F.

* Foto’s in een insteekhoesje doen vervelend? Schuif de foto een klein stukje in de insteekhoes en steek er vervolgens een koffielepeltje bij, met de bolle kant naar boven. Nu gaat de foto er heel gemakkelijk in.

G.

*  Gaatjes in kleding van sigaretten of motten kunt  u “verbloemen” door er een borduurseltje op te maken.

* De boorden van gebreide kleren rekken niet meer uit als ze worden gebreid met een dunnere breinaald dan de rest van het breiwerk.
Bij het breien van een trui of vest kan men de mouwen het beste aan de kop beginnen. Wordt de mouw te kort of vertoont hij slijtplekken aan de boord, dan kan er een stuk aan gebreid worden.
Boorden van gebreide kleding blijven goed aansluiten als een latexdraad wordt meegebreid. De draad kan later ook met een naad door de toeren worden geregen.

* Niets is interessanter voor een kind dan geheimschrift. Een briefje, geschreven met citroensap, is onzichtbaar. Wordt het boven een vlam gehouden, dan worden de letters zichtbaar.

* Gips wordt langzaam hard, indien u er wat spiritus aan toevoegt.
Gips wordt minder snel hard, als u er wat azijn door mengt. U kunt het dan wat langer verwerken.
Gips blijft langer zacht als men bij het water, waarmee het wordt aangemaakt een scheutje melk doet.
Beeldjes van gips kunt u repareren met celluloselijm en bijwerken met gips. Na deze behandeling verven met olieverf, na eerst het gips met wat lijnolie bestreken te hebben, dan houdt de verf beter.
Met tapijtlijm aangeroerd gips droogt minder snel. Dat is handig als er met gips gemodelleerd moet worden,.

* Scherpe glasrandjes kunt u verwijderen door deze te wrijven lang een plat stuk glas. U legt daartoe het ruwe stuk glas iets over de rand.
Een tot een scherpe punt gevouwen stukje aluminium-blik is te gebruiken om op glas te schrijven. Dit opschrift is dan vrijwel niet meer te verwijderen.
Glas snijden met een speciale glassnijder gaat veel gemakkelijker als de snijlijn even nagetrokken is met een lapje gedrenkt in olie of terpentijn. Men kan ook de glassnijder in terpentijn dopen.
Het lijmen van glas kan door gelatinepoeder met witte, heldere azijn aan te roeren, het glas aan beide kanten ermee in te smeren de scherven stevig tegen elkaar aandrukken en op zijn kortst tot de volgende dat op een warme plaats laten staan.

*Gordijnen maken kan heel leuk zijn.
Let bij net naaien van gordijnen op het dessin. Wilt u dat de gordijnen mooi gelijk hangen, dan kunt u ze beter knippen met behulp van een recht hoek en een liniaal dan u te richten naar de loop van de draad.
Gordijnen die bestaan uit meerdere aan elkaar genaaide banen, zijn vaak te groot voor een normale wasmachine. Bespaar u daarom in het vervolg de moeite, de banen aan elkaar te naaien.
Maak voor het omslaan van de brede onderzoom een kartonnen malletje. Om de gordijnen zwaarder te laten hangen, kunt u loodband kopen, dat u in de zoom naait, of er zware munten in doen.
U kunt de gordijnen met de kunststofhangers eraan in de wasmachine doen, zodat alles tegelijk wordt gewassen. Het is de moeite waard eens uit poreuze stof een grote zak te naaien, opdat de afvallende rolletjes de afvoer niet kunnen verstoppen. U kunt ze ook in een oude kussensloop doen.

* Krassen op grammofoonplaten zijn heel naar. Vaak helpt het, de plaat af te nemen met heel fijne machineolie en een niet-pluizende doek.

H.

*Lege tandenborstelhulsjes zijn erg handig om er haakpennen en grote stopnaalden.in op te bergen

K.

* Een oud kastje op de rommelmarkt gekocht? Die is wit uitgeslagen en ziet er niet uit. Probeer het eens met ongeslagen slagroom. Maak het kastje eerst schoon en smeer met een spons de ongeslagen slagroom erover uit. Neem dit even later af met een vochtige doek en het resultaat is verbluffend. De ongeslagen slagroom werkt ook bij kale plekken op eiken meubels.

* Katoenen stof krimpt over het algemeen nogal. Men kan de gewone katoentjes daarom het beste, voor men er bv. een jurk of broek van maakt, even wassen.

* Heeft u oude kerstkaarten gevonden? Gebruik ze opnieuw door er de voorstelling uit te knippen en op blanco kaarten, voorzien van een sierrandje, te plakken.

*Als we er van uitgaan dat u normaal geproportioneerd bent, is het handig een zelfgemaakt kledingstuk zo aan te doen, dat de naden aan de buitenkant zitten. Dan kunt u veel gemakkelijker afspelden.
Nog een handige tip: leg beide delen van de stof op elkaar. Teken de plooi of de figuurnaad zeer stevig op de bovenkant. Op de stof kloppen en de markering is aan beide kanten zichtbaar.
Zelfkanten van eigengemaakte kledingstukken trekken de stof vaak in elkaar. Dat kan worden voorkomen door de zelfkanten in te knippen. Als u schuin inknipt, zal de stof niet rafelen.

* Het hard worden van boetseerklei kunt u voorkomen door dit in een goed afgesloten pot te bewaren.

* Platen uit een kleurboek zijn vaak geschikt als versieringen op kinderkleding. Teken zo’n figuur na met kalkeerpapier op een restlapje leuk gekleurde stof. Rijg het lapje even vast op het shirt. Maak met de naaimachine een stiksel precies op de lijn van de tekening. Knip zo dicht mogelijk kans die stiklijn de rest van het lapje weg en verberg daarna de rafelige kanten met een mooie zigzagsteek.

* Knippatronen kunt u bewaren met een stukje stof bij het patroon waarvan het kledingstuk gemaakt is. Zo weet u meteen waarvoor u het patroon gebruikt heeft.

* Maakt u zelf kleding en kunt u dan niet de geschikte knoop vinden, denk dan eens aan twee knopen in een verschillende kleur op elkaar. Dat staat leuk.
Knopen goed aannaaien is niet makkelijk. U mag nog zo vaak meten, het gaat vaak fout. Leg beide delen van de stof met de voorkant op elkaar, steek dan een speld door het voorste uiteinde van het knoopsgat, niet door het midden! Het klopt feilloos.
De draad voor het naaien door was halen, geen dubbele draad gebruiken. Lucifershoutjes tussen stof en knoop schuiven, opdat de steel lang genoeg is. Bijzonder stevig zitten knopen, waarbij aan de onderkant nog een tegenknoopje zit. Nooit het strijkijzer op de knopen zetten, altijd van de onderkant af strijken.Knopen
* U kunt wel eens uitschieten als u een knoopsgat uit moet knippen. Doe er dan eens een speld aan beide uiteinden in. U knipt dan niet te ver.
Een knoopsgat in breiwerk wordt veel mooier, als u de beschrijving niet helemaal op de voet volgt, maar één steek eerder dan aangegeven al afkant. Op de terugweg zet u boven de afgekante steken nieuwe steken op, zoals gebruikelijk, en u neemt de extra afgekante steek op en breit hem als steek mee.

* Flesjes van konijnen zijn vaak moeilijk schoon te maken. Ze zitten vol met algen. Doe er eens rijst in, giet er wat warm water in en schud eens goed. Wanneer u het flesje leeggiet, is het weer helemaal scho0n.

* Kralen laten zich gemakkelijker aan een katoenen draad rijgen als het uiteinde even in lijm is gedoopt.
Nylondraad, dat steeds maar weer uit het slotje glipt bij het kralenrijgen kan eveneens met lijm worden ‘verankerd’ .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *