F.

* Gaatjes in een fietsband? Doe er een kopspeldje in, dan zijn zij altijd terug te vinden. U kunt gelijk zien of er nog meer gaatjes in de fietsband zitten.

* Soms laat de fineerlaag van uw meubelen los. Met de punt van een scheermes in lengterichting insnijden. Dan met een plastic injectiespuitje voor eenmalig gebruik met een fijne canule een beetje lijm onder de insnijding spuiten. Het fineer stevig aandrukken, lijmresten, die naar boven komen, verwijderen, met plastic folie afdekken en een paar zware boeken erop leggen. Of een stuk vloeipapier op de beschadigde plek leggen en voorzichtig, maar onder zware druk, strijken. Door het strijken wordt de lijm verhit en krijgt zijn kleefkracht terug.

G.

* Bestrijk de vermoedelijk defecte gasleiding met een sterke zeepoplossing. Waar schuim ontstaat, is de gasleiding niet in orde. Hoofdkraan sluiten, loodgieter waarschuwen.

* Zitten er kleine gaten in de muur? Misschien worden ze onzichtbaar als u met een wit krijtje over het gat heengaat.
Is het voorgeboorde gat te groot is is die uitgesleten, gewoon één of meer lucifershoutje puntig maken en met houtlijm bestreken in het gat steken. De schroef houdt zo beter.

* Glans in uw verfwerk:
– Mat- weinig lichtspiegeling, rustig
– Zijdeglans– beperkte lichtspiegeling, meest gebruikte glans voor binnen
– Hooggglans- veel lichtspiegeling voor een ruimtelijk effect, kleine onvolkomenheden zeer zichtbaar.

* Dik glas springt op elke gewenste plaats af, wanneer u een in terpentijn gedrenkte draad over het glas spant, deze draad laat branden en het glas besprenkelt met water.
Het vijlen van glas – om scherpe randjes te verwijderen – lukt met behulp van een vijl, die eerst is bestreken met een stukje in benzine gedrenkte kamfer.

* Als u een druppel glycerine op het glas gooit, kunt u dit gemakkelijker boren.

* Weetjes over gordijnen:
– om lichtinval te kunnen regelen, neemt u (rol)jaloezieën, vlindergordijnen (dubbelgevouwen banen textiel) of verticale lamellen
– een dakraam heeft een  gordijn nodig dat vast blijft zitten.
– verduisteren van een slaapkamer doet u met verduisterende gordijnen, rolgordijnen, vouwgordijnen of roljaloezieën.
Gordijnen in de dag betekent dat de gordijnen binnen het kozijn vallen en op de dag betekent dat ze op het kozijn vallen.
Het opmeten van een raam of deur om daar het gordijn goed op te kunnen hangen:
– meet alles minstens tweemaal om vergissingen te voorkomen.
meet de hoogte aan beide zijkanten en in het midden; neem bij verschil in hoogte de kleinste maat,
– laat korte gordijnen 15-20 cm. onder de vensterbank vallen, door warmte en vocht kan de lengte van het gordijn namelijk iets variëren,
– houd rekening met uitstekende vensterbanken, verwarmingen en leidingen,
– loopt de vloer schuin af of is er tocht bij de tuindeuren, dan zijn langere gordijnen een oplossing.
TIP: meet u in een nieuwbouwhuis vanaf een betonnen vloer, houd dan rekening met de nog aan te brengen vloer(bedekking).

H.

* Haar van hard geworden verfkwasten worden zacht en buigzaam als u het haar tot aan de steel in de groene zeep zet. Een tot veertien dagen bij hardnekkige gevallen. Daarna moet de kwast met lauwwarm water goed worden nagespoeld
Een beetje verf in uw haar?  Doop dan een wattenstaafje in de olijfolie en wrijf uw haar er voorzichtig mee in.

* Lijm een magneet onder uw hamer. U raakt dan niet zo snel uw spijkers kwijt.

* Geklust met verf op terpentinebasis? U krijgt dat moeilijk van uw handen, maar de oplossing is een velletje keukenpapier met olijfolie bedruppelen en even poetsen. Uw handen zijn zo schoon.
Vieze handen door het werk in de tuin of de garage? Boen de handen eens schoon met filterkoffie, doe wat gebruikte koffie in de hand, doe er wat afwasmiddel bij en schrobben maar.

* Hangsloten in de open lucht houdt u langer goed, als u er een stukje binnenband van een fiets over doet.

* Het is herfst. Tijd voor de volgende klussen:
-De dakgoot, verwijder bladeren en takken uit de dakgoot zodat de
regenpijp niet kan verstoppen.
– De verlichting, in het najaar zetten we de lampen weer allemaal aan.
Vervang waar dat kan de gloeilampen door spaar- en ledlampen.
-De vogels, haal het vogelhuisje leeg en maak voederplaatsen om de
vogels de herfst en winter door te helpen
-Het haardhout. Maak een droge plek voor (sloop) hout, zodat het
alvast goed kan drogen. Bij de eerste koude avond kunt u meteen uw
vuurkorf of haard gebruiken.

* Gebeitst houtwerk  kunt u zelf opknappen door de was eraf te halen met water, waarin een scheut ammoniak. Is het hout droog, dan beitsen met wasbeits in de goede kleur. Men moet snel werken om geen strepen te krijgen.
Lichte krasjes op gepolitoerd hout behandelen met teakolie.Krassen op gepolitoerd hout verdwijnen als u de kras inwrijft met een halve aardnoot. De olie uit deze noot zorgt voor het verdwijnen van deze kras.
Dun hout splijt niet als u vooraf de spijker aan de punt platslaat.
Wat is hardhout. Hardhout is sterker en slijtvaster en kan worden gebruikt voor o.a. terrassen.
Hardhout is alleen te bewerken met gehard metalen gereedschap. Wanneer u bevestigingsmiddelen, zoals schroeven wilt gebruiken dan is het raadzaam om eerst voor te boren.
Een van de kenmerken van onbehandeld hardhout is dat het na enige tijd vergrijst.
Hardhout heeft een lange levensduur en is daarom, zelfs onbehandeld, bijzonder geschikt voor gebruik in de tuin of terras.
Als u hardhout moet zagen, smeert u de zaag met petroleum in.
Wat is verduurzaamd hout? Door het machinaal aanbrengen van een verduurzamingsmiddel wordt tuinhout van zachte, naaldhoutsoorten als grenen en vuren beschermd tegen aantasting door schimmels, insecten en bacteriën.
Het is voor de weerstand tegen aantasting niet nodig verduurzaamd hout later nog te behandelen. Maar het oog wil ook wat. Verduurzaamd hout kan geschilderd of gebeitst worden.
Heeft u gaatjes in hout? Dat kunt u dichten met zaagmeel en houtlijm. De gaatjes vullen en met een mes of spatel gladmaken, na het drogen polijsten. U kunt natuurlijk ook kunsthout nemen in de kleur van het meubel, o.i.d.

I.

* Als een van de ruiten van uw dubbel glas gebroken is kunt u tijdelijk isoleren met folie. Neem transparante isolatiefolie die onder invloed van warmte samentrekt. Plak de folie aan de randen van het ongeschonden raam en ga er met een föhn langs. Daardoor trekt het folie strak. De folie is ook geschikt als isolatie bij enkel glas.

J.

* Eenmaal per jaar de band van een jaloezie met wit kaarsvet inwrijven, de oppervlakte wordt gladder en is minder kwetsbaar, en de jaloezie gaat langer mee.

K.

* Haal van kasten, deuren, etc. die u wilt schilderen de knoppen eraf of omwikkel ze met plakband, zo beschermt u ze tegen verf.

* Hang in een kinderkamer eens een schoenenzak op. Doe daarin kleine speeltjes, knuffels o.i.d.

* Restjes kit verwijderen? Doe een beetje (sla)olie op een doek en wrijf daarmee goed over de resten. De kit laat nu goed los en uw tegelwand is weer stralend schoon.
Overtollige kit kunt u verwijderen met aceton, thinner of spiritus. Wel doen direct na het kitten.
Ook bestaat er kitverwijderaar. Alleen wegsnijden met een mesje gaat dus niet goed.

* Kleur in uw huis: wist u dat
1. pastel- en wittinten een kamer groter doen lijken, ze reflecteren namelijk het licht
2. u een lange smalle gang ruimer kan laten lijken door de korte kant donker en de lange wanden in een lichte kleur,
3. dezelfde kleur onder invloed van lichtinval totaal anders van kleur lijken
4. hoogglansverf verruimend werkt, het spiegelt en weerkaatst het licht.

* Ook een electrische klok moet geregeld schoongemaakt en gesmeerd worden. Dit kunt u heel eenvoudig zelf doen door het motortje uit de ombouw te halen en in zijn geheel in een badje van (was)benzine en 10% naaimachine-olie te dompelen. (denk om vuur).

* Voor mensen die vaak klussen en daarbij langere tijd op een harde vloer op hun knieën moeten zitten is een knie-klusbroek bijna een must. U kunt hem zelf maken. Naai van een stuk stevige stof op de pijpen van een oude broek ter hoogte van de knieën twee grote zakken. Koop bij een doe-het-zelfzaak een knielkussentje, snij er twee stukken af en schuif deze in de zaken en klaar is de knie-klusbroek.
Wanneer kunt u prima zelf klussen?
– Als het verschil in kosten de moeite loont om zelf aan de slag te gaan
– Als u iets gaat doen waarvoor geen bouwvoorschriften zijn.
– Als u, uw omgeving en uw huis weinig risico lopen.
– Als u genoeg tijd heeft om de klus op tijd af te krijgen.
– Als u handig bent of handige vrienden/familie heeft.
– Als er geen specifieke deskundigheid m \nodig is.
Concrete klussen die u zelf kunt doen:
– Isoleren van verwarmingsleidingen.
– Optrekken van scheidingswanden in gips- en gasbetonblokken.
– Divers (af)timmerwerk.
– Binnen- en buitenschilderwerk.
– Betegeling.
Tips voor doe- het-zelvers:
– Koop niet lukraak gereedschap, bekijk wat u echt nodig heeft. Soms is lenen of huren ook een prima alternatief.
Klus veilig!
-Bereid u goed voor. Hierbij hoort ook het verzamelen van product- en prijsinfo.
– Wissel ervaringen uit met andere klussers.
-Maak  een reële planning.
Algemene adviezen voordat u zelf aan de slag gaat.
– Onderzoek eerst de conditie van het geheel. Het heeft geen zin een kozijn te schideren waar houtrot in zit of een plafond te sauzen terwijl het dak erboven lekt. Bekijk daarom eerst de conditie van het onderdeel en de achterliggende en bovenliggende constructie. Heeft u twijfels, raadpleeg dan een vakman.
– Vermijd pappen en nathouden. Als een onderdeel of materiaal aan het eind van zijn levensduur is, kunt u het beter vervangen in plaats van steeds intensiever onderhoud plegen. Voorkom in ieder geval dan een onderliggende constructie heeft te lijden van uitgestelde vervanging.
– Bij twijfel: niet doen. Twijfelt u of u zelf een klus kunt klaren, doe het dan niet. Anders kunt u uzelf behoorlijk in de nesten werken. Mislukkingen zijn alleen met veel kosten te herstellen. Bovendien zijn gemaakte fouten niet altijd aan de buitenkant te herkennen. Een verborgen gebrek komt soms pas na jaren tot uiting.
Welke klussen kunt u het beste uitbesteden?
– Het aanleggen of veranderen van installaties (gas, water, elektra),
– Alles wat te maken heeft met de dragende constructie (het casco).
– Een klus waarvoor veel vakmanschap en ervaring nodig is.
– Werk waar garanties op de kwaliteit van belang zijn (denk aan instortings- of brandgevaar).
– Werk waar de garantie op materiaal vervalt als niet precies volgens de voorschriften is gewerkt.
Klussen voor de vakman:
– Het uitbreken of aanbrengen van dragende muren.
– Het aanbrengen van een cementdekvloer.
– Het aanbrengen van dakramen.
– Het plaatsen van een dakkapel.
– Het vervangen of aanbrengen van dubbel glas.
– Het aanbrengen van een bovendakse rookgasafvoer.
Tips voor uitbesteders:
– Vergelijk vakmannen op Werkspot.nl.
– Vraag minimaal drie offertes aan.
– Vraag naar referenties en controleer deze ook.
– Bekijk of het bedrijf is aangesloten bij een branchorganisatie die goede consumentenvoorwaarden hanteert. Voor een goede schilder bv kunt u terecht op www.knap-werk.nl
– Is de klusser niet aangesloten bij een brancheorganisatie, leg dan alle afspraken vast in een kluscontract.
– Kijk welke garanties van toepassing zin op de producten en montage.
Combinatie zelf doen en uitbesteden:
– Spreek duidelijk met de vakman af wie wat wanneer doet, zodat u elkaar niet in de weg loopt.
– Laat werkzaamheden aan één onderdeel niet door elkaar heen lopen.
– Als een vakaman na u aan het werk gaat, vraag dan een schriftelijk akkoord met het verrichte werk.
– Als u aan de slag gaat na de werkzaamheden van de vakman, lever het werk dan met hem op voordat u zelf aan de slag gaat.
Bovenstaande aanbevelingen en tips moet u als u in een appartement woont, eerst controleren voordat u aan de slag gaat in de splitsingsakte en het huishoudelijk reglement of het wel mag. Soms zijn er beperkingen aan wat u mag doen. Bv. als de klus gevolgen heeft voor de gemeenschappelijke delen van het complex.
Tips voor veilig klussen.
– Neem de algemene veiligheidsregels bij elke klus in acht. Lees daarom het montagevoorschrift of de gebruiksaanwijzing van het materiaal of gereedschap goed.
– Creëer een opgeruimde, goed verlichte en overzichtelijke werkplek. De kans dat u dan ergens over struikelt, uitglijdt of intrapt tijdens het klussen is direct een stuk kleiner.
– Let erop dat u uitgerust aan een klus begint. Met een helder hoofd kunt u beter nadenken en is de kans op fouten kleiner.
– Berg gereedschap na gebruik altijd weer op. Zo bent u geen tijd kwijt aan het zoeken naar wat u nodig hebt.
– Trek na gebruik van elektrisch gereedschap direct de stekker uit het stopcontact. Maakt u gebruik van een verlengsnoer, rol de haspel dan helemaal uit. Een opgerold snoer kan zijn warmte niet kwijt, en gaat op den duur smelten en brand veroorzaken.
– Kies voor elke klus het juiste gereedschap. De kans op ongelukken neemt toe als u werk verricht dat daarvoor niet geschikt is. Daarnaast voorkomt u zo beschadigingen en overmatige slijtage en waarschijnlijk een resultaat dat onder de maat is.
– Gebruikt u een steiger huur dan professioneel materiaal. Bouw niet zelf een verhoging of steiger en werk nooit boven of buiten uw macht.
– Bescherm uw handen, oren, ogen en huid, afhankelijk van de soort klus. Een belangrijk uitgangspunt voor veilig klussen..
– Zorg voor voldoende ventilatie bij het werken met verf, afbijtmiddelen en andere giftige stoffen. Werk zo mogelijk buiten en let bij deze producten op de symbolen op het etiket. Wees bij bv. zeer ontvlambare producten voorzichtig met vuur.
– Werk met stevige, stabiel geplaatste trappen of ladders. Gebruik bij voorkeur een ladder met brede voet en zet deze op een stevige ondergrond onder een hoek van ca. 75 graden.
– Draag goed aansluitende en gesloten kleding (bv. een overall) en stevige schoenen met stalen neus en profiel. Met wijde en/of brandbare kleding loopt u het risico dat u in een apparaat verstrikt raakt of vlam vat. Door het dragen werk- of veiligheidsschoenen voorkomt u dat zware voorwerpen uw tenen vermorzelen of dat scherpe voorwerpen zich in uw voetzolen dringen.
– Duwen is altijd beter dan trekken, bji duwen heeft u het voordeel van het eigen gewicht. Trekken is belastend voor armen, rug en voeten. Moet u toch trekken, doe dat dan vooral met beleid.
– Til altijd vanuit de knieën en met een rechte rug. En wilt u iets verplaatsen, draai dan niet vanuit uw heupen, maar draai uw hele lichaam.
– Wissel regelmatig van houding tijdens een klus en las vooral voldoende pauzes in.

* Een lekkende, druppende kraan is erg irritant. Als de kraan niet direct te repareren is met een nieuw leertje kan men er bet beste een touwtje aan binden, waarlangs de druppel kan glijden. Het storende geluid is dan in ieder geval verdwenen.
Meet voordat u een nieuwe kraan koopt eerst de hartafstand (de afstand tussen de leidingen).
Een kraan met een hartafstand van 12 cm. plaatsen op leidingen met een hartafstand van 15 cm. is namelijk niet mogelijk.

*Krassen op kunststof zijn te verwijderen met bakpoeder en wat water. Wrijf dat mengsel goed in over het oppervlak en de krassen zijn minder zichtbaar. Wel kan het een beetje verkleuren, dus op een witte ondergrond even uitkijken.

* Kleine verfkwastjes worden weer schoon door ze met wat puur afwasmiddel zo’n 2 à 3 keer in het kuiltje van uw hand te soppen.
Een witkwast moet van zachte, maar niet te slappe haren gemaakt zijn.
Zijn uw muren weer mooi wit, zet de kwast dan in water, spoel hem goed uit en bewaar hem op een droge plaats.
Kwasten van haar mogen nooit in sodawater worden gezet, ze worden dan zacht en bederven.
Wie gaat schilderen, kan een nieuwe kwast beter eerst een dagje in koud water zetten. De haren zwellen dan op, hetgeen het uitvallen voorkomt.
Verfkwasten moeten na het gebruik direct uitgewassen worden in petroleum, om ze zacht en soepel te maken. Daarna afspoelen in water en goed laten drogen.
Kwasten kunt u in de vriezer bewaren, maar dan wel in een goed afgesloten zak in een doos, anders gaat de hele vriezer naar de thinner ruiken.
Ook een verfkwast omwikkelen met aluminiumfolie zorgt ervoor dat de kwast niet uitdroogt.
Aan de slag met lakverf op waterbasis, kies dan kwasten die speciaal voor waterbasislak zijn ontwikkeld.
Gebruik voor verf op terpentinebasis kwasten met varkenshaar met gespleten haarpunten. Hoe meer gespleten punten, hoe gelijkmatiger de verf over de ondergrond wordt verdeeld.
Gaat u hoekjes, randjes, motiefjes en ander priegelwerk schilderen. Gebruik dan dunne kwasten. Hoe kleiner het getal op de kwasten, hoe dunner de kwast.
Lange halen, snel thuis, oftewel grote oppervlakken verven. Met een roller kunt u lekker doorwerken en is de muur snel geverfd.
Om uw handen te beschermen tegen verfspatten, doe een halve rubber bal, een bierviltje o.i.d. om de steel van de verfkwast.
Let er ook op, dat u de verfkwast niet dieper in de verf doopt, dan een derde deel. Er wordt dan minder geknoeid.

* Verflucht verwijderen kan door platte borden met zout neer te zetten. Ook azijn is een goede remedie.
Een paar doorgesneden uien in een vertrek schijnen ook te helpen tegen een penetrante verflucht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *