderliggende ziektes bij flauwvallen worden behandeld met medicijnen die uitsluitend op recept verkrijgbaar zijn.

* Ziet u op tegen de pijn die straks bij uw bevalling komt kijken? Misschien dat de volgende tip dan enige verlichting kan bieden. Voeg twee eetlepels frambozenblaadjes (natuurvoedingswinkel) toe aan een halve liter kokend water. Laat dit tien min. trekken en drink er vervolgens drie maal daags een kopje van, warm of koud. Begin hiermee zo’n zes weken voor de uitgerekende datum. Frambozenbladthee versterkt de baarmoederspieren waardoor weeën geleidelijker verkopen en bloedingen tijdens de bevalling worden ingeperkt. Een andere fijne bijkomstigheid is dat het drinken van deze thee de melkproductie stimuleert.

* Koolzuurhoudende frisdranken bevatten veel suiker (tot wel 25 suikerklontjes per liter) en nemen alleen de dorst weg en niet de honger. U krijgt dus veel calorieën binnen die weinig voor u doen.

G.
* Gal is een dikke, gelige vloeistof die wordt aangemaakt in de lever.Gal zorgt ervoor dat de vette stoffen in ons voedsel worden verteerd. Als het spijsverteringssysteem de gal niet direct nodig heeft, wordt het tijdelijk opgeslagen in de galblaas. Dit is een klein peervormig orgaan dat aan de onderkant van de lever ligt, rechtsboven in de buik. Via gangetjes is de galblaas verbonden met de lever en de dunne darm. Zodra er voedsel in de darmen komt, perst de galblaas de gal via de afvoerbuis naar de dunne darm, waar de gal helpt bij de vertering
* Heeft u hevige pijnaanvallen in de bovenbuik, misselijkheid en braken. Kunt u geen vet verdragen en moet u geregeld boeren, dat heeft u mogelijk last van U kunt dan met eten opletten op :1. eet niet te vet 2. zorg voor voldoende vezels 3. verdeel de maaltijden goed over de dag 4. vermijd gefrituurd eten, rood vlees en eieren 5. wees voorzichtig met zuivel 6. eet voldoende groente en fruit 7. knoflook en bittere groenten (lof, andijvie, artisjokken) passen goed in een dieet tegen galstenen
* Gele verkleuring van de huid en het oogwit, kan wijzen op geelzucht. Soms ook vermoeidheid, misselijkheid, overgeven en/of gezwollen buik. Oorzaken: overmaat aan bilirubine, een afbraakproduct van rode bloedcellen, in het bloed. Gevolg van een verminderde afbraak van bilirubine in de lever (door een leverontsteking (hepatitis) en/of leverbeschadiging), afsluiting van de galwegen, medicijngebruik of verhoogde afbraak van rode bloedcellen. Bij pasgeborenen is de lever vaak de eerst levensdagen nog niet in staat bilirubine voldoende snel af te breken. Te voorkomen door veilig vrijen en vermijden bloedcontact voorkomt overdracht van diverse hepatitis veroorzakende virussen. Matig alcoholgebruik voorkomt beschadiging van de lever. Tegen het hepatitis-A-virus en hepatitis-B-virus bestaat een vaccin.

* Gember staat bekend als natuurlijk middel tegen misselijkheid en braken. Kauw minimaal een halfuur voor vertrek op een stukje verse gemberwortel of drink een kop sterke gemberthee. Gember(extract) is ook in capsule en poedervorm verkrijgbaar.

* Een gerstekorrel ‘strontje’ is een rode, pijnlijke zwelling van de rand van het ooglid, waarop na enkele dagen een geel, met pus gevuld bultje ontstaat. Het oog kan gaan tranen en overgevoelig worden voor het licht. Het voelt aan alsof er een vuiltje in het oog zit. Na enkele dagen barst het bultje open. Soms bevindt het bultje zich onder het ooglid (inwendig strontje). Oorzaak is een ontsteking van een klier aan de rand van het ooglid door de huidbacterie Staphylococcus aureus. Het dragen van contactlenzen en het gebruik van make-up kunnen het ontstaan van een gerstekorrel bevorderen. Sommige mensen zijn gevoeliger voor het krijgen van een gerstekorrel dan anderen. U moet naar de huisarts als de gerstekorrel niet vanzelf openbarst. De huisarts kan een antibioticum voorschrijven. De gerstekorrel kunt u enkele keren per dag met en warme, vochtige kompres behandelen, dit bespoedigt het openbarsten ervan. Na het aanraken van het ontstoken ooglid altijd goed de handen wassen om verspreiding van de infectie te voorkomen. Gerstekorrels verdwijnen vanzelf.

* Slechte gewoontes:1. Roken: kan tien  jaar van uw leven afsnoepen 2. Alcoholmisbruik: brengt hersenschade toe en kan het leven 10 tot 15 jaar korter laten duren3. Teveel suiker: leidt tot vetzucht en obesitas, twee tot 10 jaar eraf4.Te weinig fysieke beweging 5. Uw autogordel niet omdoen.6. Slechte geestelijke gesteldheid. Een gelukkig huwelijk, rust vinden in religie of op een andere manier balans in het boofd bereiken kan het leven met 10 jaar verlengen

* Stijf en/of gevoel in één of meerdere gewrichten. Gewricht kan rood zijn, gezwollen en warm aanvoelen. Oorzaken: overbelasting van een gewricht (o.a. door overgewicht), langdurig dezelfde beweging maken, overstrekken van het gewricht (‘verkeerde beweging’), ontsteking van gewricht (‘artritis’), beschadiging van kraakbeen in gewricht (‘artrose’). Een gezond gewicht en regelmatig bewegen en enige voorzichtigheid bij sporten voorkomt overstrekken en/of acute beschadiging van gewrichten. Als het gewricht zonder duidelijke oorzaak dik, rood en warm wordt, als zwelling en pijn niet na enkele dagen verdwijnen, als het gewricht na 6 weken nog steeds stijf en/of pijnlijk is en als pijnstillers niet helpen, ga dan naar de huisarts. Zelf kunt u pijnstillers gebruiken, gewrichten hoog leggen, rust geven en eventueel koelen met ijs of natte omslagen. In ieder geval geen warmte veroorzakende smeersels gebruiken. Zodra de pijn gezakt is weer bewegen om stijfheid te voorkomen. Zonder recept te verkrijgen: als pijnstilller is paracetamol de eerste keus, bij onvoldoende effect overstappen op een ontstekingsremmende pijnstiller (acetylsalicylzuur, carbasalaatcalcium, diclofenac, ibuprofen, of naproxen, coldpack of verdovingsspray om te koelen, eventueel lokaal aan te brengen creme of gel met pijnstillend middel (benzydamine, diclofenac, of ibuprofen) Van deze smeermiddelen is niet bewezen dat de gewrichtspijn eerder overgaat.

* Het aan weer en wind blootgestelde  gezicht, dat bovendien ons visitekaartje is, heeft de meeste verzorging nodig. Wil men het gezicht met zeep wassen, dan kan men het beste een zachte babyzeep gebruiken.
Heerlijk verfrissend is om het gezicht te wassen met een aftreksel van citroen-, sinaasappel- en/of mandarijnschillen. Verzamel de schillen en doe de samen met een schepje borax in een kan water. De schillen goed wassen om eventuele conserverings- en bestrijdingsmiddelen te verwijderen.Ook een aftreksel van meloenpitten (of komkommerpitten) is een weldaad voor het gezicht. De pitten moeten ong. een nacht trekken (heet water nemen) en het aftreksel wordt vervolgens aan het waswater toegevoegd
.Een heel oud reinigingsmiddel voor het gezicht is melk. Aan de melk (of karnemelk) kan nog een druppeltje citroen- of sinaasappelsap worden toegevoegd.
Door het gezicht regelmatig met gedistilleerd melissewater te wassen krijgt men een mooie teint. Helemaal goed is het om het gezicht daarna nog af te spoelen met water, waaraan een paar druppels benzoëtinctuur zijn toegevoegd.
Het is eenvoudiger om de gezichtshuid in te wrijven met een citroenschil of een schijf komkommer en het resultaat is een zuivere, frisse huid.Ongezouten boter is een goed reinigingsmiddel voor het gezicht. Insmeren, een paar min. laten intrekken en met een zacht papier verwijderen. Ook een eierdooier vermengd met een beetje rozenolie is een ideaal schoonheidsmiddel voor uw gezichtshuid. Opbrengen, een tijdje laten intrekken (5 á 10 min) en met lauw water afwassen.
In geval van een vette huid kan men er nog wat citroensap aan toevoegen.  Een gezichtshuid met grote poriën kan men het beste wassen met hete melk.Giet een flinke scheut appelciderazijn in een bakje lauw water en dep hiermee het gezicht.  Zeer verfrissend en goed voor het chemische evenwicht van de gezichtshuid. Op laten drogen zonder handdoek te gebruiken.
Ook mineraalwater is een verfrissing voor de gezichtshuid, vooral als het met een verstuiver of plantenspuit is aangebracht.
Een vette of grauwe gezichtshuid wordt weer mooi en gaaf na stoombaden met kamille of salie.
Een droge gezichtshuid kan men beter geen sauna geven. Kompressen zijn dan veel nuttiger.
Lelijke, glimmende plekken verdwijnen als men de gezichtshuid regelmatig afdept met warm water met een scheut azijn.
Een slappe gezichtshuid wordt steviger als men dagelijks warme melkomslagen gebruikt.
Een verfrissende tonic voor het gezicht kan men maken van 2 delen vers sinaasappelsap of 1 deel rozenwater

.* Gifwijzer: Haal die voor een klein  prijsje bij de apotheek en hang hem op in een keukenkastje o.i.d.

* Glas- en steenwolisolatie kan de huid en de ademhalingsorganen irriteren, draag handschoenen en doe iets voor de mond zolang u hiermee aan het werk bent.

* Als u een mogelijke gluten-allergie hebt, ga dan niet alvast glutenvrij eten. De darmen herstellen dan en u bereikt er niets mee. Alleen door een bloedonderzoek via de huisarts is de juiste diagnose te stellen.
Waar zitten gluten in: – cornflakes, dropjes, soja, ketchup, bepaalde soorten vleeswaren, slasauzen, ijssoortren, bier, likeuren, whisky en kant- en klaargerechten
– klei, gom, zelfklevende producten, etiketten met plakrand, enveloppen, behangplaksel en lijm
– kleefpasta’s voor kunstgebitten en tandpasta voor rokers kunnen gluten houdend zijn.
– er zijn medicijnen die gluten bevatten zonder dat dit vermeld staat.

* Een tintelend gevoel, jeuk, pijn, meestal één helft van de romp wijst op gordelroos. Na een paar dagen pijnlijke vochtblaasjes op de huid omgeven door een klein rood gebied, koorts, rillingen. De aangedane huid is gevoelig voor aanraking.Na een dag of vier drogen de blaasjes uit of verdwijnen de klachten. Soms langdurige pijn in het gebied waar de blaasjes zijn verschenen.
Gordelroos wordt veroorzaakt door hetzelfde virus dat waterpokken veroorzaakt (varicella zoster-virus). Op latere leeftijd (doorgaans 50-plus) kan het virus bij verminderde weerstand weer actief worden en gordelroos veroorzaken.Te voorkomen door een goede weerstand op latere leeftijd vermindert de kans op gordelroos.
Als gordelroos voorkomt in het gezicht, met name de neus en ogen, bij (ernstige) verzwakte afweer (transplantatiepatient, diabetespatient, aidspatient) of bij gordelroos tijdens ziekte een arts waarschuwen. Krabben vermijden om littekens te voorkomen. Handen goed wassen na contact met de blaasjes om verspreiding van het virus te voorkomen. Jeuk, tegengaan met gel of creme. Blaasjes eventueel uitdrogen met zinkzalf. Pijnstillers gebruiken. Verkrijgbaar zonder recept: als pijnstiller is paracetamol de eerste keus, bij onvoldoende effect overstappen op ontstekingsremmende pijnstillers (acetylsalicylzuur, carbasalaatcalcium, diclofenac, ibuprofen, ketoprofen of naproxen. Jeukstillende creme of zalf, mentholbevattende gel of creme (met menthol, lidocaïne pramocaïne) mentholbevattende middelen niet in het gezicht bij jonge kinderen gebruiken wegens gevaar voor benauwdheidsaanval. Zinkolie of zinkzalf om vochtblaasjes in te drogen.

* Graat ingeslikt, een heel veilig middel is een citroen schillen en het vruchtvlees in blokjes snijden en opeten of een eetlepel azijn doorslikken. Door het zuur wordt de graat zo week, dat hij vervolgens bij het eten van een met veel boter bestreken stukje wittebrood wel verder glijdt.

* Een goed middel tegen griep is vlierbloementhee. Drie theelepels bloesem op een kop heet (niet kokend) water nemen. Even laten trekken en vervolgens zeven.Voor het ontsmetten van mond- en keelholte en als preventief middel tegen griep is het volgende mengsel een beproefd middel: 2 theel. appelazijn en 3 eetl. honing op een glas (2 dl.) water. Met een paar slokjes gorgelen en spoelen, vervolgens doorslikken. Als er een flinke hoeveelheid tegelijk wordt gemaakt (bv. 1 liter) kan men in een periode waarin griep heerst iedere ochtend en avond deze eenvoudige behandeling doen en zo de aanval afslaan.
Thee getrokken van appelschillen, een pijpje kaneel en citroenschil, is ook een prima middel tegen griep.
Ook thee van duizendblad en venkel. Een kwart liter water met een theel. venkelkorrels en een eetl. duizendblad aan de kook brengen. Een kwartier laten trekken en vervolgens zeven. De thee kan het best een half uur voor het eten of ’s avonds vlak voor het naar bed gaan worden gedronken.
Mogelijk middeltjes om griep te voorkomen (succes niet gegarandeerd) zijn: – neem een jeneverbes in de mond en kauw daarop, als u bij een grieppatiënt komt. – Neem een mespunt kinine in water opgelost en drink het op. –  Maak thee van rode cayennepeper en drink het op. – Neem gesuikerde gember met citroensap.
Saliemelk is een uitstekend middel om een opkomende verkoudheid of griep te bestrijden. Bij de eerste symptomen meteen een kopje saliemelk nemen. Een snufje salie op een kop kokende melk is genoeg. Vijf min. laten trekken.
Er bestaan voedingsmiddelen die kunnen helpen bij het voorkomen van griep:
knoflook: is antibacterieel en stopt de groei van virussen
– champignons: stimuleren de productie van stoffen die infecties tegengaan
– rode paprika: topleverancier van vitamine C
– broccoli: stimuleert cellen die infecties tegengaan.
Zoals meer gemeld, baat het niet, schaadt het niet.
Rillingen, (hoge) koorts, transpireren, zware hoofdpijn, waterige ogen, zere keel, hoesten, niezen, loopneus, zwakte, vermoeidheid zijn symptomen van griep. Bij kinderen vaak misselijkheid en overgeven. Oorzaak: besmetting met influenzavirus, Soms kan het een tweede infectie met een ander virus of een bacterie overheen komen. Te voorkomen door een goede hygiëne, met name wassen van handen, vermindert de verspreiding van het virus.
Vaccinatie door middel van de griepprik (in oktober) verkleint de kans op griep
 Als er veel slijm loskomt bij het hoesten, bij kortademigheid, als de koorts langer dan 5 dagen (bij kinderen 3 dagen) aanhoudt, als de koorts terugkeert,waarschuw dan de arts. Ook als kinderen koortsstuipen krijgen haal er een arts bij. Veel meer dan uitzieken, inspanning vermijden, voldoende drinken om verloren transpiratievocht aan te vullen, pijnstillers en koortsverlagende middelen innemen kunt u niet doen.
Bij verstopte neus eventueel stomen of neusdruppels gebruiken. Als pijnstiller en koortsverlagend middel is paracetamol de eerste keus, bij onvoldoende effect overstappen op een ontstekingsremmende pijnstiller (acetylsalicylzuur, carbasalaatcalcium, diclofenac, ibuprofen, ketoprofen of naproxen) ,  middelen die de hoest dempen (noscapine is eerste keus, eventueel codeïne, dextromethorfan, pentoxyverine), middelen die de keel verzachten (drop, anijs, salmiak of althaea en tijm), bij een verstopte neus neusdruppels of neusspray met een zoutoplossing of met een slijmslinkend middel (xylometazoline, oxymtazoline.). Slijmslinkend middel niet langer dan 5 dagen achtereen gebruiken.

* Gril eens een stukje vlees of vis, daarvoor hoeft u namelijk geen of nauwelijks olie of boter toe te voegen. Doordat het oppervlak meteen dichtschroeit, blijven bovendien de voedingsstoffen beter behouden.

* Pijn, meestal in de vorm van pijnscheuten, in beide benen, rond knie, kuit, schenen, dijbenen noemen we groeipijn. Gaat soms gepaard met hoofdpijn en/of misselijkheid. Meestal tijdens het liggen in bed. Bij jonge kinderen en pubers tijdens een groeispurt. De oorzaak is niet bekend. Mogelijk helemaal geen verband met groeien. Als de pijn overdag aanhoudt of dagelijks terugkeert, als de pijn zo hevig is dat bewegen onmogelijk is, als de pijn gepaard gaat met koorts of als er sprake is van zwelling en/of roodheid en bij pijn in één been, ga dan naar de huisarts. Pijnstillers, massage van pijnlijk been. Pijnlijke plek warm houden of juist afkoelen. Kind geruststellen is iets wat u zelf kunt doen. Als pijnstiller is paracetamol de eerste keus, bij onvoldoende effect overstappen op een ontstekingsremmende pijnstiller (acetylsalicylzuur, carbasalaatcalcium, diclofenac, ibuprofen ketoprofen, naproxen ) , warmtesmeersels of cold-pack kunnen zonder recept worden gehaald.

* Guldenroede is onmisbaar wanneer er iets met de nieren niet in orde is. Het sap van deze plant werkt gunstig op de waterhuishouding van het lichaam.

H.

* Statisch haar? Dat komt door de drogere lucht in de koude seizoenen. Er zijn verschillende tips:
– Voorkom wrijving met synthetische materialen. Draag dus liever geen synthetische kleding en kam uw haar met een kam van hoorn of bot.
– Maak uw haar ‘zwaarder’ door na het wassen een conditioner of haarmasker te gebruiken.
– Slaap ’s nachts op een zijden kussensloop
.- Spray wat haarlak op je borstel en kam rustig door uw haar
.– Een beetje antipluiscrème over uw haar werkt ook
.- Net uw handen ingevet? Wrijf ze lichtjes door uw kapsel. Zo blijven de lokken onder controle.
Het haar krijgt een mooie glans als het wordt gewassen met regenwater of als aan het laatste spoelwater een beetje azijn of citroensap wordt toegevoegd. Lang of fijn haar dat gauw klit, kan men na het wassen beter uit de war halen als in het laatste spoelwater een beetje wijnazijn wordt gedaan.
Vet haar kan men beter niet teveel wassen, het wordt er alleen maar eerder vet van. Het is beter om het haar een paar maal grondig te reinigen met een prop watten gedrenkt in eau de cologne. Steeds kleine plukjes haar nemen en van de scheiding naar de haarpunten wrijven.   Vet haar kan soms gewassen worden met sterk verdund sodawater.
Droog haar kunt u beter niet te vaak wassen. Smeer eens per maand de hoofdhuid goed in met olijfolie.
Net uw haar gewassen en toch is het nog dof en vettig. Grote kans dat u het niet goed heeft uitgespoeld. Het uitspoelen neemt drie keer zo veel tijd in beslag als het wassen.
Uiteraard is het voor schoon, glanzend haar ook van belang dat u bij het wassen geen plekjes vergeet.
Er is moed voor nodig om de douchekraan naar het haar wassen op koud te draaien. Maar  het loont de moeite. Door uw haar met koud water na te spoelen sluiten de haarschubben en krijgt het haar meer glans. Aardige bijkomstigheid: u begint de dag ultrafris.
Kapsels blijven langer houdbaar als het haar na de wasbeurt wordt gespoeld met een half flesje bier. Het bier heeft dezelfde werking als haarverstevigingslotion.
Is het haar sterk uitgedroogd ten gevolge van de zon of een permanent, dan kan men het masseren met warme amandelolie. De olie een paar uur laten intrekken en het haar vervolgens wassen.
Slap en futloos haar knapt op van een wasbeurt met brandnetelwater. Op 1 l. water wordt 50 gr. gedroogde brandnetels (evenals kant en klaar brandnetelhaarwater verkrijgbaar o.a. in de reformwinkel) genomen. Het mengsel koken tot ong. de helft van het water is verdampt en het vervolgens zeven.
Futloos haar in de winter? Niet meer als u twee eidooiers mengt met 1 eetlepel amandelolie. Dit mengsel verdelen over het vochtige haar en een kwartiertje intrekken. Goed uitspoelen met lauwwarm water.

Een goede droogshampoo voor vet haar is een handvol havermout. De vlokken goed met de handen door het haar werken en ze vervolgens met een goede (liefst varkensharen) borstel uitborstelen Het haar wordt wel een beetje dof van deze behandeling
Een reinigingsmiddel voor erg vet haar is een mengsel van twee losgeklopte eierdooiers en een eetl. honing. Het natte haar grondig met het mengsel masseren en daarna goed uitspoelen.
De kleur van donker haar wordt verdiept door het te spoelen met rode tafelwijn.Donker haar gaat glanzen als het wordt nagespoeld met water en wat azijn. Terwijl grijs haar sprekender wordt van een spoeling met behulp van een blauwselzakje (van de witte was)
Bruin en rood haar worden dieper van kleur na een grondige spoelbeurt met zwarte koffie. Niet uitspoelen.
Blond haar krijgt een mooie glans door het te spoelen met kamillethee.Ook voor blond haar kan naspoelen met water en wat citroensap glans brengen
Blond haar dat door de zon en chloorwater een groenige gloed heeft gekregen, krijgt u weer mooi door het haar te wassen met acht paracetamoltabletjes opgelost in een glas warm water. Een kwartiertje laten inwerken en uitspoelen.
Hennathee (25 gr. henna op 4 dl. water) geeft bruin haar een rossige glans. Het haar wordt gespoeld met het gefiltreerde mengsel.
Bij roos moet men het haar wassen met boraxwater. Goed naspoelen Ook wassen met lindebloesemthee kan helpen tegen roos in het haar.
Een schilferende hoofdhuid kan men wekelijks inwrijven met eigeel. Zodra de dooier is opgedroogd de resten uit het haar wegspoelen met lauw water. Een ander middel is sodawater. Bij gebruik van soda het haar na de behandeling wel inwrijven met een goede haarolie.
Heeft u geen haarconditioner in huis? Probeer dan wasverzachter. Een eetlepel daarvan verdelen over de punten van het haar, eventjes laten intrekken en naspoelen.
* Als middel tegel haaruitval een mengsel van 100 gr. Franse brandewijn en een grote, in stukjes gesneden ui, dat veertien dagen moet trekken. Het mengsel vervolgens zeven, verdunnen met twee delen water en er een beetje parfum aan toevoegen. De hoofdhuid regelmatig inwrijven met dit haarwater.
* Zelf haarverven? Dan ontkomt u niet aan spetters die op de huid zitten en moeilijk te verwijderen zijn. Dat gaat gemakkelijker als u van tevoren uw huid insmeert met vaseline. (Ook uw decolleté) U kunt dan de spetters moeiteloos van uw huid afvegen.
* Ontsierende haren in het gezicht en elders kan men het beste dagelijks bleken met een mengsel van waterstofperoxide en salmiakgeest. De haren verdwijnen vaak vanzelf als men de dagelijkse behandeling enige tijd volhoudt.

* Een slappe halshuid is een nachtmerrie voor iedere vrouw. Doe er af en toe wat tarwekiemolie op.

* Als u bv. uw hand hebt verbrand met frituurvet o.i.d., dep die dan met lavendelolie. De pijn is direct weg.Erg smerige handen kunt u schoonmaken met een mengsel van koffiedik en zachte zeep. Daarna behandelt u ze nog eens met de binnenkant van een citroenschil.Gebruik eens rabarberbladen om uw handen schoon te maken. Sterk geurende handen na het snijden van knoflook of uien kunt u voorkomen door de handen vooraf in te smeren met olie. Dit helpt ook bij het snijden van hete pepers en sterk geurende kruiden.
Schrale handen en geen handcreme voorhanden? Neem olijfolie en wrijf hiermee de handen in.
Handen met pijnlijke kloven moet men dagelijks een paar keer behandelen met een mengsel van glycerine en citroensap. Goed laten intrekken.
Gesprongen handen in ruim zeep wassen, zeepschuim erop laten zitten en een paar druppels glycerine erop doen, alles goed insmeren en dit nog 2 avonden herhalen. Uw handen zullen genezen zijn.
Rode handen kunnen niet tegen sterke temperatuurverschillen. De handen dus liever niet van koud in heet water (of andersom) steken.Ruwe handen verhelpt u door ze te wassen met water waaraan wat havermout is toegevoegd.
Ook wassen met koffiedik helpt bij ruwe handen.
Een mengsel van tomatensap, citroensap en glycerine is ook een middeltje tegen ruwe handen.
 Handen worden ook weer zacht en soepel door een mengsel van amandelolie en karnemelk door elkaar te roeren en dit mengsel goed in de huid te wrijven voor het slapen gaan.Het beste kunt u dan katoenen handschoenen aandoen. De volgende dag wassen met lauwwarm water.
De handen worden weer blank door ze in te wrijven met een papje van kruimige aardappelen
.Bij sterk transpirerende handen helpt het om ’s nachts handschoenen aan te trekken, die van binnen met talkpoeder zijn bestrooid.Andere middelen voor transpirerende handen zijn: afwassingen met kamferspiritus; met lauwwarm water, waaraan een paar korrels aluin zijn toegevoegd; met azijnwater.. De handen tenslotte bestuiven met talkpoeder.
Moeilijk te verwijderen vlekken op de handen door het schoon- en inmaken van vruchten en groenten zijn te voorkomen door de handen van tevoren in te wrijven met azijn.
Vlekkerige handen (na het aardappel schillen bv ) worden weer schoon en zacht door ze in te wrijven met een citroenschil of met een mengsel van citroensap en zout.
Vieze geurtjes van handen bv. knoflook en/of ui zijn te verwijderen met tandpasta. Insmeren en dan weer goed afspoelen.
Nog koude handen in uw handschoenen? Probeer eens plastic zakjes om uw handen te doen. Zo’n  zakje is winddicht en bovendien vormt zich een extra isolerend lichtlaagje tussen de handschoen en de zak.

* Hartkloppingen Plotselinge onregelmatige hartslag, vaak versnelde hartslag. Kan gepaard gaan met kortademigheid, pijn op de borst, flauwvallen of neiging daartoe. Oorzaken: gebruik van sommige medicijnen, overmatig gebruik van cafeïne, (cola, koffie) of nicotine, te sterk werkende schildklier, angststoornissen bevorderen het optreden van hartkloppingen. Soms is er sprake van aangeboren afwijkingen in de electrische aansturing van het hart. Deze kunnen leiden tot plotse hartdood. Beperken van het gebruik van cafeïne en nicotine. Wegnemen onderliggende ziektes (angststoornissen, schildklieraandoeningen).
Als de hartkloppingen niet toe te schrijven zijn aan cafeïne of nicotine en bij kortademigheid en pijn op de borst 112 bellen. Nagaan of de hartkloppingen toe te schrijven zijn aan gebruik van veel cafeïne en/of nicotine, verband houden met gebruik van medicijnen of voortkomen uit angstgevoelens  dat kunt u zelf doen. De behandeling van hartritmestoornissen vergt medicijnen die uitsluitend op recept verkrijgbaar zijn.

* Heesheid kunt u verhelpen door het inademen van de damp van kokend water, eventueel met kamille of eucalyptus.Schuimig geklopt eiwit met citroensap en eventueel een lepel honing helpt uitsteken tegen heesheid en een schorre keel. Ieder half uur een theelepel nemen.Ook zuigen op laurierdrop is een probaat middel tegen heesheid.
Een aanbevolen middel tegen heesheid is gestoofde prei, dit is bovendien een zeer gezonde groente. 
Is men hees dan helpt lijnzaadthee met suiker of honing. Ook eigeel met suiker werkt in geval van heesheid.
Om snel van heesheid af te komen kan men langdurig kauwen op gedroogde of verse lijsterbessen. Laat het sap goed op de keel inwerken.    Schor stemgeluid, soms helemaal geen stemgeluid meer. Soms ook keelpijn.
Eet gepofte appels bij heesheid.
Heesheid gaat meestal binnen enkele dagen tot enkele weken vanzelf over. Oorzaken: overbelasting van de stembanden (schreeuwen, geforceerd praten of zingen) infectie van de luchtwegen (verkoudheid, griep, inademen van tabaksrook of andere stoffen, inhaleren van medicijnen, (poliep, stembandbeschadiging, kanker van stemband of strottenhoofd). Overbelasting van stembanden voorkomen, niet roken, stress vermijden. Zelf doen: stem rust geven door zo min mogelijk te praten (ook niet fluisteren). Niet roken of in een rokerige ruimte verblijven. Stomen kan eventueel aanwezig slijm op de stembanden losmaken. Keelpijn verzachten door drinken van vocht, eten van ijs, zuigtabletten en/of dropjes.

* Heimwee is geen kinderkwaal, maar komt voor bij mensen van alle leeftijden. Vooral mensen die gedwongen moeten vertrekken of gevoelig zijn voor veranderingen, hebben een grotere kans op heimwee. Hoewel er geen oplossing is, kunt u wel wat maatregelen nemen:
– Accepteer dat u heimwee heeft en schaam u zich er niet voor
– Blijf bezig, actief wandelen in de natuur, zwemmen of iets anders ondernemen leidt af en vermindert het heimweegevoel
–  Neem vertrouwde spullen mee van huis, zoals foto’s, een eigen hoofdkussen of voor kinderen een lievelingsknuffel
–  Maak van uw vakantiebestemming een tweede huis, door altijd naar dezelfde plek op vakantie te gaan.
–  Loopt u iedere ochtend hard, maakt u ’s avonds een ommetje of kijkt u dagelijks een favoriete serie? Doe dit dan ook op vakantie, dat voelt vertrouwd.
– Bel niet naar huis, maar schrijf een brief of kaart. Van lang bellen gaat u uzelf soms ongelukkiger voelen.
–  Maak aan een kind zichtbaar hoe lang hij weg gaat, door bv. op een kalender te laten zien hoeveel nachten het nog duurt.
– Onthoud dat heimwee in de meeste gevallen na een paar dagen weer overgaat.

* Herderstasje heeft een bloedstelpende werking.

* Hernia is pijn in de rug, gepaard gaande met tintelingen en scherpe pijn uitstralend in één been. Niezen, hoesten, buigen en traplopen alsook bepaalde houdingen verergeren de pijn in het been.
Soms krachtverlies en gevoelloosheid in het been (ischias), problemen met plassen.
Bij een hernia in de nek, nekpijn uitstralend naar één arm.
Oorzaak: scheur in de stevige buitenlag van een van de tussenwervelschijven. Door de scheur stulpt de geleiachtige inhoud naar buiten en drukt op de zenuwen in het ruggenmerg.
Voorkomen van overbelasting van de rug verkleint het risico van beschadiging van de tussenwervelschijven. De schijven zijn vooral kwetsbaar tussen het 25e en 50e levensjaar.
Bij klachten die wijzen op een hernia is het altijd verstandig contact op te nemen met de huisarts. Blijf zoveel mogelijk de dagelijkse dingen te doen. Langdurige bedrust helpt niet en verzwakt de spieren.
Zoveel mogelijki vermijden van houdingen en bewegingen die pijn veroorzaken. Pijn verzachten met pijnstillers. Als pijnstiller is paracetamol de eerste keus, bij onvoldoende effect overstappen op een ontstekingsremmende pijnstiller (acetylsalicylzuur, carbasalaatcalcium, diclovenac, ibuprofen, ketoprofen, naproxen)

* Eet met aandacht, uw hersenen hebben ongeveer 20 min. nodig om het sein ‘genoeg’ af te geven. Als u te snel eet, voelt u niet goed aan wanneer u verzadigd bent en eet u al snel te veel.

* Klachten bij hersenschudding hoofdpijn, misselijkheid, bleek, verward, spraakproblemen, duizeligheid, ‘gat in geheugen’ , concentratieproblemen, slecht zien, coördinatieproblemen, traag denken, vermoeidheid, soms prikkelbaar, extra gevoelig voor licht en geluid. Oorzaken: klap tegen het hoofd, bv. door ongeval of bij sporten. Hierna enige tijd bewusteloos. Te voorkomen door het gebruik van veiligheidsmiddelen (valhelm, autogordels) in het verkeer en tijdens sommige sporten vermindert het risico van een hersenschudding.
Klachten die wijzen op een hersenschudding zijn altijd reden contact op te nemen met de huisarts of Spoed Eisende Hulp
. Indien langdurige (langer dan 10 min.) bewusteloosheid optreedt dient 112 gebeld te worden door omstanders.
Eerste tijd kalm aan doen met werk/school. Extra pauzes inlassen en extra tijd uittrekken voor het uitvoeren van opdrachten op het werk of op school. gebruik van alcohol vermijden, niet autorijden/motorrijden totdat concentratie- en gezichtsvermogen volledig zijn hersteld.
Vermijden van sporten waarbij opnieuw een klap tegen het hoofd mogelijk is. Bij een hersenschudding is geen plaats voor zelfzorg.

* Heeft u last van de hik dan moet u de armen horizontaal strekken en diep ademhalen.Ook een schep suiker kan helpen.
Korte, snelle inademing met typisch ‘hik‘ geluid. Meestal kortdurend.
Oorzaken: snelle, onwillekeurige samentrekking (spasme) van het middenrif waarbij de ingeademde lucht door de bijna gesloten stembanden wordt geperst. Oorzaak van het samentrekken van het middenrif is een prikkeling hiervan, bv. als reactie op te snel eten, op samentrekkingen van de maag (bv. onder invloed van alcohol).
In zeldzame gevallen ontstaat hik als gevolg van een ernstige aandoening (longontsteking, beroerte, hersentumor, nier- of leverziekte).
Hik is te voorkomen door rustig te eten, niet eten en praten tegelijk, en matig met alcohol.
Als de hik niet stopt of er vaak sprake is van (lang aanhoudende)  hik, ga dan naar de huisarts.
Er bestaan talloze trucs om de hik te laten stoppen o.a. glas water snel leegdrinken, adem enige tijd inhouden, in- en uitademen in een papieren zak, droog brood eten, zachtjes over oogbollen wrijven, aan tong trekken. Nog een trucje: een glas water leegdrinken met het lemmet van een mes erin. Deze trucs leiden of tot een verhoging van de hoeveelheid koolzuurgas in het bloed of tot een prikkeling van de nervus vagus (‘zwervende zenuw’). Beide gaan het samentrekken van het middenrif tegen.
Ook het eten van een lepel pindakaas zou kunnen helpen bij hik.
In uitzonderlijke gevallen kunnen medicijnen worden ingezet tegen de hik; deze zijn uitsluitend op recept verkrijgbaar.

* (Veelvuldig) hoesten met of zonder opgeven van slijm. Gewone hoest gaat binnen 2 weken over.
Oorzaken: Verkoudheid, griep, astma, CPOD, medicijnengebruik. Te voorkomen door: goede conditie, niet roken, handen wassen ter voorkoming van overdracht virussen, stoppen met/veranderen van medicijn, indien allergie: vermijden van allergie-opwekkende stof.
Als het hoesten langer dan 2 weken duurt of steeds terugkeert, als het hoesten samengaat met benauwdheid, pijn op de borst, ziek zijn, of bloederig of gekleurd slijm, als kinderen jonger dan 2 maanden of bejaarden langer dan enkele dagen hoesten waarschuw dan een arts.
Zelf doen: niet roken, regelmatig iets drinken of zuigen op een dropje of zuurtje kan de klachten verminderen, bij verkoudheid de neus druppelen (of sprayen), stomen onder doek (kleine kinderen in de badkamer), bij kinderen geen hoestmiddelen gebruiken in verband met mogelijke bijwerkingen, thee met honing drinken.
Middelen die de hoest dempen ) is eerste keus, eventueel codeìne, deztromethorfan of pentoxyverine’, middelen die de keel verzachten (drop, anijs, salmiak of althaea en tijm’, bij een verstopte neus een neusspray of neusdruppels met een zoutoplossing, of een slijmslinkend middel )xylometazoline, oxymetazoline,’ slijmslinkend middel niet langer dan 5 dagen achtereen gebruiken.
Door veel slikken kunt u het hinderlijke hoesten een heel eind voorkomen.
Verschillende soorten kruidenthee werken uitstekend bij hoest thee van duizendblad, tijm, st.-Janskruid, salieblad en zoethout, om maar een aantal te noemen. De kruidenthee zeven en zoeten met honing.
Dompel een linnen doek in koud water. Uitwringen en daarna om uw hals doen. Hierover een wollen das en snel naar bed, een middel tegen hoest en keelpijn.
Leg ‘s nachts een warme doek met daarop zuivere varkensreuzel op uw borst tegen de hoest.
Stoom een appel gaar en eet hem op. ’s Nachts een zijden doek om uw hals en hoest en keelpijn verdwijnen.
Om het hoesten tegen te gaan kan men de borst inwrijven met een mengsel gelijke delen tijmolie, eucalyptusolie, kamferolie en dennenolie. Leg daarna een wollen doek op de borst en laat de olie goed intrekken.
Een remedie die op Facebook de ronde doet: smeer uw voetzolen dik in met Vicks Vaporub en doe sokken aan. Binnen enkele minuten stopt de hoest , Vooral bij kinderen.
* Een zelfgemaakte hoestdrank?  Neem 1 rauw ei, mengen met 1 theelepel bruine suiker en 1 eetl. sla- of olijfolie.
Nog een zelfgemaakte hoestdrank: hol voorzichtig een grote ui uit en vul deze met suiker. Vervolgens de gevulde ui met de ronde kant, waarin eerst een kleine opening is gemaakt, op een glas water zetten. Een plastic zakje er omheen doen en algauw zullen de eerste stroperige druppels in het glas vallen. Deze hoestdrank waarvan verschillende keren per dag een theelepel moet worden ingenomen, kan goed worden bewaard in een afgesloten flesje.
Los venkelhoning op in melk. “s Morgens en ’s avonds zo warm mogelijk opdrinken.  Een uitstekend hoestdrankje.
Nog een hoestdrankje: maak thee van de toppen van jonge brandnetels, drie maal daags een kopje en het hoesten vermindert.
Ook bruine kandij en drop in weinig water koken, af laten koelen en honing toevoegen is een goed hoestdrankje. ’s Morgens en ’s avonds een eetlepel nemen.
Zelf hoestpastilles maken: 6-8 theelepels verse gehakte tijmblaadjes, 4 theelepels anijszaad (Pimpinella anisum), 4 dl. koud water, 400 gr. suiker (wit of bruin), poedersuiker. Doe tijm en anijszaad in een pan en bedek alles met water. Breng het water aan de kook, haal de pan van het vuur en laat alles 10 min. trekken. Zeef het mengsel en voeg de witte of bruine suiker toe. Breng het geheel onder af en toe roeren weer aan de kook tot het mengsel zo ingedikt is dat u er met een lepel draden van kunt trekken. Pas op, want het mengsel wordt erg heet. Laat steeds eem theelepeltje van het mengsel in een pan koud water vallen om de pastilles te vormen. Haal ze meteen weer uit het water en laat op een schone theedoek drogen. Rol ze tenslotte door de poedersuiker en bewaar in een luchtdicht afgesloten trommel, waarin ze twee jaar goed blijven.

* Belangrijke middelen in de homeopathie zijn volgens A. Vogel:
– Echinaforce, voor extra weerstand, stimuleert het immunsysteem, versnelt herstel na ziekte. – Hoestspray, helpt snel, werkt hoeststillend en verzachtend, beschermt de slijmvliezen tegen verdere irritatie geft geen gewenning, maakt niet suf,
– Atrosan spier- en gewrichtsgel: bij spierpijn, stijve spieren en gewrichten en pijn door kneuzingen, bevordert het lichaamseigen poces om spieren te herstellen.
– Cinuforce droog neusslijmvlies, korstjes: bevochtigt de neusholtes langdurig, verweekt korstjes en verdunt ingedikt slijm, veilig langdurig te gebruiken- Cinuforce neusspray voor neusverkoudheid: helpt snel en effectief bij neusverkoudheid en een verstropte neus, vermindert de zwelling van het neusslijmvlies, mild voor de neus, kan gerust langdurig gebruikt worden (zonder onderbreking: max. 30 dagen), geeft geen gewenning;
– Efamiol PMP:  voor een regelmatige menstruatie, ondersteunt bij menstruatie-ongemakken
– Keelspray: verzachting voor de keel-  Hyperiforce forte: tegen neerslachtige gevoelens. Blijf in balans door voldoende ontspanning en leuke bezigheden en een gevarieerd eetpatroon. (bevat st.-Janskruid).
– ProstaforceMed: helpt bij een goedaardig vergrote prostaat. Het bevat een geconcentreerd extract van de zaagbladpalmvrucht.Het vruchtvlees bevat stoffen die plasproblemen als gevolg van een vastgestelde prostaat verminderen.
– Famosan: bij overgangsklachten  : diverse soorten, droge dunne huid, droge ogen, mond en vagine, of stemmingswisselingen, neerslachtig gevoel, goede nachtrust en geheugen, of specifiek bij opvliegers en nachtelijk transpireren.

* Als iemand door een hond wordt gebeten, bind dan een stevige band boven de wond, bet de wond met gekookt lauw water, zodat deze gaat bloeden en laat zo vlug mogelijk een dokter komen

.* Hondsdraf Van gedroogde hondsdraf kunt u een sterke thee zetten die als gorgeldrankje gebruikt kan worden bij keelaandoeningen.

* Honing heeft een genezende werking. Kleine oppervlakkige wonden genezen snel als men ze afdekt met een pleister met een likje honing.

* Droge hoofdhuid? Masseer uw hoofdhuid met olie, welke soort geeft niet, kam vervolgens uw haar door. Wikkel daarna een vochtige handdoek om uw hoofd en laat de olie 20 min. intrekken. Door de warme olie verdwijnt dat trekkerige gevoel en gaan de poriën open. Nadat u de olie er met shampoo heeft uitgewassen, spoelt u uw haar na met een kamille aftreksel als u dat prettig vindt.
Schilfers op de hoofdhuid worden verwijderd als u eigeel op de huid smeert, even laat drogen en naspoelen met lauw water. Wekelijks toepassen.
Hoofdhuid kan bij warm weer jeuk en irritatie opleveren. Ga dan tijdelijk over op een antiroosshampoo. Als het door de shampoo onverhoopt toch erger wordt, neem dan een pH neutrale shampoo (Eucerin, Sebamed) .

* Lichte jeuk en irritatie van de hoofdhuid, zichtbare, glanzende, grijswitte bolletjes (neten) aan de basis van de haren zijn kenmerken van hoofdluis.
Komt vooral voor bij (schoolgaande) kinderen. Soms een infectie van de hoofdhuid door krabben. Oorzaken: contact met andere personen die hoofdluis hebben. Ook via kleding (muts, jas, sjaal, kammen en haarspelden) kunnen luizen zich verplaatsen.
Het voorkomen van hoofdluis is moeilijk: gebruik van hoezen voor de jassen op school zijn een optie. Eigenlijk is alleen een grondige controle van de luizen en het kammen van het haar afdoende. Als middelen van de apotheek niet (meer) helpen en bij jonge kinderen met astma of een allergie de arts vragen of de antiluizenshampoo of -lotion veilig gebruikt kan worden.
Ook zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven kunnen het best eerst de huisarts raadplegen.
Zelf kunt u het hoofdhaar dagelijks zorgvuldig kammen met een netenkam en twee weken lang behandelen met een cremespoeling om de dode luizen en neten te verwijderen en eventueel besmette kleding en handdoeken (heet) uitwassen.
Kammen en haarspeldjes in heet water schoonmaken.
Verkrijgbaar zonder recept: netenkam, eerste keus is een antiluizenlotion met malathion, bij onvoldoende effect eventueel lotions met andere middelen (permetrine, bioaletrine/piperonylbutoxide, dimeticon), cremespoeling om de dode neten los te maken van het haar, luizencape voor schoolgaande kinderen.
Bij de mens kan hoofdluis worden bestreden door hoofdhuid en haar  te deppen met (liefst kleurloze) petroleum; een half uur laten intrekken met een handdoek om het hoofd en het haar vervolgens zorgvuldig wassen en kammen met een zgn. netenkam
Een ander middel is lauwwarme azijn. eveneens een half uur laten intrekken en daarna goed uitspoelen en kammen.
Bij hoofdluis  kam het haar tegen de groeirichting in met een stofkam. Hou er een wit stukje papier onder om de luizen op te vangen. Vernietigen! Doe dit een paar maal per dag en eventueel de kam steeds met zeepsop nat maken.

* Hoofdpijn voorkomen door drie keer per week het midden van de kuit met twee vingers diep te masseren.Een huismiddeltje tegen hoofdpijn is: meng twee eetlepels gemalen gember met een beetje water en verwarm dit even. Verspreid dit vervolgens over een washandje en ander doekje en ga in een donkere kamer liggen met het washandje op uw voorhoofd. Men kan het voorhoofd inwrijven met een doorgesneden citroen of verse komkommerschillen en er azijncompressen opleggen bij hoofdpijn.
Vaak helpt een kop sterke, zoete koffie (zonder melk) erg goed tegen hoofdpijn. Een paar druppels citroen verhogen de werking, maar niet de smaak.
Bij migraine wil thee van valeriaan en duizendblad nog weleens helpen.
Hoofdpijn na overvloedig alcoholgebruik kan men vermijden door voor het slapengaan een appel te eten.Doe de armen tot aan de ellebogen in een teil koud water en de hoofdpijn verdwijnt.
Leg een warme doek in de nek voor een beter doorbloeding van het hoofd tegen de hoofdpijn.
Maak thee van de wortel van valeriaan, het blad van citroenmelisse en munt en de bloesem van de lavendel. Eenzelfde hoeveelheid van alles met kokend water overgieten. Voor een kopje thee 2 theel. van het mengsel ca. 10 min. laten trekken. Neem kleine slokjes.
Neem eens koffie met een glas goede cognac tegen de hoofdpijn.
Eet 5 á 6 zoete amandelen. Goed fijnkauwen.  Verdwijnt de hoofdpijn niet binnen 10 min., neem er dan nog een paar.
Een zo heet mogelijk voetbad ca. 20 min. Daarna de voeten goed afspoelen met koud water, een remedie tegen de hoofdpijn.
Twee handjes lavendelbloesem en een hand bloesem van citroenmelisse met heet water overgieten en 15 min. laten trekken. Het aftreksel in een bad van 37 graden gieten. Vervolgens een bad nemen, niet langer dan een kwartier, lekker tegen hoofdpijn.
Wel heel bijzonder! Doe een stukje kamfer in ieder oor en dek dat af met een watje. Een idee tegen hoofdpijn
Uit onderzoek is gebleken van 15% van alle vrouwen en 6% van alle mannen last hebben van migraine.
Tips voor hoofdpijn- en migrainepatiënten  :
1. Houd een hoofdpijn dagboek bij
2. Probeer regelmatig te leven
3. Drink niet teveel koffie, cola en alcohol
4. Neem voldoende rust en ontspanning
5. Vermijd extreem harde muziek
6. Zorg voor voldoende frisse lucht
7. Laat uw (lees)bril jaarlijks controleren
8. Schouder- en nekmassage kan verlichting geven
9. Zorg voor een goede lichaamshouding op het werk
10. Eet niet teveel chocolade en oude kaas.

 * Jeuk aan de neus en ogen, soms ook in de keel loopneus, verstopte neus, tranende ogen, gezwollen oogleden, niezen, soms ook astmatische klachten en een koortsig gevoel zijn kenmerken van hooikoorts.
Meestal beperkt tot een aantal maanden, met name op zonnige, winderige dagen zijn er veel klachten.
Oorzaken: allergische reactie op stuifmeel (pollen), meestal van één of enkele plantensoorten. Tijdens de bloeitijd van die bepaalde plantensoort ontstaan de klachten.
Soms als kruisreactie op allergie voor bepaalde fruitsoorten (appel-berk).
Het zal de hooikoorts niet wegnemen, maar de symptomen wel verlichten als u een scheutje azijn in warm water doet en daar met de neus boven gaat zitten met een handdoek om uw hoofd. Adem de dampen in.
Het ontstaan van hooikoorts is niet te voorkomen. Als voorzorgsmaatregelen en/of reeds gebruikte medicijnen niet voldoende (meer)werken en als niet duidelijk is welke planten (of andere stoffen) de klachten veroorzaken, ga dan naar de huisarts.
Zelf kunt u zoveel mogelijk vermijden van blootstelling aan pollen waartegen de allergie bestaat. Tijdens de bloeitijd van deze planten zoveel mogelijk ramen en deuren gesloten houden. Zee- en berglucht bevatten minder pollen.
– Laat wasgoed binnen drogen anders komen de pollen ook daarop terecht.
– Gaat u op vakantie? Kies dan niet voor het platteland of de bossen, maar voor een bestemming aan zee of in de bergen
– Wilt u in het ‘pollenhoogseizoen’ toch lekker in de buitenlucht, ga dan ’s ochtends vroeg.
– Op warme dagen, wanneer er veel wind staat, is het verstandig ramen en deuren gesloten te houden, toch even ventileren doe het dan vroeg in de ochtend.
Hooikoortsberichten op radio/internet raadplegen. Medicijnen volgens voorschrift gebruiken.
In Nederland is de pollenconcentratie in de lucht van medio mei tot halverwege juli het hoogst, al zijn er aanwijzingen dat het seizoen nog langer duurt en al in februari begint.
Brandnetels bevatten stoffen die de allergische reactie van het immunsysteem enigszins tegen kunnen gaan. En ervan gemaakte thee is nog lekker ook.
2-3 eetlepels verse of 1-2 eetl. gedroogde brandnetels. 4 theel. verse of 2 theel. gedroogde kamille (matricaria recutita). 1 theel. honing, naar smaak (gebruik honing uit eigen regio, dat kan verlichting bieden voor lokaal voorkomende pollen). Bereiding: was de brandnetels goed en hak ze grof (ook de stengels). Doe ze samen met de kamille in een glazen theepot (of glazen kan). Giet er kokend water op en laat de thee 5 min. trekken, hierna ‘branden’ de netels niet meer. Zeef de thee in een kop en voeg 1 theel. honing naar smaak toe. Drink 3 koppen per dag als u last van hooikoorts hebt,.
* Tips voor hooikoortspatiënten:
1. Volg de weersvoorspellingen op radio en TV
2. Vermijdt veelvuldig wrijven in de ogen
3. Raadpleeg teletekst pagina 709
4. Blijf binnen op risicodagen of gebruik preventief medicatie
5. Het dragen van een zonnebril kan verlichting geven
6. Werk bij voorkeur ’s ochtends of na een regenbui in de tuin
7. Lucht uw huis ’s ochtends want dan is de stuifmeelconcentratie het laagst.
8. Verblijf bij voorkeur in de bergen of aan zee
9. Ga in de zomer niet in de natuur kamperen of picknicken
10. Rook zo min mogelijk dit verergert namelijk de klachten
11. Sport bij voorkeur in een gymzaal of een overdekt zwembad.

*Bent u bezig in uw tuin en wordt u gestoken door een horzel? Zorg dat u een koperen muntje in uw zak heeft. Bind het muntje om de gestoken plek gedurende een kwartieren de steek verdwijnt pijnloos.

* Een droge huid op de ellebogen of voeten zijn in te smeren met mayonaise. Laat dit een kwartiertje intrekken en veeg de mayonaise er dan weer af met een washandje. Uw huid zal er echt van opknappen.
Een onzuivere huid is nogal eens het gevolg van een slechte spijsvertering. Een goed middel is om ’s morgens na het opstaan een mengsel van yoghurt, melk en mineraalwater in gelijke delen te drinken. Maar wel zonder suiker.
Een gevoelige, wat oudere huid kan men weldadig verwennen met een honingmasker. U kunt de honing puur op de huid aanbrengen en na een kwartier met een tonic of lauw water verwijderen.
Als u een schilferige gezichtshuid heeft, kunt u deze behandelen met omslagen van warme melk.
Een bad in water met badzout of -extract kan goed zijn voor de huid, als men de geschikte soorten gebruikt.
Een ruwe gezichtshuid kunt u glad maken door te deppen met melk.
.Zure melk kan gebruikt worden om sproeten op de huid te bleken.
Ook een huid met grove poriën moet men wassen met warme melk.
Een ruwe, gesprongen huid wassen met water en honing (twee el.op 1 l. water) is een goede remedie.
Voor een vette huid kan men salie, kamille, zwavel en zemelen gebruiken.
Tegen een vette huid kunt u dit eens proberen: meng wat rum, citroensap en een geklutst ei, breng dit met een kwastje aan op de huid en laat het een poosje intrekken
Behalve met vochtinbrengende maskers en cremes kan men een droge huid verhelpen door het eten van abrikozen, komkommer en sla. Deze producten bevatten veel vitamine A.
Een van de beste manieren om een vochtarme huid te behandelen is veel drinken. Veel water en vruchtensappen zijn goed.
Laat de huid niet verder uitdrogen door zon en wind, maar gebruik een beschermende creme.
Weldadig voor uw huid. Neem een bad en doe een paar liter volle melk in het water.
Nog een opfrisser voor uw huid, leg schijfjes rauwe aardappel of komkommer op uw huid. Na ca. 20 min. verwijderen.
Geef de huid eenmaal per week – niet vaker – een stoombad boven een kan met 1/2 l. kokend water en een flinke handvol kruiden zoals rozemarijn, basilicum, tijm, munt. Houdt uw gezicht ong. 15 min. op een afstand van 30 cm. boven de stoom.
Een heerlijk schone huid krijgt u van dit makkelijk te maken masker: 50 gr. fijngemaakte havervlokken mengen met een beker karnemelk of yoghurt een paar uur in de koelkast laten staan. Daarna aanbrengen op gezicht en hals. Na een half uurtje verwijderen met lauw water.
Reinigingsmelk is zachter voor uw huid dan zeep.U kunt ook gewoon wat melk of karnemelk gebruiken waaraan een paar druppels citroensap zijn toegevoegd.
Een echte opfrisser voor uw huid is een aftreksel van meloenpitten. Laat ze een etmaal staan in gekookt water, zeef het water en gebruik het om uw gezicht mee schoon te maken.
Ook met appelcider kunt u het gezicht een opfrisbeurt geven. Vermeng het met water en op de huid aanbrengen. Daarna gewoon laten drogen.
Een sinaasappelhuid die vooral bij vrouwen voorkomt en dan voornamelijk op bovenbenen en heupen, moet zowel van binnen als van buitenaf worden bestreden. Vetarm eten, sterke kruiden vermijden en veel sap van citrusvruchten drinken. Tegelijkertijd veel lichaamsbeweging en de huid masseren. Vaak is het nodig een paar kilo af te vallen.
* Huidtypes: onder een normale huid wordt verstaan een frisse, gezonde teint en een zachte huid met kleine poriën,
een vette huid ziet er bleek en gelig uit, de bloedcirculatie is slecht en er zijn meeeters en verstopte talgklieren
een droge huid vertoont roden plekken en rimpelseen gecombineerde huid vertoont kenmerken van zowel droge als vette huid.
* Bij huiduitslag of een onzuivere huid drinkt men thee van brandnetel. Een handvol verse of gedroogde blaadjes acht min. laten trekken in kokend water. Zeven en liefst ’s morgens op de nuchtere maag drinken.
Aftreksels van in de schaduw gedroogde berkenbladeren, klitwortel, klaverbloemen en viooltjes zijn bloedzuiverend en daarom ook goede middelen bij huiduitslag.
Veel mensen hebben last van jeukende huiduitslag en kleine pukkeltjes als ze iets eten waar ze gevoelig voor zijn. Vooral vis en schaaldieren, tomaten, aardbeien, vis en schaaldieren kunnen huiduitslag veroorzaken. De uitslag wordt minder als men 2 eetl. biergist oplost in een glas grapefruitsap.
Huiduitslag kan verschillende vormen aannemen: scherp begrensde rode vlekjes, met vocht gevulde verdikkingen van de huid, uitdijende rode kringen, schilferig. De uitslag kan gepaard gaan met jeuk, pijn en/of een onaangenamen geur.
De huiduitslag kan snel opkomen en soms ook weer snel verdwijnen.
Oorzaken: allergische reactie (eczeem, netelroos), schimmelinfecties van de huid (voetschimmel, smetten, ringworm), insectenbeten, infecties met een virus of bacterie, (waterpokken, gordelroos, vijfde en zesde ziekte, roodvonk, hersenvliesontsteking), of  beschadiging van de huid (luieruitslag). Indien mogelijk voorkomen van bovengenoemde oorzaken.
Als de oorzaak van de huiduitslag niet duidelijk is. Niet-wegdrukbare paarsrode vlekjes op de huid bij jonge kinderen in combinatie met snelle hoge koorts (en eventueel stijfheid van de nek), duiden op bacteriële hersenvliesontsteking, direct 112 bellen.
Zelf doen kan door katoenen kleding te dragen. Nagels kort houden tegen openkrabben van jeukende huid. Vermijden van gebruik van zeep, badschuim of douchegel.
(Droge) huid insmeren met creme. Luieruitslag behandelen met zinkzalf of zinkolie. Gel tegen jeuk (menthol, lidocaïne) Mentholbevattende middelen niet bij jonge kinderen gebruiken wegens gevaar van benauwdheidsaanval, middelen tegen voetschimmel (terbinafine, miconazol, econazol, sulconazol, clotrimazol), vette creme/zalf (vaselinecetomacrogolcreme, cetomacrogolzalf), zinkolie of zinkzalf zijn zonder recept verkrijgbaar.

* Klachten van hyperventilatie: snel en zwaar ademhalen (in rust), gevoel geen lucht te krijgen, hartkloppingen, soms pijn op de borst, duizeligheid, tintelingen, trillende spieren, droge mond, klamme handen en/of hoofdpijn. Oorzaken: angstaanval, stress.
Vaak veroorzaakt de angst voor hyperventilatie juist een aanval van hyperventilatie.
De lichamelijke klachten ontstaan doordat het snelle ademen een daling veroorzaakt van de hoeveelheid koolzuurgas in het bloed (alkalose). Dit ontregelt veel lichaamsfuncties. Voorkomen door het wegnemen van de oorzaak van de angstaanval. Als de klachten niet lijken samen te hangen met angst en/of stress, als de klachten niet verdwijnen met onderstaande trucs, bv. blijvende benauwdheid of pijn op de borst, naar de huisarts. Voor doorverwijzing naar professionele hulp bij angst en/of stress.
Zelf doen: ontspanningsoefeningen, rustig ademhalen (3 tellen inademen, 6 tellen uitademen) in- en uitademen in een papieren zak, in een stofzuigerslang of speciaal apparaatje brengt meer koolzuurgas in het bloed evenals lichamelijke inspanning (kniebuigingen maken, touwtjespringen). Probeer te achterhalen waarom de situatie hyperventilatie oproept . Verkrijgbaar zonder recept een apparaatje dat hetzelfde werkt als in- en uitademen in een papieren zak of tuinslang.

* Een hypochonder is iemand die achter ieder licht symptoom een ernstige ziekte zoekt. Bv. een hoestje is gelijk longkanker. Voor dergelijke mensen is het internet verboden gebied.  Ga dan niet kijken.

I*

Zorg ervoor dat in uw identiteitspapieren staat vermeld dat u contactlenzen draagt. Bij een ongeval waarbij bewusteloosheid optreedt, is het voor de behandelende arts van belang te weten dat het slachtoffer contactlenzen heeft.

* Ingedroogde nagellak kan vloeibaar gemaakt worden met aceton

* Zalf tegen insectenbeten, zonnebrandolie, een thermometer, pleisters, jodium vormen de kleinste reisapotheek. Minder mag u niet meenemen.
Bij pijn of jeuk ten gevolge van een insectenbeet wordt de bewuste plek ingewreven met scherpe zeep, ammonia, verse ui, knoflook, peterselie, azijn of citroensap.
Insectenbeten van met name muggen jeuken minder als u ze bedekt met een mengsel van gist met water.
Zwellingen door insectenbeten verdwijnen snel als men ze bedekt met een kompres van burowwater.
Ook het leggen van een cent (of stuiver) op de insectenbeet zou helpen.
Insectenolie kan worden gemaakt met: 10 stengels citroengras. 4 theel. geurig citroengeraniumblad (ca. 15 blaadjes). 4 theel. kruidnagels. 4 dl. zonnebloemolie. Bereiding: was en hak de stengels van het citroengras en de geraniumbladeren, doe ze samen met de kruidnagels in een blender Voeg dan de olie toe en maal alles fijn. Doe de pulp in een hittebestendige glazen kom en dek af.  Zet de kom op een pan met kokoend water op een laag vuur, zorg dat er geen openingen rond de kom zijn. Laat 1 uur koken en controleer regelmatig of de poan niet droogkookt. Laat het mengsel afkoelen en zeef de naar citroen en kruiden geurende olie door een doek iom alle vezels te verwijderen. Doe de olie in een spuitflacon. Gebruik: Schud de flacon goed en spuit tot viermaal daags olie op de huid, vooral op onbedekte delen zoals enkels, polsen en hals (niet bij de  ogen). De olie blijft op een koele donker plaats een jaar goed. Waarschuwing: was de olie af als het gaat irriteren op de huid.

* Moeite met inslapen? – Heel langzaam telkens tien seconden inademen, de adem inhouden en weer uitademen. Meerdere keren herhalen.
– 10 Min. lang een goed warm voetbad nemen
– Een zak met kersenpitten in  bed leggen (in de magnetron opwarmen)
– Een paar druppels valeriaan innemen op een suikerklontje.
– Kruidenthee drinken met veel suiker of honing.
– De bijbel onder het hoofdkussen leggen. (Voor de gelovigen onder ons).

* Ischias kan men vaak voorkomen door elke dag een uitgeperste citroen te drinken.
Ischias berust veelal op een afwijking van een tussenwervelschijf, die aan de rugzijde gaat uitpuilen of scheurt of op een vernauwing van het wervelkanaal. In beide gevallen is de druk op het ruggenmerg of de zenuwwortels de oorzaak van de pijn die vooral bij hoesten, niezen en persen naar het been kan uitstralen. Ischias kenmerkt zich door pijn in het verloop van de grote beenzenuw. De pijn begint in de bil en straalt uit langs de achterkant van het been tot aan de voet. Been en voet kunnen gevoelloos worden. Pijn verergert door vooroverbuigen of zitten. Soms moeite met lopen of staan. Vaak verdwijnen de klachten na enige tijd spontaan. Het is niet te voorkomen, omdat de oorzaak onbekend is. Naar de huisarts gaan als de klachten hevig zijn of aanhouden. Pijn is te verzachten met pijnstillers. Vermijden van bewegingen en houdingen die (veel)  pijn doen. Slapen op de zij met opgetrokken knieën. Als pijnstiller is paracetamol de eerste keus. Bij onvoldoende effect overstappen op een ontstekingsremmende pijnstiller (acetylsalicylzuur, carbasalaatcalsium, diclofenac, ibuprofen, ketoprofen, naproxen).

J.

* St. Janskruid is een bekend kruid dat veel wordt toegepast om de stofwisseling te stimuleren. Ook vermindert het nerveuze spanningen.

* Jeneverbessen kunnen op verschillende manieren gebruikt worden. U kunt er een paar in de mond nemen en er op kauwen om kiespijn te verminderen.
Jeneverbessen kunt u in gerechte gebruiken om de maagwerking en de eetlust te stimuleren.
Ook worden jeneverbessen gebruikt om chronische migraine onder de duim te krijgen.
Om vocht te verwijderen uit uw lichaam kunt u een zgn. jeneverbeskuur doen. Gedurende 11 dagen jeneverbessen fijnkauwen en doorslikken volgens de volgende regels: dag 1-2 bessen, dag 2-3 bessen, dag 3-4 bessen, tot dag 6-7 bessen en dan terugtellen, dag 7-6 bessen, dag 8- 5 bessen, tot de 11e dag.
De naalden van de jeneverbes worden gekookt om met het extract in uw badwater jicht en reumatische pijnen te bestrijden.

* Acne is een ander woord voor jeugdpuistjes, die vaak samen met meeeters voorkomen bij pubers. Doordat er talgkliertjes ontstoken zijn krijgt men pijnlijke bultjes. Niet uitdrukken is het belangrijkste advies, want dat doet meer kwaad dan goed.
Zon is goed voor een acne huid. Verder moet men de huid goed schoonhouden, de jeugdpuistjes niet wrijven maar deppen.
Vitamine A heeft een gunstige uitwerking op de talgklieren en daarmee op de jeugdpuistjes.
Stoombaden met kamille desinfecteren en kalmeren de huid met jeugdpuistjes.
Zwarte of witte puntjes op de huid (mee-eters, comedonen) In een later stadium rode, met put gevulde bultjes op de huid die kunnen openbarsten. Jeugdpuistjes komen meestal voor op het gezicht, de rug, de schouders en op de borst. Meestal tijdens de puberteit. Spanning, vochtige lucht en dikke kleding kunnen de acne verergeren. Jeugpuistjes ontstaan als poriën in de huid verstopt raken met talg en afgestorven huidcellen (zwart/witte puntjes). Met name in de puberteit kunnen poriën onder invloed van veranderingen in de aanmaak van geslachtshormonen gemakkelijker verstopt raken. De in de poriën aanwezige bacteriën (Propionibacterium acnes) kunnen zich vervolgens sterk vermenigvuldigen. Dit leidt tot een plaatselijke ontsteking van het huidweefsel (opgezwollen en rode bukltjes). Er is geen verband tussen jeugdpuistjes en bepaalde voedingsmiddelen of seksuele activiteiten. Het ontstaan van jeugdpuistjes is moeilijk te voorkomen. Puistjes niet uitdrukken om ontstekingen en littekens te voorkomen. Vette huidproducten kunnen de acne verergeren. Vermijd of beperk het gebruik van cosmetica. Als onderstaande adviezen niet (voldoende) helpen, bij psychische problemen door acne, ga dan naar de arts. Was de huid tweemaal per dag met lauw water en weinig zeep. Huid droogdeppen, geen make-up op plaatsen met acne. Open mee-eters, voorzichtig uitdrukken met een comedonen-lepeltje. Zonlicht, solarium of hoogtezon hebben soms een gunstige invloed. Ontstekingsemmende en huidafschilferende gel (benzoylperoxide), bacteriedodende zeepoplossing (chloorhexedine) zijn zonder recept verkrijgbaar.

* Hardnekkige jeuk wordt tegengegaan door de huid in te wrijven met kokosolie of met de binnenkant van een sinaasappel- of citroenschil.
Ook schijfjes rauwe aardappel zijn geschikt om van jeuk af te komen. De huis hiermee goed masseren kan een verademing zijn.
Een onaangenaam en kriebelig gevoel aan de huid dat leidt tot (voortdurend) krabben. Veelvuldig (intensief) krabben kan huidbeschadigingen veroorzaken waardoor een infectie kan ontstaan. Jeuk kan samengaan met roodheid van de huid en/of bultjes op de huid. Oorzaken: droge huid, eczeem, bijwerking van geneesmiddelen, insectenbeet, kwallenbeet, contact met bepaalde producten of planten of zonlicht, ziekten (waterpokken, schimmelinfectie, diabetes, geelzucht, nieraandoeningen). Voorkomen van jeuk kan alleen als de oorzaak bekend is. Bij droge huid elke dag insmeren met een neutrale bodylotion. Bij eczeem contact met uitlokkende stof vermijden. Bij aanhoudende of regelmatig terugkerende jeuk met onbekende oorzaak de huisarts waarschuwen. Indien mogelijk oorzaak  weghalen. Een koude douche, natte omslagen (washandjes), mehtolpoeder of deppen met water en azijn kunnen de klachten verminderen. Krabben verdooft de huid en vermindert de jeuk tijdelijk. Pas op voor huidbeschadiging door krabben. Gel tegen de jeuk (menthol, licocaïne). Mentholbevattende middelen niet in het gezicht bij jonge kinderen gebruiken wegens gevaar van benauwdheidsaanval.

* Pijnlijk, rood gezwollen gewricht. Vaak in gewricht aan basis van de grote tenen, ook gewrichten in andere tenen, vingers, enkels, polsen, ellebogen en knieën, dat kan jicht zijn. Soms koorts, rillingen en versnelde hartslag. Pijn vaak in aanvallen, vooral ’s nachts. Jicht vergroot de kans op nierstenen. Jichtaanvallen gaan meestal vanzelf over. Afzetting van overmaat aan urinezuur in de vorm van kristallen in het gewricht is de oorzaak. Hierdoor raakt het gewricht ontstoken. Oorzaak van de overmaat aan urinezuur is vaak niet bekend. Alcoholgebruik, overgewicht, gebruik van plaspillen (diuretice), chemotherapie, sommige voedingsmiddelen, (o.a. ansjovis, asperges, haring, paddestoelen, champignons, orgaanvlees), sommige nierziekten en erfelijke aanleg vergroten de kans op jicht. Voorkomen door voldoende (water) drinken, minstens twee liter per dag en matig zijn met alcohol en eiwitrijke voeding, verminderen de kans op nieuwe jichtaanvallen. Met jichtklachten is het raadzaam on naar de huisarts te gaan. Met name bij gebruik van plaspillen (diuretice), Ook als de aanval niet binnen enkele dagen over is of voorgeschreven medicijnen niet (meer) helpen. Tijdens jichtaanval betreffende gewricht ontzien, hoog leggen en koelen. Pijn verzachten met pijnstillers. Zodra de pijn zakt, gewricht weer gebruiken. Als pijnstiller is paracetamol de eerste keus. Bij onvoldoende effect overstappen op een ontstekingsremmende pijnstilller (acetylsaliculzuur, carbasalaatcalcium, diclofenac, ibuprofen, ketoprofen, paproxen, eventueel een coolpack voor het koelen. Overige medicijnen bij jicht zijn uitsluitens op recept verkrijgbaar.

K.

* Kaasjeskruid gebruikt men bij hoest, om mee te gorgelen bij heesheid en bij maagklachten.

* Het lichaam heeft dagelijks 1,5 tot 2 gr. kalk nodig (in 100 gr. kaas of 1 l. melk). Denk er wel om dat spinazie en rabarber kalk aan het lichaam onttrekken.
Fijngemaakte eierschalen vermengd met gedroogde, fijngemaakte brandnetels werken goed als men last heeft van kalkgebrek. Regelmatig een mespuntje nemen van dit poeder, bv. tweemaal daags een halve theelepel. Uitstekend voor botten en tanden.
Kalkgebrek tijdens de zwangerschap kan men beter voorkomen dan genezen. Het is belangrijk om veel kalkrijk plantaardig voedsel te eten, zoals rauwe wortelen, witte kool, rauwe zuurkool en brandnetels.
*  Kalknagels kunt u van af komen door ze elke dag in te smeren met azijn of groene zeep.
Witte of geelbruine nagels, nagels worden dik en brokkelig en laten los van het nagelbed, dat zijn kalknagels.
Ook insmeren met Vicks Vaporub en dan sokken aan in bed, schijnt te helpen, onder het motto: baat het niet, schaadt het ook niet.

* Kamille is reinigend en kalmerend. Er kan thee van gezet worden bij spijsverteringsklachten.
Een stoombad met kamille werkt zowel bij neus- als voorhoofdsholte ontstekingen als bij een onzuivere huid.
Nog een toepassingsmogelijkheid van kamille is spoelen met kamillethee bij keel- of kiespijn.
Een shampoo met kamille maakt blond haar nog mooier.
Neem 1,25 l. melk en twee eetlepels kamillebloemen. Verwarm één en anderau bain marie gedurende een half uur. Laat de melk niet koken en een vel vormen. Daarna twee uur laten trekken, dan de melk zeven. Bewaar de reinigingsmelk hooguit een week in de koelkast. Het is goed voor en droge en gevoelige huid.

* Trek liever geen coltrui aan als u naar de kapper gaat. Als u zich na de knipbeurt gaat verkleden, zit de coltrui in de weg.

* Een nieuw kapsel en dan gaan slapen. Neem dan een satijnen kussen, dat is erg glad en krijgt geen vat op uw haren, zodat uw kapsel niet in de war raakt.

* Karwijzaad heeft een gunstige werking op de spijsvertering.

* Keelpijn kan in bedwang worden gehouden met het gorgelen van zout water met saliethee of met water met vijf druppels jodium per glas.
Ook een mogelijkheid is een koud glas witte wijn, de koude verdooft de pijn een beetje en de alcohol ontsmet.
Als gorgeldrank tegen keelpijn kan men verdunde azijn met peper en zout of een hete zoutoplossing – 1 eetl. zout op 1 l. water – gebruiken.
Andere middelen tegen keelpijn zijn: kamillethee met honing, saliethee met een scheutje azijn en een flinke lepel honing. De hete thee met kleine slokjes drinken.
Men kan ook een lepel honing op een halve liter water koken en van dat zoete vocht ieder uur een paar lepels nemen tegen de keelpijn.
Om keelpijn te voorkomen is gorgelen met laurierwater (6 blaadjes op 1/2 l. water laten trekken) een goed middel.
Appelthee – van dunne schijfjes appel, die men enkele min. laat trekken in kokend water – is een beproefd middel tegen keelpijn.
Snij eens een ui in plakken en bak deze aan. Wikkel de plakken vervolgens in een doek en doe deze om de hals bij keelpijn.
Helpt een sjaal tegen keelpijn? Op zich wordt keelpijn veroorzaakt door een virus, maar een sjaal houdt de keel warm en daardoor verbetert de doorbloeding. Dat geeft verlichting.
Een heel ander middeltje is een overdag gedragen sok om de hals, vastgezet met veiligheidsspelden. Alleen aan te bevelen als de sok niet al teveel stinkt.
Keelpijn wordt verzacht door het drinken van heet citroensap en honing.
Ook uien in aluminiumfolie wikkelen en in de as van de BBQ roosteren, dit middel helpt speciaal erg goed bij kinderen.
Belast uw stem zo min mogelijk (maar ga niet fluisteren, dit verergert de keelpijn alleen maar).
Adem door de neus, zo verkleint u de kans op nog meer infectie .
Bij keelpijn is het verstandig geen zuivel te drinken of eten. Dat houdt het slijm in de keelholte vast.
Keelpijn kan natuurlijk door een ontsteking  worden veroorzaakt, maar ook overbelasting van de stem, een rokerige omgeving, veel praten of schreeuwen, e.d.
Ook droge lucht is niet bevorderlijk voor uw keel. Zet in dat gevel bakjes water neer of gebruik een speciale luchtbevochtiger.

* Kervel heeft de reputatie bloedzuiverend en vochtafdrijvend te zijn. Het heeft een anijsachtige smaak en u kunt het drogen en er thee van zetten of het vers gesneden in soep of saus doen.

*Tegen kiespijn is een watje, gedrenkt in jenever, brandewijn of eau de cologne een probaat middel.
Bij acute kiespijn kan men proberen te spoelen met lauw water, waarin twee grote uien zijn gekookt. Daarna een kruidnagel tegen die kies drukken.
Kamillethee (3 bloemetjes op 1 dl. heet water) met een beetje zout helpt goed tegen kiespijn als het heel langzaam gedronken wordt.
Ook thee van lindebloesem helpt tegen kiespijn.
Doffe, zeurende, kloppende of juist stekende pijn in één of meer tanden en/of kiezen. Tijdelijk, bv. bij eten/drinken van koud of heet voedsel/drank, of permanent. Soms zwelling in het gezicht en koorts. Oorzaken: slechte mondhygiëne. Dit leidt tot tandbederf (cariës), beschadiging aan tand of kies, teruggetrokken tandvlees, ontsteking levende deel van tand/kies (pulpitis) of van kaakweefsel. Goede mondhygiëne (tanden poetsen)  matig gebruik van zoete dranken en zoet voedsel. Regelmatige controle van het gebit door de tandarts. Bij kiespijn is het altijd raadzaam om de tandarts te raadplegen. Zelf doen: goede mondhygiëne, tijdelijk gebruik van pijnstillers totdat de oorzaak van de pijn door de rtandarts is weggenomen.  Een ontstekingsremmende pijnstiller als diclofenac, ibuprofen, ketoprofen of naproxen zijn zonder recept verkrijgbaar. Middelen voor goede mondhygiëne (tandpasta, tandenborstel, mondwater, flosdraad, ragers).

* Het ontstaan van een onderkin wordt tegengegaan door de huid regelmatig ten masseren zodra de verschijnselen zich voordoen. Met duim en wijsvinger zachtjes in de huid knijpen tot hij warm aanvoelt of de huid als het ware naar de oren toewrijven.

* Een klein kind wil al snel zelluf drinken of een beker vasthouden. Doe om de beker een paar gummi ringetjes of elastiekjes, dan glijden de kleine handjes er niet zo gemakkelijke vanaf.
Een schreeuwend kind kan afgeleid worden, als u iets, het geeft niet wat, in het oor fluistert. Werkt overigens ook bij volwassenen.

* Klachten van kinkhoest: eerst loopneus, niezen, droge hoest, na ong. een week heftige hoestbuien met gierende ademhaling, vooral ’s nachts, ophoesten van slijm, soms overgeven. Soms blauw aanlopen en uitpuilende ogen tijdens hoestbuien. Ong. twee weken heftige hoestbuien, daarna nog enkele weken tot maanden minder hevige hoest. Oorzaak: besmetting met bacterie (Bordetella pertussis) via uitgehoeste speekseldruppeltjes van een patiënt. De ziekteverschijnselen worden veroorzaakt door het gif (pertussis toxine) dat de bacterie uitscheidt. Vaccinatie (de K in DKTP prik) beschermt tegen de ziekte. Besmetting kan nog plaatsvinden, maar de ziekteverschijnselen zijn dan veel minder ernstig. Als de hoestbuien kinkhoest doen vermoeden, ook als hoesten gepaard gaat met ernstige benauwdheid, raadpleeg dan een arts. Hoestdrankjes ter verzachting van de keel, antibiotica hebben doorgaans weinig nut. Verzachtende middelen als drop, anijs, salmiak of althaea en tijm, zijn zonder recept verkrijgbaar.

* Klein hoefblad kan in de vorm van thee met honing gedronken worden, wanneer er sprake is van hoest, aandoeningen van mond en keel en de luchtwegen.  

* Kleurenblindheid wordt veroorzaakt door een afwijking in het kleurpigment van de kegeltjes op het netvlies.
Kleurenblindheid is erfelijk en aangeboren: 8 op de 100 mannen zijn kleurenblind terwijl slechts 1 op de 200 vrouwen dit lot treft.
Kleurenblindheid komt voornamelijk voor bij de kleuren rood groen of blauw. Ook al bent u misschien blind door één kleur, u zult als gevolg daarvan het verschil tussen twee kleuren slecht kunnen zien.

* Ruwe handen vol kloven kunnen met honingwater worden gewassen (2 eetl. honing op 1 l. water).
Ook insmeren met een mengsel van glycerine en citroensap werkt verzachtend tegen de kloven. Goed laten intrekken.

* Gewassen en gedroogde witte koolbladeren kunt u toepassen bij kneuzingen. op de kneuzing leggen en tweemaal daags verversen tot de kneuzing over is.

* Ruwe knieën kunnen  het beste worden behandeld met een puimsteentje. De knieën daarna inwrijven met een goede huidcreme of -olie.

* U voelt onder de douche een knobbeltje in uw borst. Meestal is het een verdikte melkklier als gevolg van hormonale veranderingen of vet en bindweefsel dat opspeelt. Het nut van zelfonderzoek is uw borsten zo goed leren kennen dat u weet wat normaal is en wat niet.
Met een knobbel of ongewone zwelling in de borst of oksel, of een verandering die aan de buitenkant te zien is, naar de dokter gaan. Een knobbel kan heel goed een goedaardige cyste zijn, dus niet meteen panikeren.

* Een knoflookadem kunt u temperen door peterselie te eten.
Knoflook heeft een gunstige uitwerking op talloze aandoeningen en ziekten. Al eeuwen geleden werd het voorgeschreven aan patiënten met darmklachten.
Knoflook zuivert het bloed en verwijdt de bloedvaten, het bestrijdt ziektekiemen.
Zo kan men bv. knoflook eten om van een vervelende kwaal als maden af te komen.

* Aanval van hevige krampende pijn in de buik of lendenen. Vaak niet mogelijk stil te zitten of liggen. Soms met misselijkheid en/of overgeven. Pijn zakt na enige tijd om later weer terug te komen, soms bloed in de urine, dat zijn koliekpijnen. Oorzaken: Hevig samentrekken van een hol orgaan in de buik, zoals darmen, nieren of galblaas. Bv. als gevolg van een afsluiting van het orgaan (bv. door een nier- of galsteen). Koliekpijn kan soms optreden zonder onderliggende ziekten. Voorkomen kan het door gezonde voeding, voldoende drinken en matigheid met alcohol verminderen de kans op een afsluiting, van darmen, nieren en gal. Naar de huisarts als de krampen niet na enige tijd verdwijnen. Zelf doen: warme kruik of lichte massage van de buik kan de pijn verlichten. Eventuele medicijnen bij koliekpijn zijn uitsluitend op recept te verkrijgen.
Een alternatief middeltje bij kolieken: ginsengwortels kauwen. Ook hier: baat het niet, schaadt het niet.

* Kompressen hebben een weldadige invloed op de huid. Een kompres bestaat uit enkele laagjes verbandgaas, die in een bepaalde vloeistof worden gedrenkt en vervolgens op de huid gelegd.
Een kompres van komkommer- of citroensap stimuleert de huid en maakt haar weer fris.
Een vette huid krijgt een kompres van tijm, rozemarijn of melk. Eventueel met toevoeging van een paar druppels citroensap.
Voor een droge en normale huid is een oliekompres aan te bevelen. Drie eetlepels amandelolie met een eetlepel lanoline en een theelepel benzoëtinctuur mengen boven een pannetje met kokend water.

* Komijn heeft een positieve werking bij maagaandoeningen en darmgistingen
Komijnekaas is het meest bekend maar ook op broodjes en bij vlees wordt het gebruikt.

Kooktips voor mensen met een spastische darm: – vervang prei en ui door een royale hoeveelheid bieslook
– maak bij het koken royaal gebruik van (verse) groene kruiden met uitzondering van groene peper
– vervang knoflook in Italiaanse recepten door parmezaanse kaas
– vervang paprika door een mengsel ven bleekselderij en tomaat
– vervang kool in roerbakgerechten door een mengsel van bleekselderij en paksoi
– gebruik i.p.v. citroen, citroengras en/of citroenmelisse
– citroensap nodig? Trek dan een sterke thee van citroenmelisse en gebruik dit.

* Bij koorts kan men, evenals bij hoofdpijn, het sap van een citroen in een kop zwarte koffie drinken. (Driemaal daags een kopje).
Koorts is een teken, dat het afweersysteem van het lichaam goed werkt. Er wordt gestreden tegen een infectie. Een washandje met koud water kan voor afkoeling zorgen.
Vroeger liet men een patient af en toe wat kookvocht van rijst drinken bij koorts.
Andere koortswerende middelen zijn: suikerwater met azijn, met azijn losgeklopt ei, eucalyptus- en verbena (ijzerhard)thee.
Ook afwassingen met azijn zijn vaak heel opwekkend voor de koortsige patiënt.
Leg compressen gedrenkt in een azijnoplossing op het voorhoofd tegen koorts.
Koorts verdwijnt als u uw sokken in een azijnoplossing drenkt en daarna aantrekt.
Men drinke citroensap verdund met water en de koorts verdwijnt.
Een probaat huismiddel bij koorts is een mengsel van 1/4 l. melk,   1/4 l. water, 1/8 l. witte wijn, 250 gr. suiker en 6 eetl. citroensap. Even laten doorkoken en warm drinken.
Kinderen geeft men tegen koorts kersensap te drinken, ook bramensap is een heel goed middel.
Koorts is een verhoogde lichaamstemperatuur (38 C of meer). Koorts is een symptoom van vele ziekten. Met name infecties door virussen en/of bacteriën gaan gepaard met koorts, kinderen krijgen gemakkelijker koorts dan volwassenen. Koorts bij ziekte is niet te voorkomen. Als de koorts snel oploopt, gepaard gaat met sufheid en verwardheid (ijlen), ademhalingsproblemen of pijn bij het plassen, ga dan naar de huisarts. Als bij mensen met diabetes, hartklachten of longaandoeningen na drie dagen de koorts nog niet is gezakt, bij koorts bij kinderen jonger dan drie maanden. Als koorts bij kinderen toeneemt, het kind diarree krijgt, zieker wordt, huilt en kreunt, moeilijk wakker te krijgen is. Als koorts  bij kinderen snel opkomt, gepaard gaat met versuftheid en paarsrode, niet wegdrukbare huiduitslag is het raadzaam 112 te bellen (mogelijk hersenvliesontsteking). Voldoende drinken, luchtige kleding aantrekken, niet te dikke deken op bed leggen, ijs eten, eventueel koortsverlagende medicijnen gebruiken (is niet echt nodig, koorts is geen ziekte, maar een symptoom), kunt u zelf doen. Als pijnstiller is paracetamol de eerste keus. Bij onvoldoende effect overstappen op een ontstekingsremmende pijnstiller (acetylsalicylzuur, carbasalaatcalcium, diclofenac, ketoprofen, naproxen).
* Koortsblaasjes verdwijnen veelal snel als men ze dept met een prop watten die afwisselend in heet en in koud water wordt gedoopt.
Koortsblaasjes verdwijnen snel wanneer ze regelmatig gedept worden met wat meel. Ze verdrogen en verschrompelen hierdoor. Dat u er tijdelijk wat wit bijloopt moet u maar op de koop toenemen. Gegarandeerd bent u eerder van de kwaal af.
* Een koortslip alleen te wijten aan verminderde weerstand is niet juist.
Tintelend, jeukend en later brandend gevoel op één of meer plaatsen op de lippen. Verschijnen van met vocht gevulde, pijnlijke blaasjes op de lippen, hieromheen wordt de huid rood. De blaasjes drogen in tot korstjes die na een dag of tien weer verdwenen zijn. Oorzaak: infectie met het virus Herpes simplex. De eerste infectie, meestal op kinderleeftijd, veroorzaakt vaak amper klachten. Het virus blijft levenslang in het lichaam en veroorzaakt klachten als de weerstand vermindert. Ook fel zonlicht op de lippen, koude wind, stress, vermoeidheid, ziekte, pf bij sommige mensen contact van de lippen met bepaalde voedingsmiddelen leiden tot een tijdelijke uitbraak van het virus. Ter voorkoming van de koortslip kunt u de lippen beschermen tegen zonlicht en koude lucht (lippencreme) en een goede gezondheid behouden. Als er vaak een koortslip ontstaat (meer dan 5 maal per jaar), mogelijk speelt dan een onderliggende ziekte een rol, als de koortslip na 2 weken niet is verdwenen, raadpleeg dan een arts. Zelf doen: blaasjes niet aanraken en handen vaak wassen om besmetting van anderen (met name kleine kinderen) te voorkomen. Blaasjes insmeren met zalf met zinkoxide of zinksulfaat tegen jeuk en pijn. gebruik van virusremmende cremes heeft alleen een bescheiden effect, indien ze al bij de eerste tintelingen op de lip gebracht worden. Vette creme of gel met zinkoxide of zinksulfaat, die de blaasjes indroogt. Een pleister met dezelfde middelen helpt ook vaak.
Een tip waar u misschien niet zo gauw aan denkt: neem elke dag een boterham met appelstroop. Mogelijk komt u dan van de koortslip

*Het is altijd handig een oude koperen munt in de portemonnee te hebben. Als u gestoken wordt door een bij of horzel legt u deze een kwartier lang op de beetplek. De kans is groot dat de bult een dat later is verdwenen.

* Vijf tips tegen kopzorgen:
1. plan rust- en pleziermomenten bewust in. Iedereen heeft zo nu en dan tijd voor zichtzelf nodig. Om te ontspannen, om wat leuks te doen. Neem eens rustig de tijd om te lezen, een film te kijken, te sporten of uit eten te gaan. Of in de natuur te wandelen.
2. beweeg in de buitenlucht. Bent u gespannen? ga dan lekker de frisse lucht in, zelf wanneer u geen zin heeft. Buiten bewegen betekent namelijk een ultieme combinatie van de helende krachten van helder daglicht, natuurlijke rust, frisse buitenlucht en gezonde beweging. Bovendien, door te bewegen maakt uw lichaam automatisch meer van het ‘gelukshormoon’ endorfine aan.
3. plan piekertijd in en schrijf alles op. Piekert u veel? Dan kan het helpen om uw geest de ‘toestemming’ te geven dagelijks een half uurtje te piekeren Betrapt u zich op getob buiten piekertijd? Stel het dan bewust uit tot het dagelijks halfuur. Op die manier krijgt u weer de controle over uw gedachten. Schrijf piekergedachten altijd zo concreet mogelijk op, om er later helder naar te kunnen kijken.
4. kies voor yoga of mediteren. Bij yoga of meditatie leert u zich te concentreren op uw ademhaling en ‘in het moment’ te leven. In geval van meditatie, ga in de kleermakerszit op de grond zitten. Concentreer u op uw ademhaling. Probeer alle binnenkomende gedachten rustig te laten opkomen, te accepteren en er niet over te oordelen. Raakt u te ver verweven in uw gedachten? Ga dan weer terug naar de basis en concentreer u weer op de ademhaling.
5. homeopathische middelen om de rust te bevorderen zijn niet verslavend en kunt u rustig nemen. Stoppen kan dan op elke gewenst moment.

* Koriander  is gunstig voor maag en darmen. Het smaakt erg lekker en vooral in Indische gerechten wordt het vaak toegepast.

* Tegen beenkramp in bed kan men kurken van wijnflessen in bed leggen.
Plotse, hevige pijnlijke samentrekking van een spier, meestal beenspier, duurt meestal enkele min. spier voelt hard aan en is gevoelig. Vaak zonder duidelijke oorzaak. Uitdroging (bv. bij hevige inspanning in een warme omgeving) en hierdoor verstoring van de zoutbalans in het lichaam, als ook langdurig in eenzelfde houding zitten/staan kunnen spierkramp uitlokken. Mogelijk speelt ook een tekort aan zuurstof als gevolg van onvoldoende doorbloeding van een spier een rol. Zwangerschap, de ziekte van Parkinson, epilepsie en verbranding vergroten de kans op kramp. Voldoende (maar niet teveel) drinken bij inspanning tijdens warme omstandigheden vermindert de kans op kramp. Als kramp regelmatig, met name ’s nachts optreedt, naar de huisarts. Zelf doen: de verkrampte spier voorzichtig oprekken en masseren. Eventueel spier opwarmen met een kruik. Zout voedsel (drop) eten. Eventueel hydrokinine om nachtelijke krampen te verlichten.

* Rode bultjes op de huid waarin gele, met vocht gevulde blaasjes verschijnen. Deze barsten open, de blaasjes worden rood en vochtig en drogen daarna in tot gelige, jeukende korsten. Plekken met blaasjes en korstjes breiden zich snel uit. Komt meestal voor in het gezicht (rond mond en neus) soms op armen en benen. Vooral bij kleine kinderen. De uitslag verdwijnt meestal vanzelf. Oorzaak: infectie van de huid met stammen van de bacteriesoort Streptococcus na oppervlakkige beschadiging van de huid. Via vocht ui de opengesprongen blaasjes verspreidt de infectie zich over de huid en naar anderen. Krabben aan de jeukende korsten vergroot de verspreiding. Een infectie is moeilijk te voorkomen. Verdere verspreiding kan voorkomen worden door goed de handen te wassen. Als de uitslag zich uitbreidt over grote delen van het lichaam en bij kinderen jonger dan zes maanden en als de krentenbaard bij een kind gepaard gaat met koorts, raadpleeg een arts. Zelf doen: goed handen wassen om uitbreiding en verspreiding van de infectie te voorkomen. Aangetaste huid voorzichtig wassen met water en zeep om korstjes te verwijderen. Droog telkens met een schone handdoek af. Bij een milde vorm indrogende zinkzalf of zinkolie, behandeling van een krentenbaard die niet vanzelf geneest, vergt medicijnen die uitsluitend op recept verkrijgbaar zijn.

* Een oud recept tegen kriebelhoest. Neem een volle eetlepel met stroop. Doe daar flink wat peper op, kauwen en langzaam doorslikken en u slaapt heerlijk zonder kriebelhoest.
Bij kriebelhoest is dit drankje een weelde voor de keel. Verhit de inhoud van 1 flesje oudbruin bier en doe er zoveel bruine suiker bij tot er een stroperige massa ontstaat. Neem hier af en toe een eetlepel van.
Veelvuldig hoesten zonder dat hierbij slijm wordt opgegeven. Gaat meestal binnen twee weken over, dat is kriebelhoest. Oorzaak: beginnende verkoudheid of andere virusinfectie van de luchtwegen, inademen van droge, stoffige of anderszins verontreinigde lucht (tabaksrook, ammoniak, chloorgas). Gebruik van sommige medicijnen (onder andere ACE-remmers). Te voorkomen door een goede conditie, niet roken, handen wassen ter voorkoming overdracht virussen, stoppen met/veranderen van medicijn. Als de hoest langer aanhoudt dan twee weken, als de hoest gedurende enkele dagen gepaard gaat met koorts, raadpleeg dan een huisarts. Zorg voor aanvoer van schone, niet te droge lucht in huis. Vermijdt tabaksrook en andere prikkelende stoffen. Zuigen op een snoepje en/of hoestdrankjes kunnen de hoestprikkel dempen. Middelen die de hoest dempen (noscapine is eerste keus, eventueel codeïne, dextromethorfan, pentoxyverine.

* Een kruidenaftreksel wordt op dezelfde manier gemaakt  als een kruidenthee. Op een 1/2 l.water worden gedurende ca.. 20 min. 2 afgestreken eetl. kruiden of plantendelen getrokken. Heeft men het aftreksel nodig voor cosmetische doeleinden (bv. een oogkompres) dan wordt het vervolgens gezeefd en nog verdund met 1/4 l. water.

* In de winter kunt u een kruik met warm water aan het voeteneind van een bed leggen, maar in de zomer is het verkoelend om een kruik te vullen met koud water.

Kuchen kan hardnekkig zijn. Maar een beproefd middeltje is vaak thee van klaverbloemen. in 1 l. water 60 gr. gedroogde klaverbloemen koken. De thee zeven en regelmatig een kopje nemen. Onmiddellijk stoppen met roken is natuurlijk een eerste vereiste.

* Als u last heeft van een gevoelige  huid, verwissel dan uw kussensloop om de twee dagen. Zo verkleint u de kans op bacteriën en krijgt u minder puistjes.

* Kwallen kunnen pijnlijk steken, als ze in contact komen met mensen. De reactie lijkt een beetje op aanraking van brandnetels.  Niet wrijven, daardoor verspreidt het gif zich. Meestal verdwijnen de klachten binnen een kwartier. De pijn vermindert door onderdompeling of douchen in warm water. Ook azijn en plakjes tomaat helpen tegen de jeuk. Wel eens aan een blikje koude cola gedacht, even eroverheen gieten en de jeuk is weg. Een onsmakelijke remedie is over de jeukende plek heen plassen (als u erbij kan).
Jeuk, roodheid en pijn op de plaats van contact met kwallen Bij een groot aantal kwallenbeten soms ook hoofdpijn, ademhalingsprobklemen en misselijkheid, in zeldzame gevallen toxische shock (flauwvallen, zeer lage hartslag, opzwellen huid en/of slijmvliezen). Contact met netelcellen of ármen’ van kwallen zijn de oorzaak. Hierbij wordt gif in de huid gebracht. Afhankelijk van hoeveelheid en soort gif ontstaan er meer of minder ernstige klachten. Vermijden van contact met kwallen. Draan een duik-/surfpak in water met veel kwallen. Naar de huisarts bij uitgebreide klachten, indien tekenen van shock, bel 112. Verder contact met kwallen voorkomen. Huid afspoelen met zeewater. Niet met zoet water spoelen, dit activeert achtergebleven netelcellen. Verwijder achtergebleven tentakels. Azijn inactiveert netelcellen. Behandel huid met zalf of spray tegen de jeuk. Gel of creme tegen de jeuk (menthol, lidocaïne of pramocaïne) Mentholbevattende middelen niet in het gezicht van jonge kinderen gebruiken wegens gevaar van benauwdheidsaanval.

2 Reacties op MEDISCH EN VERZORGING F t/m K.

 • gizella cheong schreef:

  Prima veel geleerd. Veel in mijn nota boek
  Geschreven , zo heb ik als het nodig isbij de hand
  Bedankt en groetjes van ui Curacao.

  • Gerda schreef:

   Beste Gizella,
   Heel fijn dat de tips u zo bevallen. Als u op- of aanmerkingen heeft, hoor ik die graag.

   Groetjes,
   Gerda van Doorn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *