V.

* Met een vaatdoekje verzamelt u per dag zo’n 3.1 miljard bacteriën. U kunt dit aantal eenvoudig beperken.
1. Zorg dat het doekje kan drogen en niet als een prop blijft liggen.
2. Neem elke dag een schoon doekje.
3. Was het vuile doekje op minstens 60C. in de wasmachine. Hoe hoger de temperatuur, hoe meer bacteriën u doodt.

* Heeft u uw vaatwasser gevuld met vaat die niet al te vuil is? Dan kunt u best een halve vaatwastablet gebruiken. Koop dan tabletten zonder bolletje, die kunt u gemakkelijker doormidden breken.
Snijd een citroen doormidden en leg een helft bovenin en de andere helft onderin de vaatwasser . U zult merken dat vooral de glazen en het bestek stralend schoon worden en lekker fris ruiken. U kunt met een citroen ruim 3 keer de vaatwas doen.
Overlaad de vaatwasser niet en zorg ervoor dat kwetsbare spullen elkaar niet raken.
Let erop dat het bodemzeefje van de vaatwasser schoon is, controleert dat na elke wasbeurt.
Kies de juiste temperatuur voor uw vaatwasser, een te lage temperatuur zorgt ervoor dat het vet niet oplost en de vaatwasser verstopt raakt.
Als u genoeg heeft van het bukken om uw bestekbakje van de vaatwasser te vullen, kunt u overwegen een tweede bakje aan te schaffen en die op het aanrecht te laten staan. Dan moet u wel voldoende ruimte hebben in uw keuken.
Een veilig gebruik van uw vaatwasser kan door de volgende tips:
– Grove etensresten eerst met keukenpapier verwijderen. Uw vaatwasser is geen vuilnisbak. Doet u dat niet en doet u de machine pas uren later aan, dan kunnen de etensresten het metaal aantasten
– Reinig eens per maand uw vaatwasser met machinereiniger. Dit verwijdert vet- en kalkaanslag.
– Kristal in de vaatwasser kan leiden tot chemische inwerking en een witte waas.
– Ook met porselein en zilver oppassen. Koper mag helemaal niet in de vaatwasser.
– 
Potten en pannen die van verschillende materialen zijn vervaardigd, mogen elkaar niet raken. Dat kan tot verkleuring leiden.
– Verzilverd en roestvrijstalen bestek mogen in de bestekkorf niet tegen elkaar worden gezet. Dit kan leiden tot bruine vlekken doordat de lemmeten van de messen naast verzilverde bestek producten staan. Als verzilverd bestek een beschadiging heeft, kan dit roestvorming geven.
– Bestek met een houten handvat gaat op den duur verkleuren.
– In het vaatwatablet zit meestal een zuur bestanddeel dat aluminium kan aantasten.
– Witte strepen op glas kunnen ontstaan door teveel kalk in het water. U moet het zoutreservoir in uw vaatwasser goed afstellen.
– Het is verstandig regelmatig spoelglans toe te voegen. Dan wordt de vaat ook droger, want het water glijdt er makkelijker vanaf.
– De sproeiarmen moeten altijd vrij ronddraaien, de gaatjes mogen niet niet verstopt zijn. Maak regelmatig het flter leeg.
– Er zijn mensen die een partje citroen in de vaatwasser doen. Dit ontvet en laat glanzen. Ook laten mensen de vaatwasser af en toe op schoonmaaazijn draaien.
Programma’s op de vaatwasser:
automatisch: de vaatwasser kiest het meest ideale programma
Eco: zuiniger en mileubewust
Halve belading: besparing op stroom en waterverbruik bij een kleine vaat
Kort: in een korte tijd een schone vaat
Start uitstel: bespaar vooraf de starttijd
Voorspoel: extra spoeling bij een sterk aangekoekte vaat.

* Voor u op vakantie gaat, overtuig u ervan dat u de regels kent, bv. veiligheidshesjes, gevarendriehoek, flitspalen, etc. Raadpleeg anwb.nl/vakantie/landeninformatie.
Nieuw is dit jaar in Frankrijk dat u een alcoholtester in uw auto moet hebben.
*  Vakantielijst:
1. Tickets/reispapieren (bevestiging van de accomodatie uitgeprint)
2. Paspoorten/identiteitskaarten allemaal nog geldig
3. Rijbewijs (ook voor eventuele autohuur)
4. Verzekeringspasje/groene  kaart
5. Wegenwachtpas
6. Hopelijk niet nodig… een schadeformulier voor uw auto
7. Portemonnee (met wat kleingeld voor onderweg)
8. Creditcard/betaalpas (plus pincode)
9. Lenzen/brillen/zonnebril op sterkte
10. Toilettas
11. Medicijnen (plus reserve doktersrecept)
12. Anticonceptiepil
13. Routebeschrijving/navigatiesysteem
14. Telefoon met oplader
15. Foto/videocamera, ook met oplader.
– Uw auto mee op vakantie, denk dan aan de bandenspanning, pas die aan op de belading van uw auto.
– Stop zware bagage zo diep en zo laag mogelijk in de kofferruimte.
– Gebruik bij stationcars een bagagenet of hondenrek als de bagage boven de rugleuning van de achterbank uitkomt.
– Controleer oliepeil en rem-, koel- en ruitensproeivloeistof.

* Poreuze vazen – van binnen ongeglazuurd aardewerk – kunt u waterdicht maken door de binnenkant te behandelen met waterglas.

* Een veiligheidszitje voor kinderen is vaak van kunststof, dat zit niet lekker. Maak dan eens een hoesje van badstof. Dat zit veel plezieriger en is wasbaar.

* Als u kleine kinderen heeft, weet u hoe nuttig het is om veiligheidsspelden bij u te hebben. Ongelukjes zitten in een klein hoekje en u heeft dan de oplossing bij de hand, Te denken valt aan een scheur in de jas/broek/rok.

Verdampingsbakjes aan radiatoren gaan vaak onaangenaam ruiken. Een paar kristallen badzout erin en de kamer ruikt heerlijk.

* Verflucht verdrijft u door in de kamer enige schotels met zout neer te zetten.
* Zowel stof als garen kan bruin geverfd worden in ruim warm water, waaraan groene notendoppen of tabaksbladeren zijn toegevoegd. Het te verven materiaal moet er wel enige tijd in liggen en geregeld omgeroerd worden.

* Als de verhuisdozen gemerkt zijn naar inhoud en plaats waar ze in het nieuwe huis behoren bespaart men zich veel ongemak.

* U vergeet nogal makkelijk een verjaardag. Schrijf alle kaarten vooraf en geeft met een rode stip op een verjaardagskalender aan wie er post moet krijgen. Er is altijd wel iemand die u eraan herinnert de kaart te versturen.

* Een verlanglijstje van bv Sinterklaas altijd handig om te bewaren voor een verjaardag, u hoeft dan niet zo te zoeken naar een cadeautje.

* Waar moet ik beginnen bij het kiezen van verlichting in huis: met het basislicht. Dit licht is aanwezig in elke ruimte in huis, en verlicht de kamer als het schemerig wordt.
Kies voor één of meerdere lichtbronnen, zoals een staande lamp, hanglamp, wandlampjes of een aantal (dimbare) spots in het plafond.
Voorheen was een gloeilamp van 60 watt geschikt nu wordt vaak een spaarlamp van 11 watt gebruikt. Deze lamp dezelfde lichtsterkte, maar kost minder energie en gaat langer mee.
Hoe kiest u verlichting om bij te werken: verlichting  om te lezen, koken of andere activiteiten verricht, noemen we functioneel licht.
Deze verlichting is vaak feller en brandt alleen als het nodig is.
Halogeenlampjes van 100 watt zijn perfect om bij te werken en te lezen, en met een dimmer kunt u ze verzachten tot sfeerlicht.
Ook is de eco-halogeenlamp. Deze is nauwelijks duurder dan de gewone halogeenlamp, maar verbruikt bij dezelfde lichtsterkte wel minder energie (70 watt) en heeft een langere levensduur, tot wel twee keer zo lang.
Ook de ledlamp geeft fris en helder licht om bij te werken, is zuiniger en heeft een nog langere levensduur dan de spaarlamp.
En sfeerverlichting? Denk dan aan een staande lamp met dimmer naast de bank, het lampje op een bijzettafeltje of op de kast, wandlampjes. maar ook de hanglamp boven de eettafel valt met een dimmer onder sfeerverlichting.
De sfeervolle gloeilampen in flame-uitvoeringen zijn middels een besluit uit Brussel niet meer verkrijgbaar, maar daarvoor in de plaats zijn er wel spaar- en ledlampen met flame te koop.
Keukenverlichting: deze ruimte heeft meerdere functies. Eten klaarmaken vergt ‘werklicht’ maar staat er ook een tafel, dan moet er sfeervol kunnen worden gegeten. Lades, kasten en werkbladen worden steeds vaker met led verlicht.
Badkamerverlichting: Daar is de spiegel belangrijk. De beste verlichting is verlichting op ooghoogte en wel aan beide zijden van de spiegel, zodat u geen schaduwen krijgt op uw gezicht. Kies liever geen spots boven de spiegel, die geven het effect van een zaklamp. Verder geldt: hoe schuiner de lichtinval, hoe meer u bepaalde dingen benadrukt.
Eetkamer/tafelverlichting: Doordat het licht van plafonnières breed wordt verspreid, zijn deze minder geschikt voor de eetkamer. Kies liever een meer gerichte plafondlamp, deze hebben een intiemere uitstraling. Door een dimmer te gebruiken kan de lichtsterkte worden aangepast aan de activiteit: eten, werken of romantisch dineren. Hang lampen boven de tafel ook niet te laag, anders krijg u het ‘kaarttafeleffect’ .
Woonkamerverlichting: wilt u de woonkamer lager laten lijken, kies dan voor een plafondlamp. Staande lampen, die naar boven staan gericht, creëren juist hoogte. Lampenkappen zwakken de felheid van het licht af en leiden het in de gewenste banen, in een leeshoekje moet de verlichting fel en gericht genoeg zijn. Door het verlichten van een nis, haard of kunstwerk creëert u intimiteit.
Net als in de werkkamer is het ook bij bv. de TV belangrijk dat er geen te grote lichtverschillen zijn. Staat de TV voor een donkere wand, dan is dat vermoeiend voor uw ogen. Een lampje achter de TV of zacht licht in de gehele ruimte voorkomt dat het contrast te groot  is.
Leds verspreiden tot maar liefst duizend keer helderder licht dan andere lichtbronnen. Voor alle heldere lichtbronnen geldt dat het niet aan te bevelen is om er direct in te kijken. Leds moeten daarom worden bedekt met veilige behuizing die het licht tempert.

* Plastic verpakkingen van margarine, kwark, pudding e.d. zijn nog voor allerlei doeleinden te gebruiken: diepvriezen, het opbergen van allerlei rommeltjes, kluwens wol met de draad door het dekseltje als men met verschillende kleuren tegelijk werkt.
Krijgt u die harde, plastic verpakkingen ook nooit open? Probeer eens een blikopener.

* Vershoudfolie kunt u voor meer zaken gebruiken dan het luchtdicht verpakken van bv. etenswaren.
Maak van een flink stuk vershoudfolie een streng door het folie te draaien. U kunt het nu om het pakket heendraaien. Een strik er bovenop en met de lussen kunt u het pakket dragen.
Een taart vervoeren maar er ligt glazuur bovenop of slagroom of kaarsen, doe het dan eens zo: prik satéprikkers (met de stompe punt naar boven) aan de bovenkant van de taart en leg er het vershoudfolie overheen als een tent. Suces verzekerd.
Als u de deegroller gebruikt wind er dan eens vershoufolie omheen, dan plakt het deeg er ook niet aan.

* Als de verwarming aanstaat wordt het droog in huis en soms ruikt het muf. Om een frisse geur in huis te krijgen, hangt u bakjes water aan de radiator. Doe er een paar druppels van uw favoriete luchtje in en het ruikt lekker in de huiskamer. U kunt ook proefmonstertjes gebruiken uit de parfumwinkel.

* Een kind heeft vaak een verzameling bv. van schelpen, knikkers, e.d. Maar hoe ruim je zoiets op? Neem een paar aquariumbakken of accubakken en doe de verzameling daarin. Staat nog leuk ook op de boekenplank.

* Veters die zijn gerafeld zijn weer prima te gebruiken als u ze doopt in nagellak.
Als uw kind veters kan strikken, komt het moment dat die veters aan de ene kant langer is dan de andere kant. Dat is te voorkomen door een knoop te leggen in het midden van die veter.

* Videobanden moeten droog en niet te warm bewaard worden .
Als nieuwe videobanden vertraagd beeld en geluid geven, omdat ze te strak opgewonden zijn, spoel deze daarom een keer heen en terug.

* Gooi een oude vilthoed niet weg, maar maak er schoenzooltjes van, ze zijn warm en sterk.
Vilten herenhoeden kunt u opknappen. Eerst de stof wegborstelen. Dan de hoed even boven de stoom houden. Tenslotte opschuieren met de draad mee.
Oude vilthoeden zijn nog goed te gebruiken om er inlegzooltjes van te maken voor schoenen en laarzen.

* Visafval kunt u vrijwel reukloos weggooien als u dit eerst invriest en bevroren in de afvalzak deponeert.

* Krijgt u visite met kinderen en heeft u die zelf niet, zet dan een klein tafeltje klaar met papier en potloden en eventueel wat spelletjes. Iets dergelijks heeft iedereen wel in huis.

* Gewone vitrage kan dienst doen als vliegengordijn als de onderkant wordt verzwaard met grote kralen of glazen knikkers in de zoom.
Heeft u een gat in de vitrage? Knip een lapje van de goede grootte, stijven, erop leggen en vaststrijken.

* Bij vlam in de pan, direct een goed passende deksel erop en de vlam dooft. Geen water gebruiken!

* Last van vliegen? Hang een plastic zak gevuld met water boven in een kozijn, deurpost of onder een overkapping. De schittering van het water zorgt ervoor dat de vliegen geen hoogte kunnen inschatten en de vliegen daardoor niet naar binnen.
Vliegen en muggen komen op het licht af. Als u de slaapkamerramen openlaat, kunt u zich het best zonder licht uitkleden, ofwel de insecten met het ganglicht naar de gang lokken.
Wilt u vliegen uit de keuken laten verdwijnen, laat dan enkele druppels azijn op een hete kookplaat verdampen.
Vooral op het platteland kunnen vliegen in de eetkamer een plaag vormen. Een blauwgeverfde kamermuur houdt de vliegen op een afstand.
Vliegen houdt men op een afstand met citroensap, schijfjes citroen, verbrande kalebasbladeren en laurierolie.
Wanneer meubels van tijd tot tijd worden ingesmeerd met een beetje laurierolie, zullen vliegen uit de buurt blijven.
De vlieg wordt van spiegels en ruiten geweerd door ze af te nemen met afgekoeld kookwater van in stukken gesneden uien.
Vliegen weg uit uw vuilcontainer? Probeer eens een netje met sinaasappels/mandarijnen of uien met twee of drie mottenballen erin. U bevestigt het netje met een tiewrap aan het handvat van de container. Het ruikt ook nog fris.
Ook aan tocht hebben vliegen een hekel. Dus als u een ventilator heeft, gebruik die dan of zet deuren en ramen tegen elkaar open zo vaak als dat kan.
Een vliegenvanger kan erg plakken op uw huid. Smeer er eens pindakaas op. ALs u dit er weer afspoelt, komt het plakspul ook mee.

*Wanneer het flesje met vloeibare boter zo goed als leeg is, doe hem dan even in de magnetron. Hierdoor wordt de inhoud iets vloeibaarder. Het verrast me steeds weer hoeveel er nog in het flesje zit en hoe gemakkelijk ook het laatste restje nog bruikbaar is.

* Vloeistofbranden (benzine, petroleum, etc.) nooit blussen met water. Probeer de brand te blussen door af te dekken, bv. met een deken.

* Een krakende houten vloer? Probeer het eens om talkpoeder in de kieren tussen de planken te strooien. Het kraken is verleden tijd.
Een ei laten vallen op een harde vloer? Neem dan eens een ramentrekker en een stofblik en veeg de boel makkelijk bij elkaar, ook handig bij een conservenpotje o.i.d. dat is gevallen .
Is uw vloer spekglad? Dat kan liggen aan het schoonmaakmiddel dat u gebruikt. Dat is bv. groene zeep, maar dat wordt vettig op den duur. Het glad worden wordt nog verergerd als u met sokken door het huis loopt. De sokken zorgen ervoor dat het gladde oppervlak door het huis wordt verspreid. Neem af eens schoonmaakazijn of HG Tegelreiniger glansherstellend.

*Is uw synthetische vloerkleed statisch? Dan is u huiskamer te droog. Hang bakjes met water aan de radiator. Dat zorgt voor verhoging van de luchtvochtigheid. Dat is ook goed voor uw huid.

* Wilt u controleren of uw huisdier vlooien heeft achtergelaten in uw vloerbedekking loop dan een paar maal door de kamer met witte sokken aan. Zij springen hier gegarandeerd op.

* Tips om voedselverspilling tegen te gaan:
1. Kijk goed in je kastjes en koelkast: maak een boodschappenlijstje . Wat heeft u werkelijk nodig?
3. Kook op maat, houd bij hoeveel voor uzelf of voor uw gezin kookt: handig hierbij zijn een keukenweegschaal, kopje of maatbeker. Zo is de kans kleiner dat u teveel kookt en weg moet gooien.
3. Let bij aankopen op de houdbaarheidsdatum: maakt u het product binnen die termijn op.
4. Is de Tenminste Houdbaar Tot datum verstreken? Niet klakkeloos in de prullenbak gooien. Kijk, ruik of proef er eerst nog even aan om de kwaliteit te beoordelen. Ook overrijp fruit smaakt nog goed, wanneer u het verwerkt tot een smoothie.
5. Toch nog een restje over? Laat het kliekje in een pan afkoelen in een bak koud water en zet het hierna in de koelkast.
6. Buiten de koelkast bederven gekoelde producten eerder: Laat producten na afkoelen zo kort mogelijk buiten de koeling staan en zet de koelkast op 4C.
7. Teveel vlees of vis in huis gehaald? Vries het in, eventueel na bereiding. In de diepvries is bereid vlees of bereide vis drie maanden houdbaar. Ook kunt u het in de koelkast bewaren. Want eenmaal bereid zijn vis en vlees nog twee dagen houdbaar in de koelkast.
8. Van ‘oud’ brood maakt u de lekkerste tosti’s, en wat dacht u van wentelteefjes of croutons voor de soep?
9. Schimmel op harde kaas? Snijd ruim weg en u kunt zorgeloos genieten van de rest van de kaas. Bij zachte kazen is dit noet meer mogelijk.

* Heeft u een voering nodig in een rok of jurk. Dan kunt u het zich gemakkelijk maken door hiervoor een halve tricot onderjurk te nemen. Gemakkelijk aan te brengen. Bij het wassen snel droog, strijken overbodig.

*Voorraad in uw kastje: zorg ervoor dat u voldoende houdbare dingen op voorraad hebt, zoals blikjes vis en tomaat, rijst, pasta en gedroogde kruiden.
Voorraad in de vriezer: paprika’s, champignons en bloemkoolroosjes kunt u prima rauw invriezen Maak ze dan van tevoren schoon en snijd ze in stukjes. Vanuit de vriezen doet u ze direct in de pan.
Sperzieboontjes moet u eerst even blancheren, voordat u ze invriest. (2 min. koken is voldoende).

* Voorraaddozen die nieuw zijn, ruiken naar plastic. Doe ze in de vriezer (een dag of drie) en u bent van de lucht af.
Een gebruikte voorraaddoos vult u met heet azijnwater en laat dit een nachtje inwerken. Goed spoelen en drogen en het geurtjesleed is weer geleden.

* Leidingen in schuren of langs buitenmuren kunnen tegen vorst worden beschermd door ze te omwikkelen met papier, schuimplastic, wollen lappen of ander isolatiemateriaal.

* Een strakke vouw in een broek? Keer de broek binnenstebuiten en maak de stof op de plek waar de vouw loopt goed vochtig, daarna de broek keren en strijk de vouw er aan de buitenkant in. Het resultaat is een superstrakke vouw die er heel lang in blijft.

* Bij vriesbrand is er sprake van uitdroging door verdamping van ijskristallen aan de oppervlakte van het voedsel. Hierdoor worden de smaak en structuur van het product aangetast en gaat de kwaliteit achteruit. Het product is nog wel eetbaar.
Vriesbrand kunt u voorkomen door kleine, platte pakjes in te vriezen. Zorg ervoor dat er zo min mogelijk lucht bij kan komen en let op dat de temperatuur van uw vrieskist niet te hoog is.

* Als er zich een ijslaag in de vriezer bevindt, ontdooi deze dan. Een ijslaag vreet energie en u kunt de temperatuur niet goed meer regelen. Haal de vriezer leeg en zet hem uit. Zet een aantal bakken met heet water in de vriezer, zodat het ijs sneller smelt. Laat de deur halfopen staan en leg wat doeken op de grond om het water op te vangen. Vergeet niet het afsluitrubber schoon te maken en vul de vriezer pas als deze weer helemaal op temperatuur is.
Gebruik voor het stickeren voor in de vriezer een rol afplakband. Goedkoop en makkelijk te verwijderen als u iets uit de vriezer haalt.
Bij vastgevroren deuren en ramen hoeft men alleen maar wat zout te strooien om ze los te krijgen.

* Een vastzittende vuilcontainer? Doe dan eens ruitenontdooier langs de rand en na enige ogenblikken kan het deksel geopend worden.
Een milieuvriendelijker methode is om voor de vorstperiode de deksel van de vuilcontainer iets open te zetten door er een stokje tussen te zetten. Ook goed voor een groencontainer in de zomer.

W.

* Een krasje in een hardhouten vloer, tafel of stoelpoot?  Wrijf er eens overheen met een walnoot. De natuurlijke oliën helpen om alle oneffenheden in het hout te verdoezelen.

* De klink van een deur kan nare beschadigingen op een wand maken als hij er steeds op dezelfde plek tegenaan slaat. Door om de punt van de kling een flink stuk elastiek, linnen plakband of iets dergelijks te winden blijven ernstige beschadigingen achterwege.

*  Licht en lucht zijn de aartsvijanden van de wandluis. Ook heeft dit beestje een hekel aan water, helemaal wanneer er zout (100 gr. op een emmer water) is toegevoegd.
Bovendien gaat de wandluis op de vlucht voor de lucht van alsem of saliebladeren terwijl met schoteltjes ammonia in een goed afgesloten kamer (minstens 24 uur) de diertjes beslist zullen worden uitgeroeid.

* Niet genoeg warmhoudplaatjes in huis? Maak ze zelf door een metalen of stenen schaal te vullen met een waxinelichtje. Zet daarop een treefje of een pannenonderzetter van metaal en u heeft een warmhoudplaatje.

* Een warmwaterzak (kruik) moet u altijd leeg opbergen. Warm water en de warmwaterzak zijn vijanden van elkaar. De warmwaterzak vergaat dan binnen de kortste keren. Hang de zak na het legen eerst een paar dagen op de kop en wanneer u hem langere tijd niet nodig heeft, stuift u er wat talkpoeder in. Dop eraf laten.

* Kunststof wasbakken kunnen vergelen. Leg er een stuk keukenrol op met huishoudazijn. Wanneer na een tijdje het papier wordt weggehaald zijn de gele plekken weg en ook de kalk.

*Wasgoed  niet sorteren op grootte. Een mengsel van groot en klein is veel beter. De grote stukken zullen minder in een prop gaan zitten.
Wasgoed, zoals bv. een jurk of jasjes, overhemden, e.d. kunnen bij harde wind van de kleerhanger afwaaien. Doe dan twee kleerhangers in tegengestelde richting in het wasgoed, en de kleding waait niet weg.

* Een andere functie voor een washandje? Maak er een knikkerzak van, met een koordje erom.
Met een elastiekje kunt u washandjes om de poten van tuinstoelen staan, die u binnen heeft gezet bij veel visite. Dit om krassen op uw vloer tegen te gaan.
Na schoolzwemmen kunt u een droog washandje om de natte staart van uw dochter doen, dan droogt het sneller.
Ook om de vuile plooibandhaken van vitrage kunt u een washandje doen met een elastiekje. Dan kunt u de vitrage veilig wassen.
Een vochtig washandje in een plastic zakje kan handig zijn al u erop uit gaat met kleine kinderen. Of sowieso een vochtig washandje in de keuken, dit is veel goedkoper dan al die snoetenpoetsers of hoe ze ook mogen heten.
Kunt u zich tussen de tenen moeilijk afdrogen. Neem dan eens een vliegenmepper met een washandje eraan vastgespeld of met een knijper vastgezet, u kunt dan wel tussen de tenen drogen.
Ook schoenenpoetsen met een washandje is zo gedaan. Eén om in te smeren en één om uit te smeren.
Ook om jaloezieën schoon te maken, één met zeep en de andere droog, zijn washandjes ideaal. U snijdt uw handen niet meer aan de lamellen.
Een washandje is ook te gebruiken als ovenwant. Neem er dan vier en schuif ze in elkaar. De oplossing voor te grote ovenwanten.

*In deze tijd gaat de was in de droger, maar in voorkomende gevallen kunt u de was ophangen aan de lijn met wasknijpers. alleen in de winter moet u erop letten dat de wasknijpers niet vastvriezen aan de was. Kook daartoe de houten wasknijpers uit in een sterke zoutoplossing, ze blijven dan ook bij strenge vorst niet aan het wasgoed vastzitten
Als u de wasknijpers in de winter enige tijd van tevoren in de oven legt om warm te worden, gaat u nog eens zo graag met uw hand in de knijperzak.
Als u aan het laatste spoelwater ’s winters een beetje zout toevoegt, dan zal het wasgoed niet stijf worden door bevriezing.

* Waslijn kapot? Wanhoop niet en koop een stuk ketting. Knoop dat aan de waslijn, dan kunt u de lengte van de waslijn aanpassen. Ook kunt u er kledinghaken aan ophangen om kledingstukken sneller droog te krijgen.

* Moet de oude wasmachine worden vervangen? Haal dan de glazen schaal uit de deur en u hebt een heerlijk grote ovenschaal in een leuke vorm.De wasmachine werd pas eind jaren zestig gemeengoed.
Heeft u per ongeluk teveel wasmiddel in de wasmachine gedaan waardoor het sop overvloedig gaat schuimen? Voeg dan via het zeepbakje van de wasmachine een handje zout toe. Hiermee is het schuimprobleem meteen verholpen.
In de wasmachine moet genoeg ruimte zitten tussen de kleding, zodat het water en natuurlijk het wasmiddel er heerlijk langs kan spoelen en het vuil kan opnemen. Dus voor een schone frisse was: geen overvolle trommel.
Een keer per maand een schepje soda in de wasmachine op 95C is de ideale ontkalker.
Als de was te lang in de wasmachine heeft gezeten, gaat ie vaak stinken. Meestal blijft u dit ook ruiken, nadat de was is opgedroogd. De truc om het ongedaan te mken is eventjes in de droger leggen met een dichtgeknoopt washandje met daarin waspoeder.
Azijn is niet alleen een goede ontsmetter, maar ook een prima ontkalker. Zo blijft uw kleding lekker zacht en uw wasmachine schoon.
Stinkt u wasmachine? Leg dan 2 vaatwastabletten in de trommel en zet het programma op kookwas. Zet het programma halverwege een uurtje op pauze en vervolg daarna het programma. Herhaal dit nog één keer en de wasmachine stinkt niet meer.

* Veel handdoekenwas in een gezin. Geef ieder gezinslid een eigen kleur handdoek. Zo kunt u nagaan wie welke handdoek gebruikt heeft en kan de handdoek voor een tweede maal gebruikt worden.

* Heeft u nog een ouderwets houten wasrek? Gooi deze niet weg; het is nog te gebruiken als afscheiding van een speciaal hoekje, voor bv. de kinderen. Bekleed het met een vrolijke stof en maak er een heleboel vakken in. U kunt er een heleboel speelgoed in kwijt en het kind heeft een eigen hoekje. U kunt er makkelijk overheen kijken  en u blijft op de hoogte wat er achter het scherm gebeurt.

* Heeft u zwarte/grijze strepen in uw wastafel of toilet? Dit kan komen door een schuursponsje of iets anders van metaal. Het verwijderen ervan kan met Wiro, te koop met spons en verpakt in een groene pot. Het reinigt, polijst en beschermt gladde oppervlakken. U kunt ook zilverpoets, metaalpolish of staalfix van Mr. Muscle proberen.

* Waterbesparing is niet alleen van deze tijd, maar eigenlijk van alle tijden:
1. Jaarlijks valt er ca. 75.000 liter regenwater op het dak van een gemiddeld huis. Als dat goed wordt opgevangen, zorgt een regenton met een inhoud van 200 liter er voor dat een tuinbezitter per jaar ong. 7000 liter minder leidingwater hoeft af te nemen. Het opgevangen regenwater kan natuurlijk ook worden benut voor de planten en bloemen in huis of om de auto te wassen
2. Laat wasmachines en vaatwassers alleen draaien als ze vol zijn. Dat scheelt veel water en stroom. Let bij de aanschaf van een nieuwe machine ook op het waterverbruik.
3. Repareer lekkende waterleidingen. Een paar druppels water per minuut lijken wellicht weinig, maar kunnen leiden tot het weglekken van meer dan 1000 liter per jaar.
4. Voor wie heeft besloten een minuut korter te douchen, maar het moeilijk vindt om de tijd bij te houden, zijn er speciale zandlopers te verkrijgen die aan de muur kunnen worden bevestigd. Een waterbestendige radio kan ook, na twee liedjes onder de douche uit, en ook echt doen. Een waterbesparende douchekop leidt eveneens tot een lager verbruik.
5. Een thermostatische kraan bereikt sneller de gewenste temperatuur waardoor er minder koud water verspild wordt.
6. Laat kranen niet onnodig lopen. Bij handen wassen en tanden poetsen laat bijna iedereen de kraan openstaan, doe ze eens dicht.
7. Dagelijks sproeiende sprinklers houden het gras in de tuin mooi groen. Maar volgens groenexperts is één of twee keer per week sproeien voldoende. Dat is voordeliger en zorgt er tevens voor dat de graswortels langer worden en dus dieper in de bodem naar water kunnen zoeken.
8. Schaf een waterbesparend toilet aan, dat scheelt ca. 30.000 liter water per jaar.

* Een waterkoker kunt u ook ontkalken met water waaraan het sap van een halve citroen is toegevoegd. U heeft dan ook niet de zure azijnsmaak de eerste paar keren dat u de waterkoker gebruikt

* Kan uw kind zelfstandig naar de WC, maar nog niet bij het lichtknopje? Vervang de lichtschakelaar dan eens door een trekschakelaar en alle partijen zijn tevreden.

*Een wondermiddel? Misschien niet, maar het helpt wel voor toepassingen in het huishouden: WD 40.
1. Beschermt zilveraanslag
2. Verwijdert teer en vuil van auto’s
3. Reinigt en smeert gitaarsnaren
4. Geeft uw vloer glans zonder dat deze glad wordt
5. Houdt de vliegen af van koeien, paarden en andere dieren
6. Herstelt en reinigt schoolborden
7. Verwijdert lippenstiftvlekken
8. Maakt ritsen los die vastzitten
9. Ontwart in de knoop geraakte sierkettingen, etc.
10. Verwijdert vlekken uit rvs spoelbakken
11. Verwijdert vuil en vlekken van de barbecue
12. Hout keramiek/terracotta tuinpotten van oxidatie
13. Verwijdert tomaatvlekken uit kleding
14. Houdt glazen douchedeuren vrij van watervlekken
15. Camoufleert krassen in keramische en marmeren vloeren
16. Houdt een schaar soepel
17. Smeert luiduchtige deurscharnieren op zowel thuis- als voertuigdeuren
18. Verwijderen van teer- en schaafplekken van de keukenvloeren, niet meer schrobben
19. Verwijdert de vliegen op uw autoruit snel
20. Geeft een speeltuinglijbaan een glans voor een supersnelle glijbaan
21. Smeert  versnellingspook van zitmaaiers
22. Gebruik het op schommels of andere piepende apparaten
23. Smeert klinken in ramen en maakt ze makkelijker te openen
24. Spuit op een paraplusteel, maakt het makkelijker om te openen en te sluiten
25. Herstelt en reinigt met leder beklede dashboards in voertuigen, alsmede vinyl bumpers
26. Herstelt en reinigt dakdragers op voertuigen
27. Smeert en stopt piepen in elektrische ventilatoren
28. Smeert wielen en tandwielen op voertuigen en fietsen
29. Smeert ventilatorriemen op wasmachines en -drogers en houdt ze soepel
30. Houdt roestvorming op (tuin)gereedschappen tegen
31. Verwijdert vetspat van verwarmingstoestellen
32. Houdt badkamerspiegels schoon, zonder dat ze beslaan
33. Smeert prothetische ledematen
34. Houdt duiven van het balkon (ze haten de geur)
35. Verwijdert alle sporen van ducttape
36. Verwijdert krijt van muren. Spuit het op de tekeningen en veeg schoon met een schone doek.
37. Lippenstiftvlekken op een kledingstuk, verzadig de vlek en was het opnieuw.
38. Spuiten in een natte verdelerkap, het zal het vocht verdringen
39. Verf op een auto kan worden verwijderd met WD 40
40. Uw kookplaat zal schitteren met het product.

* Weckpotten gaan vaak moeilijk open. Als de pot omgekeerd in heet water wordt gedompeld, zal het deksel even later gemakkelijk opengaan.

* Hebt u last van een hard tikkende wekker zet er dan een groot glas omheen. Het getik zal dan praktisch verdwenen zijn.
Speelt er een kind bij u thuis en moet die om een bepaalde tijd thuis zijn? Zet dan de wekker tien min. voordat hij/zij naaar huis moet. Dan kunt u samen met dat kind en uw eigen kind opruimen.

* U krijgt een fles wijn niet open en de flesopener is kwijt, draai dan een schroef bijna helemaal in de kurk en draai er met een tang aan. De kurk gaat eruit. Of neem een fles wijn met een schroefdop.

 * Een winkelhaak in een nieuwe broek? U kunt dat camoufleren door een restje stof van de binnenzak (die u daarna dichtnaait) en strijk dat aan de achterkant van de scheur met een stukje vliesdoek ertussen. Van tevoren opletten dat de rafels van de scheur aaneensluiten.
* Week witte vergeelde kleding eerst met een scheutje citroensap in het water en doe ze daarna in de wasmachine.
– Gebruik geen chloor om witte kleding te bleken, want dat tast de stof aan.
– Wordt uw witte was grauw, doe dan een bruistablet voor kunstgebitten in de wasmachine. Dat klinkt vreemd, maar na het wassen is uw was weer kraakhelder.
– Een nachtje laten weken in soda zorgt er ook voor dat uw was weer wit wordt.
– Een schepje bakpoeder toevoegen wil ook weleens helpen de grauwe zweem uit uw witte was te krijgen (in bakpoeder zit een bleekmiddel: bicarbonaat).
– Wilt u de kleur mooi houden, doe alleen de eerste keer dat u het kledingstuk wast een klein scheutje azijn erbij. Azijn zorgt ervoor dat de kleur langer mooi blijft. (geldt voor iedere kleur, ook wit en zwart.)

* Uitgehaalde wollen draden worden als nieuw door het garen stevig om een plank te wikkelen, deze in 30 C heet water te dompelen en het garen, nadat het gedroogd is, weer op de winden.
Het is handig om de wol van een nieuwe knot om de wikkel heen te winden. Als men later dezelfde wol wil bijkopen, heeft men alle gegevens (kleur, nummer, merk) bij de hand.
Kijk eerst op de wikkel van uw zelfgebreide kledingstuk voordat u u dit perst. Alleen wol mag u met een vochtige doek en een strijkbout behandelen. Truien van synthetische garens kunt u het best in model onder een vochtige doek leggen.
Het drogen van een wollen trui is niet makkelijk. Er verschijnen vaak afdrukken van wasknijpers of kleerhangers. Steek eens een bezemsteel door de mouwen en hang deze tussen twee stoelen.

* Wonderolie is ook goed om hard van leer te voorkomen. Iedere veertien dagen inwrijven met dit middel voorkomt hard worden.

Y.

*Een ijsbolletjestang is niet alleen handig voor ijs, maar ook voor aardappelpuree, rijst, gehakt of tartaar.

* Haal de ijsblokjes liever uit de koelkast, als u die zelden gebruikt. Het bevriezen veroorzaakt snellere ijsafzetting op het koellichaam. De koelkast verbruikt dan meer elektriciteit.
Helder ijsblokjes krijgt u als u voor dat u ze invriest, het water kookt en laat afkoelen. Dan komt er geen witte waas op de ijsblokjes uit de vriezer.
* Een ijsblokjeshouder kan ook dienst doen als: verdeelbakje voor gekleurde kralen; voor verf, die dan niet door elkaar kan lopen; kweekbakje voor bv. tuinkers.

Z.

* Er zijn veel verschillende zakken voor het huishouden:
– boterhamzakjes: voor de boterhammen en andere levensmiddelen
– zipperzakjes hermetisch sluitbaar zakje met rits voor vershouden, invriezen, bewaren en meenemen
– diepvrieszakjes: houdt voedsel optimaal vers, met sluitclips en schrijfvlak
– druk- en sluitzakjes: hersluitbaar zakje, makkelijk om iets uit te halen of iets in de doen. Koelkast of vriezer.
De plastic zakjes van de groente- en fruitafdeling worden gerecycled door ze te gebruiken als pedaalemmerzakjes in de badkamer en op het toilet.
* Oude zomerjurken, blouses en onderjurken, kunt u goed gebruiken als voering voor een broekzak. Het materiaal is bijna onverslijtbaar en u bent van uw oude spullen af.

* Wilt u een zandbak in uw tuin, graaf hem dan in en leg dan langs de rand wat tegels. U kunt dan het gemorste zand zo weer terugvegen in de zandbak.

* Een metalen zeef is uitstekend geschikt om rijst of groente boven de stoom van kokend water op te warmen.

* Zeemleren lappen zijn duur en soms gebruikt u een klein deel ervan. Naai de goede delen eens aan elkaar en gebruik die voor uw auto en andere klusjes.
Een zeemleren lap is goed in conditie te houden als u hem naspoelt in lauw water met wat zout na gebruik. Dat zout zorgt ervoor dat de zeemleren lap niet uitdroogt. Vervolgens spoelt u de lap nog even na in een badje lauw water met een paar druppeltjes glycerine en dan hangt u hem te drogen. Maar dan niet in de zon of bij de verwarming, want daar wordt de zeemleren lap alleen maar keihard van.
Is dat laatste toch gebeurd, smeer de zeemleren lap dan dik in  met groene zeep en laat hem een nachtje zo liggen. De volgende dag uitspoelen en naspoelen in water met een beetje ammonia.

*Ligt bij u ook altijd de zeep in de nattigheid? Doe dan in het stuk zeep een kroonkurk van een bierflesje. U kunt dan het stuk zeep daarop leggen of u koopt een magnetisch ophangsysteem en hangt het stuk zeep daar aan.

* Heeft u een ziek kind en is hij/zij te ziek om buiten te spelen of te lezen, hang dan eens een streng met zaadjes voor het raam. De vogels die daar op afkomen zijn een schouwspel op zich.

* Zilver bestek blijft veel langer mooi en u hoeft minder te poetsen, als u een zakje silicagel (bv  uit schoenendozen, tassen e.d.) in de bestekla legt.
Zilver schoonmaken is te doen met een krijtdoek. U maakt deze door een fijne theedoek te leggen in een mengsel van 3 flinke theel. krijt (te verkrijgen bij de drogist) op te lossen in 2 kopjes water. Laat de theedoek 4 à 5 uur liggen in dit mengsel. Hang de doek kletsnat, dus zonder uit te wringen op en laat drogen. Als nu na het afwassen het tafelzilver wordt nagewreven blijft het prachtig. Zo’n zelfgemaakte krijtdoek kan vele malen dienst doen.
Als u zilver bewaart in een la of kast, leg dan af en toe een stukje kamfer in de bestekla of plank. Het zal dan niet beslaan of zwart aanslaan.
Zilver kan men ‘poetsen’ door de voorwerpen met een prop aluminiumfolie in een bak water te doen. Een handvol soda erbij doen, kokend water eroverheen gieten en na enkele minuten is alles zonder poetsen weer glanzend. Dit niet doen bij platezilver dus alleen een laagje zilver.
* Harde zilverpoets is weer zacht te krijgen, door ze een tijdje in een pannetje kokend water te zetten. De inhoud wordt opgewarmd en vloeibaar.

* Zilvervisjes – te herkennen aan de drie staartdraden – kan men overal aantreffen: in keukenkastjes, in badkamer en toiletruimte; onder het zeil; achter het behang; in boeken en stapeltjes kleding of papier.
Ook wat het voedsel betreft zijn zilvervisjes niet kieskeurig: ze eten o.a. suiker, stijfsel, meel, papier, textiel en plantaardig afval.
Men kan de zilvervisjes vangen met behulp van een zelf gemaakte val. Op een stuk karton wordt een omgekeerde doos geplaatst met onder de rand een lucifer zodat er een kleine doorgang ontstaat. Onder de doos wordt een rauwe aardappel, een bananenschil of gekookt stijfsel gelegd. Der zilvervisjes zullen er beslist op afkomen, waarna ze kunnen worden verwijderd.

* Weet u niet meer wat er achter een schuine wand ligt op zolder?  Als u de tijd heeft, maak dan een plattegrond van de zaken die achter die wand liggen, dan kunt u makkelijker iets vinden wat u nodig heeft.

* Zomer budgetdossier:
– Of u nu een rekje uit het raam hangt of een hele droogmolen in de tuin kwijt kunt, de voordelen van de was buiten drogen zijn groot. U bespaart energie, het is beter voor het milieu en het wasgoed gaat lekkerder ruiken. En de droger vermijden leidt ook nog tot een besparing van € 80 tot € 160 per jaar.
– Zet het geld dat u uitgeeft aan loterijen op een spaarrekening. Dan weet u tenminste zeker dat u er over vijf jaar van op vakantie kunt.
– Laat uw kinderen op internet de beste deals uitzoeken als het gaat om grote uitgaven, zoals vakanties. Zij weten vaak beter de weg op het net. Als u er een beloning tegenover stelt, is de motivatie extra groot. Of maak er een wedstrijd van: wie de goedkoopste deal vindt, krijgt een prijs. Dat haalt u er wel uit.
– Ook al loopt er een contract (krantenabonnement, internet, telefoon) nog een jaar, u kunt nu al zorgen dat op de einddatum het contract niet wordt verlengd. Vaak zeggen de providers dat dat niet kan, in de hoop dat u het tegen die tijd vergeet. Maar het is wettelijk vastgelegd dat u nu al de opdracht kunt geven om uw contract later te beëindigen, ook als dat pas over een jaar is.
– Geef eens een week nul – maar dan ook echt nul – euro uit. Of, een mildere variant die op de lange tijd meer bespaart: steevast één dag in de week niks uitgeven. Wat ook werkt, de zogenaamde Free Fashion Challenge: een jaar lang geen kleding, schoenen en accessoires kopen.
– Boek uw vakantie voor januari en pak de vroegboekkorting mee of boek een lastminutereis. Op sites als www.vakantieveilingen.nl kunt u voor een prikkie een pracht van een vakantie boeken. Let op: prijzen verschillen per moment, houd daar rekening mee bij het uitbrengen van een bod.
– Geef de kinderen zak- en kleedgeld en meer niet. Daar moeten ze het van doen. Dat scheelt in uw portemonnee en uw kinderen leren met geld omgaan.
– Pas het halveringsprincipe toe: gebruik een half blokje zeep in de afwasmachine, de helft van het door de fabrikant aangeraden wasmiddel, halve juszakjes, en kijk of het product daarmee ook goed genoeg werkt. Zo ja: deel dat dan weer door de helft. Zo vindt  u heel snel uit wat u teveel gebruikt.
– Bellen vanuit het buitenland; op www.vakantiebellen.com vindt u de laagste tarieven. Kijk voor meer info over bellen in het buitenland www.bellen.com/mobiel-bellen-in-het-buitenland
– Schrijf een week lang de meterstanden op als u gewoon leeft zoals u leeft, zonder op het energieverbruik te letten. Doe vervolgens een week lang extreem zuinig met energie. Spreek ook de rest van het gezin erop aan en houd opnieuw de meterstanden bij. U zult zien: het verschil is enorm. Het is meestal niet realistisch om te verwachten dat u extreem zuinig volhoudt, maar het maakt u wel bewust van uw verbruik. Na de extreem zuinige week laat u de teugels weer wat vieren, maar houdt u bepaalde bezuinigingsmatregelen erin. Daar bespaart u zo een paar honderd euro per jaar mee.
-Apparaat stuk? Check dan op www.repaircafe.nl of er een Repair café bij u in de buurt is. Dit zijn gratis toegankelijke bijeenkomsten die draaien om (samen) repareren. Er is gereedschap en materiaal aanwezig om alle mogelijke reparaties uit te voeren op kleding, meubilair, elektrische apparatuur, fietsen, speelgoed, etc. Ook reparatiedeskundigen zijn aanwezig, zoals elektriciens, naaisters, timmerlieden en fietsenmakers. Dus neem uw kapotte spullen mee en ga aan de slag – nog gezellig ook.
– Reken uit wat u netto per uur verdient. Zo kunt u bij elke uitgave berekenen hoeveel uur werk het kost om de broek, dat keukenapparaat of dat tripje te verdienen. Vaak bedenkt u zich dan nog een keer.
– Lekker en verrijkend buitenuitje met uw kinderen: ga rond oogsttijd naar een boer in de omgeving en vraag of u tijdens het oogsten gevallen groenten van het land mag rapen. Groenten als uien en aardappels zijn lang houdbaar als u ze (onbeschadigd) donker en koel bewaart. Hetzelfde kunt u doen met fruit in de boomgaarden. Gevallen fruit is soms misschien wat beschadigd, maar dan nog altijd lekker om sap, compote of jam van te maken.
– Ruimte noch groene vingers, een eigen moestuin kan altijd. De geprepareerde moestuinen van www.makkelijkemoestuin.com zijn maar 1,20 x 1.20 en als u de (zeer eenvoudige) instructies opvolgt, kan een kind de was doen en heeft u het hele jaar door superverse en lekkere groenten voor bijna niets.
– Kledingruilfeestjes zijn inmiddels een bekend fenomeen: u brengt een clubje vriendinnen samen. Iedereen neemt iets lekkers te eten of te drinken mee, maast een tas leuke kleding, die om de een of andere reden al een tijd niet is gedragen. Iedere deelnemer stalt haar kleding uit in een eigen hoekje en het grote ruilfeest kan beginnen. Dit concept is natuurlijk toe te passen op allerlei producten, make-up, parfum, kunst, meubilair, speelgoed, boeken, etc.
– Er bestaan tal van regelingen, tegemoetkomingen en vergoedingen waarvoor u, vaak zonder het te weten, in aanmerking kunt komen. Gelukkig bestaan er organisaties die dit inzichtelijk maken, zoals www.rechtopgeld.nl, u vult wat eenvoudige vragen in, waaronder de gemeente waar u ingeschreven staat en er verschijnt een lijst met regelingen, vergoedingen, subsidies en suggesties die u kunnen helpen.
– Couchsurfing.com begin ooit als website voor mensen die ergens een goedkope plek zochten om te overnachten, desnoods op de bank. De website is uitgebreid en slaapplaatsen die mensen aanbieden zijn nu meestal veel comfortabeler. Bijkomend voordeel: u ontmoet gastvrije locals en het is aanmerkelijk goedkoper dan een hotel. U kunt ook uw eigen bank of logeerbed op de site zetten, dan levert het nog wat op.
– Er is meer gratis te krijgen dan u denkt: op sites als www.allesgratis.nl , www.mooigratis.nl en www.0euro.nl vindt u overzichten van 1001 manieren om gratis spullen te vergaren van 450 euro shoptegoed tot een koffiemok, een tablet of hondenkussen tot een DVD box. Op sites zoals www.gratisoptehalen.nl en www.gratisaftehalen.nl bieden mensen spullen aan die u voor noppes kunt afhalen.
– Heeft u een auto en gebruikt u die niet elke dag? Zet hem dan op www.snappcar.nl Niet autobezitters die er zo nu en dan wel een nodig hebben, kunnen daar zien of er een auto in de buurt staat die ze een dagje kunnen gebruiken. Ze betalen daar een dertig euro voor u, tien euro voor Snappcar. Uw auto is volledig verzekerd en de brandstofkosten zijn voor de gebruiker en u kunt uw voorkeuren aangeven (zoals niet roken, etc.)
– Nieuwe klanten krijgen vaak voordeel. Maak daar gebruik van: bel uw internet- telefoonprovider of uw energiemaatschappij en zeg dat u overweegt op te stappen. Vaak komen ze dan met allerlei kortingen om u als klant te behouden. Doen ze dat niet? Ga dan inderdaad naar een ander en haal binnen die iPad, dat halfjaar korting of die maand gratis stroom.
– Dol op shoppen? Dure hobby, maar u kunt er ook geld mee verdienen. Geef u op als ‘mysteryshopper’ . Dan doet u zich voor als klant van een winkel of bedrijf. Vervolgens rapporteert u anoniem uw bevindingen en daar krijgt u voor betaald. Mysteryshoppen kan bv. via www.storesupper.nl of www.multi-value.com
– Gebruik een regenachtige vakantieweek om de kinderen te leren een band te plakken, boodschappen te doen, een maaltijd te koken, etc. Organiseer een cursus koken, wassen of EHBO. Als kinderen warmlopen voor die activiteiten, bv. banden plakken, kunnen zij voor het gezin grote sommen geld besparen. Zelf hebben ze er levenslang voordeel van als ze dit soort vaardigheden onder de knie hebben. Zie ook www.genoeg.nl, onder ‘handig’ .

* Als u een hele lange zoom moet maken, bv. in gordijnen of een wijde rok, onderbreek zo nu en dan het stiksel om een paar steken op de plaats rust te maken. Dit is preventief bedoeld, want knapt de draad plotseling af, dan zit u niet meteen met zo’n opvallend lelijke loshangende zoom en kunt u het losse stukje draad direct opnieuw inzomen.
Een losse zoom en geen naald en draad in de buurt? Neem dan een stukje plakband en plak de zoom vast; het houdt wel een avondje.
De zoom uit een jurk of rok die u uitgerekend vanavond aan wilde? Plak eens een stukje tochtstrip aan de binnenkant van de kast met daarop een paar naalden met garen in de meest gebruikte kleuren. U kunt dan makkelijk de zoom herstellen.

*  Strooi eens wat zout over restjes vlees, voordat u ze in de afvalbak gooit. Ook wat zout strooien in de geleegde vuilnisbak gaat stank tegen.
In de winter zout strooien tegen gladheid heeft alleen maar zin als het niet harder dan 6 graden vriest. Bij lagere temperaturen heeft zout geen dooiende werking meer.

* -Was uw zwarte was met vloeibaar wasmiddel voor de zwarte was.
– Draai uw kleding voor het wassen binnenstebuiten, dan blijft het zwart langer mooi.
– Was met gewoon keukenzout, dan blijft de was mooi zwart.
– Was uw kleren voor het eerst, zet ze dan eerst een nacht in koud water, zo geven de kleuren niet af en krimpt de zwarte kleding minder.
– Pas op met zwarte kleding drogen in de zon. Dit i.v.m. verkleuring. Hang zwarte kleding daarom binnenstebuiten op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *