A.

* De aardappelen aan laten branden? Pak de pan ogenblikkelijk van het vuur en zet hem op een natte doek in de gootsteen. Even laten staan en dan de aardappelen in een schaal doen. Van een bijsmaakje valt nauwelijks iets te proeven.
U kunt ook de nog niet gare aardappelen in een schone pan verder gaar koken.

Aardappelen altijd met kokend water opzetten, anders gaan de belangrijke

Aardappel

vitamines verloren.

Indien men aardappelen met kokend water opzet, blijft de smaak veel beter.
In de schil gekookte aardappelen kan men het beste even laten schrikken in koud water. De schil gaat er dan gemakkelijker af.Aardappelen bestrooid met paprikapoeder bakt u sneller bruin.
Aardappelen zijn voor de één lekker als er zout in het water zit, voor de ander is dat niet nodig. Doe het eens zo: doe het zout in het kookwater en neem een plastic zakje waar u de aardappelen in doet, waar geen zout op moet. U kunt het dan toch gezamenlijk koken.
Aardappelen die pas geoogst zijn bevatten vijfmaal zoveel vitamine C als in het voorjaar en behoren daardoor tot onze beste vitamine C bronnen.De smaak van oude aardappelen verbetert, wanneer u een beetje azijn in het kookwater doet.
Oude aardappelen worden beter van smaak als aan het kookwater een klein schepje suiker wordt toegevoegd
Oude gerimpelde aardappelen zijn niet zo makkelijk te schillen, het gaat beter als ze eerst een poosje in koud water hebben gelegen.
Bevroren aardappelen? Die gaan zoetig smaken, die smaak verdwijnt als tijdens het koken het water verschillende keren wordt ververst. Wel steeds kokend water nemen.
De smaak van bevroren aardappelen wordt beter als ze een tijdje in een warm vertrek liggen.
Aardappelen schrappen gaat ook goed met een scrubhandschoenen voor het bad. Het moeten dan wel jonge aardappelen zijn. De handschoenen gaan geregeld de wasmachine in.
Gebakken aardappelen worden mooi bruin, als ze voor het bakken met wat meel zijn bestoven.
Aardappelen bakken kan tijd kosten. Om dat iets te versnellen, snij de aardappelen in schijfjes of blokjes en verspreid ze over een bord, Zet het bord zo’n 4 min. in de magnetron op de hoogste stand. Daardoor worden de aardappelen voorgegaard, waardoor je ze daarna slechts een paar min. hoeft af te bakken in de koekenpan.
Indien tijdens het koken van aardappelen het zout niet meteen toegevoegd wordt, koken de aardappelen vlugger.
Ook het bijvoegen van margarine -ter grootte van een knikker- doen aardappelen vlugger koken, bovendien koken ze dan niet over.
Aardappelen kunnen rauw of gekookt als bindmiddel voor de soep worden gebruikt. De aardappelen worden fijngestampt in de soep gestrooid.
Kook de aardappelen eens met een bouillonblokje in het kookvocht. Ze smaken dan een stuk lekkerder.
Aardappelen voor de zuurkoolstamppot mogen niet samen met de zuurkool worden gekookt. De aardappelen blijven hard en zijn moeilijk tot puree te stampen. Het zout van de kool verhindert dat de aardappelen goed gaar worden. (zuurkool in de plastic zak gaat wel).
Aardappelen koken voor een salade: snijd ze in blokjes en kook ze tot ze net gaar zijn (ca. 10 min). U kunt een scheutje azijn toevoegen om ze vaster te maken of wat suiker toevoegen om ze juist wat kruimiger te maken. Roer dan de dressing en eventueel andere ingrediënten erdoor als ze nog warm zijn; dan trekken de smaken er beter in. Laat de salade daarna afkoelen.
Aardappelen opzetten met kokend water, dan blijven ze steviger.
Het overkoken van aardappelen kunt u voorkomen door een mespuntje boter of een klein scheutje olie bij het water te voegen.
Aardappelen krokant bakken kan met een mengsel van olie en boter. De olie zorgt ervoor dat de aardappelen lekker knapperig worden, de boter geeft de aardappelen een mooi bruin kleurtje.
Wilt u gekookte aardappelen warmhouden? Giet ze dan af, stoom ze droog en leg vervolgens tussen pan en deksel een schone theedoek. Op deze manier slaat de condens niet tegen de deksel, maar trekt hij in de doek.
De aardappelen blijven lang warm zonder glazig te worden van het vocht.
Overgebleven aardappelen zijn fijn te prakken als ze nog warm zijn. Voeg dan zoveel maïzena toe dat het goed plakt. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat en vorm er een soort koek van. Laat deze opstijven in de koelkast. De volgende dag kunt u er heerlijke aardappelkoekjes van snijden en bakken. Hetzelfde kunt u doen met een restje stamppot.
Aardappelen dun snijden en dan rauw bakken met grofgemalen zeezout en fijngesneden peterselie.
Aardappelen in de magnetron kunt u poffen ca. 5 min. als u eerst gaatjes in de schil prikt met een vork. Zet er een schaaltje water bij, dan drogen de aardappelen niet uit.
Snijd na het poffen van de aardappelen een stukje van de onderkant en zet ze rechtop. Prak een kleinstukje bovenkant en giet er wat kruidenolie, gemaakt van olijfolie, rozemarijn, peper en zout overheen. Zet ze een paar min. in de voorverwarmde oven (200 C) en smullen maar.
Als u een halve aardappel in de broodtrommel doet, blijft het brood 2-3 dagen langer goed.
Aardappelen met zwarte plekken worden weer helemaal blank als men in het kookwater een scheut azijn doet. De smaak zal er niet onder lijden.
Vitamine C zit door de hele aardappel heen en niet alleen vlak onder de schil. Als u een aardappel niet schilt, blijven de vitamines er wel beter inzitten. Maar het verlies aan vitamines is miniem als u de aardappelen opzet met weinig water.
Als u fonduet, wil het gebeuren dan het vet over de rand spat, neem dan een halve rauwe aardappel en doe die in de pan.
Het bewaren van aardappelen moet gebeuren bij een temperatuur boven het vriespunt. De opslagplaats mag niet te nat, te droog, te koud of te warm zijn.
Als u niet zoveel aardappelen eet, dan kunnen ze uitlopen. U voorkomt dat door een appel in dezelfde zak te stoppen.

* Een aardappelgratin is heel snel te maken door de aardappelen in schijfjes een paar min. te laten koken in water met zout. Leg de schijfjes dakpansgewijs in een ovenschaal. Gebruik de houdbare slagroom en klop die stijf met peper en knoflook. Smeer dit mengsel uit over de aardappelen. Zo wordt alles veel beter verdeeld dan wanneer u de room en de aardappelen van tevoren al door elkaar mengt.
Zijn de randjes van een aardappelgratin te zwart geworden? Steek er dan rondjes uit en presenteer die als bijgerecht.
Als een aardappelgratin uit elkaar valt als u het uit de oven haalt, zit er te weinig ei in. U kunt ook de aardappelgratin laten afkoelen en dan in stukken snijden. Deze kunt u dan opwarmen in de oven op 175G gedurende 10-15 min. op een met bakpapier beklede bakplaat.

* Aardappelpuree op een andere manier serveren kan door een paprika in schijfjes van 1 – 1,5 cm. te snijden die op een bord te leggen en de aardappelpuree erin te scheppen. Dan garneren met kaas en een beetje peterselie.
Ook één of twee teentjes knoflook toevoegen tijdens het koken is heerlijk. Voor het stampen kunt u de teentjes eruit halebn.

* Een aardappelsalade wordt nog frisser als u door de mayonaise wat magere yoghurt of kwark roert. Het geheel wordt dan wat luchtiger. Op 2/3 mayonaise neemt u 1/3 deel yoghurt of kwark.

*Dunne aardappelschijfjes krijgt u door ze te snijden met een eiersnijder.

* Aardbeien die u inmaakt, behouden de goede kleur wanneer u twee eetlepels azijn aan iedere liter suikeroplossing toevoegt.
Aardbeien met spinazie vormen een aparte combinatie in een salade. Neem rauwe spinazie en was die en verwijder de harde stelen. Maak het droog in een theedoek. Was en ontkroon de aardbeien en snijd ze iets kleiner. Maak een dressing van 2 eetlepels olijfolie, 1 eetlepel honing en 1 eetlepel balsamicoazijn. Meng de dressing door de salade en verras uw smaakpapillen.
Was aardbeien vlak voor het gebruik en haal er daarna pas de kroontjes af. Dat komt de smaak ten goede.
Druppel eens een beetje citroensap of balsamicoazijn over uw aardbeien. Zo krijgen ze nog meer smaak.

* Tips voor een abrikozenkruimeltaart:
Niet alleen bij deze taart, maar bij eigenlijk alle baksels is het belangrijk dat de oven ook echt de aangegeven temperatuur heeft bereikt voor u het gebak de oven inschuift. Geeft uw oven dat zelf niet aan, dan kunt u een oventhermometer gebruiken om de temperatuur te controleren.
– Het maken van kruimeldeeg valt of staat met de temperatuur van de boter. Om het deeg goed te kunnen verkruimelen moet de boter namelijk hard en koud zijn, anders ontstaat een te glad deeg waarvan geen kruimels te maken zijn. Laat de boter dus tot vlak voor gebruik in de koelkast liggen.
– De bodem van deze taart wordt eerst voorgebakken, omdat de bodem met beleg niet knapperig zou worden. Voor het voorbakken zijn een blindbakvulling of gedroogde peulvruchten ideaal. De blindbakvulling voorkomt dat het deeg tijdens het voorbakken rijst of bubbelt, wardoor de taart daarna niet meer gevuld kan worden. Leg de blindbakvulling wel op bakpapier, anders gaat het in het deeg zitten. De blindbakvulling kunt u meerdere malen gebruiken.

* Advocaat over? Maak met een restant een lekker toetje. Giet wat melk in de fles en schud even goed door met de dop erop. Giet het daarna in een kannetje en doe er een mix voor koude melkpudding (vanillesmaak) bij. Even goed opkloppen en u heeft een heerlijk toetje.

 

* Het afbakken van een brood zonder oven? Dat kan als volgt: gebruik de hapjespan met antiaanbaklaag, voorzien van een glazen deksel. Verwarm de pan op een lage stand, doe de ongebakken broodjes erin en laat rustig garen met het deksel op de pan. Keer de broodjes af en toe om en u heeft net als in de oven heerlijk warm, vers afgebakken brood bij uw ontbijt.

* Alcohol vervliegt tijdens het koken niet helemaal. Bij stoofgerechten vermindert het alcoholgehalte aanzienlijk. Goed om rekening mee te houden als er kinderen mee eten.

Als u alcohol toevoegt aan een kokende vloeistof en daarna meteen de hittebron uitschakelt, verdampt ong. 15 %.
Bij flamberen verdampt 25%.
Bij 15 min. zachtjes koken 60%
Bij 1 uur laten koken 75 %.

* Het pellen van amandelen wordt een koud kunstje als ze eerst even en schrikbehandeling ondergaan. Een paar min. in kokend water, daarna meteen in koud water.

* In Amerikaanse recepten wordt de term ‘baking soda’ gebruikt. Dat is eigenlijk natriumbicarbonaat of zuiveringszout. In plaats van baking soda kunt u ook meer bakpoeder gebruiken of gewoon meel vervangen door zelfrijzend bakmeel.

*Een ananas kunt u kiezen als de vruchten zwaarder zijn dan ze eruit zien, waarvan de blaadjes fris ogen en ie lekker geuren bij de steelaanzet.

* Moet u andijvie een paar dagen bewaren, wikkel dan de kroppen in een stuk nat papier.
Slap geworden andijvie (of sla) wordt weer fris door een stuk van de steel te snijden en de kroppen enige tijd in (dus niet onder) water te zetten.

* Ansjovis kunt u gebruiken om b.v. stamppotten extra smakelijk te maken. Een salade Nicoise, pastagerecht of een daube (Franse stoofpot) kunt u daarmee ook pittiger maken.
Overgebleven ansjovis kunt u makkelijk invriezen. Daarna kunt u het nog 3 maanden in de diepvries bewaren.
Te zoute ansjovis wordt goed eetbaar als u ze een tijdje in wat melk legt.

* Stukjes appel, peer en banaan kunt u mooi blank houden door er een paar druppeltjes citroensap op te doen. Het citroensap maakt het fruit lekker fris.
Gerimpelde appels zijn lastig te schillen. Het gaat beter als ze even in kokend water hebben gelegen.
Bevroren appels moeten niet worden verwarmd. Ze worden weer eetbaar als ze een tijdje in een bak met koud water (ca. 2.5 cm. boven de appels) legt. Op de appels vormt zich dan een ijskorstje, dat met een droge doek verwijderd kan worden.
Geen appels in huis voor appelflappen? Neem dan bladerdeeg met appelcompote. Met wat rozijnen, kaneel, een beetje suiker naar smaak en een potje appelcompote zijn appelflappen zo gemaakt.
Harde appelstukjes zijn lastig om bladerdeeg mee te vullen voor appelflappen. Doe de stukjes appel daarom met wat suiker, kaneel en eventueel rozijnen zo’n 5 tot 6 min. in de magnetron van 600W. Het bladerdeeg is dan makkelijker te vullen.
Voor een appeltaart kunnen appels hard zijn na het bakken, kook ze dan eerst even in appelsap of rode wijn. Wel laten uitlekken voordat u ze op de taartbodem legt.
Appels kan met het beste langdurig bewaren in kisten met zand. De appels mogen niet tegen elkaar liggen.
Appels met glas: appels met een laagje karamel. Breng 400 gr suiker en 125 ml. water aan de kook.  Laat koken tot de suiker is gekaramelliseerd. Roer tussendoor niet, beweeg hooguit de pan een beetje om de suiker te verdelen. Steek 6 appels aan stevige prikkers en doop ze een voor een in de karamel. Laat een beetje uitdruipen en zet ze op bakpapier. Bestrooi de appels eventueel met sesamzaadjes of gehakte nootjes.
Als u kinderen appels te eten wilt geven. boor dan eens met een appelboor het klokhuis eruit. Het eet veel lekkerder weg en de appel is pitloos.
Welke appels voor welk gerecht:
-hollandse appeltaart: goudrenet, wordt zacht, jonagold of elstar, blijven steviger
-tarte tatin: jonagold, cox, alkmene, granny smith, deze blijven stevig
-appelmoes: goudrenet, jonagold, elstar
-appelbollen: jonagold, elstar, kies kleine exemplaren, anders worden ze niet gaar.
Soms voelt een appel vettig aan. Dit is niets chemisch. Het is een laagje dat beschermt tegen wind, regen, bacteriën en schimmels. Bij jonge appels is dit waslaagje dun en hard. Hoe ouder de appel, hoe vloeibaarder de waslaag en hoe vettiger de schil aanvoelt.

* Appelmoes uit pot of blik smaakt pittiger en frisser als u er kort voor het opdienen een klein scheutje wijn door doet.

Appelmoes zonder suiker maakt u van half om zure en zoete appelen, de zoete appelen moeten eerst gekookt worden. Naderhand voegt u de zure erbij.
Zelfgemaakte appelmoes wordt lekker zoet als u er fijngesneden gedroogde abrikozen doorheen doet. Het geeft ook een leuk kleurtje aan de appelmoes.
Als u appelmoes zelf maakt, roer dan niet voortdurend, maar pas als de bovenste appels gaar zijn.
Voeg aan zelfgemaakte appelmoes eens wat kaneel en gewelde rozijnen toe. Een scheut amandellikeur is ook heel lekker daarbij. De rozijnen kunnen meekoken met de appels, maar de kaneel en likeur worden pas op het laatst toegevoegd.

* Een snel warm drankje in de winter? Verwarm eens een glas appelsap in de magnetron (1 tot 1,5 min) en strooi er wat kaneel over.

* Appelschillen, die goed zijn gewassen, kunt u door langzaam koken (ca. 20 min.) en doortoevoeging van wat honing en suiker bereiden tot een frisse drank, die u koud of warm kunt drinken.

* Bestrijk de bovenkant van uw appeltaart met suikerwater, u krijgt dan een mooi glimmend korstje.
Een kleffe appeltaart? Niet meer, als u geleisuiker gebruikt in plaats van gewone suiker en de rozijnen vervangt door gedroogde abrikozen in stukjes.
Appeltaart recepten gaan meestal uit van een diameter van 24 cm. Als uw bakblik groter is, kan het een idee zijn om de bovenste reepjes achterwege te laten. Om de bovenkant toch een leuk aanzien te geven, kunt u 125 gr. bloem, 75 gr. suiker en 75 gr. boter in een kom tot kruimels kneden. Meng er eventueel kaneel of speculaaskruiden doorheen, strooi de kruimels over de appeltaart voor u deze in de oven zet en u heeft een heerlijke appelkruimeltaart.
Heeft u speculaas of pepernoten over, leg deze dan eens op de bodem van een zelf te bakken appeltaart. Het zuigt het vocht op van de appels en het levert een erg lekkere en bijzondere appeltaart op.
Heeft u deeg en vulling over na het maken van een appeltaart? Neem een muffinvorm en vul die daarmee. Het resultaat zijn heerlijke minitaartjes.
Niet altijd tijd voor het bakken van een appeltaart maak dan eens als u het uitkomt, maar vries hem in voordat u aan het bakken slaat. Als u het nodig heeft, bakt u hem en uw huis ruikt ook nog eens lekker voordat de visite komt.
Soms kan de korst van een appeltaart te hard worden. Voeg in plaats van de in het recept vermelde hoeveelheid boter een ruime eetlepel magere kwark toe. Het deeg wordt nu niet zo hard, maar blijft wel knapperig.
Appels willen nog wel eens hard blijven, als u een appeltaart maakt. Kook de appelpartjes dan eens in appelsap of zoete rode wijn. Wel goed drogen voordat u ze op de taartbodem doet.
Appeltaart, (maar ook andere) kan soms moeilijk in punten worden gesneden. Maak met een appelboor een gat in het midden en het snijden van punten is een fluitje van een cent.

* Zelfgemaakte appelthee kunt u maken door gemalen appelschillen toe te voegen aan gewone thee. Verwarm de oven voor op 60C en leg op het rooster de nodige droge, goedgewassen appelschillen. Laat de oven aanstaan tot de schillen kurkdroog zijn. Hak of maal ze fijn en bewaar deze fijngemalen schilletjes in een pot. Een theelepel van de schilfertjes toevoegen aan gewone thee, en de appelthee smaakt extra lekker.

* Arretjescake maakt u als volgt: verkruimel 300 gr. biscuitjes. Smelt in een niet te kleine pan 250 gr. plantaardige margarine. Roer daar 200 gr. basterdsuiker, gemengd met 2 eetl. cacao doorheen. Neem de pan van de warmtebron en roer door het goed hete mengsel – de temperatuur is belangrijk in verband met het stollen van de eieren – twee losgeklopte eieren. Roer er vervolgens de verkruimelde biscuitjes doorheen. Schep het mengsel in een met folie bedekte cakevorm en laat opstijven in de koelkast.

* Als de puntjes van de blaadjes van een artisjok bruin zijn, kunnen ze met de keukenschaar worden gekortwiekt. Het lekkerste van de artisjok wordt automatisch tot het laatst bewaard. Als alle blaadjes zijn afgeplukt, kom de bodem tevoorschijn. Het paarsige “hooi” eraf, en dan kan de bodem worden gegeten.

* Asperges koken met citroensap en suiker? Juist niet. Het komt de smaak niet ten goede. Citroensap wordt vaak toegevoegd aan diverse groenten om ze wit te houden, dit hoeft bij asperges niet. ook het toevoegen van suiker, om de smaak te neutraliseren, is overbodig. Verse asperges bezitten van zichzelf voldoende suiker.Een beetje zout en een royale klont roomboter zorgen ervoor dat de asperges op hun best smaken.

Asperges uit blik halen kan beter via de onderkant. Dan komen de asperges met de onderkant uit het blik en beschadigt u de topjes niet.
Geschilde asperges blijven langer vers in een doek, die vochtig is gemaakt met azijn of zout water. U kunt ze dan 1-3 dagen in de groentela van de koelkast bewaren.
Koop asperges in het seizoen, en vries het in. U kunt ze dan 1-6 maanden bewaren als u ze eerst schilt, de houtige uiteinden verwijdert en dan in een plastic zak doet. Kook ze nog bevroren in een pan kokend water gedurende 15-20 min. gaar.
Asperges kunt u ook invriezen. Schil ze zorgvuldig, was en vries ze in. In tegenstelling tot veel andere groentes die worden ingevroren mogen de asperges niet eerst worden geblancheerd! Bereid de bevroren asperges als een ijsklomp in kokend water, laat ze niet eerst ontdooien.

* Een andere atjar: snijd een komkommer in de lengte in vieren en daarna in kleine stukjes. Meng de komkommerstukjes goed met ongeveer een half potje atjar tjampoer. Laat dit vervolgens een nacht in de koelkast intrekken.

* Voordat u aubergines gaat bakken moet u ze altijd, nadat u ze in plakken hebt gesneden, met zout bestrooien en een kwartiertje wegzetten. de plakken met keukenpapier drogen voordat u ze gaat bakken.
Aubergines of paprika’s in plasticfolie bewaren of niet? Ja, laat de folie er om zitten, allerlei invloeden van buitenaf krijgen dan geen grip op de groente.
Aubergine eens anders eten? Bak stukjes kip in boter lichtbruin. Voeg dan stukjes aubergine toe en wat uien, paprika en tomaten. Dit maakt u op smaak met gesnipperde knoflook, witte peper en nootmuskaat. Voeg een bodempje water en een scheut ketjap toe. Even goed omroeren en serveren met rijst en een beetje sambal.

* Augurken op? Gooi het nat dan niet weg. Schaaf dunne plakjes komkommer en doe die in het nat. Een paar dagen laten intrekken en ze smaken heerlijk.

* Hoe kunt u zien of avocado’s rijp zijn? Druk de schil van de avocado in en als die een beetje meegeeft is de avocado rijp.
Bewaar de avocado niet in de koelkast, maar op kamertemperatuur. In de koelkast wordt de avocado zwart.
Een avocado wordt sneller rijp als u ‘m bewaart in een plastic zak met een banaan, peer of appel.
Een geschilde avocado kunt u bijna niet bewaren. U kunt verkleuring tegengaan door het vruchtvlees na het schillen direct met citroensap te besprenkelen.
Avocado’s rijpen snel bij, wanneer u ze thuis direct in een krant verpakt.
Avocadomousse verkleurt niet als u de pit in de mousse laat staan. Geldt ook voor guacamole.
Eens iets heel anders op uw brood? Prak het vruchtvlees van een avocado fijn, doe er een stuk of 5 aardbeien doorheen en een halve mango (of een flinke scheut mangosap). Smeer dit vervolgens op een boterham of cracker en geniet van een heerlijk zomerse lunch.

* Wat heeft u nodig in een aziatische keuken?
– Oestersaus- donkere sojasaus met oesterextract uit Zuid-China, lekker bij varkensreepjes met Thaise groente of kip chow mein, zuinig gebruiken
– Koriander- Indonesisch: ketoembar, gemalen korianderzaad, zacht en friszoet van smaak
– Japanse sojasaus- saus van graan, sojabonen, water en zout, de smaak is vrij zout, gebruik zuinig of neem de zoutarme variant
– Laos- gemalen galangawortel, heeft een frisse smaak vergelijkbaar met gemalen gemberwortel, lekker door kipsaté en roerbakmie met garnalen
– Sesamolie- voeg toe aan roerbakgerechten voor een intense sesamsmaak, spaarzaam gebruiken
– Vissaus- veel gebruikt in Zuidoost-Azië, gemaakt van (gedroogde) visresten en garnalen
– Chilipeper- een goede vervanger voor verse rode peper, sterker dan verse peper, gebruik met mate
– Koenjit- ofwel gemalen kurkuma/geelwortel, neutrale smaak, geeft een gerecht een gele kleur
– Kokosroom- de ingedikte variant op kokosmelk, geeft een romig accent aan curry’s
– Kokosmelk- de basis voor Thaise en Indiase curry’s, dunner dan kokosroom en daardoor geschikt om vlees of vis in te stoven
– Sambal manis- zoete sambalvariant, bevat Spaanse peper, suiker, garnalen en ui, geeft gerechten een zoet pittig accent
– Sambal oelek- pittige sambalvariant, gemaakt van zout en gestampte Spaanse peper, geeft gerechten een pittig accent
– Wokolie- kruidige olie, ideaal voor wokken omdat het tot hogere temperaturen kan worden verhit dan bv. olijfolie
– Five-spice- Chinees kruidenmengsel van anijs, kruidnagel, kaneel, Sichuan peper en venkelzaad, lekker bij varkensvlees en kipgerechten
– Indiase currypasta- kruidenpasta met o.a. gemberwortel, kurkuma, tomatenpuree en paprika, voor een curry of om vlees en vis te marineren
– Gembersiroop- geeft een zoet accent, bv. aan varkensvleescurry
– Wasabi- zeer pittige Japanse smaakmaker bij sushi, gemaakt van geraspte wasabiwortel of groengekleurde mierikswortel
– Gemalen gemberwortel- Indonesisch, djahè, geeft een frisse smaak aan rijst, vlees en vis
– Boemboes- Indonesische pasta in verschillende samenstellingen van kruiden en specerijen
– Coconut Cream- lijkt op kokosmelk of -room, maar is geconcentreerder
– Djinten- gemalen komijnzaad, sterke zoetkruidige smaak, lekker in een gehaktomelet
– Ketjap- Indonesische sojasaus in twee varianten: manis (voor zoet accent) en asin (voor zout accent)
– Sambal badjak- de gebakken, mildere variant, geeft gerechten een licht pittig accent.

* Azijn kunt u vrijwel onbeperkt goed houden.
Wijnazijn is ook best lang houdbaar, maar u kunt zien als de azijn troebel wordt, dan niet meer gebruiken.
Maak zelf uw kruidenazijn. Doe in een fles een takje dille of dragon, wat peperkorrels, een laurierblad en een paar jeneverbessen. Vul de fles met witte azijn. Het is erg lekker en leuk om cadeau te doen.
Van valfruit kan azijn worden gemaakt. De klein gesneden appels of peren in een hoge, glazen of stenen pot doen en heet water erop gieten. De pot goed afsluiten zodat het fruit kan gisten. Na het gistingsproces het sap door een schone doek filteren en daarna in flessen bewaren.

B.

* Tips voor het bakken van een taart:
– Bij alle baksels is het belangrijk dat de oven ook echt de aangegeven temperatuur heeft bereikt voor u het gebak de oven inschuift. Geeft uw oven dat niet zelf aan, dan kunt u een oventhermometer gebruiken om de temperstuur te controleren.
– Het maken van kruimeldeeg valt of staat met de temperatuur van de boter. Om het deeg goed te kunnen verkruimelen moet de boter namelijk koud en hard zjn, anders ontstaat een te glad deeg waar geen kruimels te maken zijn. Laat de boter dus tot vlak voor gebruik in de koelkast liggen.
– De bodem van de taart wordt eerst voorgebakken, omdat de bodem met beleg niet knapperig zou worden. Voor het voorbakken zijn een blindbakvulling (verkrijgbaar bij de kookwinkels) of gedroogde peulvruchten ideel. De blindbakvulling voorkomt dat het deeg tijdens het rijst of bubbelt, waardoor de taart daarna niet meer gevuld kan worden. Leg de blindbakvulling wel op bakpapier, anders gaat het in het deeg zitten. De blindbakvulling kunt u meerdere keren gebruiken.
* Als u tijdens het bakken de bodem van uw bakoven met zout bestrooit, voorkomt u aanbranden.
Vul een bakblik nooit meer dan twee derde.
* Oud bakvet verliest zijn nare smaak als het even opgekookt wordt met een stukje rauwe aardappel.
* Een bakvorm van siliconen of metaal? Dat hangt af van het soort gebak dat u gaat maken. Een krokante korst om uw appeltaart bv. komt het beste uit een metalen bakvorm. Die wordt heter dan een siliconen bakvorm.
Bij een metalen bakvorm komt het gebak wat makkelijker uit de vorm en in één stuk.
Een bakvorm van siliconen hoeft u niet in te vetten, alleen bij eerste gebruik.Ze kunnen in de magnetron en in de vriezer.
Een muffinvorm van siliconen heeft als voordeel dat u de muffin er in één keer kunt uitdrukken zonder dat de muffin is beschadigd.

* Balkenbrij wordt gemaakt van slachtrestanten van een varken. Bloed, stukjes spek, wat lever en boekweitmeel. Verder kruiden en vooral meel. Het wordt gegeten met stroop of met zout en peper.
De kruiden voor de balkenbrij zijn: 1,5 tl. venkel- en anijszaad, 1 tl. gemalen piment, 1 tl. gemalen zoethout, 1/2 tl. van gemalen kruidnagelen, gemalen nootmuskaat, gemalen witte peper, gemalen zwarte peper en gemalen kaneel.

* Banaan met gebakken ei is misschien een ongewone combinatie, maar erg lekker. Bak de banaan in gesmolten boter om en om en tik er daarna een eitje boven Vooral lekker in combinatie met een paar plakjes brie en eventueel nog een beetje stroop.
Maak van overrijpe banaan een shake. Pureer drie of vier bananenmet een staafmixer tot moes. Doe er wat melk en naar smaak wat limonadesiroop bij. Voeg een halve liter vanille-ijs toe en mix alles goed.
Geelgroene, nog onrijpe bananen kan men het beste een paar dagen bij kamertemperatuur laten liggen om te rijpen.
Bananen mogen niet in de koelkast worden bewaard, ze worden niet rijp, de schil wordt zwart en alle smaak verdwijnt.
Om de bakken zijn echt bakbananen het beste, maar gewone onrijpe bananen zijn ook wel te gebruiken.
Plakjes rijpe banaan voor verwerking in vruchtensalades kan met het beste direct na het snijden even in citroen- of sinaasappelsap leggen. Op die manier blijven ze mooi geel van kleur.
Bananen worden minder snel bruin als u de bovenkant steelaanzet) omwikkelt met doorzichtig folie.
* Bananenbootje als toetje maakt u zo: snijd een banaan in de lengte heel voorzichtig aan twee kanten open en haal het vruchtvlees eruit. Bestrijk de hele schil aan de binnenkant met een beetje citroensap tegen het verkleuren. Rol het losgesneden deel op en zet het vast met een cocktailprikker. Prak de banaan met wat citroensap en een theelepel honing. Maak de mousse luchtig met stijfgeklopt eiwit of slagroom. Vul de schuitjes hiermee.

* Hoe krijgt u de zoetzure smaak van babi pangang ? De combinatie van suiker en azijn is de basis van de zoetzure smaak. De suiker kan bv. bruine basterdsuiker zijn. Vervolgens bepaalt u de smaak van de saus door de kruiden die u toevoegt. Voor babi pangangsaus kiest u standaard voor djahé (gemberpoeder), sambal oelek en ketjap. Ook zogeheten vijfkruidenpoeder kunt u gebruiken bij de bereiding van een zoetzure saus. Dit laatste is een mengsel van kassie (een soort kaneel), steranijs, peper, venkel en kardemom (een specerij) met een citroenachtige smaak.

* Bij het barbecuen (bbq), grillen en roosteren van vlees, dit niet zouten. Zout onttrekt vocht. Aangeraden wordt het vlees met olie te besmeren om uitdroging te voorkomen.
Hoe te barbecueën?
1. Leg de kolen in de barbecue
2. Leg er een paar aanmaakblokjes tussen
3. Gebruik een lange lucifer of een gasaansteker mo de barbecue aan te steken
4. Verdeel de kolen over de barbecue zodra ze uit elkaar zijn gevallen en flink gloeien
5. Mits er geen vlam eer te zien is, de kolen gloeien en er een laagje grijs stof op de kolen ligt, kan het vlees erop!

Alle soorten vis kun je grillen op de barbecue, maar de bereiding verschilt per vissoort. Inpakken in aluminiumfolie of in een aluminium grillbakje werkt goed bij ‘zachte ‘ vissen, zoals schelvis, schol en kabeljauw; zo vallen ze niet uit elkaar.
In een visklem kunt u hele vissen goed roosteren, makreel en forel bijvoorbeeld.
Een tonijnmoot is stevig genoeg om direct op de grill te leggen.
Grillschaaltjes zijn handig voor spiesjes, kleine stukjes vlees, worstjes, fruit en groenten op de barbecue, ook voor vette vleessoorten als speklapjes zijn de schaaltjes ideaal: ze voorkomen dat het vet uit het vlees op de hete kolen druipt.

Wanneer is vlees gaar op de barbecue? Vuistregel is dat vlees dat in 10 min. in de pan klaar is, op de barbecue 15 min. nodig heeft.
Is uw barbeque wat roestig geworden in de winter, maak hem dan schoon met een prop aluminiumfolie.
Na het eten kunt u de barbeque schoonmaken door hem als hij nog warm is te borstelen met een sopje van afwasmiddel.
Is dat niet voldoende, leg de barbeque dan een paar uur op een met water doorweekte krant. Alleen nog even naboenen.
Ook de barbeque in een plastic zak leggen in een oplossing van water met ammoniak gedurende een paar uur helpt. De plastic zak wel dichtbinden.
Let er bij spiesen op dat alle stukken vlees ongeveer even groot zijn, dan is al het vlees tegelijk gaar.
U weet ongetwijfeld al, dat u stokjes nat moet maken, om ze niet te laten verbranden op de barbeque. Maar om ze te bewaren kan het handig zijn om een lege schoongemaakte fles met water te vullen en daar de stokjes in te steken. Zo nemen ze veel minder ruimte in.
U wilt de spiesjes keren op de barbecue, maar de stukjes vlees draaien mee. Dat hoeft niet als u er twee stokjes tegelijk in steekt.
Het is verstandig om kip eerst voor te koken in bouillon of voor te garen in een oven van 180 C: dikkere stukken als filet en poten ca. 20 min., drumsticks 5 min. korter.
Controleer of vlees op de barbeque gaar is door het met een scherp mes op het dikste deel even in te snijden.
Vegetarisch barbecueën kan met aubergine, courgette, venkel, maiskolven, aardappel, paprika en prei. De portobello laat zich goed grillen. Tofu is ook goed geschikt voor de BBQ. Het is te marineren en aan een spies te rijgen met verschillende groenten
Banaan op de barbecue gaat als volgt: op een velletje aluminiumfolie leg ik stukjes banaan die worden bestrooid met hagelslag. Dan wordt het pakketje dichtgevouwen en op de barbecue gelegd tot de hagelslag gesmolten is en de banaan zacht.
Ook lekker is de banaan te omwikkelen met ontbijtspek en op de barbecue te leggen, eventueel na het grillen overgieten met schenkstroop.
Een andere cheeseburger op de barbecue maakt u door gehakt, salsa, knoflook en in blokjes gesneden cheddarkaas in een grote kom te mengen. Breng op smaak met zout en peper. Maak van het mengsel de hamburgers en druk de kaas erin zodanig dat de kaas niet aan de oppervlakte komt. Rooster ze dan en geef er sla en broodjes bij.
Er zijn vleessoorten die extra veel vet lekken. Doe het eens zo: neem een aluminium bakje en doe er wat water in. Leg deze in het midden van de BBQ, waar u de kooltjes iets uit elkaar heeft geschoven. Het bakje vangt het vet op en er schiet geen steekvlam meer omhoog.
Houtskool is beter en brandt sneller dan briketten, maar is ook eerder opgebrand.
Briketten branden langer, produceren minder as en verspreiden minder vonken.
Het vuurtje is makkelijk te blussen met een laagje zand.
Als regel geldt: geen rauw vlees bewaren, dus alles moet eerst gebakken worden, alvorens te verwerken.
Waarschijnlijk is er na het BBQ- en eten over. Wat daarmee te doen:
Worstjes – snijd de gare worst in stukken en gebruik ze in een (pasta)salade
Saté – haal de gebakken sateetjes van de spiesen en gebruik ze in nasi of bami
Hamburgers – overgebleven gebakken hamburgers kunt u de volgende dat verwerken in een roerbakgerecht. Snijd de hamburgers in stukjes en bak mee. Niet te lang, want anders wordt het vlees te droog.
Kipdrumsticks – haal de volgende dat het vlees van de gebakken drumsticks en roer door de (kippen) soep.
Zalm – stukjes gebakken zalm smaken de volgende dat lekker op een wrap met roomkaas, komkommer, paprika en mango.
Groente – gebruik restjes gebakken groente de volgende dat in soep of maak er een lekkere maaltijdsalade mee, met bijvoorbeeld couscous of bulgur. Of verwerk ze in een omelet.
Een zelfgemaakte bbq-saus is zo klaar: el. olijfolie, fijngesnipperde ui, blikje tomatenblokjes, 3 teentjes knoflook, 85 gr. bruin e suiker, 3 el. azijn, 2 el. Worcestersaus, el. tom. puree, peper, zout.
Verhit de olie en fruit de ui, totdat deze glazig is. Voeg dan de overige ingrediënten toe en kook de saus gedurende 20-30 min. totdat de saus wat dikker wordt. U kunt de saus pureren of zo laten al naargelang uw smaak.

* Basilicum kunt u malen met een keukenmachine of staafmixer, maar u kunt ook een vijzel gebruiken. Doe het basilicum in de vijzel, voeg een beetje zout toe en verwerk de blaadjes met de vijzelstamper – al stampend en telijkertijd draaiend – tot een pasta.

* Als basisvoorraad geldt: lang houdbare producten, pasta, rijst en blikjes vis.Ook tomaten, mais en peulvruchten in blik, een pot pastasaus en bouillonblokjes zijn handig. Net als een blik ham, ragout of gedroogde worst zoals chorizo. Vul dit aan met eieren en kaas in de koelkast en spinazie, doperwten en bladerdeeg in de diepvries. Zorg ook voor gangbare specerijen (pepe, paprikapoeder), gedroogde kruiden en olijfolieof boter in de (koel)kast.

* Basterdsuiker wordt gemaakt door aan gewone suiker suikerstroop toe te voegen.

* Bechamelsaus maken: verwarm melk, eventueel met smaakmakers als ui, laurier, kruidnagel en nootmuskaat. Maak een mengsel van gelijke delen boter en bloem (roux). Smelt de boter in een pan, roer de bloem erdoor en bak ongeveer 5 min. tot de bloem bruin kleurt. Roer regelmatig. Voeg om klontjes te voorkomen eerst een klein beetje melk toe en daarna de rest. Laat dertig min. koken en roer regelmatig. Als de saus in een ovenschotel gaat is 10 min. koken voldoende. Breng naar wens op smaak met peper, zout en nootmuskaat.

* Beenham bakt u net niet helemaal gaar in een vleespan. Haal hem dan uit de pan en wikkel hem in aluminiumfolie, laat hem een kwartier rusten en snijd hem dan in plakjes.

* Bij het bakken van beignets een paar droge groene erwten in de pan doen om te voorkomen dat het vet donker wordt. Wel een paar maal nieuwe erwten nemen.

* Bekertjes waar snoeptomaatjes in hebben gezeten, dienen heel goed als bewaarplaats voor kwetsbaar fruit, zoals peren in een rugzak of koelbox.

* Eet u graag beschuit, toast of knäckebrod? Leg deze dan op een verse boterham als u ze met boter wilt besmeren. U zult dan geen brokken krijgen.

Beschuitje met aardbeien eten is soms lastig; de aardbeien vallen van het beschuitje af als je een hap neemt. Besmeer de beschuit daarom eerst met een dun laagje aardbeienjam. De aardbeien blijven dan aan de jam kleven. U hoeft er dan ook geen suiker op te doen.

Maak eens in plaats van gewone beschuit met muisjes eens een mega-beschuit. Neem een grote boterkoekvorm en smeer deze in met boter. Maak een cakebeslag van 100 gr. suiker, 100 gr. zelfrijzend bakmeel, 2 eieren en 100 gr. roomboter. Giet dit in de vorm en bak 35 tot 45 min. in een voorverwarmde oven (180C) tot de cake gaar is. Meng vervolgens wat roomboter met gestampte muisjes door elkaar en besmeer hiermee de cake. Strooi daar overheen de roze of blauwe muisjes. Laat afkoelen, willen de “beschuit” vervolgens in vershoudfolie en zet hem in de vriezer. Na het ontdooien zijn de muisjes wat zachter geworden. Snijd de cake in punten en serveer deze aan uw kraamvisite.

* Klontjes in het beslag doe het door een zeef en de klontjes zijn weg.
Beslag zonder klontjes gaat ook als u bij de hoeveelheid bloem die u gebruikt precies een zelfde volume vocht doet. Stort het vocht in één keer bij de bloem en roer dan goed door. Pas daarna voegt u de rest van de vloeistof toe. Een maatbeker is voor deze tip onontbeerlijk.

* Rode bessen krijgt u gemakkelijk van het takje met een vork. Het zgn. ‘rissen’.

* Bessensap kunt u beter bewaren in de koelkast. Er is geen suiker toegevoegd en daardoor zijn de geopende flesjes niet al te lang houdbaar. Ongeopende flesjes kunt u in een donkere plaats bewaren, bij voorkeur buiten de koelkast.

* Het bewaren van etenswaren staat aangegeven op de verpakking. Een THT-datum betekent: tenminste-houdbaar-tot datum. Dit is de uiterste datum dat de fabrikant een goede kwaliteit garandeert.
Een TGT datum betekent dat u het kunt gebruiken tot de datum, maar dan moet het ook gelijk op. Voor beide data geldt dat de verpakking ongeopend dient te zijn. Eenmaal geopend is de bewaartijd uiteraard korter.
Zit er verschil tussen het bewaren van etenswaren in aluminiumfolie en plastic folie? Voor luchtdicht afdekken is plastic folie beter en anders kan aluminiumfolie gebruikt worden. Voor de magnetron is aluminiumfolie ongeschikt, daar is speciaal plasticfolie beter geschikt.
Bewaar tropisch fruit nooit i de koelkast: dus geen bananen, mango’s in de koelkast.
Ook tomaten, komkommers, aubergines, paprika’s en cougettes kunnen beter niet in de koelkast bewaard worden.
Bananen kunnen maximaal 1 week bewaard worden, sinaasappelen, mandarijnen, citroenen en grapefruit kunnen zelf 1-2 weken bewaard worden buiten de koelkast.

* Biefstuk maar dan anders. In plaats van peper kan je de biefstuk ook insmeren met zeezout en cayennepeper.
Een grote biefstuk van de haas noemen we chateaubriand.
Is het niet zo’n groot stuk, dan heet het tournedos.
Kogelbiefstuk heet ook wel Hollandse biefstuk.
Een entrecote is ook een biefstuk, maar heeft een klein vetrandje.
Gehakte biefstuk is een verwarrende naam, want het is niet meer dan gehakt mager rundvlees.
Een ander sausje bij de biefstuk is te maken door een klein beetje slasaus, twee teentjes knoflook en een eetlepel bosvruchtenjam te combineren.
Doe pas zout op de biefstuk wanneer het bakken bijna klaar is, de vleessappen blijven er dan beter in.
Biefstuk op de barbeque? Het kan. Neem biefstukken van ca. 150 gr. Snijd ze in een envelop en vul ze met geroosterde pijnboompitten en Roquefort. (de kaas heeft u samen met de pitten geroosterd). Doe er prikkers in zodanig dat ze niet uit het vlees steken. Leg ze zo’n 4 uur in de koelkast. Leg de biefstukken op het rooster en laat ze ong. 1.5 min. liggen. Dan de andere zijde roosteren, dan krijgen ze een heerlijk korstje. Laat de biefstukken nog 2 min. doorwarmen op een gedeelte van de barbeque waar de hitte matig is.

* Heeft u uw flesje bier niet leeggedronken dan kunt u het restant nog enige tijd bewaren als u het flesje op de kop zet. Het koolzuur blijft dan behouden.
Schuimt uw bier niet meer na het eten van vette hapjes? Leg dan een servetje in het glas. Het servetje trekt het vet uit het glas en uw bier schuimt weer.
Bij gerechten die u in bier heeft bereid, past wel een glaasje wijn om te drinken. Volg de smaakaanwijzingen in de winkel en uw eigen smaak.
Verschaald bier is nog uitstekend te gebruiken voor het stoven van vlees en voor het maken van beslag.
Geen gist in huis? Neem om bv. een pizza te maken een scheutje bier om het deeg te laten rijzen.

* Bieslook moet u bij gebruik afknippen tot vlak boven de aarde. Als u alleen de bovenste toppen eruit knipt, wordt de holle plant bruin.

* Als u bieten direct na het koken in koud water dompelt, dan is het een koud kunstje om ze te ontvellen.Rode bieten
Rauwe bieten moeten in ruim water worden gekookt. Aghankelijk van de ouderdom van de bieten duurt het 1 tot 3 uur voor ze gaar zijn.
U kunt bieten ook rauw eten. Rasp ze grof of snijd ze in kleine blokjes. Lekker in een rauwkostsalade
Bieten laten zich heel goed combineren met gember, perzik, mierikswortel, rode ui, blauwe kaas, komkommer, vis en vlees.

* Maak een kant-en-klaar bindmiddel: in een glazen pot schept u zoveel bindmiddel als u nodig denkt te hebben en voeg daar vervolgens de nodige hoeveelheid water en melk aan toe. Deksel op de pot, even flink schudden en het mengsel kan probleemloos bij soep of saus in wording worden gevoegd. Geen klontjes meer en ook geen garde nodig.
Ook kunnen gepureerde groenten, peulvruchten en aardappelen gebruikt worden als bindmiddel.
Nog simpeler is gebruik te maken van aardappelpureepoeder.

* Biologische voedingsmiddelen, zoals aardappelen of groenten en fruit, hoeft u niet te wassen om chemische bestrijdingsmiddelen te verwijderen, maar wel om vuil, stof en beestjes kwijt te raken.

* Bitter in de mond, maakt het hart gezond. Bitterstoffen verhogen de weerstand. Ze hebben een positief effect op alle lichaamsfuncties, maar met name  op de lever. Lekker bitter? Witlof, andijvie, grapefruit, groene thee en noten en granen met vlies.

* Bitterkoekjes blijven lekker als men ze bij brood in de trommel doet.

* Blancheren van groenten: laat de groenten gedurende 1-3 min. koken en laat ze schrikken met koud water, zodat het kookproces stopt en de groenten hun kleur behouden. Daarna zijn ze goed in te vriezen, zonder dat de kleur en textuur aangetast worden.

* Voor een blanke roux mag de boter en bloem niet bruin worden. Voor een bruine roux de boter en bloem wel flink laten bruinen.

* Bleekselderij maakt u schoon door een stukje van de onderkant te snijden en eventueel de bladeren te verwijderen. Schil vervolgens de stengels in de lengte met een dunschiller en was ze daarna in ruim water.
Bleekselderij is te gebruiken in een koud gerecht, b.v. een salade en in een warm gerecht b.v. spaghetti.

* Als u wilt controleren of de inhoud van een blik nog goed is, drukt u met de duim stevig op de deksel. Als de deuk die daardoor ontstaat na enige ogenblikken weer verdwijnt, is grote voorzichtigheid geboden.

* Blini’s zijn kleine gistpannenkoekjes die u kunt eten bij het ontbijt, brunch of diner. Ze worden gemaakt van boekweitmeel, maar ze zijn ook van bloem kan het gemaakt worden.  Meng 90 gr. bloem met een halve eetlepel droge gist en een snufje zout. Klop in een kom een eidooier door een lauwwarm mengsel van 125 ml. melk en 25 ml. slagroom. Klop hier met een garde geleidelijk het bloemmengsel doorheen tot een glad beslag en zet dit op een warme plaats tot het beslag begint te bobbelen en 2/3 van zijn oorspronkelijke volume heeft. Klop vervolgens het eiwit tot pieken en spatel dit losjes door het beslag. Bak de Blini’s vervolgens als minipannenkoekjes.

* Als u bloem voordat u een saus gaat binden vermengt met wat zout, dan gaat de bloem niet klonteren.
Bloem in de maatbeker en aan de lepel laat zich makkelijk verwijderen met koud water. Bij het gebruik van warm water plakt de bloem vast.
Zeef bloem voordar u het toevoegt aan beslag. Zo vermijdt u klontjes en wordt uw cake lekker luchtig. Wilt u ‘m extra luchtig? Tweemaal de bloem zeven.
Kunt u in de recepten waarin bloem en bakpoeder gebruikt worden ook gewoon zelfrijzend bakmeel gebruiken? Nee, dat kan niet. Zelfrijzend bakmeel is bloem vermengd met bakpoeder. De verhouding is 500 gr. bloem op 16 gr. bakpoeder. Het ligt dus aan de verhouding bloem/bakpoeder in het recept of u dit één op één kunt vervangen.

* Geel geworden bloemkool kookt u met iets melk, dan zal deze groente weer wit worden.

Geel geworden bloemkool kunt u verdoezelen door er enkele plakken kaas op te leggen en dan laten smelten.
Geel geworden bloemkool kunt u wit laten worden door tijdens het koken een half theelepeltje suiker toe te voegen.
Bloemkool kunt u in de koelkast bewaren door het te wikkelen in aluminiumfolie en dan in de groentela te leggen.
Bloemkool, spruitjes en boerenkool zijn groenten die zeer veel vitaminen bevatten.
Nare kookluchtjes van bloemkool wordt voorkomen met een sneetje oud brood op de bloemkool. (Geldt ook voor spruitjes)
Doe ook eens een paar laurierblaadjes in de bloemkool, u bent dan van de nare kooklucht af.
Als u bloemkool kookt blijven vaak de stronkjes over. Maak daar eens een burger van. Stamp de stronkjes met overgebleven aardappelen en een eitje, wat bloem, een scheutje melk, een gesnipperd uitje, wat nootmuskaat en kerrie fijn. Verhit wat olijfolie, en bak hierin kleine burgertjes van het bloemkool-aardappelmengsel.
Ook lekker is een frisse salade met rauwe bloemkool, appel, kaas en mayo.

* Boemboe zelf maken? Neem 2 sjalotten en 3 tenen knoflook en snijd ze fijn. Maal ze in een vijzel. Voeg 2 tl. basterdsuiker, 1 tl. laos, 1 tl. koenjit, 1 tl. gemberpoeder, 1 tl. ketoembar, 1 tl. djinten, 1 tl. serehpoeder, 4 tl. ketjap manis, 2 tl. tamarinde en sambal naar smaak toe.

* Smeuïge boerenkool kun je maken door tijdens het stampen er een flinke scheut hete melk en een bakje roomkaas doorheen te doen.

Boerenkool toevoegen aan aardappelen kan een rommeltje geven. Doe de zakken voorgesneden boerenkool eens vier minuten in de magnetron op vol vermogen. Prik een paar gaatjes in de zak, de boerenkool slinkt dan tot een derde. Voeg dan de boerenkool aan de aardappelen toe.
Een Indische boerenkool kunt u maken door er rul gebakken gehakt aan toe te voegen. De gehakt is klaargemaakt met boemboe sajoer (voor boontjes). Dit geheel toevoegen aan de boerenkool . U kunt daarbij satésaus bij serveren. Eens iets heel anders.
Verse boerenkool uit de tuin: het snijden ervan is een vervelend karwei. Vries de gewassen boerenkool in een plastic zak en pers het samen. De boerenkool zal op die manier in kleine stukjes van de juiste afmetingen breken.
Een restje boerenkool zou u de volgende dag kunnen verwerken tot een burger, door de boerenkool te draaien als gehaktballen en enigszins plat te drukken. Dan een beetje olie of boter in de pan en lekker bakken, niet te heet want dan brandt het aan. Garneren met gefruite uitjes, augurken, mosterd of slasaus.
U weet toch: boerenkool smaakt het lekkerst als de vorst er overheen gegaan is.
Voor 200 gr. bereide groente op uw bord heeft u 400-450 gr. verse boerenkool nodig,.

* Snelle bonbons. Smelt kokosolie of roomboter in een glas door dit in gekookt water te zetten. Daarna wat cacaopoeder en gestampte hazelnoten erdoor. Het mengsel vervolgens in ijsblokjesbakjes 5 min. in de koelkast laten opstijven. Met een bakje thee erbij een verrassende traktatie.

* Een lekker makkelijk borrelhapje maakt u door flinterdunne plakjes van een stokbrood te snijden. Besmeer deze met wat olijfolie en strooi er kerriepoeder over. Even in de oven tot ze krokant zijn en u heeft een heerlijk toastje met kerriesmaak.

* Maak uw borrelnootjes eens zelf. Neem 1 tl. paprikapoeder, 1-2 tl. komijn, 1 tl. kerriepoeder en wat zout. Schep om met 100 gr. hazelnoten en amandelen en rooster ze op een met bakpapier beklede bakplaat ca. 8 min. in de oven op 200 C.

* Borstplaatvormen zijn te gebruiken voor het pocheren van eieren. Het eiwit kan dan niet verder uitlopen.
Borstplaat kan in harde of zachte vorm gemaakt worden. Het verschil zit hem in het gebruik van basterdsuiker en kristalsuiker. Ook in het aanmaken met water of melk/koffieroom zit het verschil. Dus de zachte met basterdsuiker en water en de harde met kristalsuiker en water

* Bosui bewaart u in het zakje in de rgoentela van de koelkast.
Bosui kan in bijna alle gerechten, maar is het lekkerst in salades, soep en roerbakgerechten.

* Voeg eens een theelepeltje boter aan het water toe, waarin u groenten, aardappelen, rijst, macaroni of spaghetti kookt en u zult bemerken dat het water niet meer overkookt.
Schep zelfgemaakte boter op aluminiumfolie en maak er een rol van. Laat deze in de koelkast opstijven. Hiervan kunt u met een warm mes plakjes afsnijden .Boter roert u gemakkelijk tot room met een houten lepel. In de winter is het goed om de kom, die u hierbij gebruikt, iets voor te verwarmen.
Boter blijft niet aan het papier vastzitten als het pakje een paar min. in koud water heeft gelegen.
Harde boter wordt eerder zacht als men het pakje even in hete stoom houdt of het in een warme pan legt.
Een beetje olijfolie bij de boter zorgt ervoor dat de boeter minder snel verbrandt.Er staat in sommige recepten dat u boter in vlokjes moeten worden gesneden om ze toe te voegen in bv. een saus. Dat gaat gemakkelijk door harde boter met een komkommerrasp te schaven.
Als u boter wilt gebruiken voor cake o.i.d. en het komt net uit de koelkast, dan kunt u het bijna niet verwerken. Neem een kaasschaaf en maak plakjes van de boter dat werkt een stuk makkelijker.
Boter is niet onbeperkt houdbaar. Bij lang bewaren kunnen schimmelvorming en ranzigheid ontstaan. Boter moet bij voorkeur koel en donker worden bewaard, dus in de koelkast.
Boter om de braden komt soms lastig uit de flacon als het om het laatste restje gaat. Houd de flacon even onder de warme kraan. U zult zien dat het werkt.
Geklaarde boter spet niet en is erg lekker om in de braden. Maak het eens als volgt:
Laat op een laag vuur een pakje roomboter in een pan met een stevige bodem smelten. Laat dit heel, heel zachtjes koken (de boter mag absoluut niet bruin worden), totdat het vet niet meer spat en al het water verdampt is. Tijdens het verwarmen zal zich eiwit afzetten aan zowel de onder- als de bovenkant. Schep dit eiwit eraf zodra de boter helder is. Giet de vloeibare massa in een schone pot en zorg er daarbij voor dat het eiwit dat zich aan de onderkant heeft afgezet niet meekomt. Bewaar de geklaarde boter in de koelkast. Het is erg lekker bij een stukje vlees, maar ook bij gebakken aardappelen, voeg dan een klontje geklaarde boter bij.

* Boterkoek extra lekker maken. Neem een paar nog harde peren. Snijd die in dunne plakken en leg ze dakpansgewijs in de boterkoekvorm. Hierover wat koekkruiden strooien en daar het boterkoekdeeg erover heen leggen.
Doe eens gek, maak boterkoek eens met sambal en extra veel citroensap door het beslag.

* Om bouillon te ontvetten gebruik een zeef met uitgevouwen grote koffiefilters. Giet hierdoor de bouillon en u heeft een niet vette variant.
Bouillonblokjes verliezen hun aroma als ze worden meegekookt, ze moeten pas op het laatst aan soep of saus worden toegevoegd.
Bouillon te zout? Een suikerklontje erin en u bent van het probleem af.
Het laten meekoken in de bouillon van een rauwe aardappel heeft hetzelfde effect.
Bouillontips: voeg na het koken van de bouillon wat koud water toe of laat de bouillon wat afkoelen,  zo komt het vet aan de oppervlakte drijven en kunt u het gemakkelijker verwijderen.
Wilt u een heldere bouillon? Laat wat zelf geklopt eiwitschuim meekoken. Filter naderhand de afgekoelde bouillon door een linnen doek of koffiefilter.
Voeg zout pas aan het eind van het kookproces, want zout vertraagt het kookproces.
Vindt u bouillon maken veel werk? neem dan een kant-en-klare bouillon .

* Een bouquet garni is een verzameling verse of gedroogde kruiden om bouillon, saus en soep op smaak te brengen. Een klassiek bouquet garni bestaat uit tijm peterselie en laurierblad, U bindt daartoe de kruiden samen met een stukje keukengaren. Hou voor 10 l. soep een bosje zo dik als uw pols aan en voor een saus een bosje zo dik als je vingers.  Gedroogde kruiden kunt u in een stoffen zakje doen om het makkelijker uit de soep of saus te halen.

* Voor een feestje in de zomer is bowl een lekkernij, maar hoe houd je die koel? Vries een ingrediënt in, b.v. sinaas(appel)sap in bekertjes en voeg dat op de dag zelf toe naar behoefte.Of neem van tevoren ingevroren ijsklontjes van vruchtensap.
Vruchten in bowl behouden hun frisse kleur als aan de bowl een paar druppels citroensap worden toegevoegd.

* Braadworst springt tijdens het braden gemakkelijk open. Wanneer de braadworst wordt geweld in warm water (ca. 10 min.) is dit probleem over.

* Van broccoli kunt u kroketten maken. Snijd de stelen van de broccoli in kleinere stukjes en kook ze in 20 min. gaar in water waaraan een bouillontablet is toegevoegd. Pureer de stelen tot een gladde massa en laat even afkoelen. Begiet sneetjes brood met ketjap en melk en bestrooi ze met kruiden (rozemarijn, oregano, tijm). Meng in een kom de broccolimousse met het brood en de kruiden en kneed er balletjes van. Rol de balletjes door het paneermeel en frituur ze een paar min. in olijfolie.
Broccoli moet groen zijn en niet geel. U kunt het nog wel eten, maar het wordt gauw minder lekker. U kunt broccoli makkelijk invriezen, kook het heel even en koel het dan direct af met koud water om het kookproces af te breken.

* Vers brood mag u nooit in de trommel opbergen voor het helemaal is afgekoeld.
Zelf brood bakken is een leuke bezigheid. Maar soms rijst het brood niet voldoende. Voeg eens vitamine C in de vorm van een bruistablet toe aan het deeg.
Bewaar brood niet in een plastic zak of maak er gaatjes in om schimmel te voorkomen. Alleen in de diepvries kunt u het brood in de originele zak bewaren, u hoeft dat dan niet om te pakken in een diepvrieszak.
Een stukje witbrood in een pan, waarin sterkruikende groente wordt gekookt, zal veel van de onaangename geur wegnemen.
Wissel uw broodmaaltijden eens af met grof tarwebrood en roggebrood.
Deze broodsoorten bevatten o.a. meer vitamine B en voedingszouten.
Oudbakken brood wordt weer smakelijk als we het vijf min. lang in een vochtige doek gewikkeld laten liggen en het dan een poosje in een middelhete oven stoppen.
Om toostjes, croutons of sandwiches te maken is het nodig om de korstjes van brood af te halen. Soms gaat dat moeilijk, de vorm gaat verloren. Probeer het eens zo: knip met een schaar de korstjes eraf. U heeft mooie rechte kantjes en weinig kruimels.
Oud brood is prima te gebruiken als paneermeel of om spinazie te binden. Eerst even in de keukenmachine kleinmaken.
Als u de zelfgemaakte paneermeel van oud brood mengt met gesnipperde uitjes, knoflook en fijngehakte kruiden heeft u een prima mengsel om gehakt aan te maken.
Van oud brood kunt u ook pannenkoeken maken door de helft van de bloem te vervangen door oud brood, dat u eerst heeft verkruimeld.
Van oud brood kunt u makkelijk croutons maken: besprenkel in kleine stukjes gesneden oud brood met kruiden- of olijfolie. Spreid ze uit over een met bakpapier beklede bakplaat en bak de croutons in een voorverwarmde oven op 170 C gedurende 25 min.
Besmeerd brood droogt uit in de koelkast. Bewaar het daarom beter buiten de koelkast met beleg dat niet in de koelkast bewaard hoeft te worden, b.v. (pinda) kaas, jam en hagelslag. Eet u liever vleeswaren, bewaar die apart in de koelkast en neem ze apart mee.
Neem bevroren brood: als u die de avond van tevoren besmeert en inpakt, is het de volgende dag nog lekker.
Belegde broodjes kunnen het best met een blaadje sla worden bedekt, alvorens de vleeswaren erop te doen.

* Zelfgebakken broodjes zijn vaak behoorlijk hard als ze uit de oven komen. Voeg eens 25 gr. melkpoeder op 500 gr. meel toe. De broodjes worden dan heerlijk zacht.

* Vaak blijven er broodkorstjes over. Breek ze in kleine stukjes of reepjes en bak ze knapperig in een pan met olijfolie. Strooi er wat versgemalen peper, grof zout, franse kruiden en verse knoflook over en schep alles goed door elkaar. Lekker bij een kop stevige maaltijdsoep of om te dippen in de kaasfondue.

* Broodkruimels zijn niet geschikt voor goudvissen. Het brood gaat schimmelen in het water, waardoor het ongeschikt wordt voor vissen.

* Broodbeleg eens anders: prak een avocado fijn, snijd een bosje lente-uitjes in stukjes en meng deze erdoor. Voeg het sap van een halve limoen toe en breng op smaak met zout en peper.
Dubbel broodbeleg: snijd een rode ui in ringen en leg deze op de boterham met kip-pestosalade; pimp uw boterham met sandwichspread door er een plakje rauwe ham op te leggen; het allerlekkerste bammetje is die met hagelslag en pindakaas; of pindakaas met jam; met marshmallowspread en duo penotti maakt u een ware smaaksensatie op de boterham; combineer uw boterham eens met een plakje kaas met jam; een beetje mosterd-dillesaus geeft uw broodje kaas een licht pittige bite; smeer chocopasta op uw brood en strooi er dan wat schuddebuikjes overheen; strijk een laagje sambal over pindakaas en maak het af met bruine suiker.
U kunt met een kaasschaaf stukjes appel, peer of meloen afschaven en als broodbeleg gebruiken. Een laagje romige kwark ertussen, als u niet op de lijn hoeft te letten is extra lekker.
* Broodsticks kunt u maken van oud brood: 100 gr. bloem, 1 ei 75 gr. paneermeel, 25 gr. sesamzaad en 20 gr. zeezout. Snijd het (stok)brood in de lengte in repen van ca. 10 bij 2 cm. Gebruik van het ei alleen het eiwit en klop dit los. Meng het paneermeel en het sesamzaad. Haal elke reep door de bloem, vervolgens door het losgeklopte eiwit en tot slot door het paneermeel-sesamzaadmengsel. Bestrooi met wat zeezout. Daarna frituren tot de repen goudbruin zijn.

* Om brownies nog lekkerder te maken, kunt u het water dat u moet toevoegen vervangen door sinaasappelsap en wat – rasp.

* Bruine bonensoep wordt werkelijk voedzaam gemaakt door het toevoegen van aardappelen en taptemelk.

* Bruine suiker weer eens hard geworden? Doe er eens marshmallows bij.

* Bulghur bestaat uit tarwekorrels die zijn geplet, gestoomd en licht geroosterd of gedroogd. Het heeft een nootachtige smaak.

C.

* Voeg eens een mespuntje cacao aan de koffie, ze krijgt er een pittige en aparte smaak door.
Bij het maken van een kop chocolademelk kan men de cacao het beste oplossen in een bodempje water en daarna de melk erbij gieten.
Chocolademelk van echte cacaopoeder wordt wat dikker en smakelijker als de drank tweemaal wordt opgekookt.

*Cajunpoeder is een mengsel van 3 tl. paprikapoeder, 2 tl. knoflookpoeder, tl. gedroogde oregano, 1.5 tl. cayennepeper, tl. zwarte peper en tl. tijm.

* Uw zelfgebakken cake wordt niet droog, als u een appel door het beslag roert.
Cake met een mooie vlakke bovenkant? Bedek de bovenkant van de cake met aluminiumfolie. Zorg er voor dat de doffe kant van de folie aan de bovenkant zit, anders wordt de oven teveel ontregeld. Neem halverwege de folie eraf, de cake is dan al gerezen en kan zo verder -plat- afbakken.
Cake krijgt een mooie korst als hij, voor hij de oven ingaat, wordt bestreken met melk of eigeel.
Cake brandt niet aan, als onder de bakplaat in de oven een schaaltje water wordt gezet.
Verse cake (en taart) laat zich beter snijden met een verwarmd mes. Even onder de warme kraan houden.
Vergeten de cake op tijd uit de vorm te halen? Zet hem dan eventjes in de verwarmde oven en keer hem ogenblikkelijk daarna om.
Bij het bakken van cake is het nuttig op de bodem van de vorm een goed ingevet stuk bakpapier te leggen. De cake laat dan gemakkelijker los.
Een vastzittende cake (of ander gebak) laat eerder los als de vorm even op een natte doek wordt gezet.
Een cake in lagen verdelen gaat uitstekend met een eindje stevig garen. Even een kerfje geven met een scherp mes, de draad erin leggen en strak aantrekken.
Ook een flossdraadje (zonder smaakje) kan voor het verdelen van de cake uitstekend dienstdoen.
Deeg voor cake, gebak en taart wordt luchtiger en minder brokkelig als men bij het bereiden ervan wat azijn toevoegt.
Als u rozijnen gebruikt in uw cake, rol ze dan eerst door de bloem, anders gaan ze naar beneden zakken tijdens het bakken.
Is de cake iets te hard gegaan en is hij te bruin geworden? Snijd de donker geworden delen eraf en camoufleer dat dan met een laag slagroom of jam.
Een cake bakken in de magnetron? dat kan, als u de volgende regels in acht neemt:
1. Cake krijgt in de magnetron geen goudbruin korstje. Een bruinere cake krijgt u als u het beslag met bruine basterdsuiker maakt of met cacao of koekkruiden vermengt. Ook kunt u de vorm met bruine basterdsuiker bestrooien.
2. Gebruik een vorm van magnetron-bestendig materiaal, zoals glas of kunststof. De basisresultaten bereikt u met een tulband- of rijstrandvorm. Ook door een (magnetronbestendig) glas midden in een ronde schaal te plaatsen hebt u een prima vorm.
3. Bekleed de vorm met plasticfolie of vet hem goed in. Ook kunt u de ingevette vorm met bakpapier bedekken.
4. Als u een rechthoekige of vierkante vorm gebruikt, kunt u het best de korte zijden of de hoekpunten gedurende tweederde van de bereidingstijd met aluminiumfolie bedekken. Anders loopt u de kans op een onregelmatig bakresultaat. Zorg wel dat verreweg het grootste oppervlak van het beslag voor de microgolven bereikbaar blijft en dat het aluminiumfolie de wanden van de magnetronruimte niet raakt.
5. Schakel de magnetron uit zodra de bovenzijde van de cake net droog aanvoelt. Vergeet het effect van et nagaren niet, vochtige plekjes worden tijdens het na/garen droog.

* Gedroogde kruiden bevatten van nature weinig calorieën en omdat er maar heel weinig per keer gebruik van wordt gemaakt, is de hoeveelheid calorieën te verwaarlozen. Hetzelfde geldt voor verse kruiden.
Let bij het afvallen op calorieën en dan vooral op vetten en suikers. De vetten zitten dan in vet vlees, vette kaas, e.d. en is makkelijk aan te passen, maar suikers zitten ook vaak in frisdranken. En dat is moeilijker, probeer dan meer water dan frisdranken te drinken. Ook alcohol bevat veel calorieën.

*De naam van deze meloen is afgeleid van Cantaloupe, een klein plaatsje in de buurt van Rome. De Cantaloupe meloen is rond of iets afgeplat van vorm en zijn aan de buitenkant verdeeld in segmenten. De meloenen zijn grijsgroen van kleur, het vruchtvlees is geel tot oranje van kleur. De Cantaloupe is zoet en sappig van smaak.

* Cantharellen zijn zeer geschikt om het uiterlijk van uw feestschotel te verfraaien. In een goede delicatessenzaak zijn ze het gehele jaar door in potten te koop.

* Capucijners kunnen heel goed als broodbeleg dienen. Stoof ze in een sausje van capucijnernat met melk, bloem en een beetje kerrie.

* Carambola is een lekkere vrucht, die te gebruiken is als decoratie aan de rand van een glas, of op gebak of drijvend in een glas wijn, ook bij wild of gevogelte met een lepeltje cranberrycompote en carambola als garnering.Carambola
Met zijn frisgele kleur zorgt de stervormige carambola voor een prachtig effect.
U hoeft de carambola niet te schillen; de schil is eetbaar.

* Ongebakken cashewnoten zijn te bakken in arachide olie, maar ook andere plantaardige oliën volstaan. Verhit de frituurpan tot 160C of in een wok. Bak de noten drie tot vier min. en laat ze uitlekken. Bestrooi ze daarna eventueel met zout. Ook is het lekker om de cashewnoten te roosteren in een voorverhitte droge koekenpan zonder olie. Blijf er wel bij staan en schep de noten regelmatig om, want het roosteren gaat erg snel.

*Het chambreren van wijn betekent niets anders dan: het langzaam op temperatuur laten komen van (met name) rode wijn. De wijn moet dan in een kamer op kamertemperatuur gezet worden. De wijn drinkt dan lekkerder. Maar zet de wijn dan niet dichtbij een warmtebron (kachel, fornuis), dat komt de smaak niet ten goede.

* Champignonsoep uit een pakje is lekker, maar ze kan extra lekker smaken met wat witte wijn en/of een scheutje koffieroom of -melk met fijngesneden ham en/of fijngehakte peterselie, of roer er een eierdooier door.

Champignons kunt u voor het bakken beter niet wassen. Met een borsteltje eventuele ongerechtigheden verwijderen.
Van verse champignons kunt u het voetje meebakken. Zijn de voetjes al een beetje bruin geworden, dan is het beter om ze te verwijderen. De kans is groot dat ze taai worden.

Champignons die een paar dagen in de koelkast liggen worden een beetje bruin. Dat komt door een enzym, dat actief wordt op plekken waar de champignon beschadigd is geraakt. Dus zorg ervoor, dat de champignons tijdens het vervoer en het bewaren niet worden beschadigd.
Champignons verschrompelen minder tijdens het bakken als ze van tevoren met een beetje citroensap zijn bedruppeld.
Champignons slinken niet tijdens het bakken als men ze van tevoren even in een schaaltje kokend water legt. Laten uitdruipen in een vergiet en afdrogen met keukenpapier.
Verkleuren de champignons in die kunststoffen verpakking wel erg snel? Doe ze eens in een papieren zak en leg ze in de groentela van uw koelkast.
Heeft u champignons over en duurt het even voor ze weer op het menu staan? Steek ze eens aan een metalen satépen. Zorg ervoor dat de champignons elkaar niet raken en hang ze in een droge ruimte. Binnen een paar dagen zijn ze gedroogd. Week ze dan eens in wat bouillon, wijn, cognac of iets dergelijks. Beslist de moeite van het proberen waard.
Teveel champignons gekocht, denk dan eens aan de volgende tip. Bak de champignons in de knoflookolie en laat ze afkoelen. Doe ze in doosjes en zet de in de vriezer. Hebt u ze nodig voor het een of ander, haal ze uit de vriezer en voeg ze toe aan het gerecht.
Champignons snijden met een aardappelschilmesje; het gaat veel makkelijker met een koksmes, mits u van de zijkant een stukje afsnijdt, zodat de champignon niet wegglijdt.

* Chili con carne kan ook eens anders: in plaats van bruine bonen, die wat harder zijn, kunt u witte bonen in tomatensaus nemen. U kunt er ook ananas door doen. Serveer deze milde chili con carne met rijst of aardappelpuree.

* Chips worden niet taai als u 1 of 2 suikerklontjes in de bewaardoos doet.
Als een zak chips of noten open is, wordt de inhoud snel taai. Strooi de zoutjes op een bakplaat uit en warm ze even op in de oven. Dan zijn ze weer heerlijk knapperig.

* Een lekkere versiertip: smelt chocolade au bain marie en laat deze in een dikke laag uitvloeien op een broodplank of een marmeren plaat. Laat bijna helemaal uitharden. Schaaf er met een kaasschaaf of de botte kant van een mes mooie krullen van. Laat helemaal uitharden en bewaar ze in een trommel. Handig om te gebruiken als decoratie.

Chocoladesaus kunt u eenvoudig in de magnetron maken. De brokken op de hoogste stand smelten en er daarna een scheutje room door kloppen.
Vaak geeft het smelten van chocolade een troep als u het in de magnetron doet of au-bain-marie. Probeer het eens in een niet te kleine plastic diepvrieszak. Maak die goed dicht en leg hem in een pan heet water (niet laten koken). De chocolade is snel gesmolten en u kunt nu een puntje van de zak afknippen om zo de chocolade op een taart of iets dergelijks te spuiten.
Als u geen chocolade in huis heeft, maar wel een Mars, dan kunt u dat ook gebruiken om een chocoladesaus te maken. Neem de Mars, snijd deze in stukjes samen met een bakje melk en verwarm dat in de magnetron. Succes verzekerd. Natuurlijk geldt dit ook voor een Rolo of Snickers. (U heeft dan ook nootjes in de saus).
Chocolademelk is lekker in de winter bij een schaatstocht. Doe het eens als volgt: neem een pak, en verwarm de inhoud in de magnetron. Giet de warme chocolademelk terug in het pak en draai de dop er stevig op. Het folie aan de binnenkant van het pak heeft dezelfde functie als een thermoskan en de chocolademelk blijft zo zeker een paar uur warm.
Chocoladepoeder mengen met koude melk gaat moeilijk. Neem een klein laagje melk met 2 el. poeder en mix dit even met een melkopschuimer. Daarna volschenken met melk en even roeren met een lepel.

* Cholesterolvriendelijk koken kan door te koken en bakken en braden in zachte margarine, olijfolie en andere plantaardige olie.

* Citroenen geven meer sap, als u ze voor het uitpersen eerst goed verwarmt.
Citroen die is aangesneden droogt niet uit als u het snijvlak in een laagje azijn legt.
Uitgedroogde citroenen worden weer sappig als ze een tijdje in lauw water hebben gelegen.
Citroenkwast kunt u als volgt maken: neem (mineraal)water, voeg er versgeperst citroensap aan toe en wat ijsklontjes.
Door een paar druppels citroensap toe te voegen aan de vruchtenbowl blijven de vruchten kleurig en daardoor smakelijker om te zien.
Gooi nooit citroenschillen weg. Geraspte citroenschil met suiker kunt u in een jampot bewaren. Gebruik dit mengsel voor het versieren van cake en puddingen. De schil kunt u bewaren in de vriezer.

Wanneer u maar een paar druppels citroensap nodig heeft, prik dan met een puntig voorwerp een gaatje in de citroen, pers de druppels eruit. Het gaatje zal zich vanzelf sluiten en de citroen kan nog heel lang worden bewaard.
Een citroen die is geraspt hoeft u niet weg te gooien. Doe het in een doosje, tegen de sterke geur, en leg het in de koelkast.
Citroenen blijven maandenlang goed in turfmolm of droog zand. Ze mogen elkaar niet raken. Bovendien moeten ze bij het bewaren in zand allemaal apart worden verpakt in een stukje papier.
Een citroen raspen gaat makkelijker als u schone schillen van een uitgeperste citroen bewaart in een zakje in de vriezer. Als ze bevoren zijn, gaat het raspen veel gemakkelijker.
Ooit gedacht aan citroengras met rijst meekoken. De rijst wordt geurig en fris.
* Op een warme dag lest niets de dorst zo goed als echte citroenlimonade . Boen drie citroenen schoon onder stromend water. Schil met een dunschiller voorzichtig de gele schil van de citroenen en pers de schillen. Doe ze in een pan en giet er water bij zodat ze ong. 1,5 cm. onder water staan. Doe het deksel op de pan en laat de schillen ong. 20 min. op heel laag vuur trekken. Zeef de vloeistof in een kan, voeg het citroensap en suiker naar smaak toe. Zorg ervoor dat de citroenlimonade sterk is, wat hij wordt nog verdund. Dek de kan af en zet hem tot gebruik in de koeling.
Serveer de citroenlimonade aangelengd met bronwater en ijsblokjes.
Extra feestelijk zijn limoenijsklontjes. Snijd een gewassen limoen in parten en stop ze in een ijsblokjesvorm. Vul deze op met water en vries het in.

* Een cocktail voor kinderen: neem een groot wijnglas, dompel dit even onder water en zet het glas vervolgens op zijn kop in de suiker. Vul het glas voor tweederde met koolzuurhoudend mineraalwater en giet er groene of rode siroop bij. Zet er alvast een rietje in (zonder te roeren) en voeg dan wat gekleurde ijsblokjes van vruchtensap toe. Versier de cocktail met een aardbei, een schijfje kiwi of ananas en een papieren parapluutje.

 

* Lekkere combinaties:
1. blauwe kaas + peer
2. meloen + rauwe ham
3. tomaat + mozzarella
4. gerookte zal + roomkaas
5. geitenkaas + honing
6. aardbei + chocolade
7. pasta + pesto
8. prei + ham
9. spek + appel
10. oude kaas + rucola

* Het blik dat het langst in voorraad is, altijd eerst gebruiken. In het algemeen is het beter conserven (hoewel ze niet zullen bederven) niet langer dan een jaar te bewaren.
Beperkt houdbare conserven of koel bewaren, gebruiken tot de uiterste gebruiksdatum. Eenmaal geopende verpakkingen moeten uiteraard zo snel mogelijk worden gebruikt.

* Couscous is een graanproduct uit Noord-Afrika. Deze korrels worden gemaakt van griesmeel, water en een beetje zout.

* Een cracker die zacht is geworden, is op te peppen door het in een broodrooster te doen. Daar worden ze weer lekker knapperig van.

* Het verschil tussen crème fraiche en zure room zit ‘m in het vergehalte. Het zijn beide aangezuurde roomproducten, maar crème fraiche bevat 25-30 % vet en zure room 20%. Door dat hogere vetgehalte schift crème fraiche niet wanneer u het verhit en gebruikt u zure room juist in koude gerechten. Zoekt u een goede vervanger voor beide, gebruik dan demi crème fraiche. Hier zit minder vet in en door toevoeging van zetmeel blijft het ook stabiel wanneer u het verwarmt.

* Alternatief voor croutons: neem een pakje mini creamcrackers, liefst gezouten, knijp ze in de verpakking in stukjes en strooi ze dan over de soep. Vooral lekker bij een wat dikkere soep, zoals goulashsoep.

* Een crumble: Fruit met een laagje kruimeldeeg. Als u dat snel wilt maken in eenpersoons porties doe het dan als volgt: vul kleine souffléschaaltjes met kant-en-klare appelcompote. Maak crumbledeeg van 225 gr. bloem, 115 gr. roomboter, 100 gr. suiker, een mespuntje zout en een beetje water. Verdeel dit over de compote. Even een halfuurtje afbakken in een voorverwarmde oven op 200 C en u heeft een heerlijk toetje. Poedersuiker erover maakt het nog wat feestelijker.

* Om uw cupcakes heel uit de vormpjes te krijgen, doe het eens zo: knip vetvrij papier in smalle strookjes en leg ze na het invetten in de vormpjes. Laat ze aan beide kanten 1 cm. uitsteken en schep het beslag erop. Na het bakken tilt u de zo aan de papiertjes uit de vorm.

 

D.

* Een lekker borrelhapje is dadels omhuld met ontbijtspek. Leg dat onder de ovengrill tot het spek krokant is. U kunt het hapje zowel koud als warm serveren.

* Een dagelijkse voedingsrichtlijn: wat is dat. Op de etiketten in de winkel staat een aanduiding:
– per 250 ml. (voorbeeld). Hiermee wordt aangegeven hoe groot een portie is.
– Kcal 105 (voorbeeld). Dit is het aantal kcal per portie van 250 ml.
– Dagelijkse Voedingsrichtlijn: Verwijst naar meer info over de Dagelijkse Voedingsrichtlijn op de achterzijde van de verpakking.
– 5% (voorbeeld): Het percentage van de Dagelijkse Voedingsrichtlijn voor de hoeveelheid energie in portie van 250 ml.

* Waar laat u deeg rijzen voor zelfgebakken brood? Als uw vaatwasser net klaar is, laad die uit en zet op het onderste rek de met deeg gevulde broodvorm (afgedekt volgens recept) Doe de deur dicht en na een half uur kunt u een hooggevulde broodvorm uit de vaatwasser halen.
Het rijzen van deeg zonder dat u een warm plekje kunt vinden, kan ook door het deeg te laten rijzen op een lekker warme kruik. Het deeg wel bedekken met een vochtige doek.
Deeg kneden kunt u ook doen met plastic handschoenen aan, u kunt dan bv. de deur nog opendoen als er aangebeld wordt.
Deeg rollen gaat het best met een koude deegroller zo blijft het deeg minder snel aan de roller kleven. Bewaar uw deegroller in de vriezer, zo is hij altijd ijskoud als u hem nodig heeft.
Leg deeg eens tussen twee vellen bakpapier en rol er overheen. Gegarandeerd geen geplak.

* Een makkelijk dessert is: klop 500 gr. slagroom stijf met 3 tl. vanillesuiker. Verkruimel 1 zakje (mokka)schuimpjes (meringues) erboven en roer de schuimpjes voorzichtig door de slagroom. Roer er een beetje koffiesiroop of -likeur door en verdeel het geheel over vier glazen. In de zomer is dit dessert ook heel lekker met gepureerd vers fruit.
Mocht er nog wat van overblijven, dan kan het heel gemakkelijk invriezen in een vierkant bakblik, bekleed met vershoudfolie. Even uit de diepvries halen, een half uur in de koekast en u kunt het dessert in half bevroren plakjes serveren. Dit blijft een maand goed in de diepvries.

* Gebruikt u diepvriesvis, laat deze dan eerst ontdooien. Dompelt u de bevroren vis in water, dan gaat de smaak eraf.
Diepvriesvlees mag als het ontdooid geweest is, niet meer ingevroren worden. Het vlees verliest veel van zijn kwaliteit en is niet smakelijk meer.
Diepvriesvlees mag u niet ontdooien in warm water. Het vlees gaat er onsmakelijk uitzien en is eerder aan bederf onderhevig.
Pak diepvriesgroenten zorgvuldig in. Als de verpakking beschadigt en er ontstaan openingen dan droogt uw voedsel uit.
Diepvrieserwten behouden hun fraaie groene kleur als u ze laat ontdooien en ze daarna met heet water afspoelt. Zachtjes opwarmen met een klontje boter en wat suiker.
Gezouten gerechten zijn minder lang houdbaar in de diepvries dan onbewerkt ingevroren voedsel. De bewaartijd wordt ca. 30% minder.
Ontdooien van diepvriesprodukten moet geleidelijk gebeuren. Wanneer men deze artikelen laat ontdooien in de koelkast gaat het geleidelijk en bovendien spaart dat energie, omdat de koelkast langer op een lagere temperatuur blijft.

* Een lekkere dipsaus is: meng een pot naturel kwark met een pot mayonaise en roer goed tot de klontjes zijn verdwenen. Voeg naar smaak flink wat suiker, een scheut ketjap manis en wat gemalen gemberwortel toe. Heerlijk bij vlees of om bv, chips in te dippen.
Nog een dipsaus: tomatenketchup en pruimenjam in gelijke delen. Lekker bij gehaktballetjes.

* Kleine vriezer? Ontdoe de diepvriesproducten van overbodige verpakkingen, zoals dozen e.d. U staat er versteld van wat u nog kwijt kan.

* Dooiers van verse eieren kunt u een poosje bewaren door er koud water op te gieten. Voor gebruik het water er even afgieten.

* Een beetje poedersuiker in het kookwater bij doperwten geeft ze een mooie groene kleur.

* Een hevige dorst zal beter gelest worden als u elke slok water voor het doorslikken even in de mond houdt dan wanneer u de beker gulzig achter elkaar leegdrinkt.

* Wat betekent ‘dwars op de draad’ als u vlees moet snijden? De draad van het vlees bestaat uit de richting waarin de pezen en spieren lopen. Daar moet u dwars op snijden, om mals vlees te krijgen.

* Voor de meeste mixdranken geldt dat ze ijskoud het lekkerst zijn.  Daarom is de gouden regel: doe het glas helemaal vol met ijsblokjes. Want van veel ijsblokjes wordt de drank juist niet waterig, maar lekker koud. Een of twee ijsblokjes in het glas zullen sneller smelten en dat is zonde van de smaak.

* Een standaardrecept voor dressing is: 3 eetl. olie, 1 eetl. citroensap of azijn, zout, peper en mosterd. Vervang 2 eetl. olie door groentebouillon. Dan geen peper en zout toevoegen. De olie helemaal weglaten kan natuurlijk ook, maar dan mist u de specifieke smaak en textuur van de olie.
Een dressing voor een zomerse salade is te verrijken door er fruit doorheen te mengen. Maar hoe maakt u bv. 2 aardbeien en een paar stukjes nectarine tot moes? Neem de knoflookpers. Daarmee plet u het fruit snel tot een heerlijk ingrediënt voor uw zomerse salade.

* Drink tegen de dorst geen ijskoud water en laat kinderen niet teveel ijs eten, maar geef ze ook lauwe thee, karnemelk of vruchtensap.

* Druiven blijven langer goed, als u ze niet op de fruitschaal legt, maar ophangt.
Druiven zijn lang te bewaren als men de steeluiteinden met lak of was bestrijkt en ophangt.

E.

* Een gebarsten ei kunt u gerust koken indien u het van tevoren in een kopje azijn legt of zout aan het kookwater toevoegt.
Nog een idee voor een gebarsten ei. Neem een plakbandje en plak dat op het ei voordat u het gaat koken
Ook kan een barst, die niet te groot mag zijn, worden ingesmeerd met boter, alvorens het ei te koken.
Als u wat zout in het water doet bij het koken van een ei is de kans op kapotkoken klein.
Een gebarsten ei kunt u koken als u in het kookwater een ongebrande lucifer stopt. Het eiwit loopt dan niet door in het water.
De versheid van een ei kan worden gecontroleerd door het in een bakje met koud water te leggen. Een vers ei blijft op de bodem liggen, een ouder ei gaat zweven.
Door het ei rond te draaien op tafel of aanrecht kan men zien of het gekookt of rauw is. Bij een rauw ei lukt het prima, bij een gekookt ei nauwelijks
Verse eieren hebben doorgaans een ruw oppervlak, zinken in zout water en zijn doorzichtig, wanneer u ze tegen het licht houdt
Ongewassen ei blijft langer goed dan gewassen exemplaren.
Bevroren ei wordt weer bruikbaar door ze in zout water te leggen. De eieren daarna wel meteen gebruiken.
Tijdens het koken loopt het ei niet uit als in de bolle kant van de schaal een gaatje wordt geprikt.
Moet u een ei kloppen, maak dan de kom, waarin u dit doet, eerst nat. Het geklopte ei zal niet meer voor de helft aan de zijkanten kleven.
Ei pocheren kan lastig zijn. Om ze toch mooi te kunnen verwerken in allerlei gerechten, b.v. een paassalade, stoom ik ze. Hiervoor bedek ik een klein kopje met huishoudfolie. De randen moeten ruim om het kopje heenvallen. Doe er een rauw ei in en bind de huishoudfolie bij elkaar en hang dit in een stoompan met kokend water. Na 5 min. stomen heb je een perfect ei.
Een makkelijk gevuld ei maakt u met sandwichspread. Kook de eieren, snijd ze doormidden, haal het eigeel eruit en roer er wat sandwichspread door. Vul ze met het mengsel. Klaar in een handomdraai.
Nog een recept voor een gevuld ei. Leg de eieren op z’n kop in de koelkast. Dan zakken de dooiers naar het midden. Prak de dooiers met wat zout en peper, tomatenketchup, mayonaise en eventueel wat worcestersaus tot een romige massa. De gevulde eieren kunnen het best een dag van tevoren worden gemaakt, dan stijft de vulling beter op. Wel afgedekt in de koelkast bewaren. Beleg de schaal waarop u de eieren wilt presenteren met keukenpapier, dan zullen ze niet gaan glijden.
Een idee om gevulde eieren te presenteren is in de eierdoos, die is versierd met aluminiumfolie of gekleurde servetjes.
Is uw kind allergisch voor ei? Bak dan lekker pannenkoeken met een liter melk i.p.v. 800 ml. De eieren kunt u vervangen door 3 bananen, die even gepureerd worden.
Eieren koken, hoe lang moet dat?
– Zacht: opgezet met koud water, vanaf het moment dat het water kookt, 3 min.
opgezet met kokend water, 3-4 min.
– Halfzacht: opgezet met koud water, vanaf het moment dat het water kookt, 4-5 min.
opgezet met kokend water, 5-6 min.
– Hard: opgezet met koud water, vanaf het moment dat het water kookt, 7 min.
opgezet met kokend water, 8 min.
Met een allergie voor ei is het lastig gebak te maken. Maar vervang 1 ei door 1 theelepel bakpoeder met 2 eetlepels vloeistof (melk of water). Het bakpoeder moet een papje worden. Ook kunt u een theelepel gist oplossen in 2 eetlepels warm water. Gebruik niet teveel bakpoeder, ander zakt het gebak op het laatst alsnog in.
Eieren laten niet alleen het gebak rijzen, maar geven ook smaak aan het gebak. Om dat te benaderen neem dan vanille-suiker, vanille-essence of cacao. Zonder eieren wordt het gebak minder bruin.
Een ei scheiden gaat heel makkelijk door een trechter te nemen en het ei erboven te breken. Het eiwit loopt onderuit de trechter en het eigeel blijft achter.
Een gekookt ei is makkelijker te pellen als u het gekookte ei rondom zachtjes kapotmaakt en dan het ei enkele seconden onder een stromende kraan houdt. Hierdoor loopt er een laagje water onder de schil en komt deze probleemloos los van het ei.
Nog een makkelijke manier om een ei te pellen is, een klein stukje van de eierschaal af te halen en duw er dan een lepeltje onder. De schaal laat zich dan makkelijk verwijderen.
Eieren uit de koelkast moeten 1-2 min. langer gekookt worden dan die op kamertemperatuur.
Als u meerdere eieren hebt gekookt, wordt het restant in de koelkast gelegd voor verdere consumptie. Een half uur voordat het koude ei wordt gegeten wordt het uit de koelkast gehaald. Vervolgens het ei in een beker doen en kokend water erover gieten. Een paar minuten laten staan en uw eitje is weer heerlijk warm.
Als u eieren gebruikt in een gerecht of deeg, let er dan op dat er geen rotte tussen zitten. Breek die eieren eerst in een kommetje, dan voorkomt u dat het hele gerecht of uw deeg mislukt.
Als een ei pellen niet makkelijk gaat, is het misschien een idee om om terwijl u pelt, te blazen tusesn het ei en het dunne vliesje dat om het ei zit. Zo heft u het vacuüm op en zijn de eieren echt supersnel gepeld.
Hardgekookte eieren kunt u in de koelkast nog 2 á 3 dagen bewaren, gepeld en in een bakje koud water. Pel ze meteen na het koken, anders gaan de eieren onaangenaam ruiken. Het is aan te raden het water elke dag te verversen.
Prefereert u harde, maar geen blauwe eieren? Kook de eieren vier min. en laat ze dan nog een poosje in het hete water staan.
Heeft u veel eieren die eigenlijk snel op moeten? Bak er dan een omelet van en vries deze in. Als u dan een keer weinig tijd heeft om te koken, kunt u de omelet heel gemakkelijk weer opwarmen in de magnetron of koekenpan.
Teveel eieren; het bewaren hiervan kan dan een probleem zijn. Draai een doosje eieren elke week om, daardoor zakt de dooier steeds een stukje de andere kant op. Zo voorkomt u dat de dooier tegen de schaal komt en u krijgt niet zo snel en rot ei.
Eieren behoeven niet in de koelkast te worden bewaard. Bij kamertemperatuur blijven ze ca. 2 weken goed, in de koelkast ca. 5 weken.
Een extra luchtig roerei? Voeg dan wat koolzuurhoudend mineraalwater toe aan de geklutste eieren.
Roereieren worden veel luchtiger als ze worden bereid met gecondenseerde melk.
Eieren uitblazen door met een dikke naald een gaatje aan beide zijden van een rauw ei. Maak één van de gaatjes iets groter. Blaas boven een schaal door het kleine gaatje waardoor de inhoud via het grotere gaatje in de schaal terecht komt. Was de eieren goed schoon door er water doorheen te blazen. Laat ze goed uitlekken.
Een theelepel geraspte (Parmezaanse) kaas per ei geeft aan het roereierengerecht een heerlijke pikante smaak.
Eierdooiers drogen gauw uit. In een kopje met koud water, dat later kan worden afgegoten, blijven ze langer goed.
Als u eieren scheidt om de dooier te gebruiken, gooi het eiwit dan niet weg. U kunt het eiwit invriezen en na ontdooien gebruiken voor een lekker toetje. Meng door het eiwit 60 gr. suiker en zet de kom met dit mengsel in een kom heet water. Blijf kloppen tot het schuimdeeg taai en lauwwarm begint te worden. Beleg een bakplaat met bakpapier. Smeer dit in met wat boter en bestuif met wat poedersuiker. Spuit nu het schuimdeeg op de bakplaat in cirkeltjes met opstaand randje. Schuif de bakplaat in het midden van de oven op ca. 80 C. Laat het schuim een uurtje staan, zet de oven uit en laat het nog een uur in de oven staan. Het schuim is klaar wanneer het droog aanvoelt en niet meer aan het papier kleeft. Vul de “taartbodempjes” met verse aardbeien, een toefje lobbige slagroom en wat munt.
Alle eieren die in Europa verkocht worden hebben een code. De code op het ei bestaan uit minimaal 8 cijfers en letters. Aan die code kunt u zien onder welke omstandigheden de leghennen zijn gehouden.
Kijk hiervoor naar het eerste cijfer:
0 = biologisch
1 = vrije uitloopCodering eieren
2 = scharrel
3 = legbatterij
De twee letters die volgen geven het land van herkomst aan (NL voor Nederland).
De volgende vijf cijfers zijn een code voor de kippenhouderij.
Eventueel kunnen er dan nog twee cijfers achter staan om aan te geven uit welke stal het ei komt.

In zoete gerechten zoals chocolademousse en sneeuwpudding hoort stijfgeslagen rauw eiwit. Dit is niet geschikt voor ouderen en zwangere vrouwen. Vervang het eiwit dan door witte marshmallows (ong. 100 gr. ter vervanging van 3 eiwitten) die u door de warme chocolade of pudding roert. Ze lossen vanzelf op. U kunt dan wel iets minder suiker in het recept gebruiken.
Eiwit kloppen, let dan op de volgende tips:
– zorg dat de schaal en garde vetvrij zijn
– gebruik geen aluminium schaal, die geeft een nare smaak en kleur aan het eiwit
gebruik liever ook geen kunststof, omdat dat moeilijk vetvrij te krijgen is
– let erop dat er geen druppel eigeel in het eiwit zit, door het vet in het eigeel kan het eiwit niet stijf worden
– klop het eiwit vlak voor de verwerking ervan, omdat stijfgeklopt eiwit vrij snel kan inzakken.
Eiwit dat niet stijf wil worden, wordt gemengd met een beetje zout of citroensap.
Stijfgeklopt eiwit blijft goed stijf als u er na het kloppen 25 gr. suiker per eiwit doorschept.
Ook een mespunt bakpoeder toevoegen aan stijfgeklopt eiwit helpt om het stijver te laten worden.
Eiwit uit een ei kunt u gemakkelijk verwijderen door aan twee zijden gaatjes in te prikken. U kunt het er dan zo uit laten lopen.
Eiwitten worden sneller stijf als deze op kamertemperatuur zijn.
Rijstebrij en griesmeelpap worden luchtiger als u er een schuimig geklopt eiwit doorheen roert.

* Altijd meerdere pakken vla of yoghurt open, omdat niemand op de datum let? Doe eens een elastiekje om een pak dat als eerste op moet. Misschien helpt dat.

* Groene erwten blijven mooi van kleur als men aan het kookwater een beetje suiker toevoegt.

* Als u een schaal met restjes eten in de koelkast wilt zetten kunt u deze sneller laten afkoelen door hem enige tijd op een natte vaatdoek te plaatsen. Het deksel eraf laten totdat de schaal de koelkast ingaat.
Als u eten warm wilt houden op de rechaud dan verdampt er vaak teveel vocht. Met het deksel erop gaat het soms weer koken, waardoor het voedsel dan te gaar wordt. Leg er daarom losjes wat aluminiumfolie over. Prik er zonodig enkele gaatjes in.

* Bestrijk etiketten op inmaakpotten en -flessen met kleurloze nagellak. Ze blijven dan goed leesbaar en laten bovendien niet meer los.

 

Samenvatting

1 Reactie op ETEN EN DRINKEN A t/m E

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *