F.

* Waarom zijn er twee Paasdagen, Kerstdagen en Pinksterdagen. Dat komt door de Reformatie in de 16e en 17e Eeuw. De katholieke kerk had het liefst acht dagen vrij, maar door de Reformatie werden alle heiligendagen afgeschaft. Wel bleven er twee dagen over om op de tweede dag tot rust te komen van alle feestelijkheden.

* Controleer regelmatig de fiets van uw kind. Let dan vooral op dat het stuur goed vastzit, het licht het nog doet, de rem voldoende werkt en er geen losse spaken en moeren zijn. Het is voor de veiligheid van uw kind! Opvouwbare fietsen hebben vaak geen beschermde kettingkast. Dit is lastig voor de fietsers in lange, dikwijls wijde, broeken. Aangezien de kans groot is dat de pijpen tussen de ketting komen. Zet die lastige flappen dan vast door aan de binnenkant van elke pijp een drukknoop te naaien.
Houdt de bagagedrager van uw fiets mooi door onder het fietszitje een stukje tuinslang om de zijkanten te buigen.

Controleer voor elke rit op een racefiets:
– de werking van de remmen
– dat de snelspanners van de wielen goed vastzitten
– de buitenbanden op scheurtjes en zwakke plekken de bandenspanning (7-9 bar, afhankelijk van de band).
Direct na de rit: – kijk of het nodig is de fietsketting te smeren en/of schoon te maken. Er zijn hier ook speciale apparaatjes voor de koop
– haal het achterwiel uit de fiets en wrijf met een oude theedoek het zand tussen de bladen van de cassette uit
– kijk of het nodig is de derailleurs te smeren en/of schoon te maken.
Controleer de werking van de derailleurwieltjes – controleer het wiel op losse spaken. Vooral bij nieuwe wielen moet u de spaakspanning de eerste maanden geregeld nalopen
– maak de zijkant van de velgen schoon en loop ze na op breuken
– controleer de toestand van de remblokjes
Jaarlijkse controlebeurt: Het is verstandig om uw racefiets minimaal eens per jaar aan een grote onderhoudsbeurt te onderwerpen. Lees u van tevoren goed in en doe navraag bij ervaren wielrenners. Heeft u geen kennis, tijd of zin om dit zelf te doen, laat het dan door een fietsenmaker doen die is gespecialiseerd in racefietsen.
Belangrijke punten om te controleren voor uw eigen veiligheid zijn in ieder geval of alle spaken, bouten en moeren nog vastzitten en of er geen speling in het balhoofd, de naven het het crankstel zitten.
Waarom heeft een herenfiets een stang in het midden? Dat komt omdat fietsen tientallen jaren geleden alleen een aangelegenheid was voor heren. Een dame behoorde niet te fietsen, want dan zouden hun schoenen onder de rok uitsteken en dat was niet netjes.
De eerste fietsen werden dan ook voor mannen ontworpen. Gekozen werd voor de sterkste constructie: een driehoekig frame. Pas na vele jaren moichten ook vrouwen fietsen. Maar opstappen met die stang ging moeizaam vanwege de lange rokken die zij droegen. Dus werd deze een stukje naar beneden geplaatst, zodat we dit nog altijd zien bij de omafiets.
Tegenwoordig zijn electrische fietsen een hot item. Daarom een paar tips over de accu: Het opladen van een electrische fiets lijkt simpel, maar toch zijn er een aantal zaken waarmee u rekening kunt houden om de levensduur van de accu te vergroten.
Fietsen.123 geeft een aantal tips die u zeker zullen helpen om langer plezier te houden van uw electrische fiets zonder snel voor een hoge uitgave te staan omdat u sneller dan verwacht een nieuwe accu nodig heeft. Net als bij reguliere accu’s wordt de levensduur van uw fietsaccu uitgedrukt in laadcycli of laadbeurten. De meest gebruikte accutechnieken zijn NIMH (nu al wat verouderd). Lithium ion (Meest voorkomend) en de nieuwste veelbelovende technologie is LIFePo4 (topmodellen). Alle moderne accutypen mogen volledig leeggereden worden. U beschadigt daarmee uw accu niet (bovendien grijpen de meeste electrische fietsen zelf al in wanneer de accuspanning onder een bepaald minimum komt)
Tips om een zolang mogelijke levensduur te realiseren:
– Als uw fiets een bereik heeft van 60 km. en u rijdt per dag 20 km., dan hoeft u de fiets niet elke dag op te laden. Beter is om dit om de dag te doen om het aantal onnodige laadcycli te verlagen (met name bij batterijen van oude typen relevant).
– Een accu hoeft niet constant aan de lader als u de electrische fiets (een tijd) niet gebruikt. Wel is het aan te raden om zo nu en dan de accu weer even op spanning te brengen. Bv. om de twee weken. Moderne accu’s lopen niet snel leeg.
– Laat indien mogelijk de accu niet op de fiets in een zeer koude schuur of fietsenberging staan.
– De gemiddelde levensduur van een accu is drie jaar. Hou er rekening mee dat het bereik van een accu daarna echt aanzienlijk kan afnemen en schrijf elk jaar een derde van het aanschafbedrag af op uw accu.

* Filters van afzuigkappen kunt u meewassen in de vaatwasser, maar vaak zijn ze dan nog niet vetvrij. Leg ze eens in de aanrechtbak met kokend heet water en leg tussen iedere filter een vaatwasmachineblokje. Laat de filters enige tijd in het water staan. Het vet lost nu gemakkelijk op. Spoel de filters tot slot na met kokend heet water, maar pas op dat u zich niet verbrandt.

* Financiële ruimte krijgen is leuk!
Steek tijd in uw belastingaangifte. Probeer, eventueel samen met een accountant, zoveel mogelijk aftrekposten te vinden zodat u zo min mogelijk belasting betaalt.
Betaal zoveel mogelijk in één keer per jaar.Collegegeld, verzekeringspremies en lidmaatschap van verenigingen zijn voordeliger als u ze per jaar betaalt. Bovendien hoeft u er dan niet elke maand aan te denken.
Krijg inzicht in uw pensioen. Een goed begin maark u met de website www.mijnpensioenoverzicht.nl. Tel ook spaargeld en lijfrenteproducten bij het totaal op. Ga uit van een negatief scenario en kijk of u nu al meer kunt sparen om uw pensioen iets te verhogen.
Spaar voldoende. Met een buffer zit u niet met de handen in het haar als uw wasmachine stuk gaat of uw auto naar de garage moet. Www.nibud.nl adviseert alleenstaanden min. 3550 euro achter de hand te houden. Voor een echtpaar is dit 4000 euro en voor een gezin met twee kinderen zelfs 5000 euro.
Boek alvast een vakantie. U kunt zo tien procent besparen door nu nog van vroegboekkorting te profiteren. Overigens is het niet zeker dat vroeg boeken altijd goedkoper is. Bij weinig animo gaan prijzen later alsnog omlaag.
Bespaar op verzekeringen. Sluit deze alleen af voor zaken die u niet zelf kunt dragen. Dit geldt voor de zorgverzekering, maar ook voor bv. de autoverzekering en uitvaartpolis.
Onderhandel bij het kopen van producten. Vooral bij wasmachines en televisies is er ruimte om over de prijs te praten. Er valt volgens www.nubud.nl al gauw 10 procent van de prijs te halen.
Kijk regelmatig of u bij een andere bank een hogere spaarrente kunt krijgen. Banken passen hun rentes avak aan. Het zou zonde zijn als u niet profiteert van een hogere rente. Veel internetspaarbanken zijn gratis, dus dat is geen bezwaar.
Probeer korting te krijgen waar het kan. Denk aan collectieve verzekeringen via uw werk. Als u iets via internet koopt, is het verstandig om via zoekmacines naar kortingscodes te zoeken. Daarmee bespaart u al snel tientallen euro’s.
Plaats slimme energiemeters in huis. Zo ziet u precies hoeveel uw apparaten verbruiken. Zet energievretende electronica buiten de deur en bespaar zo op de energierekening. Of stap over naar een andere energieleverancier.
Kijk waar u het goedkoopst kunt tanken. Dit scheelt u per tankbeurt misschien slechts enkele euro’s, maar als u dit het hele jaar volhoudt, loopt de besparing op tot een flink bedrag. Er zijn websites die u naar de allergoedkoopste pomp leiden en tonen hoeveel u daarmee bespaart.
Maak boodschappenlijstjes. Zo koopt u in de supermarkt alleen wat u echt nodig heeft. Probeer ook het aantal bezoeken te beperken, zo koopt u minder onnodige levensmiddelen.

* Een flacon met gezicht crème wordt ten volle benut als u de flacon met het laatste restje in een bakje heet water zet. Ook enkele sec. in de magnetron wil wel eens helpen.

* Geen vieze flessen afwasmiddel op je aanrecht? Vul een lege fles handzeep met afwasmiddel. Het staat leuker op het aanrecht en je knoeit minder.
Een plastic tas vol lege flessen wordt niet vies als u de flessen in een krat zet met oude kranten onderin die het vocht opzuigen. De vieze kranten gooit u later weg.
Bij de kassa ontdekt u: weer vergeten flessen in te leveren. Zet het op uw boodschappenlijstje en uw vergeet het niet meer.
Een eenvoudig middel om flessen luchtdicht af te sluiten is de kurk aan de bovenkant van de flessenhals af te snijden en hem vervolgens te dompelen in een mengsel van gelatine en azijnessence.
Het vullen van een fles met behulp van een trechter gaat beter als men tussen de flessenhals en de trechter een lucifer klemt. De lucht kan dan uit de fles en de vloeistof erin.
Een schroefdop van een frisdrankfles gaat muurvast zitten als u die uit de koelkast haalt. Draai de dop een halve slag losser voordat u het in de koelkast zet.
De stop van een fles kapot ,doe er een lapje stof om met een elastiekje en de fles is goed afgedicht.

* Fluweel strijkt u luchtig aan de verkeerde kant op een dikke onderlaag, bv. een opgevouwen dekentje.
Geplet fluweel met spiritus of benzine afwrijven en vervolgens met de achterkant boven waterdamp houden. Opborstelen na het drogen.
Lelijk geworden zwart fluweel wordt als nieuw door het af te wrijven met een in petroleum bevochtigde, wollen doek. Naborstelen en terdege laten luchten.
Vettige fluwelen kragen kunnen worden schoongewreven met een beetje wasbenzine.
Stoffig fluweel wordt afgeborsteld met een in zout gedoopte borstel.
Dof geworden fluweel krijgt zijn vroegere glans terug als het tegen de draad in wordt afgewreven met een halve ui.
Gekreukt fluweel kan men het beste even boven een dampend bad of buiten in de mist hangen.
Fluweel, velours-chiffon en andere fijne stoffen moeten eigenlijk ‘zwevend’ (dus niet plat op de strijkplank) worden gestreken teneinde het pletten tegen te gaan.
Heeft u een fluwelen bekleding van bv. een stoel, ga dan als volgt te werk. Leg op de plekken vochtige, niet natte, doeken op de pletplekken. De vochtigheid enige tijd in laten trekken, dan droogföhnen en tegelijkertijd de stof met een harde nagelborstel opborstelen.

* Een föhn is handig op reis. Niet alleen voor de haren, maar om wasgoed droog te blazen, een beslagen spiegel in het washok van de camping ontdoen van de waas, natte schoenen droogföhnen.
Ook een koelkast ontdooien gaat sneller met een föhn.

* Er zijn verschillende soorten folie:
– aluminiumfolie: geschikt voor oven, grill en barbecue
– super aluminiumfolie: extra dik, scheurt niet, koude- en hittebestendig   van -50 C tot +500 C. |
– vershoudfolie: hecht goed aan borden en schalen. Beschermt tegen smaak- en aromaverlies. Geschikt om restjes te bewaren in de koelkast. Niet geschikt voor in de magnetron
– magnetronfolie:  voorkomt uitdroging van gerechten in de magnetron en beschermt tegen smaak- en aromaverlies. Niet gebruiken met ingeschakelde combistand en tijdens het braden in de magnetron. |
– vershoudhoesjes: hoesjes met afsluitelastiek, in drie verschillende maten, passen gemakkelijk om een schaal. Ook te gebruiken in de magnetron. Meerdere malen bruikbaar.

* Een fonduepan heeft een glaswolbrander. Die mag men nooit wegzetten met spiritus erin. De glaswol corrodeert dan, zodat de brander vrij snel onbruikbaar is.

* Een aan het glas vastgeplakte foto kunt u veelal onbeschadigd losmaken, door glas en foto een tijdje in het water te laten weken (ong. 15 à 20 min.). Gewoon laten drogen en vlak maken door de foto in een groot boek te leggen.
Maak van foto’s in uw gezin steeds een extra afdruk. U hoeft dan niet uw album te plunderen als de kinderen het huis uitgaan.
* Een fotocollage is zo gemaakt. Neem een plaat hardboard en plak met fotohoekjes, (makkelijk te verwijderen) de foto’s  op het board. Dat geldt voor vakantiefoto’s maar ook voor kinderfoto’s. Zo kijkt u er met veel plezier naar, beter dan dat ze ongebruikt in de kast liggen.

*Franje van een vloer- of tafelkleed iedere dag recht leggen? Doe er eens een doorzichtig plakbandje onder. Het blijft maandenlang zitten.

* Een frituurpan is makkelijk schoon te maken door deze uit te koken met een vaatwastablet. Laat de pan op 100C ong. 5 min. borrelen en laat de pan nog ong. 1 uur staan met gesloten deksel. Daarna goed uitspoelen.
Een schoonmaakbeurt  voor uw frituurpan: afhankelijk van het merk frituurpan kunnen losse onderdelen in de vaatwasser. Als het oude vet uit de pan is, veegt u de laatste restjes weg met keukenpapier. De binnenkant maakt u schoon met warm water en allesreiniger op een doekje. Nog even afnemen met een schone, vochtige doek en goed laten drogen. Voor de buitenkant onverdund afwasmiddel op een zacht sponsje. Het mandje lijkt weer als nieuw als u het ca. een kwartier weekt in een sopje van 1 liter water en een dopje vloeibare groene zeep. Nog even schoonborstelen met een afwasborstel, goed afspoelen, drogen en klaar.
Frituurvet opruimen gaat eenvoudig als u van een melkfles de bovenkant eraf knipt en dat gebruikt als trechter om het gebruikte frituurvet in de lege flacon te gieten. De melkfles kunt u in de vuilnisbak gooien.

* Last van fruitvliegjes? Vul een schaaltje met azijn en voeg daar een druppel vloeibare zeep aan toe. Zet het schaaltje op een plek waar u er geen last van hebt. De fruitvliegjes komen op de azijn af in plaats van op het verse fruit. Aan het einde van de dag is er geen fruitvlieg meer te bekennen.
Ook een manier is om verse basilicum in een bakje op het aanrecht neer te zetten. De fruitvliegjes blijven weg.
Maar het allerbelangrijkste is om geen groente en fruit op uw aanrecht neer te zetten. Doe het in de koelkast en ruim het afval direct op.

G.

* Een garage bij het huis staat bijna altijd vol met andere spullen, zoals fietsen e.d. Als u daar uw auto wilt parkeren kunt u vaak niet zien tot hoever u de auto kwijt kunt. Bevestig dan eens een touwtje met een gordijnringetje of grote paperclip aan het plafond. Als u een tikje hoort bent u ver genoeg de garage ingereden.
Is de garage zo smal dat u de deuren van uw auto bijna niet open krijgt zonder tegen de muur aan te stoten? Bevestig dan eens autobanden aan de muren, zodat de portieren niet beschadigd raken.

* Voor bruine aanslag rond roestvrijstalen gaspitten sproei ovenreiniger rond de pit en laat dit enkele min. inwerken. Neem af met een zacht sponsje en daarna met een doekje met water. Zonder veel werk een blinkend resultaat.
Nieuwe gaspitten blijven lang mooi als zo voor het gebruik in azijn worden gelegd. Goed laten drogen.

* Gastoestellen, geisers e.d. moeten geregeld worden nagekeken. De meeste euvels zijn gemakkelijk te ontdekken.
Beslagen ramen: de luchttoevoer is niet voldoende en/of de schoorsteen is verstopt.
Geel brandend: 
vervuilde branders
Vieze luchtjes: onvoldoende toevoer van frisse lucht
Bonkend geluid: aanslag van ketelsteen (te voorkomen door de geiser niet hoger te zetten dan 55 à 60C, energiebesparend en beter voor het apparaat)
Kookt u op gas zet dan de afzuigkap al aan als u de gaspit aansteekt. De eerste verbranding is de meest vervuilende en door de afzuigkap aan te doen, verdwijnt die gaslucht direct.

* Gebreide kleding pluist gauw. Door de pluisjes eraf te knippen in plaats van ze eraf te trekken, houdt het pluizen na een paar wasbeurten op.
Een nieuw gebreid kledingstuk kan men beter niet persen. Het wordt mooi glad door het met spelden vast te zetten (op een vlakke ondergrond) en er dan een nachtje een natte badhanddoek op te leggen. Dezelfde behandeling kan worden toegepast nadat het kledingstuk is gewassen.

* Wist u dat een brandende geiser stof aantrekt? Als u dus terwijl de kraan loopt alvast waspoeder in de bak stort, pikt de geiser ook zijn deel mee. Daardoor raken de branders gauw verstopt. U kunt beter eerst water nemen en pas als de geiser uit is, waspoeder in de bak doen.

* Heeft u gekreukte kleding en heeft u net gedoucht? Hang de gekreukte kleding dan in de doucheruimte. De stoom haalt de ergste kreukels eruit.

* Als u het geluid van een naaimachine of typemachine wilt verminderen, leg hieronder dan een stuk vilt of schuimrubber.

* Vergulde gespen kunnen vrij lang hun kleur behouden met nagellak. Ook doublé kan hiermee bewerkt worden.

* Uw gesteven goed blijft niet plakken als u wat zout in het stijfselwater doet. Daarna strijken.

* Een geurbuiltje dat wat minder geurt kun je nog gebruiken in de kast onder een stapel handdoeken. Neem dan de onderste doek uit de kast en het ruikt nog steeds heerlijk.
De onaangename geur in nieuwe op pasgeverfde kasten kunt u verwijderen door er een schoteltje melk in te zetten de melk regelmatig verversen.
Een onaangename geur in de GFT-bak? Neem een zakje met ca. 10 mottenballen en hang ze in de container.
Nog een idee om GFT bakken niet te sterk laten geuren is om een laag stro onderin de bak te leggen. Dit absorbeert het afval, waardoor het minder stinkt en er ook niets meer aan de bodem plakt. Dat stro is bovendien biologisch afbreekbaar.
Een geurtje in uw huiskamer, denk dan aan vanille, kaneel, groene thee.
Een geurtje in de slaapkamer, denk dan aan vanille, sering, katoenbloem, orchidee.
Een geurtje in de kast, denk dan aan lavendel, rozen, lelietjes-van-dalen.
Een geurtje in het toilet, denk dan aan dennen, citroen, eucalyptus, waterlelie.  Maar u kunt uiteraard andere geuren nemen.
Wrijf handen, messen en andere oppervlakken met vervelende geurtjes van bv. vis of uien in met gebruikte koffiepads. Probeer het maar eens en u merkt dat de geurtjes zo verdwijnen.
Een vervelende geur in de koelkast kunt u verdrijven met een zakje zwarte thee tussen de verse waar. U zult merken dat de geurtjes verdwijnen en de koelkast ruikt frisser.
Als geurvreter in een kattenbak kunt u zuiveringszout gebruiken, ook bi- of natriumcarbonaat genaamd. Een geweldige geurvreter is een pak versgemalen koffie. Goed voor luchtjes in de koelkast. Er wordt wel eens gezegd dat koffieprut ook werkt, maar versgemalen koffie werkt beter.

* Bewaar giftige stoffen in flesjes waarop duidelijk staat aangegeven wat de inhoud is. (Niet overgieten in limonadeflessen bv).

 * Het lopen op een gladde weg gaat beter als men sokken over de schoenen aantrekt of aluminium pannensponzen onderbindt.

* Om een glas tegen springen te vrijwaren bij heet inschenken plaatst u het op een natte doek. Ook een zilveren lepel in het glas geeft hetzelfde resultaat.
*Glassplinters zijn moeilijk op te rapen. Gebruik hiervoor eventueel breed plakband of een dot vochtige watten/keukenpapier.
* Glascorrosie, het dof worden van glazen kan haast niet voorkomen worden. Er zijn vaatwasmiddelen met glasprotector, zodat de heldere glans behouden blijft. Koop anders glazen die door de fabrikant als vaatwasmachinebestendig worden aangemerkt.
* Een losse glasplaat op een tafel verschuift niet als op de hoeken, tussen tafel en glas, een kurkje wordt aangebracht.
*Glassplinters oprapen van gladde oppervlakken doet men het beste met een vochtige dot watten.
Van ruwe oppervlakken gaat het goed met plakband, leukoplast of restjes kneedgom.
* Glaswerk dat moet glanzen, kunt u het beste spoelen met soda in het water, Gebruik dan voor het afdrogen een zuiver linnen doek.
* Glazen en kristallen vaasjes, een karaf met een nauwe hals e.d. goed laten uitdruipen en omspoelen met een beetjes spiritus, om vlekkerig opdrogen te voorkomen.
Als u veel glazen in uw kast heeft staan, gebruikt u vaak de voorste rij. Wissel het eens af. Zo voorkomt u dat er verschil zit in de helderheid van de glazen als u een verjaardag heeft.
Als u glazen stoppen invet met olie, zullen ze in het vervolg niet meer zo vast gaan zitten.
Doffe glazen kunnen veelal helder worden gemaakt wanneer u ze enige tijd vult met een mengsel van ammoniak, potas en water. Een dilemma is hoe uw glazen in de kast te zetten. Met de rand naar beneden of naar boven. Als u ze naar beneden zet, kunt u de rand beschadigen, bij de rand naar boven komt er stof in de glazen.  Aan u de keus.
Sneuvelen bij u ook zoveel glazen?  U kunt het een beetje beter bestand maken tegen stoten als u de glazen in een grote met water gevulde pan zet. Doe er een handvol zout in en breng  het even aan de kook. Laat het daarna een half uurtje trekken. Laat het water koud worden en neem de glazen er pas weer uit als het water volledig is afgekoeld. De glazen zijn beter bestand tegen een stootje. Niet gebruiken met kristallen glazen.
In elkaar geklemde glazen laten los als het onderste glas in warm water wordt gezet. Eventueel nog wat koud water in het bovenste glas laten lopen. Voorzichtig uit elkaar trekken.

* Glimmende plekken in wollen kledingstukken verdwijnen door de stof direct na het doorstomen met de haarkant van een kleerborstel op te kloppen .
Glimmende plekken in kostuums, afborstelen met water en azijn en daarna oppersen.

* Ruikt de afvoer van de gootsteen, spoel die dan door met kokend heet water met soda. (Wel de soda oplossen in het water). Gooi af en toe een koffiefilter leeg in de gootsteen, het koffiedik neemt alle vetaanslagweg en daarmee hebt u minder kans op verstopping.

* Gevoerde gordijnen vallen mooier, geven extra isolatie en beschermen het gordijn zelf tegen zon en licht.
Gordijnen van een groot raam kunt u met een grote rijgsteek aan elkaar naaien. Als deze gewassen moeten worden haalt u de rijgdraad eruit. De gordijnen zijn dan handelbaar om te wassen en te drogen. Lijkt het u moeilijk om gordijnen precies recht af te knippen? Trek een lange draad op de gewenste plaats uit en u hebt de vouwlijn meteen aangegeven.
Zijn uw glasgordijnen gekrompen na het wassen, torn dan de bovenzoom los en zet er een valse zoom aan.
Wanneer u twee gordijnringen (aan weerskanten een) aan een poef naait, zal deze heel wat gemakkelijker te verplaatsen zijn.
Wilt u uw lichte gordijnen eens een ander kleurtje geven, doe ze dan eens in een aftreksel van rabarber in kokend water. (goed zeven voor gebruik)
Hetzelfde effect wordt verkregen door een theebad. (10 gr. op een halve liter water).
Aan een schuin dakraam kunt u zelf gordijnen spannen door aan een lap stof ringen te naaien en deze over twee latten te laten lopen die u aan de onder- en de bovenkant van het dakraam heeft gespannen.
In een interieurzaak liggen geregeld lapjes gordijnstof, soms te klein voor een heel gordijn. Maak er eens een tafelkleed van. Als de stof makkelijk te wassen is en snel droog, bent u goedkoper uit, dan met een gewoon tafelkleed.
Van een restje gordijnstof kunt u ook een applicatie maken, als er een leuk patroontje in zit. U kunt er een t-shirt mee opvrolijken.

* Grammofoonplaten moeten regelmatig met een zacht doekje worden afgewreven, een oude panty doet het prima. Erg vuile grammofoonplaten kunnen het beste worden gereinigd met daarvoor speciaal in de handel gebrachte middelen. Grammofoonplaten kunnen het beste plat worden weggelegd. Er mag geen klein plaatje tussen de grote liggen, aangezien deze dan kromtrekken.

Is uw grillplaat extreem vuil? neem dan een bak met heet water en doe daar soda in, Laat de grillplaat een half uur weken. was daarna de plaat af met afwasmiddel.

* Moet u gummi voorwerpen gedurende enige tijd bewaren, strooi er van vooraf wat talkpoeder op. De gummi plakt dan niet meer. (elastiekjes van de postbode)
Gummi-artikelen die hun elasticiteit hebben verloren, worden een half uur in een mengsel van een deel ammoniak op twee delen water gelegd. Ze zijn daarna weer goed bruikbaar.

H.

* Zacht geworden haarborstels worden weer stevig als men ze even in melk doopt. Niet naspoelen.
* Haarspelden bent u altijd kwijt. Doe ze eens in een Tictacdoosje. De haarspelden zijn zo altijd bij de hand
* Is uw handdoek in de keuken altijd nat omdat de handen gedroogd worden op steeds hetzelfde stukje? Naai de onderkant eens dicht en hang de handdoek eens aan een afneembare roede.
Zijn uw handdoeken hard geworden, leg ze dan eens in een bak met schoonmaakazijn. De verhouding moet 1/3 azijn en 2/3 water zijn. Laat de handdoeken zo’n acht tot tien uur in dit mengsel liggen en was ze vervolgens in de wasmachine. Voor een nog beter effect kunt u aan het laatste spoelwater ook nog een kopje azijn toevoegen.

* Vieze handen na een klusje aan de auto of in de tuin?  Maak ze weer schoon met koffiedik. Neem wat koffie uit een gebruikt filterzakje of een opengeknipte pad in de hand, spuit er wat afwasmiddel bij en wrijf de handen goed langs elkaar onder de kraan.
* Voor gezinnen met kleine kinderen is een flesje handgel in uw tas erg handig om kleine vlekken weg te werken. Omdat de basis van de handgel alcohol is, krijgt u geen natte plekken. Zo’n flesje handgel is ook handig om uw bril schoon te maken zonder water.
*Witte leren handschoenen aantrekken en goed wassen in een mengsel van melk salmiak. Op een koele plaats laten drogen, zo af en toe tegen elkaar wrijven.
*Geeft uw handtas erg af? Spuit er haarlak op. Herhaal dit zonodig.
* Omwikkel de handvaten van pannen, potten of ketels met raffia, ze worden dan niet heet.
Laat nooit handvaten of stelen van pannen buiten het fornuis steken.

* Hoeslakens die niet strak om de matras liggen kan irritant zijn. Doe het eens zo, koop een paar bretels en bindt ze onder de matras door aan de hoeslakens. Ze liggen dan strak.
Ook een idee is het om twee keer twee knopen aan de zijkant te naaien en daar dan elastiek onder het matras door naar de andere kant te knopen.
De truc om hoeslakens goed op te vouwen zit hem in het feit dat de hoeken in elkaar gevouwen wordt en dan legt u de zijkanten recht. Verder vouwen zoals u het gewend bent en ze liggen goed in de kast.

* Ook zo’n last dat uw hoezen zo lastig om de bank of stoel te krijgen zijn? Neem een grote plastic zak en knip de onderkant eruit. Schuif de zak om het kussen, de hoes glijdt nu zo om het kussen en de zak trekt u er daarna weer uit.

* Honden- en kattenharen op bekleding zijn makkelijk te verwijderen door een rubberen handschoen aan te doen en er de beklede meubels mee af te wrijven. Eventueel vochtig maken.

Nog een manier om honden- en kattenharen kwijt te raken is om een vochtig gemaakte raamwisser over kleed, bank o.i.d. te halen. De vezels van uw kleed of bank gaan weer overeind staan.
Honden die schrokken, kunt u daarvan afhelpen door het eten aan te bieden in een spel of speelgoed. Dan moet er niet alleen gepuzzeld worden om het lekkers te bereiken, alles in één keer naar binnen schrokken is verleden tijd.

* Met een hongerig gevoel koopt u meer. Zorg er altijd voor, dat u geen honger heeft als u boodschappen gaat doen. Het is bewezen, dat mensen met een lege maag meer kopen dan nodig is.

*Een hoofdkussen is vaak het stiefkindje van de wasmachine. Gedurende de nacht hoopt zich in het hoofdkussen zweet, mijten en huidschilfers op. met een wasbeurt bent u daar snel van af. eens in de drie maanden uw hoofdkussen wassen is geen overbodige luxe.
Even checken of het hoofdkussen  gewassen mag worden.
Heeft u gele zweetkringen in uw hoofdkussen ? Geen nood: leg uw hoofdkussen minstens een uur te weken in een mengsel van een kopje waterstofperoxide en een halve kop azijn. Was het hoofdkussen op een normaal programma en droog het op een wasrek. Hang een hoofdkussen niet aan de waslijn, de inhoud zakt dan naar één plaats en kan niet goed drogen
* Een houtkachel in huis, denk dan aan de volgende tips:
1. Stook schoon hout
2. Stook droog hout (minstens 2 jaar laten drogen)
3. Meest geschikte houtsoorten zijn eik, beuk, vruchtbomenhout (Nederlandse hardhoutsoorten). Andere houtsoorten branden sneller op en/of vervuilen het rookkanaal meer.
4. Laat regelmatig de schoorsteen vegen.
5.Mist of windstilte geeft slechte trek in de schoorsteen en is nadelig voor de verbranding.
* De houtworm of -kever (ook wel klopperkever en doodskloppertje genoemd) laat duidelijke sporen achter. Gaatjes in het hout, zaagsel op de grond.
Houtworm kan men bestrijden met een mengsel van gelijke delen keukenzout, peper mosterdzaad, knoflook en alsem, gekookt in azijnalcohol. Het aangetaste hout hiermee twee keer bestrijken.
Andere bestrijdingsmiddelen: wasbenzine (de gaatjes vervolgens dichtmaken met kit of was); carbolzuur en terpentijnolie.
De familie houtworm neemt over het algemeen geen genoegen met één balk of meubelstuk. Wanneer men ergens in huis houtworm ontdekt is het zaak ook de rest van het vertrek op houtworm te onderzoeken.
De huisboktor is iets groter dan de houtworm en de gaatjes die hij maakt, ook. De bestrijding kan op dezelfde manier gebeuren. Als uw kostbare meubel is aangetast door houtworm, dan kan het een idee zijn om naar een vrieshuis te gaan en een groot stuk daarin op te laten slaan. Een kleiner stuk hout kan goed verpakt in aluminiumfolie worden opgeborgen in een vriezer.

* Als u een nieuw huis betrekt, plaats dan uw meubels niet pal tegen de muur, doch op minstens 15 cm. afstand.
*Een leuke site voor uw huishouden en meer is: www.hetkanwel.nl  Daarop vindt u allerlei tips voor het huishouden of zomaar tijds- en geldbesparende tips.
*Zorgt u ervoor dat u de basisregels van uw huishoudelijke apparatuur beheerst. Lees dan na verloop van tijd de aanvullende gebruiksmogelijkheden na. Het kost teveel tijd om alles in één keer te leren.
* Uw huiskamer moet een metamorfose ondergaan omdat het jaargetijde verandert, doe dat dan goedkoop met andere kleurige kaarsen, in de herfst aardetinten en in de lente of zomer, bv. geel en groen, andere kussens of een ander vloerkleed (of zonder).
* U heeft nog een oud huishoudtrapje?   Gooi die niet weg, u kunt hem nog gebruiken om hapjes op te zetten op een feestje, (dan leuk bekleden), om stekjes of kleine plantjes op te zetten, enfin, de mogelijkheden zijn legio.
* Last van huisstofmijtallergie?
1. goede ventilatie, in combinatie met verwarming, zorgt voor een droog huis
2. ontneem ze krachtvoer (huidschilfers) door minstens één keer per week te stofzuigen, en vloeren en meubels af te nemen met een vochtige doek.
3. verschoon wekelijks het beddengoed
4. was om de week de hoofdkussens op 60C.

I.

* De inmaakglazen altijd eerst uitspoelen met heet sodawater en naspoelen met water. Laten uitlekken op een schone doek. Bij het afvullen van de inmaakglazen die op een natte doek zetten om springen van het glas te voorkomen.

* Het invriezen van producten op datum kunt u gemakkelijk bijhouden door één la te reserveren voor de maanden januari t/m maart, de tweede la voor de maanden april t/m juni. U gooit dan niet zoveel onnodig weg.

* De isolerende werking van dunne gordijnstof kan aanzienlijk worden verhoogd door extra ruimte voor de plooien te nemen

J.

* Een gat in een nylon jack kunt u maken door een stuk van het beleg af te knippen en dat met een speciale lijm, die u bij de drogist kunt kopen, tegen de binnenkant van het gat te plakken.

* Japonnen die vervaardigd zijn uit dunne, glijdende stoffen kruipen dikwijls op. Vooral bij de meer mollige dames. Dit gebeurt niet als u er een loodkoordje innaait. b.v. bij de zoom.

* Jurken hebben de vervelende eigenschap om van klerenhangers af te glijden. Met een stuk zelfklevende tochtstrip op de punten van de kleerhanger is dit snel verholpen .

K.

* Kaarsen zullen langer branden, indien u in het gesmolten kaarsvet van brandende kaarsen zeer fijn zout strooit.

Mooie brandende kaars.

Met zelfgemaakte kaarsen kunt u een sfeervolle buitenverlichting maken.
Veel kaarsen gebrand en last van walm, probeer de kaarsen eens op een andere manier te doven. Gebruik een satéprikker met behulp waarvan u de pitten even in het gesmolten kaarsvet doopt. Zet ze vervolgens weer overeind.
Smelt oude kaarsenstompjes au bain marie en schep de lontjes eruit. Houdt een aantal stompjes apart, Kies een vorm waarin u de vloeibare was giet, bv. een afgeknipt melkpak. Plaats in het midden een apart gehouden kaarsstompje met een lont.
Als kaarsenhouder gebruikt u oude blikken. Week de etiketten los en prik in de blikken lichtgaten in een geometrisch patroon. Haal de kaarsen uit de gietvorm en zet ze in de blikken. U kunt de zelfgemaakte kaarsen langs uw tuinpad plaatsen of los over het erf verspreiden.
Kunt u resten van opgebrande kaarsen moeilijk van de kandelaar verwijderen? Leg de kandelaar een uurtje in de vriezer, als de was bevroren is, kunt u deze gemakkelijk van de kandelaar afbreken.
Nog een tip voor restjes van kaarsen om die te verwijderen kunt u de uiteinden van de kaarsen omwikkelen met zilverfolie voor u ze in de kandelaar doet. Het verwijderen gaat dan vanzelf.
Een grote kaars brandt vaak niet helemaal mooi op. U krijgt een uitholling. Gooi hem eens niet weg, maar doe er een waxinelichtje in.
Kaarsvet op uw servies. Doe ze eens in de magnetron of verwijder het vet met een föhn. Daarna kan het kaarsvet moeiteloos met een stukje keukenpapier verwijderd worden. (servies moet wel magnetronbestendig zijn)
Geen lucifers in huis om kaarsen in een windlicht te ontsteken? Gebruik dan een staafje spaghetti en steek dat aan. Succes gegarandeerd.

* Om kachelruitjes schoon te maken, maak een schuursponsje nat en doop het in as. Wrijf hiermee de kachelruitjes in en maak ze vervolgens schoon en droog met keukenpapier. Doe bij dit karweitje plastic handschoenen aan.

* Koop eens een kalender en plak op de afbeelding eigen foto’s van uw oude woonplaats of uw kinderen. Ook origineel om andermans kinderen of kaarten van iemand anders’ woonplaats op een kalender te plakken en cadeau te geven.

* Kant appreteren geschiedt door de vochtige kant door dun suikerwater te halen.
Zwarte kant mits niet vet geworden, kan geweekt en gewassen worden in lauw water met een scheutje ammonia of een lepel zout.
Brede stroken kant kunnen uitstekend als valletje dienen voor het raam; ook is het leuk een kanten strook met punaises langs een kastplank te prikken: het resultaat is verrassend.Kanten kleedje
Kant dat hard en breekbaar is geworden, kan men gedurende 24 uur in een goede kwaliteit olijfolie onderdompelen teneinde de vezels weer soepel te maken.
Kant wassen kan door dat in een glazen pot te doen en die schudden met zeepsop of spiritus. Dit geldt natuurlijk voor kleine stukken, bv.  een kraagje.

* Niet genoeg ruimte voor een kapstok of u krijgt visite en kan de jassen niet meer kwijt? Denk dan eens aan een ketting, verkrijgbaar bij een gereedschappenhandel,  met schakels groot genoeg om kledinghaken op te hangen. U heeft dan genoeg ruimte om de jassen op te bergen.

* Een muffe geur in uw oude kast? Zet er een pan met kokend hete melk op een onderzetter in. Laat de pan afkoelen en verwijder dan de pan. Zet de deur open en de lucht is weg.
Nog een idee om een kast lekker te laten ruiken, is om een lege verpakking van wasmiddel of wasverzachter (zonder dop) een tijdje in uw kast te zetten. Zo kunt u nog weken genieten van een vertrouwde geur.
Een opgeruimde kast krijgt u door alles netjes op te vouwen, op te hangen en netjes neer te leggen. Het is even een werk, maar het resultaat is geweldig.
* Afgeprijsde coupons vinylbehang zijn ideaal om te gebruiken als kastpapier, het is oersterk en afwasbaar.
* U kunt de kastruimte beter benutten door de kopjes aan de kastplanken te hangen met schroeven. De schotels stapelt u op in de kast.
Voor een kast met kleding is het een idee om ruimte te besparen, halve plankjes te monteren tussen de grote planken. Of mandjes op te hangen voor bv. sokken, dassen e.d.

* Als uw kat in huis plast op een ongewenste plek, zet daar dan een etensbakje van de kat neer. Waar de kat eet wordt niet geplast.
* Een vies ruikende kattenbak is te voorkomen door onderin huishoudsoda te strooien op de bodem van de kattenbak.
* Kattenharen zijn te verwijderen van stof. Neem vochtige huishoudhandschoenen. De haren rollen op bij wrijving, waarna u ze met wat keukenpapier kunt weghalen. Ook een vochtige ruitenwisser doet wonderen. De haren blijven aan de rubberen rand plakken.
Katten- en ook hondenvlooien kunt u na een behandeling ook kwijtraken door een klein stukje van de vlooienband af te snijden en deze in de stofzuiger te doen. Zo weet u dat de opgezogen vlooien en eitjes helemaal dood zijn en niet weer vanuit de stofzuiger mijn huis in kruipen.

* Wat is katoen en wat is linnen? U komt erachter door een puntje van de stof met olie in te wrijven. Linnen zal doorschijnend worden als geolied papier, katoen daarentegen blijft ondoorzichtig.

* Kauwgom op tapijt of kleding kan makkelijk worden verwijderd door er met een ijsklontje overheen te wrijven. De kauwgom wordt hard en kan worden verwijderd.

KERST. Een sfeervolle kersttafel krijgt u door kleuren op de tafel terug te laten komen in de verschillende onderdelen (tafelkleed, of -loper, servetten, onderborden, vaasjes/kaarsjes, etc). Ga uit van één, hooguit twee basiskleuren. Bijvoorbeeld rood-wit, rood-zilver, paars-goud.
Zorg voor eenheid in servies, glazen en bestek.
Zorg voor een paar blikvangers op tafel in de vorm van sierlijke kandelaars, mooie kaarsen of waxinelichtjes. Vul dit aan met: afzonderlijke kleine vaasje op tafel met goud of zilver gespoten. Bloemen (hortensia’s of artisjokbloemen) mooie passende gekleurde cadeaulinten in een strik om de bloemen heen. Leuke kleine menukaarten in eveneens een bijpassende kleur, een mooi takje hulst of ander groen als natuurlijk accent bevestigd aan het servet
De lampen boven de tafel kunt u, als u gourmet, bedekken met aluminiumfolie, u blijft dan in kerstsfeer en de lampen worden niet zo vies.
Een echte kerstboom blijft in conditie als u de boom met kluit koopt en deze met natte doeken omwikkelt voordat u hem in de emmer zet. Geef hem geregeld water en u heeft een kerstboom die prima in conditie blijft.
De kerstboom zal zijn naalden niet zo gauw laten vallen als hij van tevoren een dag of wat in een emmer met een mengsel van twee delen water op een deel glycerine heeft gestaan.
Lichtjes verdelen in een kerstboom is vaak een crime. Doe het dit jaar eens anders: neem evenveel knijpers als er lichtjes zijn. Verdeel de knijpers dan in de kerstboom. Als het naar tevredenheid hangt, breng dan de verlichting aan en haal telkens een knijper weg, als u de lampjes in de boom hangt.
Controleer voor de kerst uw glazencollectie. Als ze lang in de kast hebben gestaan nemen ze geurtjes op. Was de wijnglazen met overvloedig warm water waaraan een scheutje afwasmiddel is toegevoegd. Dit is eigenlijk beter dan in de vaatwasser. Haal tegen de kastgeurtjes de glazen dus een tijdje voor de maaltijd uit de kast.
Een kerstlijst voor twee mooie dagen:
Ruim van tevoren: – Check uw voorraad en vul waar nodig aan, van aluminiumfolie, keukenpapier en diepvrieszakjes tot bewaardoosjes. Vergeet ook kaasrsen en waxinelichtjes niet.
– Sla dranken, sappen en fris in.
– Check de hoeveelheid bij elkaar passend servies. Niet voldoende? Kijjk dan eens of het servies kunt combineren met oud servies. Dit kan een verrassend effect opleveren.
– Is/zijn de tafel(s) groot genoeg en zijn er voldoende stoelen.
– Is er een passend tafelkleed en is dit schoon? En zijn er voldoende servetten.
Kort van tevoren: – Koop verse en kant en klaar producten voor uw menu,
– Maak alvast soepen en sauzen en zet ze in de vriezer. Eventueel voorbereide dressings en marinades kunnen in de koelkast.
– Ruim uw huis op en zet kandelaars en andere accessoires klaar.
– Maak uw wijnglazen schoon en droog ze voor extra glans af met een schone theedoek.
– Zet de dranken (fris, maar ok witte wijn) koud.
– Zet de tafel(s) en stoelen bij elkaar, dat scheelt gesjouw op de dag zelf.
– Maak plaats aan de kapstok.
Op de dag zelf: – Begin op tijd! Zet het menu, incl. handelingen, volgorde en tijdschema op een velletje papier en leg dit klaar in de keuken (vergeet hierbij ook de spullen uit de vriezer niet).
– Alles wat u alvast kunt snijden, kan in afgesloten bakjes in de koelkast.
– Leg voldoende thee- en vaatdoeken klaar en zorg voor een lege prullenbak en afwasmachine.
– Dek de tafel. – Zet op een dienblad alvast de glazen en hapjes klaar voor de borrel.
– Houd als richtlijn aan dat u twee uur van tevoren klaar wilt zijn. Zo heeft u wat adempauze voordat uw gasten voor de deur staan.
– Lukt dit niet? Geen paniek, verdeel gewoon wat taken. Laat de één de drankjes inschenken de ander het stokbrood snijden en weer een ander de kaarsen aansteken. Het verhoogt alleen maar de gezelligheid.
– De borden voorverwarmen?? Doe ze per bord 1 min. in de magnetron op vol vermogen, bij 4 borden 4 min.
Een kerststukje blijft langer goed als u hem direct na het kopen ervan bespuit met haarlak.
Kersttafel: heeft u geen grote tafel, neem dan een aantal kleine tafels die u bij elkaar zet.
Gebruik een wit servies als basis de kleur komt wel van de gerechten en versieringen.
– De borden stapelt u op tafel van groot naar klein, op twee vingers van de rand van de tafel
– Een bordje met een mes voor brood zet u links boven het bord.
– Glazen staan rechts boven het bord: links het glas voor water, rechts het glas voor wijn.
– Het bestek ligt in volgorde van gebruik, wat u het eerst gebruikt, legt u aan de buitenkant, de vorken links, de messen en lepels rechts van het bord
– De lepel en vork voor het dessert legt u aan de bovenkant van het bord.

* Ketelsteen kunt u verwijderen door de ketel met azijn te vullen, daar een handvol zout aan toe te voegen en het geheel aan de kook te brengen. De ketelsteen laat dan vanzelf los. Goed naspoelen.

* Een knoop is een gouden (zilveren) ketting is moeilijk los te krijgen. Leg het desbetreffende stuk ketting op een schoteltje in een druppel olie. Met twee spelden is de knoop er zo uit.
Nog een idee is om de kettingen op te bergen in een rietje dat voor de helft van de lengte van de ketting is geknipt. Maak de ketting open, laat het aan één kant door het rietje zakken en sluit het weer.

* Een kleine keuken? Denk eens aan de binnenkant van uw kastdeurtjes. Hang pannenlappen, ovenwanten, etc. en een draadrekje met appelboor, dunschiller, knoflookknijper en allesopener aan de binnenkant van de kastdeurtjes. Met plakhaakjes, kleine schroefjes en dubbelzijdig plakband gaat dat prima.
Een idee om uw keukengerei op te hangen is een koperen gordijnroede of een houten roede op te hangen in de keukenwand en daarachter uw pollepels, gardes o.i.d. achter te hangen. Uw keukenlades zijn een stuk opgeruimder.
* Keukenscharen worden gauw bot. De scharen blijven echter scherp als u er geregeld aluminium bakjes, denk aan de onderbak van een cake of boterkoek, in dunne reepjes knipt.

*Uw kind kan meer dan u denkt:
3 jaar: . zelf speelgoed opruimen
. plantjes water geven
5 jaar:. wasgoed helpen opvouwen
. boodschappen wegzetten
7 jaar: . tafel afruimen na het eten
. Boodschapje doen
9 jaar en ouder: . stofzuigen
. wasgoed ophangen

* Uw huis kindvriendelijk maken?
Woonkamer. 1. Een val tegen een scherpe punt of hoek komt vaak hard aan. Bescherm hoeken van tafels af met een zachte beschermhoek van zacht kunststof.
2. Kinderen stoppen ongemerkt een blad of bloem in hun mond. Zorg ervoor dat ze er niet bij kunnen, door de bloemen hoog te zetten.
3. Niets zo zielig als tussen de deur beklemde kindervingers. Klembeschermers op de deuren voorkomen dat de deur helemaal dicht gaat. Ook een deurstop werkt goed in dit geval.
4. Werk losliggende snoeren zo goed mogelijk weg. Uw kinderen vallen er dan niet over en komen minder in de verleiding om eraan te trekken.
Trappenhuis. 1. Met een kinderhekje kunt u, behalve de trap, ook andere plaatsen afschermen. Het handigst zijn hekjes die zowel naar binnen als naar buiten openen.
2. Niet op je sokken de trap af. Of de gladde treden veiliger maken door zelfklevende antislipstrips op de treden aan te brengen.
3. Een rookmelder op elke verdieping.
Keuken. 1. Scherpe keukenmessen, chemische middelen, met een sper voorkomt u eenvoudig dat kinderen in lades en kasten te pakken krijgen die niet voor hen bestemd zijn.
2. Heeft u liever niet dat uw kind zelf de koelkast of vriezer opent, plaats dan multi vergrendeling.
3.  Plaats spullen zover mogelijk naar achter op het aanrecht, zodat uw kind er niet bij kan.
4. Laat uw kind drinken uit plastic drinkglazen, die breken minder snel.
Slaapkamer. 1. Maak kasten goed vast aan de wand zodat ze niet om kunnen vallen.
2. Uit bed vallen kan voorkomen worden door een hekje te plaatsen.
3. Zorg voor kinderlampen die niet te heet worden en zorg ervoor dat de snoeren buiten bereik van kinderen hangen.
4. Een nachtlampje met lichtsensor zorgt ervoor dat ongelukken worden voorkomen.
5. Fotolijstjes op een kinderbureau, kies dan een lijst met plexiglas in plaats van glas.
Badkamer. 1. Glijpartijen op de gladde badkamervloer of in bad kunt u voorkomen met antislipmateriaal.
2. Heeft u de hete badkraan gebruikt, spoel dan even na met koud water. Draait uw kind na u de kraan open, dan zijn het water en de kraan al iets afgekoeld.
* Een goedkoop kladblok wordt alsnog duur, omdat die veel inkt van een viltstift opzuigt. Kies daarom een kladblok met hard papier.
* U vergeet bepaalde kleding niet te repareren als u ze zichtbaar naast de kast ophangt, in plaats van erin.
Droog wollen kleding nooit bij de kachel of verwarming en nooit in de zon. Van zonlicht wordt het witte goed geel. Is het toch misgegaan dan kunt u proberen om het heldere wit terug te krijgen met wolwit.
*Kledinghangers kunnen glad zijn en daardoor glijden jassen of jurken eraf. Doe aan het uiteinde van kledinghangers een stukje elastiek en door de stroefheid glijden de kledingstukken er niet meer af.
* Een lekker geurende kledingkast kunt u verkrijgen door er een sinaasappel volgeprikt met kruidnagels in te hangen.
Motten in een kledingkast kunt u bestrijden door er laurierbladeren in te leggen ook in de laden. Ververs ze wel elke twee weken.
* Kledingstukken die u aan wilt en nog vochtig zijn, kunt u drogen met een föhn.
Als men een kledingstuk in een speciale kleur verft is het handig om tegelijk een flinke lengte naaizijde – door een katoenen lapje geregen – mee te verven. Voor kleine reparaties is zodoende altijd de goede kleur voorhanden.

* Kleedjes glijden minder gemakkelijk weg op een (te) glad gewreven vloer, indien u anti-slip onder de kleedjes legt.
Hoeken van kleden die opkrullen, kunnen worden vastgeplakt met dubbelzijdig plakband.

* Jurken met een wijde hals glijden niet van de kleerhanger af als de uiteinden van het hangertje worden omwonden met elastiekjes.

* Het kleuren van kleding blijft opletten: het kan zijn dat de kleding bij het wassen af blijft geven dus was de eerste paar keer apart vergeet de eerste paar keer niet de wasmachine een wasbeurt lang door te spoelen zonder inhoud als hij gebruikt is om te verven het resultaat wordt het mooist als de stukken die geverfd worden licht zijn en de verf donker. Een donkere trui licht verven kan alleen door middel van bleken, maar dat is weer een andere techniek.

*Heeft u vaak kliekjes? Investeer in opberg/bewaardozen en etiketten. Dan heeft u een veel beter overzicht van wat u allemaal in huis heeft.

* Klompen krijgen een langere levensduur wanneer er een dun leren zooltje onder wordt geplakt. Meestal heeft de kap van de klomp een scherpe rand, die pijnlijke plekken op de wreef van de voet kan veroorzaken. Wanneer men de rand even schuurt, is het euvel verholpen.

* Alle kookplaten zijn bezet en oh jee, u wilt knakworsten opwarmen. Heeft u dan al eens aan het warmhoudplaatje van uw koffiezetapparaat gedacht? Stop de knakworsten met water in de glazen kan van uw koffiezetapparaat en zet die aan. Gegarandeerd warme knakworsten.

* Uitgezakte knieën in herenpantalons kunt u voorkomen door aan de binnenkant een stukje zijde te naaien.

* Keurig uitgedost op visite willen gaan en daar gaat het knoopje van de blouse van uw allermooiste kleur. Zet het knoopje eraan met witte draad, die heeft u meestal wel in huis, neem een viltstift van de kinderen en stift het draadje als de knoop is aangezet in de kleur van de blouse.
Knoopjes van kledingstukken gaan zelden los als u bij aankoop gelijk een stipje nagellak vastnaait.
Een wollen draad is sterker dan katoenen garen en kan dan ook beter worden gebruikt voor het aanzetten van knopen aan kinderkleding.
Bij het aanzetten van knopen aan dikke stof lukt het beter om ruimte tussen de knoop  en de stof te krijgen (voor het omwinden van de draad) als men even een lucifershoutje op de knoop meenaait, dat men er later gemakkelijk uittrekt.
Een reserveknoop is altijd te vinden als hij aan de binnenkant van het kledingstuk wordt genaaid.
Veel werk om een de juiste knoop te zoeken in uw knopendoos? Doe het eens zo: rijg aan bloemendraad alle knopen van één soort en daarna rijgt u knopen van één kleur bij elkaar.
Naai een knoop met vier gaatjes met twee aparte draden. Als er een draad versleten is, hangt de knoop nog aan de andere.

* Een knoopsgat in zware stof wordt prachtig recht als men de stof over een stuk zeep spant en de snee met een scheermes maakt.

* Wanneer de knop van een pannendeksel is weggeraakt, kunt u als noodoplossing er een kurk voor in de plaats nemen. Deze kurk zal de warmte niet geleiden.

* Een tweede leven voor uw knuffel. Maak aan de onderzijde een sneetje en laat de inhoud eruit lopen. Vul hem dan met een plastic zak met zand. U kunt de knuffel  dan gebruiken als deurstopper
Leg de knuffels van uw kinderen af en toe eens in de vriezer, de lage temperatuur doodt de aanwezige huisstofmijt.

*Een koeienvel dat als vloerkleed gebruikt wordt, kan door zonlicht of de vloerverwarming gaan opkrullen ten gevolge van uitdroging. Sprayen met water kan helpen om wat vocht in de huid te krijgen. U kunt ook de huid strijken met een stoomstrijkijzer, maar leg dan een theedoek tussen strijkijzer en huid.

* Aangebakken koekenpannen zijn schoon te maken met heet water en een beetje zout.  Zet de pan op laag vuur, laat het een kwartier staan en zet de vlam uit. Was daarna de pan af met afwasmiddel en een afwasborstel.

* Geen koelelementen in huis? Neem lege flesjes van bv. mineraalwater, vul ze met water, vries ze in en u hebt alternatieve koelelementen. Bovendien heeft u lekker fris water bij de hand.

* Hoe koud is de koelkast? Voor een vriesvak is de temperatuur 18C.
Voor het koelgedeelte 4C. De inhoud van diepvries, groentenla en flessenrek spreekt voor zich. Voor het koelgedeelte wordt de volgende indeling geadviseerd:
Bovenste plank: kaas en boter, het is er iets minder koud, wat de smaak ten goede komt.
Middelste plank: melk.
Onderste plank: vis of vlees mits goed verpakt, zodat ze niet op andere vleeswaren kunnen lekken en op die manier kruisbesmetting kunnen veroorzaken.
De glasplaat is eveneens de beste plek om voedsel uit de diepvries te ontdooien; dat is een stuk hygiënischer dan buiten de koelkast en door de restkou verbruikt de koelkast minder stroom.
Het flessengedeelte in de deur van de koelkast heeft altijd vieze plekken van kleverige verpakkingen en flessen. Dit kunt u voorkomen door daar een in de lengte dubbelgevouwen stuk keukenrol neer te leggen. Een paar keer in de week verschonen, scheelt extra werk.
Maak de randjes van de koelkast of andere moeilijke plekjes schoon met wattenstaafjes, gedrenkt in het sopje waarmee u poetst. De rubberstrips van koelkast en diepvries blijven langer hun afsluitende en isolerende werk doen als ze geregeld worden ingewreven met talkpoeder.
De koelkast zal minder ijs vormen van de daarin aanwezige waterdamp, als u de regelaar beter afstelt en de temperatuur zodanig kiest, dat het in de grote bergruimte tussen 0 en 3 graden celcius (dus juist boven het vriespunt) blijft.
De koelkast zo vol mogelijk laten, zodat er minder warme lucht in komt, als u de deur opent.
Geurtjes in de koelkast kunt u verdrijven door een halve appel in de koelkast (wel elke week vervangen)  te leggen. Ook droge, oude koffieprut helpt en vooral een schoteltje met fijngemalen koffie helpt tegen geurtjes in de koelkast.
Als de schoonmaak van de koelkast gebeurd is, doe er dan de bewaarde inhoud van een koelbox samen met de koelelementen. Zo is de koelkast snel weer op de juiste temperatuur.
Bij het ontdooien van uw koelkast komt natuurlijk water vrij. Om lekken te voorkomen kunt u kranten onderin de koelkast leggen. Die absorberen het water, waarna u de kranten eenvoudig weg kunt gooien.
Als u een feestje geeft en u heeft werkelijk geen ruimte meer om iets koel op te bergen, dan zou u het rooster van de oven bovenin de oven kunnen leggen met daarop vier koelelementen. U heeft dan een prima tijdelijke koelkast.
Koelkast 
en vriezer regelmatig ontdooien. Een ijslaag van 1 mm. dikte verbruikt al 10% meer energie. De koelkast en diepvriezer niet blootstellen aan zonnestraling.

* Een koffer die lang niet gebruikt is, kan muf ruiken. Een oplossing voor dat probleem zijn kattenbakkorrels. Doe de korrels in een doosje en leg dat een nacht in de koffer. De geur is verdwenen.
Koffer op zolder staat leeg. Vul hem eens met zaken die u niet direct nodig heeft. De koffer blijft beter in vorm en de rommel is uit zicht.
Koop koffers niet te groot, ze moeten in uw auto passen, een enorme koffer is te zwaar om te tillen, vooral in het bovenrek van de trein, b.v.

* Gewone koffiebonen kunt u wel gebruiken voor een espresso-apparaat; het gaat er niet kapot van, maar de smaak komt het niet ten goede. Een espresso-apparaat laat de koffie maar heel kort in aanraking doen komen met het water. Om die reden is espresso-koffie extra gebrand voor meer smaak.
* Koffiedik kan men gebruiken om haringlucht van bestek en borden te verwijderen.
*Koffiefilters kunnen hinderlijk omkrullen. Ten eerste: koop filters die passen, ten tweede: u kunt de lasnaden omvouwen tot ze passen en ten derde: u kunt de bovenste rand van een beker kwark bv. in het filter zetten. Die blijft dan zitten.

* Witte kokskleding is stug en snel vies. Bij die witte was kunt u een zakje bakpoeder voegen en de witte was wordt weer als nieuw. Ook insmeren met groene zeep en laten weken is een oplossing. Daarna gewoon wassen in de wasmachine.

*Een kokosmat blijft mooi als u die af en toe besproeit met sodawater en met een nylon borstel afborstelt.

* Bent u in het bezit van een ouderwetse kolenkit en doet u er niets mee? Gebruik hem eens als paraplubak nadat u  hem een schilderbeurtje heeft gegeven.

* Hoe krijg ik kook- en rookluchtjes uit mijn huis? Zet een bakje spiritus in uw huiskamer en u zult zien dat de volgende ochtend de nare kooklucht is verdwenen. Ook rooklucht verdwijnt met een bakje spiritus.

* Een kookpan van gietijzer of anti-aanbaklaag mag nooit in de vaatwasser. Zet de pan liever met een mild afwasmiddel in de week. Daarna gewoon afwassen.

* Kookringen zijn vaak duur om te kopen. U kunt conservenblikken leeg- en schoonmaken en dan gebruiken als kookringen. Er zijn diverse formaten, zoals: tomatenpuree, tonijn, bruine bonen, etc. Eenvoudig de boven- en onderkant eruit halen met de blikopener en even goed schoonmaken.

* Als u koper gepoetst hebt, wrijf het dan nog eens na met toiletpapier of keukenrol. Het koper blijft dan langer mooi.
Gepoetst koperwerk blijft langer mooi door ze met petroleum na te wrijven.
Ook het aanbrengen van een dun laagje witte was na het koperpoetsen bewaart de glans langer.
Nog een idee is: vlekken verwijderen met ontkalker voor de koffieautomaat en dan inwrijven met koperpoets.
Een vernislaag op koper kunt u verwijderen door de lak te betten met alcohol, blanke spiritus of eau de cologne. Zonodig enkele keren herhalen.
Koperpoetsen een langdurig werkje? Niet als u het koper insmeert met een anti-kalk product. Daarmee lost het vuil op. Ook verdwijnt de grauwe waas op het koper als sneeuw voor de zon. Eventueel kunt u ze daarna met koperpoets oppoetsen, daarmee wordt een beschermend laagje over het koper gelegd.
Nog een manier is koper afwrijven met azijn en zout. Een tandenborstel helpt u met de moeilijke hoekjes. Naspoelen met schoon water en daarna poetsen met koperpoets.

*Korting van 35% sticker. Hoe werkt dat? Producten met een 35% sticker lopen tegen de houdbaarheidsdatum. Op de verpakkingen van Albert Heijn eigenmerkproducten kunnen twee soorten houdbaarheidsdata staan: een THT tenminste houdbaar tot) of een TGT (te gebruiken tot).
De TGT datum stat op voedingsmiddelen doe u beperkt kunt bewaren, zoals vlees, vis en voorgesneden groenten. Deze datum is de laatste dag waarop u het product veilig kunt gebruiken, daarna moet u het product weggooien.
Op ongekoelde producten staat een THT datum. Van ongekoelde producten gaat na deze datum de kwaliteit (zoals smaak, geur of kleur) achteruit. Meestal zijn ze nog wel eetbaar. Gekoelde producten (zoals vleeswaren, vis en gebak) zijn wel bederfelijk. Hierbij geeft de TGT datum precies aan hoe lang u het product veilig kunt bewaren.

* Als u in een koude kamer slaapt, leg dan onder de matras een laagje kranten, dit houdt de warmte zeer goed vast.
Een krant tegen het raam beschermt de planten tegen de kou.
Natte kranten zijn prima voor het vervoeren van breekbare zaken, zoals vaasjes, kopjes en eieren. De krant droogt hard op en geeft dan extra bescherming.
* Krantenpapier is geweldig isolatiemateriaal. Een krant onder de trui houdt het lichaam warm bij strenge kou.

* Krasjes op een ruit kun je eenvoudig laten vervagen. Doe wat zilverpoetsmiddel op een doek en wrijf met ronddraaiende bewegingen over de kras. Zo neemt u de scherpe randjes van de kras weg en valt deze minder op. Wel even goed nawrijven met een schone doek.
Krasjes op CD/DVD kunt u wegpoetsen met turtlewax (autowas). Wrijf met draaiende bewegingen de kras in en poets de CD/DVD met een schone, droge doek.
Voor het verwijderen van krasjes op een kunststof wastafel zijn te verwijderen met een speciale acrylpolish. Te koop bij een bouwmarkt of sanitair speciaalzaken.

* Kreukels in een t-shirt zijn zo verdwenen als je het shirt warm maakt met een föhn en tegelijkertijd rechttrekt. De kreukels zijn verdwenen. Hou voor de veiligheid de föhn wel op enige afstand van het shirt.
Heeft u kreukels in uw kleding, doe ze dan eens in de droger bij natte kleding. De kreukels verdwijnen dan.
Kreukels in wollen stoffen verdwijnen als u deze stoffen ‘uithangt’ . Gun uw kleding derhalve af en toe wat rust en ze blijft langer goed. * Als er op een etiket ‘krimpvrij’ staat, wil dat niet zeggen, dat een kledingstuk niet krimpen zal tijdens een wasbeurt. Het betekent alleen, dat het stuk textiel weinig zal krimpen, hoogstens een procent. Stoffen die niet krimpvrij zijn gemaakt kunnen daarentegen vele centimeters verliezen.

* Dof geworden kristal maakt u schoon met WC-eend, daarna opwrijven. In sommige tips staat wel dat u kristal

* Kruidenpotjes zijn moeilijk te stapelen in uw keukenkastjes, doe het eens zo: neem een lege houten verpakking van twee wijnflessen bv. en leg die achterin het kastje. Als de vorm van de verpakking maar langwerpig is.
Om nu allemaal kruidenpotjes mee te nemen naar de camping is ook zo wat. Bewaar platte handige plastic doosjes, zoals van tictacs, en selecteer de smaakmakers die u het meest gebruikt. Giet wat in de doosjes en u heeft een handzaam kruidenrekje voor onderweg.

* Kruiken van metaal zijn vaak moeilijk open te krijgen. Die het eens zo: druppel een beetje afwasmiddel langs de dop en de kruik gaat open.

* Een kruippakje van uw baby kan een mouwslab worden door er rits eruit te tornen en de in de hals een knoop en knoopsgat te maken. Wanneer u het pak vlak onder de taille afknipt, en het uw peuter achtstevoren aantrekt heeft u er een fijne mouwslab bij.

* Kunstzijde rekt gauw. Dit gebeurt niet als de stof liggend wordt bewaard.

* In een te grote kurk snijdt u een driehoekige inkeping, de kurk trekt in de flesopening vanzelf weer dicht.
Een kurk kunt u uit een lege fles verwijderen door ammoniak in de fles te gieten. De kurk lost in enkele dagen op.
Kurken die een poosje in  olie hebben gelegen, kunnen dienst doen als luchtdichte afsluiting.
Een andere manier om kurk in een reeds geopende fles te krijgen is hem om te keren. De bovenkant is vaak dunner dan de onderkant. Een paar minuten laten zitten.kurk
Heeft u moeite de kurk uit de fles te krijgen, houd de flessenhals dan eens onder de warme kraan. Het glas zal hierdoor een beetje uitzetten, waardoor de kurk  zich er ook makkelijker uit laat trekken.
Harde kurken worden zacht als ze droog worden verhit of gekookt in zout water. Bij toepassing van het laatste middel verliezen ze ook de nare lucht, doe oude kurken vaak hebben.
Stukjes kurk kunt u verwijderen door een zeef te gebruiken bij het inschenken.
Bij oudere, rode wijn kunt u het beste de kurk meeschenken en dan uit het glas de kurk verwijderen. Bij gebruik van een zeef krijgt de wijn teveel zuurstof en verliest dan zijn smaak.
Geen kurkentrekker bij de hand? Doe een schroef een stukje in de kurk trek daaraan.
Ook een fles in een schoen of laars doen, en de fles tegen een buitenmuur aanslaan en de kurk gaat er langzaam uit.

* Bij het maken van een kwarktaart met zuren, bv. citroenkwarktaart, kan het zijn dat de taart paars kleurt aan de buitenkant. Dit kunt u oplossen door de springvorm te bekleden met bakpapier, ook de randen. Plak de bakpapierrand met tape aan de vorm vast. Op deze manier blijft de taart er mooi uitzien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *